Dr Plus - Diatrofi

Καθημερινή Διατροφή

Όρια πρόσληψης καφεΐνης για μια έγκυο 

Η εγκυμοσύνη είναι μία υπέροχη περίοδος στη ζωή μίας γυναίκας, από την οποία θα πρέπει να χαίρετε κάθε στιγμή της!

Και τι γίνεται με όλα τα «μη» και τα «πρέπει» που συνοδεύουν αυτό το διάστημα των 9 μηνών ? Ψυχραιμία… στην πραγματικότητα είναι λίγα αυτά που δεν επιτρέπονται.

Ας πάρουμε για παράδειγμα το μεγάλο θέμα της κατανάλωσης καφέ!

Τελικά επιτρέπεται σε μία έγκυο να απολαμβάνει την καθημερινή αγαπημένη συνήθειά της όσο κυοφορεί ?

Τα επιστημονικά δεδομένα των τελευταίων ετών συγκλίνουν στο ότι η πρόσληψη καφεΐνης κατά την εγκυμοσύνη δεν είναι απαγορευτική … αλλά θα πρέπει να γίνεται με μέτρο –  κάτι που υποστηρίζεται και από αναγνωρισμένους φορείς όπως η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) και ο Αμερικάνικος Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Πιο συγκεκριμένα, τo αποδεκτό ημερήσιο όριο κατανάλωσης καφεΐνης είναι λιγότερα από 200mg, που αντιστοιχεί σε περίπου 2 φλιτζάνια απολαυστικού στιγμιαίου καφέ, ποσότητα που θα πρέπει να προσαρμόζεται μέσα στην ημέρα ανάλογα με την συνολική πρόσληψη καφεΐνης από όλες τις διατροφικές πηγές.

Και εδώ είναι το σημείο που απαιτεί προσοχή από πλευράς σας, καθώς θα πρέπει να εντοπίζετε και να συνυπολογίζετε την καφεΐνη από κάθε τροφή ή ρόφημα που καταναλώνετε μέσα στην ημέρα, όπως για παράδειγμα από το τσάι ή τη σοκολάτα, τα αναψυκτικά τύπου Cola, τα ενεργειακά ποτά και τις μπάρες ενέργειας.

Τέλος, για μεγαλύτερες δόσεις απόλαυσης,  μπορείτε πάντα να καταφύγετε στην λύση του στιγμιαίου ντεκαφεϊνέ… οποίος έχει μόλις 2-3 mg καφεΐνης ανά 200ml, αλλά εξίσου γεμάτη γεύση με τον regular!

Πίνακας περιεκτικότητας καφεΐνης 

Προϊόν/ Περιεκτικότητα σε καφεΐνη

1 φλιτζάνι Καφές φίλτρου 135 mg
1 φλιτζάνι Στιγμιαίος καφές 95 mg
1 φλιτζάνι Ντεκαφεϊνέ στιγμιαίος καφές 2-3mg
1 φλιτζάνι capuccino 90 mg
1 φλιτζανάκι espresso 30ml 90 mg
1 φλιτζάνι Ελληνικός καφές (50ml) 40mg
1 φλιτζάνι Ντεκαφεϊνέ ελληνικός καφές (50ml)/ 0-1mg
1 φλιτζάνι Τσάι 40 – 60 mg
1 κουτάκι Cola 35 mg
1 κουτάκι Παγωμένο τσάι 47 mg
28 γρ Σοκολάτα γάλακτος 6 mg
28 γρ Μαύρη σοκολάτα 20 mg
1 φλιτζάνι Σοκολάτα 5 mg

 

Σχετικά με τον δημιουργό

Μαρίνα Ζαχαράκη Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Ονομάζομαι Μαρίνα Ζαχαράκη. Γεννήθηκα στο Ηράκλειο Κρήτης.Σπούδασα στο Τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας του Ανώτερου Τεχνολογικού Ιδρύματος Κρήτης και αποφοίτησα με γενικό βαθμό Άριστα (8,6 ).
Ζω στο Ηράκλειο Κρήτης. Εργάζομαι ως καθηγήτρια, αναπληρώτρια σε Σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής. Παράλληλα τον ελεύθερο χρόνο μου ασχολούμαι με το κομμάτι της ενημέρωσης του κοινού σε θέματα διατροφής .
Διετέλεσα εργαστηριακός συνεργάτης στο τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας Κρήτης στη Σητεία. Εργάστηκα σε δημόσια ΙΕΚ υπό την ιδιότητα του εκπαιδευτικού στα γνωστικά αντικείμενα της Διατροφής.

Στις 29 Μαΐου του 2015 ολοκλήρωσα το μεταπτυχιακό μου δίπλωμα ειδίκευσης στην Ειδική Αγωγή και εκπαίδευση :Master di secondo livello, Education and Disability Le dinamiche emotivo - affettive, που απονεμήθηκε από το Universita degli studi di Roma “ TOR VERGATA” Roma- Italia.

Έχω παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων που αφορούν την διατροφική εκπαίδευση του κοινού, τη μεσογειακή – Κρητική διατροφή, την πρόληψη και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας παιδιών και ενηλίκων καθώς και τη συμβολή της διατροφής στην αντιμετώπιση διαφόρων νοσημάτων.

Είμαι συνεργάτης του site faepaidimou.gr.Οι απόψεις και τα άρθρα μου βασίζονται σε εμπειρία και γνώση που διαθέτω αλλά και στη συνεχή ενημέρωση από σεμινάρια και έρευνες. Πάνω από όλα τα άρθρα μου είναι γραμμένα με την υπευθυνότητα και την αγάπη με την οποία «ταΐζει» ένας γονιός το παιδί του. Παράλληλα αρθρογραφώ σε site, περιοδικά και εφημερίδες. Έχω παρουσιάσει διάφορες εργασίες σε ημερίδες και έχω κληθεί ως ομιλήτρια σε διάφορες εκδηλώσεις. Επίσης έχω οργανώσει ομιλίες σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες που οφείλουν να αναπτύξουν τα παιδιά της σχολικής ηλικίας σε αρκετά σχολεία. Η αποδοχή από μαθητές και εκπαιδευτικούς ήταν τέτοια που η δράση μου συνεχίζεται κάθε χρόνο.

Πρόσφατα έλαβα τον τίτλο «Master Practitioner οn Eating Disorders and Obesity» από το Εθνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών της Μεγάλης Βρετανίας (NCFED).

Αυτό που κέντρισε το ενδιαφέρον μου στην επιστήμη της διατροφής είναι η δύναμη που έχει στην προστασία της υγείας. Για να ακολουθήσει κάποιος μια υγιεινή διατροφή, πρέπει να το θέσει ως μια από τις προτεραιότητες του.
Είναι σημαντικό ο καθένας να κοιτάξει με κριτική ματιά τη διατροφή του και να προβληματιστεί τί χρειάζεται να βελτιώσει.Οι γρήγοροι ρυθμοί που έχει η ζωή σήμερα απαιτούν προγραμματισμό στη διατροφή. Πολλές φορές είναι τόσο περιορισμένος ο χρόνος, λόγω εργασίας κλπ, που το τί θα φάμε δεν αποτελεί προτεραιότητα. Επίσης, πολλοί άνθρωποι καταφεύγουν στο φαγητό και σε διάφορες λιχουδιές για να αντιμετωπίσουν τις καθημερινές προκλήσεις της ζωής, όπως το άγχος και την κούραση τους. Όταν δίνουμε στο φαγητό τέτοιο ρόλο και το συνδέουμε με την ψυχολογική μας διάθεση, είναι εύκολο η διατροφή να χάνει την ισορροπία της.
Επειδή ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, είναι σημαντικό ο καθένας να κοιτάξει με κριτική ματιά τη διατροφή του και να προβληματιστεί τί χρειάζεται να βελτιώσει. Έτσι, συνειδητά θα αναζητήσει νέες λύσεις και νέες καλύτερες συνήθειες. Όταν μάθει κανείς να χειρίζεται δύσκολες καταστάσεις και πειρασμούς, όταν μάθει πώς να ψωνίζει σωστά, πώς να βελτιώσει τις συνταγές του ή το τί παραγγέλνει σε εστιατόρια, τότε αποκτά τον έλεγχο της διατροφής του. Θα πρέπει η περίοδος που χάνει κάποιος βάρος να τον γεμίσει με δεξιότητες και γνώσεις και να αποτελέσει αρχή για τη νέα, μακροχρόνια ισορροπημένη του διατροφή. Βέβαια, για να έχουμε αποτελέσματα σε βάθος χρόνου, πρέπει η διατροφή μας να έχει ποικιλία, να είναι νόστιμη και ευχάριστη, να έχει πολλές επιλογές για σνακ και να προσφέρει λύσεις σε πρακτικές δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζει το κάθε άτομο. Αν δεν πληροί αυτές τις προϋποθέσεις, τότε το άτομο θα κουραστεί και εύκολα θα καταφύγει στον παλιό και ανθυγιεινό τρόπο ζωής του.

Στοιχεία επικοινωνίας
Κινητό τηλέφωνο: 6998704872
Email:zaxarakimarina@gmail.com