Dr Plus - Diatrofi

Καθημερινή Διατροφή

Η χρονιά που έρχεται

«Η αλλαγή δεν προκύπτει σαν αναπόφευκτο γεγονός. Έρχεται μέσα από διαρκή αγώνα και προσπάθεια.» Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ

Για όλους έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την αλλαγή του χρόνου. Μέσα μας ο κάθε ένας μας κάνει τον δικό του απολογισμό, μετράει τα θετικά ή αρνητικά της χρονιάς, αξιολογεί συνολικά τις εμπειρίες της χρονιάς που πέρασε. Η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές δεν μπορούμε με αντικειμενικότητα να εκτιμήσουμε θετικά ή αρνητικά όλα όσα ζήσαμε σε ένα χρόνο. Όχι μόνο για τι τα συναισθήματα και οι μνήμες είναι νωπές και αυτό οδηγεί σε μια στρέβλωση, όσο γιατί δεν μπορούμε να αντιληφθούμε τις μακροχρόνιες συνέπειες των γεγονότων.

 

Ποιος άραγε πριν από 10 χρόνια θα μπορούσε να φανταστεί ότι η ευδαιμονία και η ικανοποίηση που ένοιωθε από την οικονομική άνεση εκείνης της εποχής, θα είχε εξατμιστεί σαν την πρωινή δροσιά σε ένα καλοκαιρινό πρωινό; Πως θα φαντάζουν άραγε οι φωτογραφίες από τις must Χριστουγεννιάτικες αποδράσεις στο εξωτερικό ή στα «χειμερινά θέρετρα»; Πως θα νοιώσουν άραγε κάποιοι που σήμερα το βράδυ δεν έχουν κάνει κάποια κράτηση σε κάποιο μοδάτο glamorous club για να διασκεδάσουν μετά την αλλαγή του χρόνου; Πόσο άνετα θα αισθάνονται κάποιοι όταν στη τσέπη τους βρίσκεται το έναντι του μισθού αντί του παχυλού bonus; Πόσο διαφορετική θα είναι η σημερινή μέρα από την χτεσινή ή από την αυριανή, για τον άνεργο ή απολυμένο;

Τι προσωπικό απολογισμό να κάνεις; Να πείς τι; Τα καταφέραμε και δεν έπεσαν πολύ τα νούμερα; Ή αποφύγαμε το κλείσιμο; Να θριαμβολογήσεις για ποιο πράγμα όταν γύρω σου το σύμπαν καταρρέει; Τι θετικό να αναζητήσεις σε μια χρονιά που κυριάρχησε η βία, η αγωνία, τα δάκρυα, ο θυμός, η οργή, η απογοήτευση, η ανικανότητα, η έλλειψη λογικής, η ανευθυνότητα; Πόσο αισιόδοξος μπορείς να νοιώθεις όταν είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι η οικονομική κρίση έσκισε το λαμπερό περιτύλιγμα της κοινωνίας και φάνηκαν από μέσα όλες οι αδυναμίες που χρόνια τόσα κρύβονταν πίσω από τα λαμπερά λαμπιόνια.

Για ποια κοινωνία να αναφερθείς όταν η οικονομική κρίση έχει βγάλει στην επιφάνεια τα χειρότερα ανακλαστικά; Ζήλια, αντιδικία, ένταση, έλλειψη δεοντολογίας, συναδελφικότητας. Ο θάνατός σου η ζωή μου! Το τομάρι μας και τίποτε άλλο. Αυτά που ζούμε δεν είναι βήματα προς τα πίσω. Εδώ έχουμε ολική τηλεμεταφορά στο παρελθόν!

Είναι δύσκολο λοιπόν κάποιος να κάνει απολογισμό για το 2011 αλλά και να ευχηθεί για το 2012. Δύσκολο γιατί ακόμα τα γεγονότα είναι νωπά, αλλά και γιατί ο κόσμος είναι ρευστός και κυριολεκτικά κοχλάζει. Αυτό που μπορεί ο κάθε ένας μας είναι να δώσει μία μικρή προσωπική υπόσχεση. Να αφήσει πίσω του το αδιάφορο, αναποτελεσματικό και μοιρολατρικό εγώ του. Να διαγράψει μια για πάντα την ανόητη, κοντόφθαλμη και μικροσκοπική άποψη, «εγώ θα αλλάξω τα πράγματα;» ΝΑΙ και εσύ!! Ο κάθε ένας από εμάς και όλοι μαζί!!!

Να δεσμευτούμε ατομικά αλλά και συλλογικά να αντιδράσουμε σε όποια μικρή ασχήμια μας χαλάει την καθημερινότητα. Από τα σκουπίδια που βρίσκονται παρατημένα στο δρόμο, το αδειασμένο τασάκι αυτοκινήτου σο δρόμο, το χαλασμένο και βρώμικο πεζοδρόμιο, έως τη βαρβαρότητα της βίας, της αδιαφορίας, του ωχαδερφισμού. Να αντιδράσουμε όχι απλά διαμαρτυρόμενοι αλλά μέσα από τη δράση μας και τη καθημερινή μας πρακτική. Μπορεί όλα αυτά να ακούγονται ουτοπικά και ρομαντικά. Όμως μέσα από αυτή τη καθημερινή δράση θα δημιουργήσουμε νέους όρους και νέες σχέσεις στην κοινωνία μας.

Ήρθε λοιπόν η ώρα να αναλάβει ο κάθε ένας τις ευθύνες του για υπεύθυνη δράση σε τοπικό αλλά και σε συλλογικό επίπεδο. Για ανατροπή της καθημερινότητας όχι με όρους βίας και άρνησης, αλλά με όρους θέσης και συμμετοχής. Γιατί «Η αλλαγή δεν προκύπτει σαν αναπόφευκτο γεγονός. Έρχεται μέσα από διαρκή αγώνα και προσπάθεια.» Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ

Αγώνα και προσπάθεια σε προσωπικό επίπεδο.

Με τη σκέψη στους απολυμένους και άνεργους συναδέλφους και όχι μόνο και με την πίστη ότι όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε την διαφορά εύχομαι σε όλους υγεία, κουράγιο, αποφασιστικότητα και υπομονή.

Ας είναι το 2012 η χρονιά της Αλληλεγγύης και της ουσιαστικής αλλαγής, της προσωπικής δέσμευσης για κοινωνική δράση και συμμετοχή.

Σχετικά με τον δημιουργό

Diatrofi.gr | Διαχειριστής

Από τη συντακτική ομάδα της επιστημονικής ομάδας Διατροφή. Σύντομα θα συμπληρωθούν τα συνολικά στοιχεία του δημιουργού.