Dr Plus - Diatrofi

Καθημερινή Διατροφή

Φόβος και τρόμος!

Στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με τη νομοθεσία από το 2008, όταν σε γνωστή αλυσίδα καφέ άρχισε να καταγράφεται το θερμιδικό περιεχόμενο των προϊόντων, προς μεγάλη τους έκπληξη οι Νεοϋορκέζοι ανακάλυψαν ότι ένα κομμάτι κέικ με μπανάνα και κομματάκια σοκολάτας έχει 390 θερμίδες παρόλο που είναι «χωρίς λιπαρά».

 

Οι νόμοι περί καταγραφής των θερμίδων στους καταλόγους ξεπροβάλλουν σε όλη τη χώρα. Και αν περάσει το νομοσχέδιο, αλυσίδες εστιατορίων που απαριθμούν τουλάχιστον 20 καταστήματα σε όλη τη χώρα θα υποχρεωθούν να καταγράφουν τις θερμίδες στους καταλόγους. Και άλλες διατροφικές πληροφορίες όπως το λίπος, το νάτριο και οι υδατάνθρακες θα πρέπει να καταγράφονται σε κάποιο σημείο του εστιατορίου (μια και δεν υπάρχει αρκετός χώρος για να καταγραφούν όλα στον πίνακα του μενού).

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να αλλάζουν τις διατροφικές τους επιλογές, να αποχαιρετούν νοστιμότατα σνακ που είχαν συνηθίσει να καταναλώνουν από τα παιδικά τους χρόνια και να νιώθουν δυστυχισμένοι για αυτό.

«Οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν»

Οι αρμόδιοι υποστηρίζουν ότι η πληροφορία είναι πιο αναγκαία από ποτέ. Οι Αμερικάνοι τρώνε περίπου το 1/3 των ημερήσιων θερμίδων τους στα εστιατόρια, σύμφωνα με τη Margo Wootan, διευθύντρια διατροφικής πολιτικής του Κέντρου Επιστημών Κοινής Ωφέλειας στην Ουάσινγκτον, η οποία εργάστηκε με νομοθέτες πάνω στη διάταξη για τη θερμιδική σήμανση στα μενού. Τα 2/3 των Αμερικάνων είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Οι μελέτες δείχνουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να μαντέψουν πόσες θερμίδες περιέχονται στο προϊόν ενός καταλόγου και συχνά το υποτιμούν. Οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να ξέρουν τί υπάρχει στο φαγητό τους ώστε να μπορούν να κάνουν τις επιλογές τους. Αν για παράδειγμα κάποιος θέλει να πουλήσει ένα ορεκτικό 3000 θερμίδων, θα έπρεπε να το πει ώστε να αποφασίσει ο καταναλωτής αν πραγματικά θέλει να φάει 3000 θερμίδες.

Πολλά εστιατόρια παρέχουν διατροφικές πληροφορίες για τα προϊόντα τους ακόμα και μέσω διαδικτύου. Αυτό εξυπηρετεί κάποιους καταναλωτές – θαμώνες οι οποίοι θέλουν να γνωρίζουν τι θα παραγγείλουν πριν βγουν να γευματίσουν έτσι ώστε να κάνουν την πιο υγιεινή επιλογή.

Η πρόταση περί θερμιδικής σήμανσης φαίνεται να έχει μεγάλη απήχηση στο κοινό. Το Κέντρο για την Προάσπιση της Δημόσιας Υγείας της Καλιφόρνια διενέργησε τηλεφωνική σφυγμομέτρηση το 2007 η οποία έδειξε ότι το 84% όσων ανταποκρίθηκαν υποστήριξαν ότι είναι απαραίτητη η καταγραφή των θερμίδων στους καταλόγους και τους πίνακες των εστιατορίων. Η Καλιφόρνια ήταν η πρώτη πολιτεία που θεσμοθέτησε τη θερμιδική σήμανση στα μενού το Σεπτέμβρη του 2008.

Αλλάξτε συμπεριφορά

Περισσότεροι από το 80% των Νεοϋορκέζων άρχισαν να παραγγέλνουν διαφορετικά όταν είδαν τη θερμιδική αξία των προϊόντων. Περισσότεροι από τους μισούς είπαν ότι επηρέασε ακόμα και την επιλογή του μέρους πού έτρωγαν.

Άλλοι όμως ειδικοί δεν είναι σίγουροι ότι η θερμιδική σήμανση θα επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Η ιδέα θα μπορούσε να εκπυρσοκροτήσει, λέει η Stacey Rosenfeld, ψυχολόγος από τη Νέα Υόρκη η οποία ειδικεύεται στις διατροφικές διαταραχές. Όπως υποστηρίζει, αν κάποιος δεν παραγγέλνει αυτό που θέλει επειδή έχει αρκετές θερμίδες, είναι πολύ πιθανό να μείνει ανικανοποίητος και να φάει παραπάνω αργότερα.

Η Jessica Setnick, διαιτολόγος με έδρα το Ντάλας η οποία δουλεύει με παιδιά και εφήβους για ζητήματα βάρους και φαγητού, επισημαίνει ότι οι διατροφικές πληροφορίες υπάρχουν τόσα χρόνια στα πακέτα των τροφίμων. Υπάρχουν άνθρωποι που αδιαφορούν γιατί νομίζουν ότι οι πληροφορίες αυτές δεν απευθύνονται σε εκείνους και οι οποίοι θα συνεχίσουν να αδιαφορούν. Υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι που ασχολούνται σε υπερβολικό βαθμό με τις θερμίδες και τα γραμμάρια του λίπους και εστιάζουν τόσο πολύ σε επουσιώδεις πληροφορίες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι άνθρωποι οι οποίοι τρώνε τις απαραίτητες ποσότητες και μεγάλη ποικιλία τροφίμων, δε χρειάζεται να διαβάζουν τις διατροφικές πληροφορίες στα μενού για να τους καθοδηγήσουν στο τι θα φάνε.

Σχετικά με τον δημιουργό

Diatrofi.gr | Διαχειριστής

Από τη συντακτική ομάδα της επιστημονικής ομάδας Διατροφή. Σύντομα θα συμπληρωθούν τα συνολικά στοιχεία του δημιουργού.