Dr Plus - Diatrofi

Καθημερινή Διατροφή

Αλλαγή συνηθειών που ορίζουν τη ζωή μας

Τι είναι οι συνήθειες? Ένα σύνολο πραγμάτων που καθορίζουν τη ζωή μας. Με λίγα λόγια η ζωή σήμερα είναι αποτέλεσμα συνηθειών που είχαμε στο παρελθόν.  Το ίδιο συμβαίνει και με τη διατροφική μας συμπεριφορά. Η διατροφική  μας  συμπεριφορά λοιπόν είναι  ένα σύνολο συνηθειών που είχαμε στο παρελθόν και συνεχίζουμε μέχρι και  σήμερα να ακολουθούμε.

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να αλλάξουμε συνήθειες και να ακολουθήσουμε ένα διαφορετικό μοτίβο ζωής το οποίο υιοθετώντας νέες συνήθειες?  Όλα εξαρτώνται από τον κύκλο της συνήθειας αλλά και το πόσο διατεθειμένοι είμαστε να αναπτύξουμε μια νέα συνήθεια ή να καταργήσουμε μια  «κακιά» συνήθεια.

Αλλαγή συνηθειών ή Πώς να φτιάξουμε μια  «καλή»  συνήθεια

Το σήμα

Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει το κλασσικό πλέον  «Από Δευτέρα δίαιτα»  ή « Από Δευτέρα γυμναστήριο» ? Ενώ υπάρχει η σιγουριά και η αποφασιστικότητα μετά από λίγο έρχεται η αποτυχία. Αυτό που φταίει στην προκειμένη περίπτωση είναι η απουσία του κατάλληλου ερεθίσματος για την κινητοποίηση της επιθυμητής συμπεριφοράς.  Ένα συγκεκριμένο ερέθισμα το οποίο θα « πυροδοτεί»  την επιθυμητή συμπεριφορά .  Ο καλύτερος τρόπος για να το επιτύχετε αυτό είναι να χρησιμοποιείτε  φράσεις  ξεκινώντας με το « Όταν… τότε»  π.χ.  « Όταν θα πηγαίνω στη δουλειά , τότε θα παίρνω σνακ μαζί μου». Είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγετε φράσεις που ξεκινούν με το   «Πρέπει..» π.χ.  «Πρέπει να κάνω  δίαιτα»  καθώς  τέτοιου  είδους φράσεις  σαμποτάρουν την όλη πρόθεση  για αλλαγή συμπεριφοράς.

Η ρουτίνα                                  

Όταν μπαίνουμε στη διαδικασία αλλαγής διατροφικής συμπεριφοράς υιοθετώντας νέες συνήθειες , τείνουμε να θέλουμε να δούμε μεγάλα αποτελέσματα και κυρίως σύντομα και γι’ αυτό προσπαθούμε να κάνουμε μεγάλες αλλαγές κάνοντας μεγάλα βήματα κάθε φορά. Αυτό φυσικά έχει σαν αποτέλεσμα να υπερφορτώνουμε τον εαυτό μας , να έχουμε μεγάλες προσδοκίες από εμάς και φυσικά να απογοητευόμαστε όταν τα αποτελέσματα δεν είναι τα επιθυμητά.  Ένα μυστικό για την αποφυγή αυτής της παγίδας είναι η αλλαγή της νοοτροπίας μας. Δηλαδή αντί να έχουμε εμμονή με το αποτέλεσμα και στη  συγκεκριμένη περίπτωση με τον επιθυμητό αριθμό στη ζυγαριά  μπορούμε να επικεντρωθούμε στο παρόν και  στα βήματα που κάνουμε προς τη σωστή συνήθεια.  Μικρά βηματάκια  και μικρούς στόχους για την επίτευξη των οποίων θα αναταμοίβουμε τον εαυτό μας.

Η ανταμοιβή

Για την ενίσχυση λοιπόν της συνήθειας θα πρέπει να ανταμοίβουμε τον εαυτό μας όταν ακολουθεί την επιθυμητή ρουτίνα για την αλλαγή συνηθειών. Το σημαντικό στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι δεν ανταμοίβουμε το αποτέλεσμα της συμπεριφοράς  αλλά την ικανότητα  να εκτελέσουμε τη συγκεκριμένη συμπεριφορά. Π.χ. « Μπράβο μου σήμερα κατάφερα να φάω πρωινό»  Δεν γιορτάζουμε το γεγονός ότι φάγαμε πρωινό αλλά το γεγονός ότι  κάναμε ένα βήμα στη βελτίωση της ζωής μας.

Η αλλαγή συνηθειών και διατροφικής συμπεριφοράς μπορεί να ακούγεται σαν κάτι δύσκολο , ωστόσο δεν είναι ακατόρθωτο. Η αλλαγή μιας  « κακιάς» συνήθειας μπορεί να γίνει εύκολα με το να ξεκινήσουμε να παρατηρούμε και να αναλύουμε τον εαυτό μας  όταν εκτελεί  τη συγκεκριμένη «κακιά» συνήθεια.  Όταν ας πούμε για παράδειγμα θα ανοίξει το ντουλάπι και ασυναίσθητα θα πάρει τα μπισκότα ή τη σοκοφρέτα.  Παρατηρούμε λοιπόν τον εαυτό μας εκείνη την ώρα. Πως είμαστε? Τι σκεφτόμαστε εκείνη την ώρα? Μήπως έχουμε πολλές ώρες άδειο στομάχι  οπότε και γι ‘ αυτό η λιγούρα? Μήπως βαριόμαστε ή είμαστε συναισθηματικά φορτισμένοι οπότε το σνακ φαντάζει σαν αποσιώπηση  των συναισθημάτων? Τα εντοπίζουμε όλα. Και αφού τα εντοπίζουμε, τα σημειώνουμε και τα διαχειριζόμαστε με σκοπό να απομακρυνθούμε από αυτή την «κακιά» συνήθεια.

Οι συνήθειες δεν σβήνονται. Ο εγκέφαλος θυμάται.  Όταν όμως  υιοθετούμε μια καινούρια ρουτίνα προς αντικατάσταση κάποιας άλλης  δεν γίνετε να σβήσουμε την παλιά συνήθεια , γίνεται  όμως να ανοίξουμε ένα καινούριο δρομάκι και όσο το χρησιμοποιούμε να το μεγαλώνουμε!

Βιβλιογραφία : Life Clinic Group

Σχετικά με τον δημιουργό

Νάντια Δεληγιάννη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Η Νάντια Δεληγιάννη γεννήθηκε και ζει στον Βόλο. Είναι πτυχιούχος Διαιτολόγος - Διατροφολόγος του Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης (ΑΤΕΙΘ), με μεταπτυχιακές σπουδές και εξειδίκευση στη Διατροφική και Ψυχολογική Αντιμετώπιση Διαταραχών (Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity - Εθνικός Οργανισμός για τις Διατροφικές Διαταραχές της Μεγάλης Βρετανίας – NCFED ). Αυτό της έχει δώσει την δυνατότητα να μπορεί να αντιμετωπίσει διατροφικά και Ψυχολογικά Διαταραχές όπως η νευρική ανορεξία, η νευρική βουλιμία και η ψυχογενής παχυσαρκία . Επιπλέον έχει παρακολουθήσει πλήθος συνεδρίων που αφορούν στην παιδική παχυσαρκία και την αθλητική διατροφή ενώ η ίδια έχει μιλήσει για την παιδική αθλητική διατροφή .Έχει αρθρογραφήσει σε τοπικά περιοδικά και εφημερίδες (Thessaliki press, Εφημερίδα Ταχυδρόμος). Παράλληλα είναι επιστημονική συνεργάτης στον τοπικό αθλητικό σύλλογο ενόργανης γυμναστικής ‘’Ιάσων’’ καθώς και στο γυμναστήριο Gym way. Έχει συμμετάσχει σε ομιλίες σε σχολεία καθώς και στην ημερίδα της Κοιν.Σ.Επ. με θέμα: «Ένταξη, Προσβασιμότητα, Παραγωγικότητα ΑμεΑ» όπου μίλησε για τη συμαντικότητα της διατροφής σε Άτομα με Αναπηρία. Είναι μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος και διατηρεί γραφείο στο Βόλο από το 2014 όπου παρέχει ανάλυση σύστασης σώματος και εξατομικευμένα προγράμματα για αύξηση και απώλεια βάρους σε φυσιολογικές και παθολογικές καταστάσεις, διατροφικές διαταραχές, διατροφή αθλητών, διατροφή παιδιών και εφήβων, εγκυμοσύνη και θηλασμό.