Dr Plus - Diatrofi

Διατροφικές διαταραχές Καθημερινή Διατροφή

Βρέθηκε το χάπι αδυνατίσματος

Η επιστημονική κοινότητα εντυπωσιάστηκε με τα φοβερά του αποτελέσματα σε πειραματόζωα, όμως όταν άρχισαν οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους όλοι οι συμμετέχοντες εγκατέλειψαν την διαδικασία (Dropout) εκτός από δυο. Διότι δυστυχώς είχε πολύ δυσάρεστη γεύση, άσχημο άρωμα και βίωναν έντονους πόνους στη κοιλιά.
Ξεκινώντας την μελέτη ο ένας έπαιρνε το χάπι με την δραστική ουσία και ο άλλος χωρίς την δραστική ουσία (placebo).
Η δοκιμή ήταν διπλά τυφλή με το golden standart για αύξηση της αξιοπιστίας.
Η έρευνα αυτή σχεδιάστηκε να διαρκέσει 2 χρόνια και θα υπήρχε επαφή μεταξύ των συμμετεχόντων και του ιδρύματος που διεξήγαγε την έρευνα κάθε τρείς μήνες για αύξηση της συμμόρφωσης των δύο συμμετεχόντων.

Στον πρώτο συμμετέχοντα που έπαιρνε το χάπι με την δραστική ουσία δεν του έδωσαν συγκεκριμένες συστάσεις , παρά μόνο να συνεχίσει να συμπεριφέρεται απέναντι στην τροφή με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως συνήθιζε να κάνει.

Στον δεύτερο δόθηκαν συγκεκριμένες συστάσεις οι οποίες ήταν…

Καθημερινά  να κάνει τουλάχιστον τέσσερα γεύματα για να μπορεί να πάρει αυτό το συγκεκριμένο χάπι και την κάθε μπουκιά του θα έπρεπε να την μασάει πάνω από δέκα φορές. Να κλείσει και να αφήσει στην άκρη όλους τους παράγοντες που θα τον έκαναν να αγχώνεται (πχ υπολογιστής, τηλεόραση, εργασία οποιασδήποτε φύσης ) και για δεκαπέντε λεπτά να κοιτάξει τα χρώματα της τροφής, να μυρίσει τα αρώματα της και να αισθανθεί την υφή της καθώς την καταναλώνει.

Το πρωί αμέσως μετά το ξύπνημα σημαντική σύσταση ήταν, να πάει σε ένα δωμάτιο για 10 λεπτά χωρίς να σκέφτεται τίποτα μόνος του με πλήρη ηρεμία.

Το πέμπτο χάπι θα έπρεπε να το πάρει το απόγευμα μετά την άσκηση του.  Βασική προϋπόθεση όμως για να λειτουργήσει το χάπι, δόθηκε σαν βασική οδηγία ότι η φυσική δραστηριότητα που έπρεπε να ακολουθεί,  θα είχε να κάνει με το να περνά όμορφα κατά την διάρκεια της συνειδητής φροντίδας του σώματος του χωρίς η εκγύμναση του να συνοδεύεται από αισθήματα πόνου και άσχημων συναισθημάτων.

Τελευταία σύσταση ήταν καθώς υπεισέρχεται στο σπίτι του μετά την εργασία, να χαλαρώνει για 10 λεπτά και να στοχάζεται τι θα μπορούσε να βελτιώσει από την ημέρα του. Να πάρει 7 βαθιές ανάσες/εκπνοές και να προχωρήσει στην συνηθισμένη ρουτίνα του.

Αποτελέσματα Έρευνας :

Το αποτέλεσμα της έρευνας ήταν αρκετά αμφιλεγόμενο, διότι ενώ στα πειραματόζωα το αποτελέσματα του χαπιού ήταν εκπληκτικό, το χάπι αδυνατίσματος δεν έδειχνε μακροπρόθεσμα να έχει το ίδιο αποτέλεσμα και στον άνθρωπο.

Ο πρώτος άνθρωπος, που απλώς έπαιρνε το χάπι δίχως άλλες συστάσεις,  μετά από δύο χρόνια είχε διπλασιάσει το βάρος του. Αναλύοντας τις διατροφικές και ψυχολογικές του καταγραφές, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ενώ στην αρχή υπήρχε σαφής μείωση του λίπους για τον πρώτο 6μηνο μέσω του χαπιού αδυνατίσματος,για το επόμενο διάστημα υπήρξε σταδιακή αύξηση του λίπους και απέδωσαν το αποτέλεσμα στην συμπεριφορά απέναντι στην τροφή, διότι όσο έπαιρνε το χάπι τόσο αυξανόντουσαν οι ακραίες ορέξεις του για περισσότερο φαγητό και ποτό. Σκεπτόμενος ότι δεν χρειάζεται να φροντίσει το σώμα του, δίνοντας του δηλαδή τα στοιχειά που χρειάζεται για εύρυθμη λειτουργία (βιταμίνες, πρωτεΐνες, λίπη, υδατάνθρακες, μέταλλα και νερό ) το αποτέλεσμα ήταν το βάρος να αυξηθεί στο πολλαπλάσιο στο χρονικό διάστημα των 2 χρόνων.

Συγκλονισμένοι οι ερευνητές περιμένουν να δουν και το δεύτερο δείγμα όπου και κατέφτασε με φυσιολογικό λίπος, πολύ καλή κλινική εικόνα και έχοντας μειωμένα ποσοστά άγχους καθώς επίσης και καλή ψυχολογία.

Στην αρχή εξέτασαν το γεγονός μήπως  μπέρδεψαν το χάπι με την δραστική ουσία και το έδιναν στη δεύτερη περίπτωση. Όμως τελικά διαπίστωσαν πως δεν είχε γίνει κάποιο λάθος.

Το τελικό συμπέρασμα που καταγράφτηκε ήταν αυτολεξεί : ‘’Ανακαλύψαμε το χάπι αδυνατίσματος,  δυστυχώς δεν έχει καμία επίδραση στην απληστία του ανθρώπου για περισσότερο φαγητό και ποτό, στην συμμόρφωση του για τακτική άσκηση, στην διαχείριση του καθημερινού στρες και στην απόλαυση των καθημερινών στιγμών,  ενώ φαίνεται επίσης ότι ο ελάχιστος χρόνος που μπορεί να έχει διαθέσιμο για την ξεκούρασή του, αναλώνεται μπροστά σε ένα κουτί που είτε λέγεται Η/Υ, είτε τηλεόραση, είτε τάμπλετ κτλ). Δυστυχώς αποτύχαμε να τρώτε φαγητό μπροστά στην τηλεόραση και να χάνετε λίπος, λειτουργεί μόνο με συγκεκριμένες ενέργειες,  συνεργιστικά’’

Όπως αντιλαμβάνεστε αυτό που περιέγραψα παραπάνω είναι ένα εικονικό σενάριο και δεν πρόκειται για πραγματική μελέτη.Πιστέψτεμε όμως στο ότι δεν θα απείχε πολύ από ένα πραγματικό σενάριο μετά την ανακάλυψη του Χαπιού αδυνατίσματος.

Για όσους θέλετε το χάπι αδυνατίσματος, πάρτε το μαζί με :

  1. Τουλάχιστον τέσσερα οργανωμένα γεύματα επιλέγοντας τρόφιμα που θα σας προσφέρουν θρέψη και όχι κενές θερμίδες. Μασώντας καλά την κάθε μπουκιά τροφής που μπαίνει στο στόμα σας.
  2. Ενυδατώστε τον οργανισμό σας, χρησιμοποιώντας νερό και όχι 5 κούπες καφέ την ημέρα, κάνοντας μικρές πλύσεις στο στόμα πριν την κατάποση του.
  3. Κάντε τακτική φυσική δραστηριότητα περνώντας όμορφα και ο στόχος της άσκησης να είναι η διοχέτευση του στρες και της πίεσης και όχι το χάσιμο λίπους.
  4. 10 λεπτά όταν γυρίσετε από τη δουλειά σας, να μείνετε μόνοι με τον εαυτό σας, να χαλαρώσετε και να αφήσετε όποια σκέψη τριγυρνάει στο μυαλό,ότι κι αν έγινε μέσα στην ημέρα ή στη δουλειά σας και να ζήσετε τις στιγμές του σπιτιού σας είτε είστε οικογενειάρχης είτε όχι. Επίσης συλλογιστείτε βαθιά και αυθεντικά το πώς μπορείτε να κάνετε την επόμενη ημέρα καλύτερη.
  5. Να κοιτάζεται στον καθρέφτη καθημερινά και να λέτε δυνατές λέξεις όπως «σέβομαι και αποδέχομαι την μοναδικότητα και το μεγαλείο της ύπαρξής μου» και να μιλάτε όμορφα προς τον εαυτό σας διότι οι λέξεις δημιουργούν το συναίσθημα.
  6. Να θυμίζετε στον εαυτό σας ότι η μέρα που σας ανήκει είναι μόνο η σημερινή, δεν έχετε καμία εξουσία στο χθες και στο αύριο, το μόνο που σας ανήκει είναι το σήμερα. Οπότε ζήστε τη στιγμή και επιλέξτε να είστε χαρούμενοι διότι το να είμαστε χαρούμενοι είναι στάση ζωής, θέμα επιλογής και όχι τυχαίου αποτελέσματος.
  7. Μάθετε να λέτε όχι, είτε είναι τα γλυκά που σας προσφέρουν καθημερινά είτε είναι η πικρία που σας δίδουν οι τοξικοί άνθρωποι που πιθανών υπάρχουν γύρω σας.

Η παρενέργεια του παραπάνω χαπιού είναι να είστε όμορφοι και υγιείς, χαρούμενοι και λαμπεροί, νιώθοντας ολοκληρωμένοι και γαλήνιοι.

Εγώ το παίρνω καθημερινά και δεν θα το άλλαζα με τίποτε…

Μήπως ήρθε η ώρα να το δοκιμάσεις κι εσύ ? 

Καρπός της γνώσης, η επιτυχία

Περισσότερα για τον συγγραφέα Βασίλειο Ε. Κατσίλα στο επαγγελματικό του προφίλ ΕΔΩ 

mov_keadd-212x300Σημείωση προς ειδικούς: Αν είσαι επαγγελματίας υγείας εξειδικεύσου σε θέματα διαχείρισης διατροφικών διαταραχών μέσω της εκπαίδευσης Master Practitioner on Eating Disordes του Κέντρου Εκπαίδευσης & Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών. Περισσότερες πληροφορίες στο Link www.keadd.gr καθώς και τις Προσεχείς Εκπαιδεύσεις ΕΔΩ

Αν αναζητείς Πιστοποιημένο Επαγγελματία Υγείας από το NCFED στις Διατροφικές Διαταραχές δες στο Δίκτυο Συνεργαζόμενων Επαγγελματιών Υγείας ΕΔΩ

Σχετικά με τον δημιουργό

Βασιλειος E. Κατσίλας, Διατροφολόγος-Διαιτολόγος,BSc

Email: Basileioskats@hotmail.com
Ο Βασίλειος Κατσίλας γεννήθηκε στην Λέσβο το 1993.

Είναι διατροφολόγος-διαιτολόγος απόφοιτος του Αλεξάνδρειου τεχνολογικού εκπαιδευτικού ιδρύματος της Θεσσαλονίκης, με πλήθος πιστοποιήσεων από ενημερώσεις επιστημονικών μελετών, για την βέλτιστη αντιμετώπιση των στόχων που θέτονται στις σύγχρονες ανάγκες της εποχής.

Είναι ενεργός αθλητής της πολεμικής τέχνης του Jiu Jitsu κάνοντας πρωταθλητισμό, με πολλές διακρίσεις σε πανελλαδικό όσο και σε διεθνή επίπεδο.

Την περίοδο 2014-2015 υπήρξε μέλος του ερευνητικού προγράμματος ΕΣΠΑ συμμαχία για την υγεία- διατροφή συνεργαζόμενος άριστα με διεπιστημονικές ομάδες.

Υπήρξε επαγγελματίας ναυαγοσώστης θαλάσσης με καταγεγραμμένες επεμβάσεις διάσωσης, καθώς και εθελοντής ναυαγοσώστης στην περιοχή του Μολύβου Λέσβου για την διαχείριση του μεταναστευτικού, όπου και παρέλαβε έπαινο για τις επεμβάσεις του με την Ένωση Ναυαγοσωστικών Σχολών Ελλάδος από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου ναυτιλίας Αιγαίου.

Η πτυχιακή του εργασία είχε ως θέμα τα συμπληρώματα διατροφής και πραγματοποίησε την πρακτική του άσκηση στο πρότυπο κλινικό διατροφολογικό-διαιτολογικό γραφείο της κυρίας Λιτσαρδοπούλου Αλεξάνδρας.

Είναι συνεργάτης στο διαιτολογικό γραφείο του Κυρίου Ευάγγελου Ζουμπανέα ως Διατροφολόγος-Διαιτολόγος

Συνεργάζεται ως Executive Director με το Diatrofi.gr

Είναι εξειδικευμένος θεραπευτής των Διατροφικών Διαταραχών και της Παχυσαρκίας (Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity) και αποτελεί επιστημονικό συνεργάτη του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ).

Είναι ενεργός μεταπτυχιακός φοιτητής του European University Cyprus στο τομέα της δημόσιας υγείας.

Additional Info
• Περιοχή: Αττική
• Κινητό:6980874162
• Email: Basileioskats@hotmail.com