Dr Plus - Diatrofi

Καθημερινή Διατροφή

Μπορεί η έλλειψη σιδήρου να επηρεάζεται από την επίδραση πολυφαινολών ;

Πολλά φυσικά συστατικά της τροφής, κυρίως οργανικά μόρια, σχηματίζουν χηλικά σύμπλοκα με τα μέταλλα, με αποτέλεσμα άλλοτε τη διευκόλυνση της απορρόφησής τους από τον οργανισμό και άλλοτε την παρεμπόδισή τους, γεγονός που μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να είναι ωφέλιμο και σε κάποιες άλλες επιβλαβές για τον οργανισμό.

Παράδειγμα τέτοιων ουσιών είναι  οι πολυφαινόλες που δεσμεύουν το σίδηρο.

Τα πολυφαινολικά παράγωγα είναι παρόντα στη διατροφή του ανθρώπου ως συστατικά των φρούτων,λαχανικών,των καρυκευμάτων ,των οσπρίων και των δημητριακών .

Η συγκέντρωση τους μάλιστα είναι ιδιαίτερα υψηλή σε ορισμένα ροφήματα όπως ο καφές, το τσάι ,το κόκκινο κρασί ,το κακάο και άλλα φυτικά αφεψήματα. Υπάρχει η άποψη ότι οι πολυφαινόλες  που υπάρχουν στα παραπάνω τρόφιμα ,δημιουργούν αδιάλυτα σύμπλοκα με το σίδηρο στο γαστρεντερικό σωλήνα και δυσκολεύουν την απορρόφηση του. Η επίδρασή τους είναι πιο έντονη στο σίδηρο που προέρχεται από τα λαχανικά (τρισθενής σίδηρος ) , ενώ δεν επηράζεται ο σίδηρος  που προέρχεται από τα ζωικά (δισθενής σίδηρος).

Πιο  συγκεκριμένα, υπάρχει αρνητική συσχέτιση ανάμεσα στη συνολική περιεκτικότητα των λαχανικών (π.χ. σπανάκι)  σε πολυφαινόλες  και την απορρόφηση του σιδήρου που περιέχεται σε αυτά.

Έχει διαπιστωθεί ερευνητικά ότι οποιοδήποτε ρόφημα παρέχει 20-50mg πολυφαινολών μπορεί να προκαλέσει μείωση της απορρόφησης του σιδήρου κατά 50-70% όταν καταναλώνεται με ένα τρόφιμο πλούσιο σε σίδηρο.

Το μαύρο τσάι έχει αποδειχθεί ότι έχει την ίδια σχεδόν επίδραση στην απορρόφηση του σιδήρου με το δυόσμο ενώ εμποδίζει σε μεγαλύτερο βαθμό την απορρόφηση του σιδήρου συγκριτικά με το κακάο,  τον καφέ και  το χαμομήλι. Ωστόσο, η επίδραση αυτή αναστρέφεται όταν γίνεται ταυτόχρονη κατανάλωση ενός τροφίμου που προάγει την απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου, όπως ο χυμός πορτοκαλιού που περιέχει βιταμίνηC.

Μερικοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση τσαγιού με γάλα μπορεί να αναστείλει το σχηματισμό χηλικών παραγώγων με σίδηρο, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε μέταλλα και πρωτεΐνη παρόλο που δεν επιβεβαιώνεται από όλες τις μελέτες.

Καθίσταται συνεπώς σαφές ότι οι πολυφαινόλες μπορούν να παρεμποδίσουν την απορρόφηση του σιδήρου όταν καταναλώνονται μαζί με τρόφιμα που περιέχουν το συστατικό αυτό.  Η δράση αυτή φαίνεται ότι είναι λιγότερο σημαντική όταν ληφθεί υπόψη η συνολική διατροφή ενός ατόμου που ενδεχομένως περιλαμβάνει και τρόφιμα που προάγουν την απορρόφηση του σιδήρου.

Σχετικά με τον δημιουργό

Πηνελόπη Λαγούρου Διαιτολογος-Διατροφολογος

Η Πηνελόπη Λαγουρού γεννήθηκε στην Αθήνα το 1993 και μεγάλωσε στην Τήνο .
Είναι διαιτολόγος –διατροφολόγος απόφοιτη του ανώτατου τεχνολογικού ιδρύματος Θεσσαλίας , παράρτημα Καρδίτσας από το 2016.
Στην διάρκεια των σπουδών της αλλά μέχρι και σήμερα παρακολουθεί σεμινάρια και ενημερώνεται για να νέα θέματα διατροφής και για τον σύγχρονο τρόπο ζωής.
Η πρακτική άσκηση πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Πειραιά Τζάνειο και στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας σε διάρκεια 8 μηνών .
Εκτέλεση ερευνητική μελέτη για το άγχος και την επίδραση στη διατροφή σε ενήλικο πληθυσμό της Τήνου ,κατά την διάρκεια της πτυχιακής της εργασίας.
Το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 παρακολούθησε επιτυχώς το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο :
του κέντρου συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και δια βίου μάθησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Είναι μέλος της ESPEN( THE EUROPEAN SOCIETY FOR CLINICAL NUTRITION AND METABOLISM) από το 2017 και παρακολουθεί τα LLL courses certificate .
Ενώ κατά τους μήνες Οκτώμβριο του 2017 έως Ιανουάριο του 2018 , στα πλαίσια του εθελοντισμού παρακολούθησε τις εργασίες του Διαιτολογικού τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών ‘’ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ’’.
Από το Μάρτιο του 2018 διατηρεί ιδιωτικό γραφείο στην Τήνο.