Dr Plus - Diatrofi

Καθημερινή Διατροφή

Ένζυμα στη διατροφή μας: η σημασία των ακατέργαστων τροφών

Τα ένζυμα βρίσκονται σε όλα τα ζωντανά ζωικά και φυτικά κύτταρα. Είναι απαραίτητα για τη ζωή, καθώς είναι βασικά συστατικά κάθε χημικής αντίδρασης του σώματος- παράδειγμα, οι μόνες ουσίες που μπορούν να διασπάσουν την τροφή έτσι ώστε να μπορεί να περάσει από το γαστρεντερικό σωλήνα στην κυκλοφορία του αίματος είναι τα ένζυμα. Πέρα από τη συμμετοχή τους στη διαδικασία της πέψης, τα ένζυμα συμβάλλουν επίσης σε πολλές διαδικασίες, από την παραγωγή ενέργειας, τη μεταφορά θρεπτικών συστατικών στα κύτταρα, την ορθή ρύθμιση των ορμονών μέχρι την ανοσοποίηση.

Μέχρι σήμερα, έχουν εντοπιστεί περισσότερα από 3.000 διαφορετικά ένζυμα στο σώμα μας, το καθένα με διαφορετική λειτουργία.

Υπάρχουν τρεις βασικές κατηγορίες ενζύμων:

 • -Ένζυμα τροφών: συναντώνται στις ωμές τροφές, λαμβάνονται από τον άνθρωπο μέσω της διατροφής και εκκινούν τη διαδικασία της πέψης
 • -Πεπτικά ένζυμα: παράγονται από το σώμα για να διασπάσει το φαγητό σε μικρότερα μόρια
 • -Μεταβολικά ένζυμα: παράγονται από το σώμα και συμμετέχουν σε πλήθος περίπλοκων μεταβολικών αντιδράσεων

Τα ένζυμα είναι, λοιπόν, απαραίτητα για την ευζωία και την υγεία του σώματός μας. Όμως, στην πορεία της ζωής, μία δίαιτα βαριά σε λιπαρά, η υψηλή πρόσληψη ζάχαρης και επεξεργασμένων τροφών, η χρήση αντιβιοτικών και άλλων φαρμακευτικών φαρμάκων, το κάπνισμα, το αλκοόλ, και το στρες, μπορεί να οδηγήσουν σε μία χαμηλή παραγωγή και ενεργοποίηση ενζύμων από το σώμα μας. Αυτό, εκτός από μεγάλη δυσκολία στην πέψη, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα όπως υποθρεψία και έλλειψη θρεπτικών συστατικών (αναιμία, έλλειψη Β12, οστεοπενία και οστεοπόρωση), εμφάνιση εντερικών διαταραχών και δυσλειτουργία του εντέρου, ακόμα και την εμφάνιση τροφικών αλλεργιών και δυσανεξίας.

Είναι αξιοσημείωτο το ότι πολλές από τις ανεπάρκειες που εμφανίζονται σε θρεπτικά συστατικά (πχ σιδηροπενική αναιμία) μπορούν να αντιμετωπιστούν απλά με την αποκατάσταση της εντερικής και πεπτικής υγείας, ενώ έρευνες των τελευταίων χρόνων έχουν συνδέσει την κακή πεπτική και εντερική κατάσταση ακόμα και με την εμφάνιση κατάθλιψης.

Έτσι, πρέπει να φροντίσουμε ώστε η διατροφή μας να περιέχει επαρκής ποσότητες ενζύμων, μέσα από την κατανάλωση ακατέργαστων τροφών. Τα ένζυμα αυτά, θα μετατρέψουν τις τρόφιμα σε θρεπτικά συστατικά όπως αμινοξέα, γλυκόζη, λιπαρά οξέα, κ.λπ, ώστε να χρησιμοποιηθούν από το σώμα.

Μιλάμε για ωμές και φυσικές τροφές, καθώς όλα τα ένζυμα απενεργοποιούνται σε θερμοκρασία μεγαλύτερη από 47°C, έτσι το μαγείρεμα και η επεξεργασία μπορεί να τα καταστρέψει. Η μαγειρεμένη τροφή ωθεί τον οργανισμό να παράγει από μόνος του τα ένζυμα για την πέψη της, επιβαρύνοντας τον, και αποσπώντας ενέργεια που θα χρησιμοποιούσε για άλλες λειτουργίες.

Από την άλλη, τον σημαντικότερο ρόλο στην απελευθέρωσή τους παίζει η μάσηση: το φαγητό στο στόμα, λοιπόν, πρέπει να μασιέται καλά, και να αναμιγνύεται επαρκώς με τις στοματικές εκκρίσεις, ώστε να απελευθερωθούν όσο το δυνατόν περισσότερα θρεπτικά συστατικά από το γεύμα που καταναλώνουμε. Ακόμα, να φροντίζουμε να δαγκώνουμε μικρές μπουκιές- καθώς παρουσία των ενζύμων, η τροφή στο στόμα διογκώνεται, και σε μεγαλύτερες ποσότητες τροφής, αναγκαζόμαστε να καταπιούμε πρόωρα.

Μερικές τροφές πλούσιες σε ένζυμα είναι οι εξής:

 • -Ανανάς
 • -Παπάγια
 • -Μέλι
 • -Μπανάνες
 • -Κεφίρ
 • -Τζίντζερ
 • -Πράσινα ωμά λαχανικά
 • – Ξηροί καρποί

Ειδικά για τους τελευταίους, οι ωμοί, ανάλατοι ξηροί καρποί, πέρα από όλα τα υπόλοιπα θρεπτικά τους οφέλη, όταν μουσκεύονται, ενεργοποιούν τα ένζυμά τους (που διαφορετικά μένουν ανενεργά). Δοκίμασε να τους αφήσεις για μισή ώρα σε νερό και μετά φύλαξε τους στο ψυγείο ώστε να μην πιάσουν μούχλα στο περίβλημα του καρπού τους.

Σχετικά με τον δημιουργό

Δάφνη Νταλάπα Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Είμαι διαιτολόγος – διατροφολόγος απόφοιτος του ΑΤΕΙ Διατροφής Θεσσαλονίκης. Μόλις αποφοίτησα, εργάστηκα στο ΙΕΚ Σίνδου διδάσκοντας το μάθημα της διατροφής. Το 2000 άνοιξα το προσωπικό μου γραφείο στο οποίο εργάζομαι ως σήμερα.
Έκανα την εξειδίκευση μου στις διατροφικές διαταραχές και την παχυσαρκία παιδιών και ενηλίκων, αποκτώντας το Master Practitioner in Eating Disorders and Obesity από το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών.
Συνεχίζω την επιμόρφωση μου παρακολουθώντας συστηματικά συνέδρια και σεμινάρια διατροφής και ψυχολογίας, αλλά και με συνεχή ξένη και ελληνική βιβλιογραφική ενημέρωση. Εως το 2017 παρακολούθησα και ολοκλήρωσα επιτυχώς 8 κύκλους μαθημάτων μέσω distance learning από καταξιωμένα πανεπιστήμια όπως των HarvardX, Stanford, McGillX, Copenhagen Business School και άλλων.
Για 5 συνεχή χρόνια διοργάνωσα με τη ΧΑΝΘ ενημερωτικές ομιλίες διατροφής ανοιχτές για το κοινό, στα πλαίσια του εθελοντισμού και της κοινωνικής προσφοράς. Έχω συνεργαστεί με το κέντρο ψυχικής υγείας «Μορφή και Φόντο» στην εκπόνηση βιωματικού εργαστηρίου με θέμα το συναισθηματικό φαγητό, ενώ έχω συνδιοργανώσει μαζί ψυχολόγο, ομάδες συμβουλευτικής και υποστήριξης για άτομα με διαταραχές πρόσληψης τροφής.
Η εταιρία συμβούλων σταδιοδρομίας Employ με έχει επιλέξει για την εκπαίδευση στο κομμάτι της διατροφής, στην πρώτη πιστοποιημένη εκπαίδευση για babysitters στην Ελλάδα. Στο παρελθόν έχω συνεργαστεί ξανά με την Employ ως ομιλήτρια στην εκπαιδευτική ημερίδα που οργάνωσε για επιστήμονες υγείας, με θέμα την «Κλινική Διατροφή».
Συνδυάζοντας την αγάπη μου για τα παιδιά, τη διατροφή και την προηγούμενη εμπειρία μου ως καθηγήτρια μουσικής προπαιδείας, συνεργάστηκα για 2 χρόνια με τον παιδικό σταθμό «το Σχολείο της Αγάπης», εκπαιδεύοντας τα παιδιά μέσα από δραστηριότητες στην διατροφική αγωγή.
Το 2013 ξεκίνησε τη λειτουργία του το Δημοτικό σχολείο της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και παράλληλα η συνεργασία μου μαζί τους. Έχω αναλάβει όλη την διαμόρφωση και των συντονισμό του προγράμματος υγιεινής διατροφής που καλύπτει όλες τις τάξεις της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Έμφαση δίνεται στην βιωματική μέθοδο διδασκαλίας, συνάδοντας με τη γενικότερη φιλοσοφία του εκπαιδευτικού ιδρύματος, και στην πολύπλευρη προσέγγιση του θέματος, εμπλέκοντας στην εκπαίδευση τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς. Από το 2017 έχω αναλάβει το αντίστοιχο πρόγραμμα διατροφικής αγωγής στον παιδικό σταθμό και το νηπιαγωγείο της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.
Η συνεργασία μου με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή επεκτάθηκε και στο Perrotis College καθώς από το 2014 και για 3 έτη, δίδαξα στα αγγλικά το μάθημα «Nutrition and the Consumer» στους τελειόφοιτους σπουδαστές του Food Science.
Η εταιρία ανελκυστήρων Kleemann μου εμπιστεύτηκε τη σύσταση του νέου μενού του εστιατορίου για τους εργαζομένους της και την ενημέρωση τους στις αρχές της υγιεινής διατροφής.
Το 2013 ανέλαβα τη σύνταξη του πρωινού στο ξενοδοχείο Melissanthi στη Χαλκιδική, βασισμένο σε ελληνικά προϊόντα.
Από τον Δεκέμβριο του 2012 εως τον Φεβρουάριο του 2013, συμμετείχα στην οργάνωση και υλοποίηση του βιωματικού προγράμματος διατροφικής αγωγής για παιδιά και εφήβους «Ένα πιάτο γεμάτο.. υγεία» που πραγματοποιήθηκε στον Δήμο Νεάπολης, όπως και τις συναντήσεις διατροφικής αυτογνωσίας, «Τρώω, νιώθω με μαθαίνω» που πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη.
Είμαι μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος, του Κέντρου Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών, του Ινστιτούτου Διατροφικών Μελετών και Ερευνών και της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρίας Παχυσαρκίας.
άρθρα blog http://www.nutritionist.gr/blog/

Ιστοσελίδα :  www.nutritionist.gr
 
Βίντεο https://www.youtube.com/watch?v=XuyXbPcs-d4

Συνεργασίες Δημοτικό σχολείο της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής , Perrotis College, Employ, ΧΑΝΘ, Δήμος Νεάπολης, Μορφή και Φόντο, Το Σχολείο της Αγάπης.

Ώρες λειτουργίας
Δευτέρα, Σάββατο κλειστά
Τρίτη , Τετάρτη, Παρασκευή 9-2 και 5-8.30
Πέμπτη 5-8.30

social profile
https://business.facebook.com/DaphneDalapaDiatrofologos
https://twitter.com/NutritionistGr