Dr Plus - Diatrofi

Καθημερινή Διατροφή

Φυσικότητα στην παραγωγική διαδικασία του στιγμιαίου καφέ VS καφέ φίλτρου

Η καθημερινή και αγαπημένη συνήθεια για το μεγαλύτερο μέρος του ενήλικου ελληνικού πληθυσμού, ο στιγμιαίος καφές, μπαίνει στο μικροσκόπιο και αναλύεται ως προς την φυσικότητα και τις διαφορές του από τον καφέ φίλτρου.

Τελικά η παραγωγική διαδικασία του στιγμιαίου καφέ είναι φυσική και ποια η διαφορά της από τη διαδικασία παραγωγής του καφέ φίλτρου;

Οι ποικιλίες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του στιγμιαίου καφέ είναι οι Arabica και Robusta. Μετά την παραλαβή, ακολουθεί η ξήρανση τους που γίνεται είτε με την ξηρή είτε με την υγρή μέθοδο. Ο στόχος της ξήρανσης έχει να κάνει με την απομάκρυνση του εσωτερικού φλοιού.

Έπειτα ακολουθεί το καβούρδισμα, το οποίο γίνεται με πολύ μεγάλη προσοχή γιατί από αυτό εξαρτώνται τα τελικά γευστικά χαρακτηριστικά του καφέ στο ποτήρι.
Στη συνέχεια ο καφές αλέθεται, και φιλτράρεται. Με τη χρήση ζεστού νερού περνάει αρκετές φορές από ειδικά σχεδιασμένα φίλτρα ώστε να αφαιρεθεί και το τελευταίο ίχνος από το κατακάθι και να προκύψει το φυσικό εκχύλισμα του καφέ. Στους άλλους τύπους καφέ, αυτό το στάδιο γίνεται είτε στο σπίτι είτε στην καφετέρια. Εν συνεχεία, το φυσικό εκχύλισμα αφυδατώνεται και προκύπτει έτσι η γνώριμη μορφή του στιγμιαίου καφέ. Με αυτόν τον τρόπο, ο καφές «ξαναπαίρνει ζωή» απλά με την προσθήκη ζεστού ή κρύου νερού στην κούπα ή στο ποτήρι.

Αυτή η διαδικασία είναι εφάμιλλη με την διαδικασία παραγωγής καφέ φίλτρου : το διάλυμα της σκόνης του καφέ με το νερό διηθείται με τη βοήθεια χάρτινων φίλτρων στην ειδική μηχανή επεξεργασίας, με τη διαφορά πως η διήθηση και το φιλτράρισμα του στιγμιαίου καφέ έχουν γίνει πριν από εμάς για εμάς.

Ο στιγμιαίος καφές είναι πιο βαρύς από τον καφέ φίλτρου;

Η περιεκτικότητα του καφέ σε καφεΐνη κάνει έναν καφέ «ελαφρύ» ή «βαρύ» κάτι που επηρεάζει αντίστοιχα την γαστρική κινητικότητα, είναι σημαντικό να εξηγήσουμε ότι δεν έχουν συσχετιστεί έρευνες με την κατανάλωση καφέ σε υγιή πληθυσμό, ενώ από άτομα με προβλήματα δυσπεψίας θα πρέπει να καταναλώνεται σύμφωνα με το στάδιο της νόσου και τις οδηγίες του εκάστοτε ιατρού που έχει αναλάβει την παρακολούθηση.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο στιγμιαίος καφές δεν είναι ο καφές με την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη, μιας και στην πραγματικότητα υπολείπεται κατά 30% από τον καφέ φίλτρου.

Για την καλύτερη ενημέρωση παρατίθεται ο σχετικός πίνακας :

Ενδεικτικός πίνακας περιεκτικότητας σε καφεΐνη:  

Είδος Καφέ Περιεκτικότητα σε καφεΐνη
Γαλλικός καφές (200 ml) 115-175 mg
Στιγμιαίος καφές (200 ml) 65-100 mg
Ντεκαφεϊνέ στιγμιαίος καφές (200 ml) 2-3 mg
Ελληνικός καφές (50 ml) 40 mg
Ντεκαφεϊνέ ελληνικός καφές (50 ml) 1 mg

Βιβλιογραφία:

  • Smith ap et al. (1990) effects of caffeine given before and after lunch on sustained attention. neuropsychobiology. 23, 160-3
  • Journal of Agricultural and Food Chemistry

Σχετικά με τον δημιουργό

Βασιλειος E. Κατσίλας, Διατροφολόγος-Διαιτολόγος,BSc

Email: Basileioskats@hotmail.com
Ο Βασίλειος Κατσίλας γεννήθηκε στην Λέσβο το 1993.

Είναι διατροφολόγος-διαιτολόγος απόφοιτος του Αλεξάνδρειου τεχνολογικού εκπαιδευτικού ιδρύματος της Θεσσαλονίκης, με πλήθος πιστοποιήσεων από ενημερώσεις επιστημονικών μελετών, για την βέλτιστη αντιμετώπιση των στόχων που θέτονται στις σύγχρονες ανάγκες της εποχής.

Είναι ενεργός αθλητής της πολεμικής τέχνης του Jiu Jitsu κάνοντας πρωταθλητισμό, με πολλές διακρίσεις σε πανελλαδικό όσο και σε διεθνή επίπεδο.

Την περίοδο 2014-2015 υπήρξε μέλος του ερευνητικού προγράμματος ΕΣΠΑ συμμαχία για την υγεία- διατροφή συνεργαζόμενος άριστα με διεπιστημονικές ομάδες.

Υπήρξε επαγγελματίας ναυαγοσώστης θαλάσσης με καταγεγραμμένες επεμβάσεις διάσωσης, καθώς και εθελοντής ναυαγοσώστης στην περιοχή του Μολύβου Λέσβου για την διαχείριση του μεταναστευτικού, όπου και παρέλαβε έπαινο για τις επεμβάσεις του με την Ένωση Ναυαγοσωστικών Σχολών Ελλάδος από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου ναυτιλίας Αιγαίου.

Η πτυχιακή του εργασία είχε ως θέμα τα συμπληρώματα διατροφής και πραγματοποίησε την πρακτική του άσκηση στο πρότυπο κλινικό διατροφολογικό-διαιτολογικό γραφείο της κυρίας Λιτσαρδοπούλου Αλεξάνδρας.

Είναι συνεργάτης στο διαιτολογικό γραφείο του Κυρίου Ευάγγελου Ζουμπανέα ως Διατροφολόγος-Διαιτολόγος

Συνεργάζεται ως Executive Director με το Diatrofi.gr

Είναι εξειδικευμένος θεραπευτής των Διατροφικών Διαταραχών και της Παχυσαρκίας (Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity) και αποτελεί επιστημονικό συνεργάτη του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ).

Είναι ενεργός μεταπτυχιακός φοιτητής του European University Cyprus στο τομέα της δημόσιας υγείας.

Additional Info
• Περιοχή: Αττική
• Κινητό:6980874162
• Email: Basileioskats@hotmail.com