Dr Plus - Diatrofi

Καθημερινή Διατροφή

Η Διατροφικά Επιλεγμένη Γαστρονομία ως Πόλος Έλξης για τον Ελληνικό Τουρισμό

 

Η πρόοδος της ελληνικής γαστρονομίας αποτελεί ένα επιπλέον κυρίαρχο στοιχείο στις επιλογές  πολλών αλλοδαπών όταν στο νου τους σχεδιάζουν την Ελλάδα ως τον επόμενο τουριστικό προορισμό τους.

Πέρα από το τρίπτυχο, σουβλάκι, χωριάτικη, μουσακά που αποτελεί τις βασικές επιλογές των οικονομικά ασθενέστερων επισκεπτών και δίχως να αμφισβητεί κάποιος τη γευστικότητά τους όταν αυτά είναι παρασκευασμένα με τα σωστά υλικά, υπάρχει κι ένας μεγάλος αριθμός οικονομικά επιφανέστερων επισκεπτών που αποσκοπεί σε πιο εξειδικευμένους διατροφικούς προσανατολισμούς.

Με βάση τα παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα,  ο συγκεκριμένος πληθυσμός, αναζητά γευστικές επιλογές και απολαύσεις σε συνταγές που να ικανοποιούν και άλλες αισθήσεις πέραν της «γεύσης».

Επίσης ένα σημαντικός αριθμός από τους συγκεκριμένους επισκέπτες, που σχεδόν πάντα μεταφέρει στις αποσκευές του κι ένα υψηλό κοινωνικό και μορφωτικό επίπεδο, υιοθετούν ιδιάζουσες διατροφικές συνήθειες με την τάση να αποφεύγουν ή να αποκλείουν από το καθημερινό τους διαιτολόγιο κάποια επιλεγμένα συστατικά των τροφίμων.

Τα ιδιαίτερα αυτά διατροφικά στοιχεία που συνήθως συναντάμε στην παγκόσμια βιβλιογραφία ως αλλεργιογόνα ή ως στοιχεία πρόκλησης φλεγμονών ή ανοσολογικών αντιδράσεων είναι:

 • η γλουτένη του σταριού (πρωτεΐνη που υπάρχει σε αυξημένη συγκέντρωση στα λευκά άλευρα)
 • η γλουτένη γενικότερα (πρωτεΐνη που υπάρχει σε μικρότερη συγκέντρωση σε  άλευρα άλλων δημητριακών)
 • η λακτόζη (μορφή υδατάνθρακα που βρίσκεται στα αμιγώς γαλακτοκομικά προϊόντα ή στα μερικώς ζυμωμένα προϊόντα του γάλακτος πχ γιαούρτι)
 • τα αγελαδινά προϊόντα γενικότερα
 • η ζάχαρη
 • η φρουκτόζη (χυμοί αναψυκτικά)
 • οι ξηροί καρποί (κυρίως αμύγδαλα και φιστίκια)
 • τα μαγειρεμένα σε υψηλές θερμοκρασίες (πχ τηγάνισμα) φυτικών και ζωικών (κορεσμένων) λιπαρών οξέων
 • αυγά

Οι γενικότερες ομάδες πληθυσμών που απαιτούν εξειδικευμένο μενού είναι:

 • Άτομα με διαγνωσμένη τη «νόσο της Κοιλιοκάκης» που απαιτείται πλήρη αποχή από γλουτένη, καθώς και ξεχωριστός χώρος φύλαξης και παρασκευής των συγκεκριμένων προϊόντων
 • Άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 & 2 όπου απαιτείται η εμφανής αναφορά της διατροφικής ετικέτας κάθε συνταγής με περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, λίπη και πρωτεΐνες ανά μερίδα σερβιρίσματος
 • Άτομα με δυσανεξία στους ξηρούς καρπούς που απαιτείται πλήρη αποχή και επαφή ακόμα και με τροφές ή συσκευασίες που μπορεί να περιέχουν ίχνη ξηρών καρπών καθώς και ξεχωριστός χώρος φύλαξης και παρασκευής των συγκεκριμένων προϊόντων
 • Άτομα με δυσανεξία στα γαλακτοκομικά που απαιτείται πλήρη αποχή και επαφή ακόμα και με τροφές ή συσκευασίες που μπορεί να  περιέχουν ίχνη γαλακτοκομικών  καθώς και ξεχωριστός χώρος φύλαξης και παρασκευής των συγκεκριμένων προϊόντων
 • Άτομα με δυσανεξία στα θαλασσινά που απαιτείται πλήρη αποχή την παρασκευή συνταγών καθώς και ξεχωριστός χώρος φύλαξης και παρασκευής των συγκεκριμένων προϊόντων
 • Άτομα με δυσανεξία στα αυγά που απαιτείται πλήρη αποχή την παρασκευή συνταγών καθώς και ξεχωριστός χώρος φύλαξης και παρασκευής των συγκεκριμένων προϊόντων
 • Άτομα με νεφρική ανεπάρκεια που απαιτούνται συνταγές χαμηλές σε νάτριο, κάλιο και φώσφορο καθώς και συνταγές με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζωικής προέλευσης πρωτεΐνη
 • Άτομα με νόσο του Chron όπου απαιτούνται συνταγές με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες
 • Άτομα με διαγνωσμένη υπέρταση όπου απαιτούνται συνταγές με χαμηλή περιεκτικότητα Νατρίου και μαγειρικού άλατος
 • Άτομα με επιλεκτικές συνήθειες διατροφής όπως χορτοφάγοι (αποχή από τροφές όπως κρέας ή ψάρι αλλά περιλαμβάνοντας τροφές δευτερογενούς ζωικής παραγωγής όπως αυγά & γαλακτοκομικά) ή vegan (με πλήρη αποχή κάθε ζωικής προέλευσης τροφής)

Ιδιαίτερα ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του πρωινού που προσφέρεται στα περισσότερα ξενοδοχεία είναι το λεγόμενα English  ή  American Style Breakfast, που σχεδόν στο σύνολό του περιλαμβάνει τα περισσότερα από τα συστατικά που προαναφέρθηκαν: γάλα, δημητριακά με γλουτένη και ζάχαρη, μαρμελάδα με ζάχαρη, τηγανιτά αυγά, λευκό ή χωριάτικο σταρένιο ψωμί, κουλουράκια ή κέικ από λευκό αλεύρι και φυτική μαργαρίνη, κονσερβοποιημένους χυμούς κτλ.

Για τους προαναφερθέν λόγους η σύσταση και τροποποίηση των παρεχόμενων μενού και προσθήκη επιπλέον επιλογών άνευ αλλεργιογόνων ή φλεγμονωδών τροφικών συστατικών κρίνεται απαραίτητη στην περίπτωση που επιθυμούμε να προσελκύσουμε ένα επιπλέον τουριστικό κοινό που αναζητά μια ιδιαιτερότητα στις διατροφικές του επιλογές.

Η διατροφικές αλλαγές στη σύσταση των επιλογών του πρωινού

Σύμφωνα με τα προαναφερθέντα ή διαθέσιμες ή επιπρόσθετες επιλογές  που μπορούν να υπάρχουν στο μπουφέ ενός ξενοδοχείου μπορούν περιλαμβάνουν:

 • αρτοσκευάσματα όπως κέικ ή κουλουράκια με αλεύρι χωρίς γλουτένη σταριού (παρασκευασμένα με μαύρη ζάχαρη ή stevia)
 • αρτοσκευάσματα με αλεύρι χωρίς γλουτένη γενικότερα (παρασκευασμένα με μαύρη ζάχαρη ή stevia)
 • παραδοσιακά παξιμάδια ή ψωμί δίχως αλεύρι σταριού πχ κρίθινα, βρόμης, σίκαλης και κατά προτίμηση με διογκωτικό μέσο το παραδοσιακό προζύμι
 • προϊόντα πλήρους ζύμωσης του γάλακτος πχ γιαούρτι ή κεφίρ κυρίως από κατσικίσιο ή πρόβιο γάλα
 • δημητριακά χωρίς ζάχαρη και δίχως νιφάδες σταρένιας προέλευσης
 • αυγά ή ομελέτες μαγειρεμένες σε χαμηλές θερμοκρασίες
 • παραδοσιακά τυριά από αιγοπρόβειο γάλα
 • ξηρούς καρπούς με χαμηλή αλλεργιογόνο δράση και φυλαγμένα -σερβιρισμένα σε διαφορετικές συσκευασίες
 • τα προϊόντα να είναι κατά προτίμηση βιολογικής καλλιέργειας ή προέλευσης

Τέλος, η δυνατότητα αξιολόγησης και  αναγραφής της διαθρεπτικής ανάλυσης των συνταγών που θα χρησιμοποιηθούν περιγράφοντας τα  βασικά θρεπτικά συστατικά και το θερμιδικό περιεχόμενο θα προσδώσει ένα επιπλέον σημαντικό πλεονέκτημα προς τον δικαιούχο του ξενοδοχείου που θα εντάξει τα επιλεγμένα μενού στις δυνατότητες παροχών της κουζίνας και του εστιατορίου.

Η επιστημονική ομάδα των διαιτολόγων του portal Υγείας www.diatrofi.gr εδώ και δεκαετία έχει αναλάβει με μεγάλη επιτυχία το μενού ξενοδοχειακών μονάδων με επιλεγμένες συνταγές.  Η  σύσταση των μενού είναι υπό την επίβλεψη του διαιτολόγου – διατροφολόγου Ευάγγελου Ζουμπανέα, γενικού διευθυντή της επιστημονικής ομάδα διαιτολόγων ΔΙΑΤΡΟΦΗ με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Διατροφικών Μελετών & Ερευνών (www.insr.gr )

Σχετικά με τον δημιουργό

Ευάγγελος Ζουμπανέας / Διαιτολόγος-Διατροφ...

Ο Ευάγγελος Ζουμπανέας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Είναι Πτυχιούχος Διαιτολόγος Διατροφολόγος από το 1993 με Μεταπτυχιακές Σπουδές και Εξειδίκευση στην Διατροφική και Ψυχολογική αντιμετώπιση διαταραχών (Master Practitioner inEatingDisorders & Obesity) όπως η Νευρική Ανορεξία, η Νευρική Βουλιμία και η Ψυχογενής Παχυσαρκία από τον Εθνικό Οργανισμό για τις Διατροφικές Διαταραχές της Μεγάλης Βρετανίας - NCFED.

Την περίοδο 2006-2007 διετέλεσε υπεύθυνος του Διαιτολογικού Τμήματος της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού και από το 2007 παραμένει τακτικός εξωτερικός συνεργάτης και σύμβουλος της μονάδος.

Είναι πρόεδρος στο Ινστιτούτο Διατροφικών Μελετών & Ερευνών www.insr.gr, Αντιπρόεδρος του Επιστημονικού Κέντρου Μελισσοθεραπείας. και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Παχυσαρκίας.

Είναι τακτικός συνεργάτης ενημερωτικών εκπομπών τόσο της κρατικής αλλά και ιδιωτικής τηλεόρασης. Μέχρι και τον Οκτώβριο του 2002 ήταν πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων - Τεχνολόγων Διατροφής και από τον Ιανουάριο του 2010 είναι πρόεδρος στο Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφικών Μελετών και Ερευνών.

Από το Δεκέμβριο του 2010 είναι διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών - ΚΕΑΔΔ www.keadd.gr το οποίο είναι ο αποκλειστικός συνεργάτης με τον Εθνικό Οργανισμό για τις Διατροφικές Διαταραχές της Μεγάλης Βρετανίας NCFED www.eating-disorders.org.uk για τις πιστοποιημένες εκπαιδεύσεις MasterPractitionerστην αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών.

Πέρα από τις ακαδημαϊκές του γνώσεις στην επιστήμη της Διατροφής, έκανε σπουδές και σε άλλους τομείς όπως Επιχειρησιακό Management, Δημόσιες σχέσεις, Διαφήμιση και Ψυχολογία.

Έρευνες και μελέτες του με θέμα τη Παχυσαρκία και τη Διατροφή, έχουν παρουσιασθεί σε Ελληνικά και Παγκόσμια συνέδρια Διατροφής.

Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά «Διατροφή και Υγεία», «Vita», «Δίαιτα και Διατροφή» «Αρμονία» «FAQ», «AthensVoice» καθώς και σε άλλα περιοδικά και εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας.

Με το συνάδελφό του Μανώλη Μανωλαράκη ιδρύσαν το 1997 την επιστημονική ομάδα Διατροφή - Εφαρμοσμένα Προγράμματα Διατροφικής Αγωγής και Υποστήριξης με αξιόλογους συνεργάτες σε όλη την Ελλάδα. Από τον Οκτώβριο του 1999 είναι εκδότες του επιστημονικού περιοδικού Διατροφή Health & Welnessκαι υπεύθυνοι ύλης του επιστημονικού site www.diatrofi.gr και του ηλεκτρονικού περιοδικού e-foodforthought.

Με το συνάδελφό του Μανώλη Μανωλαράκη είναι συγγραφείς του Οδηγού Καθημερινής Διατροφής υπό τον γενικό τίτλο «Τι καλό θα μαγειρέψεις …σήμερα μαμά;» από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα με θέμα την οργάνωση της διατροφής της Ελληνικής οικογένειας συνοδευόμενο με όλες τις παραδοσιακές συνταγές μαγειρεμένες με ελαφρύ τρόπο που έγινε το απαραίτητο βιβλίο για κάθε οικογένεια ξεπερνώντας τα 20.000 αντίτυπα μέχρι σήμερα..

Τον Απρίλιο του 2009 εκδόθηκε το 2ο προσωπικό του βιβλίο «Διατροφική Νοημοσύνη – η απάντηση στη βουλιμία, την πολυφαγία και την παχυσαρκία» που πολύ γρήγορα αγαπήθηκε από χιλιάδες αναγνώστες που βρήκαν μια ανακουφιστική μέθοδο για να καταπολεμήσουν τη διαταραγμένη σχέση με το φαγητό. Το βιβλίο εκδόθηκε αρχικά από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα και μετέπειτα σε 3η έκδοση από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Τον Μάιο του 2010 εκδόθηκε το 3ο προσωπικό του βιβλίο «Σεφ… στο παρά πέντε- διατροφή, ιδέες & συνταγές για πολυάσχολους» αρχικά από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα και μετέπειτα η 2η έκδοση από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Από νεαρή ηλικία έχει διατελέσει αθλητής της ομάδας μπάσκετ εφήβων του Sporting και έχει επίσης ενασχοληθεί με τις πολεμικές τέχνες και την κολύμβηση Από τον Μάιο του 2004 είναι μέλος του κολυμβητικού αθλητικού συλλόγου Μεταμορφώσεως όπου τον Ιούνιο του 2005 κατέκτησε αργυρό μετάλλιο στα 400mελεύθερο σε αγώνες παλαιμάχων του κολυμβητικού Ομίλου Παλαιού Φαλήρου.

Από το 1995 εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας στο προσωπικό του γραφείο στην Νέα Ιωνία.

Μπορείτε να κλείσετε ραντεβού με τον κύριο Ζουμπανέα είτε τηλεφωνικά στο 2102718360 είτε μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας κράτησης ραντεβού από την ιστοσελίδα: NowDoctor στο link http://www.nowdoctor.gr/ezoumpaneas