Dr Plus - Diatrofi

Καθημερινή Διατροφή

Η σωστή διατροφή είναι βαρετή… ή μήπως όχι;

Γράφτηκε απο Γεωργία Χούντα

Πόσες φορές έχεις ακούσει εσύ ο διαιτολόγος την λέξη βαρετή να κολλάει σαν τσιμπούρι δίπλα στη διατροφή και να καλείσαι να βρεις τον κατάλληλο αντίλογο αυτού απέναντι στον πελάτη σου; Πόσες φορές έχεις πει εσύ ο «διαιτώμενος» ότι είναι βαρετό να τρως σωστά; Πόσες φορές όλοι μας, λίγο ή πολύ, έχουμε κρυφτεί πίσω από αυτή τη λέξη με πιθανό αποτέλεσμα ένα ακούσιο ή εκούσιο υπερφαγικό επεισόδιο;

Η θέληση είναι το ισχυρότερο κίνητρο. Αρκεί αυτή να είναι έντονη, επίμονη και αναγκαία! Δεν αρκεί να θέλω απλώς να αλλάξω π.χ διατροφή. Χρειάζεται να επιμείνω σε αυτό, να μάθω και να εκπαιδευτώ στο πως να τρέφομαι σωστά, ποιες ανάγκες έχει ο δικός μου οργανισμός στην δική μου καθημερινότητα.

Από την στιγμή που έχουμε την θέληση, η διατροφή μας δεν θα είναι ποτέ βαρετή. Θα είναι η αγάπη που δείχνουμε στο σώμα μας, η ανάγκη να είμαστε υγιείς, για εμάς και την οικογένεια μας, το σωστό παράδειγμα για τα παιδιά μας. Η σωστή διατροφή δεν έχει νούμερο ζυγαριάς, δεν σου λέει πρέπει να χάσεις τόσο, ούτε σε βάζει σε δίαιτες ‘αυστηρές’, ‘αποτοξίνωσης’, ‘3 ημερών’ κλπ. Εάν επιλέγουμε εμείς τέτοιες μεθόδους τότε φυσικά και μιλάμε για κάτι βαρετό, ανεπαρκές, διαταραγμένο διατροφικά και επικίνδυνο. Κάτι πολύ περιορισμένο με πολλές και σοβαρές ελλείψεις σε θρεπτικότητα, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, έλλειψη γεύσης και επιλογών, δίαιτες που οδηγούν σε μεγαλύτερη εναπόθεση λίπους, απογοήτευση του ατόμου, αίσθημα ανικανότητας ελέγχου της διατροφής και πιθανή διατροφική διαταραχή.

Η  υγιεινή διατροφή δεν είναι καθόλου βαρετή λοιπόν, δεν περιμένεις από το διαιτολόγο να σου γράψει συνταγές με παραπάνω μπαχαρικά, χρήση λεμονιού ή μηλόξυδου, για να καταναλώσεις πιο ευχάριστα το κοτόπουλο που δεν θες να φας σήμερα. Η υγιεινή διατροφή έχει να κάνει με το πώς θα φάω σωστά αυτό που επιθυμώ τώρα, πως θα μάθω να τρώω τις σωστές ώρες ώστε να μην δημιουργώ σοκ στον οργανισμό μου με έντονες υπογλυκαιμίες, να ξέρω τι θα φάω σε μια ταβέρνα, σε μια γιορτή, σε ένα πάρτι, μια εκδήλωση, ένα τραπέζι γάμου. Τι θα φάω μόνη μου στο σπίτι, όταν θα είμαι χαρούμενη ή στεναχωρημένη. Τι θα ψωνίζω όταν πάω σουπερ μάρκετ, τι θα προσφέρω ως επιβράβευση στον εαυτό μου αλλά και πως θα τον ‘τιμωρώ’. Η σωστή διατροφή έχει να κάνει με το εάν κάθομαι στον καναπέ ή την καρέκλα αντί να είμαι έξω και να περπατάω. Εάν πίνω καθημερινά νερό ή επειδή πίνοντας δυο καφέδες την ημέρα, κάνα χυμό ή τσάι πιστεύω ότι κάλυψα την ανάγκη μου για ενυδάτωση. Εάν τρέχω όλη μέρα για να προλάβω τις δουλειές μου και το βράδυ δεν κοιμάμαι και αγχώνομαι για το αν αύριο καταφέρω πάλι να προλάβω τα ίδια. Εάν ξεχνάω να αναπνέω, σωστά και βαθιά.  Ένα ξεχνάω να κοιτάω κατάματα τον ουρανό και τον ήλιο.

Η σωστή διατροφή λοιπόν μόνο βαρετή δεν μπορεί να είναι! Είναι η ίδια μας η ζωή που απαιτεί νερό, ήλιο και οξυγόνο. Άρα σωστή διατροφή, άσκηση, νερό και ύπνος είναι τελικά πολλά ή λίγα;

Εάν θέλεις να δεις πώς ήταν η τροφή σου χθες, κοίτα το σώμα σου σήμερα. Εάν θέλεις να δεις πώς θα είναι το σώμα σου αύριο, κοίτα την τροφή σου σήμερα.
(Bέδες – ινδικό αρχαίο σύγγραμμα)

 

mov_keadd-212x300
Σημείωση προς ειδικούς
: Αν είσαι επαγγελματίας υγείας εξειδικεύσου σε θέματα διαχείρισης διατροφικών διαταραχών μέσω της εκπαίδευσης Master Practitioner on Eating Disordes του Κέντρου Εκπαίδευσης & Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών. Περισσότερες πληροφορίες στο Link www.keadd.gr καθώς και τις Προσεχείς Εκπαιδεύσεις ΕΔΩ

Αν αναζητείς Πιστοποιημένο Επαγγελματία Υγείας από το NCFED στις Διατροφικές Διαταραχές δες στο Δίκτυο Συνεργαζόμενων Επαγγελματιών Υγείας ΕΔΩ

Σχετικά με τον δημιουργό

Γεωργία Χούντα

Ονομάζομαι Γεωργία Χούντα, γεννήθηκα στην Αθήνα τον Μάιο του 1988 και σπούδασα σε ιδιωτικό κολλέγιο Ειδικός εφαρμογών Διαιτητικής. Ολοκλήρωσα με επιτυχία τις εξετάσεις πιστοποίησης και έκτοτε επιδιώκω να ενημερώνομαι για θέματα διατροφής και υγείας με κυριότερο τις διατροφικές διαταραχές, γεγονός που με οδήγησε στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ) - αναγνωρισμένο από το Βρετανικό Σύλλογο Ψυχολόγων British Psychological Society (BPS). Στα πλαίσια επιδοτούμενου προγράμματος ΕΣΠΑ εργάστηκα με σκοπό την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας στο Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας «Φιλοκτήτης» του Ομίλου Ιασώ ως βοηθός διαιτολόγου και εν συνεχεία της επαγγελματικής μου πορείας σε διαιτολογικό γραφείο της Αθήνας.

Αγαπώ την ειδικότητα μου και φροντίζω, παρακολουθώντας ημερίδες και σεμινάρια, να ενημερώνομαι συνεχώς πάνω σε θέματα διατροφής και υγείας.

Email επικοινωνίας: hougeorgia@gmail.com