Dr Plus - Diatrofi

Καθημερινή Διατροφή

Η ζυγαριά είναι αποτελεσματικός δείκτης προόδου;

Γράφτηκε απο Μαργαρίτα Γαβαλά

 Πολλές φορές συναντώ στο γραφείο μου άτομα τα οποία μου εκδηλώνουν τις σκέψεις και τους φόβους τους όσον αφορά το βάρος τους, όπως ΄΄δεν θέλω να δω το νούμερο της ζυγαριάς΄΄, ΄΄δεν θα τα καταφέρω πάλι΄΄, ΄΄μήπως κολλήσει η ζυγαριά;΄΄ ή ΄΄πόσα κιλά θα χάσω σε 10 μέρες;΄΄. Ο αριθμός που απεικονίζεται σε αυτήν μετά από τη ζύγιση είναι αυτός που σε πολλές περιπτώσεις θα επηρεάσει τη διάθεση αρκετών ατόμων κατά τη διάρκεια της ημέρας. Άλλοτε θετικά και άλλοτε αρνητικά. Ένα αρνητικό αποτέλεσμα στη ζυγαριά επηρεάζει την αυτοεκτίμηση, την αυτοπεποίθηση και  τον σεβασμό πολλών ανθρώπων για τον εαυτό τους και πολλές φορές μπορεί να οδηγήσει σε υπερφαγικά επεισόδια. Είναι όμως αυτό το νούμερο που μπορεί να προσδιορίζει το πόσο αξίζουμε σαν άτομα ή πόσο καλή είναι η εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας; Η απάντηση είναι σαφέστατα όχι!

Το αποτέλεσμα που θα δείξει κάθε φορά η ζυγαριά είναι απλός ένας αριθμός. Έχετε σκεφτεί ποτέ πως αυτός ο αριθμός δεν απεικονίζει μόνο το λίπος μας αλλά ένα σύνολο ιστών και υγρών τα οποία σε διαφορετικές καταστάσεις στη διάρκεια της ημέρας μπορούν να μεταβληθούν; Το σωματικό βάρος είναι το σύνολο του λίπους, των μυϊκών, των οστών, του αίματος και άλλων υγρών μας. Αυτό σημαίνει πως μια αλλαγή του νούμερου της ζυγαριάς είτε ανοδική είτε καθοδική δεν προδιαγράφει απαραίτητα μια επιτυχημένη ή αποτυχημένη προσπάθεια απώλειας λίπους.

Παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν το βάρος είναι οι εξής:

  • Αύξηση σωματικών υγρών. Η κατανάλωση τροφίμων αυξημένα σε νάτριο οδηγούν σε κατακράτηση υγρών στον οργανισμό. Επίσης, η κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας νερού από τη συνηθισμένη ή η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών και φρούτων που εμπεριέχουν μεγάλες ποσότητες υγρών μπορούν να ανεβάσουν την ζυγαριά χωρίς ωστόσο να επηρεάσουν το ποσοστό λίπους. Τέλος, η κατακράτηση υγρών λίγες μέρες πριν και κατά τη διάρκεια του κύκλου στις γυναίκες μπορεί να έχει έντονη αυξομείωση βάρους της τάξης των 1 με 2 κιλών.
  • Αύξηση μυϊκής μάζας λόγω άσκησης. Η μυϊκή μάζα είναι ένας ιστός ο οποίος έχει βάρος, ωστόσο καταλαμβάνει μικρότερο όγκο στο σώμα σε σχέση με τον όγκο που καταλαμβάνει ίσου βάρους σωματικό λίπος. Αυτό σημαίνει πως εάν ένας αθλούμενος ακολουθήσει κάποιο πρόγραμμα ασκήσεων για μυϊκή ενδυνάμωση, μπορεί μεν να μη παρατηρήσει αλλαγή στη ζυγαριά αλλά να έχει σημαντική απώλεια λίπους και να φαίνεται πιο αδύνατος. Αυτό συμβαίνει γιατί ο μυς είναι ένας ιστός υπεύθυνος για την αύξηση των καύσεων και κατά συνέπεια του μεταβολισμού, που θα βοηθήσει περεταίρω την καύση του σωματικού λίπους ακόμα και τις ώρες που δεν υπάρχει κάποια δραστηριότητα.
  • Αύξηση του όγκου του αίματος μετά από κατανάλωση τροφής ή κατά την διάρκεια της κύησης.
  • Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή δυσκοιλιότητα, όπου ο οργανισμός δεν αποβάλει τα παραπροϊόντα του μεταβολισμού με αποτέλεσμα να υπάρχει πρήξιμο και αύξηση βάρους.

Από τα παραπάνω λοιπόν συμπεραίνουμε ότι το καθημερινό ζύγισμα δεν είναι αποτελεσματικός δείκτης προόδου σε μια προσπάθεια απώλειας βάρους. Είναι προτιμότερο λοιπόν να μάθετε να ακούτε και να παρατηρείτε το σώμα σας χωρίς επικριτικές σκέψεις. Μπορείτε να κρίνετε από την διαφορά στα ρούχα σας και από τους πόντους που έχουν μειωθεί στο σώμα σας αλλά επ’ ουδενί από το καθημερινό ζύγισμα. Μετρήστε το βάρος σας στη ζυγαριά αφού θα έχει μεσολαβήσει ένα ικανοποιητικό χρονικό διάστημα 10-15 ημερών, πρωινή ώρα, πριν την κατανάλωση πρωινού γεύματος, χωρίς κατανάλωση υγρών, χωρίς ή πάντα με ίδιου βάρους ρούχα και πάντα στην ίδια ζυγαριά.

Ας δούμε όμως τα κιλά και από μία τελείως διαφορετική οπτική γωνία. Όχι σαν εχθρό αλλά σαν σύμμαχό μας. Τι είναι αυτό που τους περισσότερους παχύσαρκους δεν τους βοηθά να αποβάλουν το περιττό βάρος τους; Γιατί οι περισσότεροι διαιτώμενοι σε σύντομο χρονικό διάστημα ανακτούν το βάρος που έχουν χάσει και τι είναι αυτό ουσιαστικά που δεν τους αφήνει να ακολουθήσουν μια δίαιτα για μεγάλο χρονικό διάστημα; Η απάντηση είναι η ίδια η δίαιτα, η στέρηση και η απαγορεύσεις που έχει ένα πρόγραμμα δίαιτας. Κανείς δεν θέλει να παχύνει, κανείς δεν θέλει να έχει προβλήματα υγείας. Γιατί όμως πολλοί παχύσαρκοι οδηγούνται σε βουλιμικά επεισόδια, ζύγισμα, ξεκινούν δίαιτα, νέο βουλιμικό επεισόδιο στη διάρκεια της δίαιτας, ζύγισμα ξανά, απογοήτευση με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε έναν φαύλο κύκλο γεμάτο αρνητικά συναισθήματα για τον εαυτό τους; Η απάντηση είναι γιατί δεν έχουν μάθει να ακούνε τις ανάγκες τους. Η μείωση του αριθμού της ζυγαριάς θα επιτευχθεί μόνο όταν ρυθμιστεί η βιοχημική πείνα αλλά κυρίως η συναισθηματική πείνα. Γιατί υπάρχει ανάγκη για τροφή ενώ δεν υπάρχει το αίσθημα της πείνας; Ο κακός ύπνος, η κακή αυτοεκτίμηση, η έλλειψη ορίων μεταξύ των σχέσεως. Φροντίστε και αγαπήστε τον εαυτό σας, ακούστε τις ανάγκες του, θέστε τα όριά σας, ξεκουραστείτε, ενυδατωθείτε καλά και η ζυγαριά θα γίνει ο καλύτερος σύμμαχός σας!

Περισσότερα για τήν συγγραφέα Γαβαλά Μαργαρίτα στο επαγγελματικό της προφίλ ΕΔΩ 

mov_keadd-212x300Σημείωση προς ειδικούς: Αν είσαι επαγγελματίας υγείας εξειδικεύσου σε θέματα διαχείρισης διατροφικών διαταραχών μέσω της εκπαίδευσης Master Practitioner on Eating Disordes του Κέντρου Εκπαίδευσης & Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών. Περισσότερες πληροφορίες στο Link www.keadd.gr καθώς και τις Προσεχείς Εκπαιδεύσεις ΕΔΩ

Αν αναζητείς Πιστοποιημένο Επαγγελματία Υγείας από το NCFED στις Διατροφικές Διαταραχές δες στο Δίκτυο Συνεργαζόμενων Επαγγελματιών Υγείας ΕΔΩ

Σχετικά με τον δημιουργό

Μαργαρίτα Γαβαλά

Η Γαβαλά Μαργαρίτα είναι Διαιτολόγος- Διατροφολόγος του Ανώτατου τεχνολογικού εκπαιδευτικού ιδρύματος Κρήτης. Μετά το τέλος των σπουδών της εξειδικεύτηκε στις Διατροφικές Διαταραχές (Νευρική Ανορεξία, Νευρική Βουλιμία, Αδηφαγική Διαταραχή) και στην Παχυσαρκία (Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity) στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών που λειτουργεί υπό την πλήρη εποπτεία και συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών της Μεγάλης Βρετανίας (NCFED, και τελεί υπό την αιγίδα του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων (British Psychological Society – BPS).

Τώρα αποτελεί επιστημονικό συνεργάτη του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ) και είναι μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ένωσης Διαιτολόγων –Διατροφολόγων Ελλάδος (ΕΔΔΕ).

Στα πλαίσια της πρακτικής της άσκησης συνεργάστηκε με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Αττικόν» όπου ασχολήθηκε με τη διατροφή ασθενών με διαβήτη, καρδιαγγειακά, γαστρεντερολογικά και νεφρολογικά νοσήματα, με παχυσαρκία και με νευρική ανορεξία καθώς και με την εντερική και παρεντερική σίτιση ασθενών στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Συμμετείχε και συμμετέχει σε εκπαιδευτικά προγράμματα και ενημερώσεις σε παιδιά και γονείς σε νηπιαγωγεία , δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια για θέματα διατροφής και έχει αναλάβει το σχεδιασμό του ετήσιου διαιτολογίου σε τοπικό παιδικό σταθμό.

Φιλοξενήθηκε σε τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς και εβδομαδιαία στο τηλεοπτικό κανάλι Ζευς ΤV στα πλαίσια της εκπομπής «επιστημονικά τετράδια» δίνοντας συμβουλές διατροφής.

Έχει συμμετάσχει σε ομιλίες και παρακολουθεί συστηματικά συνέδρια, ημερίδες και σεμινάρια με θέμα τη Διατροφή . Τα τελευταία 10 χρόνια ασκεί το επάγγελμα της διαιτολόγου ιδιωτικά και στόχος της είναι η σωστή ενημέρωση των παιδιών και των ενηλίκων γύρω από τα θέματα της διατροφής και η αποφυγή παγίδων, μύθων και παραπληροφόρησης.

• Εξειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές (Νευρική Ανορεξία, Νευρική Βουλιμία, Αδηφαγική Διαταραχή) και στην Παχυσαρκία.
• Εβδομαδιαίες συμβουλές διατροφής στο τηλεοπτικό κανάλι Ζευς ΤV στα πλαίσια της εκπομπής «επιστημονικά τετράδια».
• Συμμέτοχή στο φεστιβάλ γεύσεων “Πολιτείες της Θάλασσας” σε συνεργασία με τον δημοσιογράφο Προκόπη Δούκα καθώς και την ειδική σε θέματα γαστρονομίας, δημοσιογράφο, συγγραφέα και παρουσιάστρια εκπομπών μαγειρικής κ. Μαρία Λόη. με θέμα: «Η διατροφική αξία των τοπικών προϊόντων»
• Σχεδιασμός διαιτολογίου σε camp και παιδικούς σταθμούς.