Dr Plus - Diatrofi

Καθημερινή Διατροφή

Hungry traveller: Πώς θα προετοιμαστούμε για ταξίδι στο εξωτερικό;

Οι γιορτές αποτελούν ιδανική περίοδο για ταξίδι στο εξωτερικό, και ειδικά τα Χριστούγεννα, όπου πόλεις ανά τον κόσμο είναι γνωστές για τους υπέρλαμπρους στολισμούς τους.

Και ενώ έχουμε ετοιμαστεί από καιρό για το ταξίδι μας, έχουμε πακετάρει όλα τα πράγματά μας, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού πεινάμε, και δεν βρίσκουμε πουθενά να αγοράσουμε σνακ ή γεύμα, ή στην πτήση μας δεν προσφέρεται γεύμα, παρά μόνον πανάκριβα και άνοστα σάντουιτς!

Τι μπορούμε να κάνουμε έτσι ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι για τις διακοπές μας;

  1. Πριν το ταξίδι αγοράζουμε αρκετά σνακ για όλο ή τις πρώτες μέρες του ταξιδίου μας, καθώς ενδέχεται να μην προλάβουμε ή να μην βρούμε σούπερ/μίνι μαρκετ στον προορισμό μας. Είναι προτιμότερο να πάρουμε έτοιμα συσκευασμένα προϊόντα, όπως ξηροί καρποί, και μπάρες δημητριακών, αλλά όχι φρέσκα φρούτα, καθώς υπάρχουν αυστηροί περιορισμοί σε ορισμένες χώρες του εξωτερικού (ειδικά εκτός Ευρώπης). Ειδικά σε περίπτωση αλλεργίας ή κοιλιοκάκης θα ήταν καλύτερο όλα τα σνακ να είναι πακεταρισμένα από το σπίτι, καθώς δεν είναι εγγυημένο ότι θα βρούμε τα κατάλληλα τρόφιμα στον προορισμό μας. Μάλιστα, στο εξωτερικό (ειδικά σε μέρη που δεν μιλούν Αγγλικά) οι ετικέτες τροφίμων θα είναι στην τοπική γλώσσα!
  2. Πολλά ιστολόγια ταξιδίων (travel blogs) συστήνουν να έχουμε μαζί μας χυλό βρώμης (porridge) σε φακελάκι. Το μόνο που χρειαζεται είναι να το αναμείξουμε με ζεστό (βρασμένο) νερό και είναι έτοιμο. Όπως αναφέρουν είναι ιδανικό αν πεινάσουμε στο αεροπλάνο ή δεν μας αρέσει το φαγητό που προσφέρουν!
  3. Ενώ απαγορεύεται να έχουμε μπουκάλι νερό μαζί μας για τον έλεγχο χειραποσκευών, επιτρέπονται τα άδεια μπουκάλια! Απλά τα γεμίζουμε μετά τον έλεγχο χειραποσκευών! Μπορούμε να προμηθευτούμε μπουκάλια για νερό με φίλτρο, ώστε να πίνουμε το νερό βρύσης, αλλά μόνο σε μέρη με ασφαλές, πόσιμο νερό! Έτσι, συνεχίζουμε να ενυδατωνόμαστε.
  4. Όταν φτάσουμε στον προορισμό σας καλό είναι να βρούμε ένα σούπερμαρκετ και αγοράσουμε τρόφιμα που θα χρειαστούμε για το ταξίδι μας. Πολλές φορές ξεχνάμε τα φρούτα όταν είμαστε σε ταξίδι, αλλά αν τα αγοράσουμε στον προορισμό μας, θα έχουμε το χορταστικό μας σνακ, ενώ είναι μια ευκαιρία να δοκιμάσουμε φρούτα και τρόφιμα που δεν έχουμε ή δεν βρίσκουμε συχνά στη χώρα μας.
  5. Τέλος, αν και δεν αφορά την προετοιμασία των σνακ, μεγάλη προσοχή πρέπει να δόσουμε σε τρόφιμα που είναι κοινά αλλεργιογόνα, όπως τα θαλλασινά ή οι ξηροί καρποί, αλλά και στην ασφάλεια τροφίμων, όπως ο κιμάς, και ημι-ψημμένα κρέατα, ψάρια και θαλασσινά, σούσι, ή και το μη πόσιμο και μη ασφαλές νερό, γιατί τι πιο δυσάρεστο από μια νοσηλεία σε ξένο μέρος; Καμιά φορά πεινάμε, διψάμε ή βλέπουμε κάτι διαφορετικό, και κάνουμε επιλογές οι οποίες δεν είναι ιδανικές, οι οποίες μπορεί να προβούν μοιραίες, ειδικά σε ορισμένες χώρες.

Στο ταξίδι μας χρειάζεται να έχουμε ενέργεια για να δούμε όσα περισσότερα αξιοθέατα μπορούμε.   Εϊναι καλό να θυμόμαστε τις τριάδες (φρούτο/λαχανικό+πηγή υδατάνθρακα+πηγή πρωτεϊνης) και τις δυάδες (φρούτο/λαχανικό+σνακ) για τα γεύματα και τα σνακ μας, αντίστοιχα, και φυσικά το νερό! Ας προετοιμαστούμε, λοιπόν, για νέες εμπειρίες και ας απολαύσουμε την εκδρομή μας χωρίς πείνα και δίψα, και δηλητηριάσεις!

Σχετικά με τον δημιουργό

Μαρία Μαντζώρου Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Η Μαρία Μαντζώρου είναι Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος και διατηρεί το γρα-φείο της στη Μυτιλήνη, όπου και μεγάλωσε.

To 2009 εισήχθη μέσω των Πανελληνίων εξετάσεων στο Χαροκόπειο Πανεπιστή-μιο στην Αθήνα, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής, απ’ όπου και αποφοίτησε το 2013. Συνέχισε τις σπουδές της στη Σχολή Βιοεπιστημών και Ια-τρικής, στο Τμήμα Διαιτολογίας και Διατροφής, στο πανεπιστήμιο King’s College London στο Λονδίνο, και το 2014 της απονεμήθηκε Μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών πάνω στη Διατροφή MSc Nutrition. Από το 2016 είναι Υποψήφια Διδάκτωρ (PhDc) του Πανεπιστήμιου Αιγαίου.

To 2018 ολόκλήρωσε την εκπαίδευσή της στην Aντιμετώπιση των Διατροφικών Δια-ταραχών και της Παχυσαρκίας, στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ) και της απονεμήθηκε το δίπλωμα “Master Practitioner in Eating Disorders and Obesity”.

Στα πλαίσια της φοίτησής της στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο εργάστηκε στον Πα-νελλήνιο Σύλλογο Διαιτολόγων-Διατροφολόγων, στο Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομέιο 401 και στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου, ενώ στην πτυχιακή της ερ-γιασία ασχολήθηκε με την παιδική παχυσαρκία.

Στα πλαίσια των μεταπτυχιακών σπουδών της στο King’s College London ασχολή-θηκε επιστημονικά με την διατροφική μέριμνα σε ασθενείς με καρκίνο, ενώ και στη Διδακτορική της Διατριβή ασχολείται με τη σημαντικότητα της κατάστασης θρέψης σε ασθενείς με καρκίνο.

Κατά τη διαμονή της στο Λονδίνο εργάστηκε στην εταιρία MoreLife UK Ltd., για την εκπαίδευση παιδιών και γονέων για την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας και τη βελτίωση των διατροφικών τους συνηθεών. Επιπλέον, εργάστηκε ως ερευνή-τρια στην καμπάνια «Children’s Food Campaign», και πήρε μέρος στις επιτροπές του Κοινοβουλίου του Ην. Βασιλείου πάνω στην παιδική διατροφή και την παχυ-σαρκία.

Από το 2014 εως σήμερα αρθρογραφεί για την εφημερίδα «ΕΜΠΡΟΣ» στη στήλη της «ΔΙΑΙΤΟλογικά».

Έχει ολοκληρώσει αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά σεμινάρια πάνω στη Μεσογειακή Διατροφή και την Τοξικολογία τροφίμων.

Συμμετέχει τακτικά σε Πανελλήνια και Διεθνή συνέδρια και τις ημερίδες σχετικές με τη διαιτολογία και τη διατροφή, όχι μόνο ως σύνδερος, αλλά και ως ομιλίτρια.

Παράλληλα, ενημερώνει κοινό και μαθητές με ομιλίες πάνω σε θέματα που αφο-ρούν την υγιεινή διατροφή, καθώς και ασθένειες σχετιζόμενες με τη διατροφή.

Οι επιστημονικές μελέτες της έχουν δημοσιευτεί σε αναγνωρισμένα Διεθνή Επιστη-μονικά Περιοδικά.

Είναι μέλος:

• Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων
• Ένωσης για τη Διατροφή του Ηνωμένου Βασιλείου (Association for Nutrition)
• Κοινότητας Διατροφής του Ηνωμένου Βασιλείου (Nutrition Society)

• Κατέχει Άδεια Ασκήσεως του επαγγέλματος του Διαιτολόγου-Διατροφολόγου στην Ελλάδα
• Είναι Εγγεγραμένη Διατροφολόγος του Ηνωμένου Βασιλείου (Registered Associ-ate Nutritionist).

Υπηρεσίες:

• Έλεγχος Σωματικού Βάρους
• Παιδική Παχυασρκία
• Διατροφικές Διαταραχές
• Παθολογικές ασθένειες (Καρκίνος, Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου Ι, ΙΙ & Κύησης, Καρδιαγγειακά νοσήματα, Νεφροπάθειες, Παθήσεις του γαστρεντερικού)
• Άλλες παθήσεις σχετιζόμενες με τη Διατροφή (τροφικές αλλεργίες και υπερευε-σθησίες, ελλείψεις θρεπτικών συστατικών)
• Έλεγχος και αξιολόγηση κατάστασης θρέψης

• Ανάλυση και αξιολόγηση σύστασης σώματος με τον πλέον σύγχρονο πολυσυχνο-τικό αναλυτή σύστασης σώματος με τμηματική ανάλυση Tanita MC-980
• Μέτρηση Βασικού Μεταβολισμού και αξιολόγηση με τον αναλυτή μεταβολισμού COSMED Fitmate
• Καταγραφή και αξιολόγηση Φυσικής Δραστηριότητας με τον καταγραφέα φυσικής δραστηριότητας Sensewear by Bodymedia
• Μέτρηση και αξιολόγηση ανθρωπομετρικών δεικτών (περιφέρεια μέσης, περιφέ-ρεια γοφών, δερματοπτυχές)