Dr Plus - Diatrofi

Καθημερινή Διατροφή

Κάντε χυμό τα φρούτα και τα λαχανικά!

Ο καθένας ξέρει ότι τα φρούτα και τα λαχανικά είναι καλά για την υγεία μας, αλλά μπορεί να είναι δύσκολο να καταναλωθούν. Οι τελευταίες συστάσεις από τους διάφορους Οργανισμούς Ποτών και Τροφίμων προτείνουν πέντε με εννέα μερίδες κάθε μέρα. Οι χυμοί των φρούτων και λαχανικών δε μπορούν να αντικαταστήσουν τα στερεά φρούτα και λαχανικά, γιατί δε παρέχουν επαρκή ποσότητα ινών, αλλά παρέχουν βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά απαραίτητα για τις βασικές λειτουργίες του σώματος. Λάβετε υπόψη σας τους ακόλουθους συνδυασμούς χυμών φρούτων και λαχανικών για την επόμενη προσπάθεια σας παραγωγή «έξυπνου» φυσικού χυμού.

Καρότο

Ίσως το πιο γνωστό είδος χυμού που σχετίζεται με την σύγχρονη τάση της υγιεινής διατροφής είναι η παραγωγή χυμού από καρότο. Το κυλινδρικό σχήμα του καρότου και ο εύκολα καταναλώσιμος φλοιός του, το καθιστούν μια βολική επιλογή για παραγωγή χυμού. Η σχεδόν κρεμώδης συνοχή και ελαφρά γλυκιά γεύση του είναι άλλα 2 πλεονεκτήματά του. Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας χυμού καρότου θα κάνει το δέρμα σας πορτοκαλί, αλλά ένα ποτήρι την ημέρα, θα ωφελήσει χωρίς την εμφάνιση του χρώματος, δηλαδή θα παρέχει επαρκή ποσότητα βήτα-καροτίνης απαραίτητη για την υγεία των ματιών, η οποία είναι και υπεύθυνη για το πορτοκαλί χρώμα του.

Ντομάτα, καρπούζι και γκρέιπφρουτ

Ντομάτα, καρπούζι και γκρέιπφρουτ έχουν τρία κοινά χαρακτηριστικά που σχετίζονται με την παρασκευή χυμού. Είναι πολύχρωμα, χυμώδη και παρέχουν το γνωστό αντιοξειδωτικό λυκοπένιο. Το ότι από τη φύση τους έχουν υψηλή απόδοση σε χυμό δε θα χρειαστεί να καταναλώσετε μεγάλη ποσότητα για να γεμίσετε ένα ποτήρι. Το χρώμα τους μας κάνει να αισθανόμαστε πιο ευδιάθετοι καταναλώνοντας τα σε σύγκριση με άλλα φρούτα και λαχανικά, σαν να δημιουργούν μια εορταστική ατμόσφαιρα και το λυκοπένιο παρέχει ιδιότητες πρόληψης ενάντια στον καρκίνο. Πρόσθετα θρεπτικά συστατικά που παρέχουν, περιλαμβάνουν τη βιταμίνη C, β-καροτένιο και κάλιο.

Λάχανο και μπρόκολο

Το λάχανο και το μπρόκολο είναι πολύ σημαντικά λαχανικά για την υγεία του οργανισμού μας και υποστηρίζουν διατροφικά τα επινεφρίδια μας. Μπορείτε να τα κόψετε σε λεπτές φέτες και να τα βάλετε μέσα στον αποχυμωτή, ώστε να δημιουργήσετε ένα ακόμη είδος χυμού από φρέσκα λαχανικά. Το μπρόκολο μπορεί να είναι διαφορετικό σε υφή και σε γεύση και να σας δυσκολέψει λίγο, αλλά αξίζει την προσπάθεια παραγωγής αυτού του χυμού, ο οποίος θα σας ανταμείψει και θα σας κάνει να αισθανθείτε πολύ όμορφα και από έξω και από μέσα.

Μούρα

Εποχιακά μούρα παρέχουν μια γλυκιά και πλούσια γεύση που κάνουν πολλά κυρίως πιάτα, ορεκτικά και γαρνιτούρες να φαίνονται πιο νόστιμα, πόσο μάλλον με τη μορφή χυμού. Αν δεν έχετε πρόσβαση σε κάποιο χωράφι που τα καλλιεργεί, αγοράστε ένα κουπάκι από τον μανάβη και προσθέστε τα σε άλλο είδος χυμού, όπως είναι του μήλου και του πορτοκαλιού, για να δημιουργήσετε άλλη μια πανδαισία χρωμάτων και μια γλυκιά γεύση. Τα αντιοξειδωτικά και η βιταμίνη C, είναι ακόμη ένας λόγος για να προσθέσετε μούρα στο ρεπερτόριο σας για την παραγωγή όλων αυτών των φυσικών χυμών!

Σχετικά με τον δημιουργό

Χαρά Κορομπίλη / Διαιτολόγος-Διατροφ...

Η Χαρά Κορομπίλη γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη.
Σπούδασε στο Τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης (Α.Τ.Ε.Ι.Θ.) και έπειτα μετεκπαιδεύτηκε πάνω στην Ανθρώπινη Διατροφή (Human Nutrition) με εξειδίκευση στην Κλινική Διατροφή (Clinical Nutrition) στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης (University of Glasgow).

Πραγματοποίησε την πρακτική της άσκηση ως βοηθός εργαστηριακών και ερευνητικών διατροφικών προγραμμάτων μέσα στο τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας (Α.Τ.Ε.Ι.Θ.). Όσο ήταν προπτυχιακή και μεταπτυχιακή φοιτήτρια παρακολούθησε κλινικά περιστατικά σε αντίστοιχα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Γλασκώβης.
Επίσης, αρθρογραφεί σε διάφορες ιστοσελίδες για θέματα υγείας και διατροφής, όπως τα www.diatrofi.gr, www.mydietips.gr, medidiatrofi.gr, www.newsit.gr , tlife.gr κ.α.

Εξειδικεύεται στις Διατροφικές Διαταραχές και στην Παχυσαρκία [Master Practitioner – Κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ, www.keadd.gr) ] που λειτουργεί υπό την πλήρη εποπτεία και συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών της Μεγάλης Βρετανίας (NCFED, www.eating-disorders.org.uk) και τελεί υπό την αιγίδα του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων (British Psychological Society – BPS).

Συμμετείχε σε εκπαιδευτικά προγράμματα του Παιδικού Μουσείου Αθηνών με θέμα «Διατροφική Αγωγή και Υγεία» που παρουσιάστηκαν σε χώρους της Θεσσαλονίκης. Με αυτό τον τρόπο δόθηκε η ευκαιρία σε μαθητές νηπιαγωγείου και δημοτικού μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, παιχνίδια ρόλων και παρατήρησης, να εφοδιαστούν με γνώσεις μέσα από μια ευχάριστη και πλούσια εμπειρία.
Συμμετείχε και συμμετέχει σε ενημερώσεις σχολείων της Θεσσαλονίκης για διατροφικά θέματα και ενημερώνεται η ίδια συνεχώς μέσα από σεμινάρια και ημερίδες διατροφής που λαμβάνουν χώρα σε διάφορα μέρη της Ελλάδος.

Συμμετείχε στο πρόγραμμα «Σκέψου Δια-Τροφή» που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Ι.Δ.Μ.Ε. (Ινστιτούτο Διατροφικών Μελετών και Ερευνών) στον πολυχώρο του Μύλου στη Θεσσαλονίκη. Σεμινάρια σχεδιασμένα από το Ινστιτούτο Διατροφικών Μελετών και Ερευνών ενημερώνουν τα παιδιά για την διατροφή, προβάλουν σχετικά video και τους δίνουν την ευκαιρία να λύσουν μέσα από διάλογο με ειδικούς, ερωτήματα για τις διατροφικές τους συνήθειες.

Είναι Μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδος, Μέλος του Ινστιτούτου Διατροφικών Μελετών & Ερευνών (Ι.Δ.Μ.Ε.), Επιστημονική Συνεργ. του Medidiatrofi και Μέλος της επιστημ.ομάδας Διατροφή.

Στόχος της είναι η σωστή ενημέρωση του κόσμου γύρω από τα θέματα της διατροφής και η αποφυγή παγίδων, μύθων και παραπληροφόρησης που δυστυχώς συναντώνται πολύ συχνά στις μέρες μας.

Από το 2010 ασκεί το επάγγελμα του διαιτολόγου ιδιωτικά στην περιοχή της Μπότσαρη με Παπαναστασίου μέσα στο εμπορικό κέντρο Civitas.

• Απόφοιτος Πτυχιούχος του Τμήματος Διατροφής-Διαιτολογίας. Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων & Διατροφής, Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης.
• Μεταπτυχιακό πάνω στην Ανθρώπινη Διατροφή με εξειδίκευση στην Κλινική Διατροφή από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, (Msc in Human Nutrition with specialization in Clinical Nutrition-University of Glasgow).
• Εξειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές και στην Παχυσαρκία [Master Practitioner – Κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ, www.keadd.gr) ] που λειτουργεί υπό την πλήρη εποπτεία και συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών της Μεγάλης Βρετανίας (NCFED, www.eating-disorders.org.uk) και τελεί υπό την αιγίδα του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων (British Psychological Society – BPS).
• Συνεχής δραστηριότητα ως εμψυχώτρια (clown) και συμμετοχή στην οικογενειακή επιχείρηση διοργάνωσης εκδηλώσεων «Μαγικός Κόσμος», αναλαμβάνοντας διάφορα events, happenings, κλπ. καθώς και παρακολούθηση διαφόρων σεμιναρίων μουσικοκινητικών παιχνιδιών, εργαστηριών δημιουργικής απασχόλησης, θέατρο δρόμου, κλπ που αφορούν στο παιδί. Με αυτό τον τρόπο καταφέραμε να ενημερώσουμε σωστά και διασκεδαστικά τα παιδιά για το θέμα της διατροφής.