Dr Plus - Diatrofi

Διατροφικές διαταραχές Καθημερινή Διατροφή

Μοντέλα με Καμπύλες, Μόδα η Πανδημία?

Θα ξεκινήσω λέγοντας ότι Κυρίες μου όπου, όποια κι αν είσθε, είστε υπέροχη.
Η φύση σας έχει δώσει το προνόμιο να είστε μοναδικές και με μεγάλη σιγουριά τίποτα δεν μπορεί να ανταγωνιστεί το μεγαλείο της υπάρξεως σας.
Το μυαλό σας, η ψυχή σας και το σώμα σας είναι κατασκευάσματα που κανένας ανθρώπινος νους δεν θα μπορούσε να κατανοήσει στο βαθμό που έχει δημιουργηθεί η πανανθρώπινη φύση σας.

Κι όμως αν έστω και λίγο μπορούσατε να αντιληφθείτε όλα αυτά, δεν θα πέφτατε στην πλεκτάνη που έχει δημιουργηθεί εις βάρος σας δίδοντας  πρότυπα που πάνε κόντρα στην μοναδικότητα του σώματος σας.

Πολλές είναι οι νεαρές  και μη κοπέλες που νιώθουν ανασφάλεια με το σώμα τους, το οποίο οφείλεται στα πρότυπα που προβάλλονται καθημερινά και βομβαρδίζονται από παντού. Ανορεξία και παχυσαρκία  είναι στο zenith τους και ο κόσμος  καταφθάνει στο γραφείο των επαγγελματιών υγείας να βρει το ιδανικό νούμερο στην ζυγαριά του που θα διεγείρει και θα εμφανίσει σε κάθε νότα του το αίσθημα της χαράς .

Υπάρχει ιδανικό νούμερο που φέρνει την χαρά σας?
Να ισχύσει το σενάριο ότι αφήνουμε στην μοίρα του το σώμα και να το προβάλουμε ωραιοποιώντας το?
Αξίζει η ωραιοποίηση μιας παθολογικής κατάστασης δίχως να μεριμνάτε από τους φορείς που το πράττουν και η αναφορά των κινδύνων που εγκυμονούν ως αποτέλεσμα της παχυσαρκίας?

Και πολλά ακόμη τα ερωτήματα που θα μπορούσαν να τεθούν…

Σας παραθέτω το mail που μου απέστειλε μια νεαρή κοπέλα διαιτώμενη μου μετά από συζήτηση επί του θέματος.

<<  Το ζήτημα που έχει προκύψει τα τελευταία χρόνια με το plus size modeling θεωρώ πως είναι ένα πολύ λεπτό θέμα που πρέπει να το διαχειριστούμε σωστά για να μην έχουμε τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που πρέπει. Πιστεύω ότι η υπερ-προβολή ανθρώπων με σοβαρό πρόβλημα παχυσαρκίας είναι το ίδιο λάθος και επικίνδυνη με την υπερ-προβολή υποσιτισμένων και ανορεξικών μοντέλων… Προφανώς και χρειάζεται ο χώρος της μόδας μεγαλύτερη ποικιλομορφία στα πρότυπα που προβάλει, από άποψη σωματότυπου,  φυλής ή σεξουαλικότητας! Ωστόσο το να προσπαθούμε να ωραιοποιήσουμε μια κατάσταση η οποία διακινδυνεύει την ψυχοσωματική υγεία εκατομμύριων ανθρώπων ανά τον κόσμο φανερώνει απερισκεψία και άγνοια κινδύνου…

Αρχικά, το ζήτημα ξεκίνησε με την προσπάθεια μεγάλων οίκων μόδας να εξυμνήσουν την γυναικεία ομορφιά με τις εντυπωσιακές καμπύλες των γυναικών αυτών, βοηθώντας παράλληλα χιλιάδες νεαρές (και μη) κοπέλες να αγαπήσουν το σώμα τους και υποτιθέμενες ατέλειες που εκείνες έβλεπαν επάνω τους . Παράλληλα, ωστόσο, άρχισαν να προβάλλονται και κοπέλες με σοβαρότερο πρόβλημα, που αγγίζει τα όρια παχυσαρκίας υψηλού βαθμού, οι οποίες πόζαραν με αυτοπεποίθηση στον φακό (και πολύ καλά έκαναν!). Τι γίνεται όμως όταν η κοινωνία αποδέχεται μία παθολογική κατάσταση με τον ίδιο τρόπο που αποδεχόταν την ανορεξία στον χώρο της μόδας και την είχε καταστήσει προαπαιτούμενο για τον χώρο αυτό;

Η απάντηση είναι απλή: χιλιάδες νέοι με προβλήματα παχυσαρκίας και κατ’ επέκταση παθολογικά προβλήματα ( π.χ. υπελιπιδαιμία ή και διαβήτη ) που τόσο καιρό παραμελούσαν τον εαυτό τους , τελικά εφησυχάζουν. Σκέφτονται πως εφόσον η τάδε κοπέλα νιώθει αυτοπεποίθηση με το σώμα της πρέπει να νιώθουν κι εκείνοι με το δικό τους, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα αυτό που πραγματικά έχει σημασία, την υγεία τους, κάτι που αφορά την σκληρή πραγματικότητα πίσω από τις κάμερες και τα φλας… Ολοκληρώνοντας, πιστεύω πως το plus size modeling μπορεί να βοηθήσει έναν άνθρωπο με πρόβλημα κιλών αρχικά να αποδεχτεί τον εαυτό του, αλλά δεν πρέπει να σταματήσει εκεί! Πρέπει να προσπαθήσει να τον βελτιώσει για μία καλύτερη ποιότητα ζωής με προτεραιότητα την υγεία του. Το να αποδεχόμαστε τον εαυτό μας, μας οδηγεί στο να πάρουμε σωστές αποφάσεις και να δουλέψουμε μεθοδικά και ευσυνείδητα, κάτι που δεν αφήνει περιθώρια λάθους!  >>

Αγαπήστε το σώμα σας,
ότι σχήμα, χρώμα, μέγεθος, σύσταση κι αν έχει. Δείξτε του φροντίδα και προστατέψτε το από μελλοντικούς κινδύνους που πιθανών να εμφανιστούν κρατώντας το υγιές.

Είστε μοναδικές να το θυμάστε, όμως αυτό δεν αναιρεί την φροντίδα και την αγάπη που πρέπει να δείχνετε στο σώμα την ψυχή και το πνεύμα σας.

 Καρπός της γνώσης, η επιτυχία

mov_keadd-212x300Σημείωση προς ειδικούς: Αν είσαι επαγγελματίας υγείας εξειδικεύσου σε θέματα διαχείρισης διατροφικών διαταραχών μέσω της εκπαίδευσης Master Practitioner on Eating Disordes του Κέντρου Εκπαίδευσης & Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών. Περισσότερες πληροφορίες στο Link www.keadd.gr καθώς και τις Προσεχείς Εκπαιδεύσεις ΕΔΩ

Αν αναζητείς Πιστοποιημένο Επαγγελματία Υγείας από το NCFED στις Διατροφικές Διαταραχές δες στο Δίκτυο Συνεργαζόμενων Επαγγελματιών Υγείας ΕΔΩ

Σχετικά με τον δημιουργό

Βασιλειος E. Κατσίλας, Διατροφολόγος-Διαιτολόγος,BSc

Email: Basileioskats@hotmail.com
Ο Βασίλειος Κατσίλας γεννήθηκε στην Λέσβο το 1993.

Είναι διατροφολόγος-διαιτολόγος απόφοιτος του Αλεξάνδρειου τεχνολογικού εκπαιδευτικού ιδρύματος της Θεσσαλονίκης, με πλήθος πιστοποιήσεων από ενημερώσεις επιστημονικών μελετών, για την βέλτιστη αντιμετώπιση των στόχων που θέτονται στις σύγχρονες ανάγκες της εποχής.

Είναι ενεργός αθλητής της πολεμικής τέχνης του Jiu Jitsu κάνοντας πρωταθλητισμό, με πολλές διακρίσεις σε πανελλαδικό όσο και σε διεθνή επίπεδο.

Την περίοδο 2014-2015 υπήρξε μέλος του ερευνητικού προγράμματος ΕΣΠΑ συμμαχία για την υγεία- διατροφή συνεργαζόμενος άριστα με διεπιστημονικές ομάδες.

Υπήρξε επαγγελματίας ναυαγοσώστης θαλάσσης με καταγεγραμμένες επεμβάσεις διάσωσης, καθώς και εθελοντής ναυαγοσώστης στην περιοχή του Μολύβου Λέσβου για την διαχείριση του μεταναστευτικού, όπου και παρέλαβε έπαινο για τις επεμβάσεις του με την Ένωση Ναυαγοσωστικών Σχολών Ελλάδος από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου ναυτιλίας Αιγαίου.

Η πτυχιακή του εργασία είχε ως θέμα τα συμπληρώματα διατροφής και πραγματοποίησε την πρακτική του άσκηση στο πρότυπο κλινικό διατροφολογικό-διαιτολογικό γραφείο της κυρίας Λιτσαρδοπούλου Αλεξάνδρας.

Είναι συνεργάτης στο διαιτολογικό γραφείο του Κυρίου Ευάγγελου Ζουμπανέα ως Διατροφολόγος-Διαιτολόγος

Έχει ιδρύσει το γυμναστήριο Calisthenics & Fitness Society στην Νέα Φιλαδέλφεια

Ειναι ο διευθυντής ύλης του Diatrofi.gr

Είναι πιστοποιημένος θεραπευτής των Διατροφικών Διαταραχών και της Παχυσαρκίας (Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity) και αποτελεί επιστημονικός συνεργάτης και καθηγητής του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ).

Το μεταπτυχιακό του πραγματοποιήθηκε στο European University Cyprus στο τομέα της δημόσιας υγείας και η διατριβή του είχε να κάνει με τις διατροφικές διαταραχές σε όλη την Ελλάδα.

Το 2019 επιλέχθηκε απο την Oxford abstracts ως ομιλητής στο 13ο Ευρωπαικό Συνέδριο Διατροφής (FENS 2019), στην Ιρλανδία.

Είναι υποψήφιος Διδάκτωρ του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Additional Info
• Περιοχή: Αττική
• Κινητό:6980874162
• Email: Basileioskats@hotmail.com