Dr Plus - Diatrofi

Καθημερινή Διατροφή

Ο ρατσισμός των κιλών

Η αφορμή για το άρθρο ήταν δύο αναρτήσεις που διάβασα στο Facebook. Η κοπέλα περιέγραφε περιστατικά που της έτυχαν μέσα σε μια βδομάδα με κοινό παρονομαστή τα σχόλια που έλαβε για το σωματικό της βάρος. Ήταν γεμάτα αγανάκτηση, γιατί προφανώς δεν ήταν οι μόνες φορές στη ζωή της που υπήρξε θέμα υποδείξεων.

Ο ρατσισμός που βιώνουν οι παχύσαρκοι είναι χειρότερος από όλες τις άλλες ομάδες ανθρώπων. Δεν είναι πολιτικά ορθό να σχολιάσεις αρνητικά έναν άνθρωπο με διαφορετικό χρώμα δέρματος ή με αναπηρία, και πολύ καλά κάνει! Όταν όμως το θέμα είναι το σωματικό βάρος, τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Ο καθένας θεωρεί ότι έχει το ελεύθερο να σχολιάσει τα κιλά σου και να σου κάνει υποδείξεις. Γνωστοί ή άγνωστοι, έχουν ένα σχόλιο να πουν κατάμουτρα όπως «σα να έβαλες λίγα κιλάκια» «δεν σε βοηθάει και το βάρος, γιατί δεν κάνεις κάτι για αυτό;» «γιατί δεν προσπαθείς να αδυνατίσεις;» «κόψε λίγο το φαγητό  και ξεκίνα περπάτημα» στην καλύτερη των περιπτώσεων.

Για μένα, το υποτιθέμενο ενδιαφέρον είναι συγκαλυμμένη αγένεια.  Προτείνοντας σε κάποιον να αδυνατίσει, του δείχνεις ότι έτσι δεν είναι αποδεκτός. Η δικαιολογία «για το καλό σου στο λέω» είναι η ρίζα της ύπαρξης αυτού του ρατσισμού. Και εξηγώ τη σειρά των σκέψεων πίσω από αυτό: Θεωρείται ότι η απώλεια βάρους είναι κάτι εύκολο που εξαρτάται αποκλειστικά από την μείωση του φαγητού και την αύξηση της άσκησης. Άρα είναι 100% στο χέρι σου να το κάνεις. Αν όχι, τότε είσαι λαίμαργος, τεμπέλης ή δεν προσπαθείς αρκετά. Αν δεν είσαι αδύνατος, φταις αποκλειστικά εσύ. Άρα έχω δικαίωμα να σου πω να αλλάξεις.

Δεν αγγίζω καν το θέμα ότι μπορεί κάποιος να μην θέλει να αδυνατίσει. Να είναι μια χαρά όπως είναι, με τα παραπάνω του κιλά. Για την κοινωνία είναι αδιανόητο να νιώθει κανείς καλά όντας με επιπλέον βάρος. Και πράγματι, είναι λίγοι όσοι νιώθουν έτσι. Οι περισσότεροι, θέλουν να είναι το σώμα τους κάπως αλλιώς, πιο αδύνατο, με λιγότερα ψωμάκια, χωρίς κυτταρίτιδα, με λεπτότερα μπράτσα. Έχουν νιώσει πολλές φορές άσχημα που δεν το έχουν ήδη, έχουν ξεκινήσει αρκετές φορές να το αλλάξουν και το έχουν σκεφτεί άλλες τόσες. Μαζί με όλα όσα στερούνται τώρα από τα επιπλέον κιλά, συν όλα τα αρνητικά συναισθήματα που τα συνοδεύουν.

Η φαινομενικά αθώα συζήτηση περί του σωματικού τους βάρους, τους φέρνει στο νου ανά πάσα στιγμή όλα αυτά, μαζί με το αίσθημα αποτυχίας και απόρριψης από τους γύρω τους. Μια συμβουλή «από ενδιαφέρον», είναι ακόμη μία στις εκατοντάδες που έχουν ακούσει μέχρι τώρα και είναι αρκετή να τους χαλάσει τη διάθεση.

Αν η απώλεια βάρους ήταν απλή υπόθεση, θα ήταν όλοι αδύνατοι. Κανείς δεν θέλει να βρίσκεται στο στόχαστρο αρνητικών σχολίων. Αυτό που χρειάζονται πραγματικά είναι να τους ακούσεις, όχι να τους πεις. Είναι σεβασμός, αποδοχή, κατανόηση και βοήθεια αν και όταν στη ζητήσουν.

Η Δάφνη Νταλάπα είναι διαιτολόγος – διατροφολόγος, Master Practitioner on Eating Disorders

Συνεργάτης του Κέντρου Εκπαίδευσης & Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών www.keadd.gr

Περισσότερα για την αρθρογράφο δείτε ΕΔΩ 

Σχετικά με τον δημιουργό

Δάφνη Νταλάπα Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Είμαι διαιτολόγος – διατροφολόγος απόφοιτος του ΑΤΕΙ Διατροφής Θεσσαλονίκης. Μόλις αποφοίτησα, εργάστηκα στο ΙΕΚ Σίνδου διδάσκοντας το μάθημα της διατροφής. Το 2000 άνοιξα το προσωπικό μου γραφείο στο οποίο εργάζομαι ως σήμερα.
Έκανα την εξειδίκευση μου στις διατροφικές διαταραχές και την παχυσαρκία παιδιών και ενηλίκων, αποκτώντας το Master Practitioner in Eating Disorders and Obesity από το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών.
Συνεχίζω την επιμόρφωση μου παρακολουθώντας συστηματικά συνέδρια και σεμινάρια διατροφής και ψυχολογίας, αλλά και με συνεχή ξένη και ελληνική βιβλιογραφική ενημέρωση. Εως το 2017 παρακολούθησα και ολοκλήρωσα επιτυχώς 8 κύκλους μαθημάτων μέσω distance learning από καταξιωμένα πανεπιστήμια όπως των HarvardX, Stanford, McGillX, Copenhagen Business School και άλλων.
Για 5 συνεχή χρόνια διοργάνωσα με τη ΧΑΝΘ ενημερωτικές ομιλίες διατροφής ανοιχτές για το κοινό, στα πλαίσια του εθελοντισμού και της κοινωνικής προσφοράς. Έχω συνεργαστεί με το κέντρο ψυχικής υγείας «Μορφή και Φόντο» στην εκπόνηση βιωματικού εργαστηρίου με θέμα το συναισθηματικό φαγητό, ενώ έχω συνδιοργανώσει μαζί ψυχολόγο, ομάδες συμβουλευτικής και υποστήριξης για άτομα με διαταραχές πρόσληψης τροφής.
Η εταιρία συμβούλων σταδιοδρομίας Employ με έχει επιλέξει για την εκπαίδευση στο κομμάτι της διατροφής, στην πρώτη πιστοποιημένη εκπαίδευση για babysitters στην Ελλάδα. Στο παρελθόν έχω συνεργαστεί ξανά με την Employ ως ομιλήτρια στην εκπαιδευτική ημερίδα που οργάνωσε για επιστήμονες υγείας, με θέμα την «Κλινική Διατροφή».
Συνδυάζοντας την αγάπη μου για τα παιδιά, τη διατροφή και την προηγούμενη εμπειρία μου ως καθηγήτρια μουσικής προπαιδείας, συνεργάστηκα για 2 χρόνια με τον παιδικό σταθμό «το Σχολείο της Αγάπης», εκπαιδεύοντας τα παιδιά μέσα από δραστηριότητες στην διατροφική αγωγή.
Το 2013 ξεκίνησε τη λειτουργία του το Δημοτικό σχολείο της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και παράλληλα η συνεργασία μου μαζί τους. Έχω αναλάβει όλη την διαμόρφωση και των συντονισμό του προγράμματος υγιεινής διατροφής που καλύπτει όλες τις τάξεις της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Έμφαση δίνεται στην βιωματική μέθοδο διδασκαλίας, συνάδοντας με τη γενικότερη φιλοσοφία του εκπαιδευτικού ιδρύματος, και στην πολύπλευρη προσέγγιση του θέματος, εμπλέκοντας στην εκπαίδευση τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς. Από το 2017 έχω αναλάβει το αντίστοιχο πρόγραμμα διατροφικής αγωγής στον παιδικό σταθμό και το νηπιαγωγείο της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.
Η συνεργασία μου με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή επεκτάθηκε και στο Perrotis College καθώς από το 2014 και για 3 έτη, δίδαξα στα αγγλικά το μάθημα «Nutrition and the Consumer» στους τελειόφοιτους σπουδαστές του Food Science.
Η εταιρία ανελκυστήρων Kleemann μου εμπιστεύτηκε τη σύσταση του νέου μενού του εστιατορίου για τους εργαζομένους της και την ενημέρωση τους στις αρχές της υγιεινής διατροφής.
Το 2013 ανέλαβα τη σύνταξη του πρωινού στο ξενοδοχείο Melissanthi στη Χαλκιδική, βασισμένο σε ελληνικά προϊόντα.
Από τον Δεκέμβριο του 2012 εως τον Φεβρουάριο του 2013, συμμετείχα στην οργάνωση και υλοποίηση του βιωματικού προγράμματος διατροφικής αγωγής για παιδιά και εφήβους «Ένα πιάτο γεμάτο.. υγεία» που πραγματοποιήθηκε στον Δήμο Νεάπολης, όπως και τις συναντήσεις διατροφικής αυτογνωσίας, «Τρώω, νιώθω με μαθαίνω» που πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη.
Είμαι μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος, του Κέντρου Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών, του Ινστιτούτου Διατροφικών Μελετών και Ερευνών και της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρίας Παχυσαρκίας.
άρθρα blog http://www.nutritionist.gr/blog/

Ιστοσελίδα :  www.nutritionist.gr
 
Βίντεο https://www.youtube.com/watch?v=XuyXbPcs-d4

Συνεργασίες Δημοτικό σχολείο της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής , Perrotis College, Employ, ΧΑΝΘ, Δήμος Νεάπολης, Μορφή και Φόντο, Το Σχολείο της Αγάπης.

Ώρες λειτουργίας
Δευτέρα, Σάββατο κλειστά
Τρίτη , Τετάρτη, Παρασκευή 9-2 και 5-8.30
Πέμπτη 5-8.30

social profile
https://business.facebook.com/DaphneDalapaDiatrofologos
https://twitter.com/NutritionistGr