Dr Plus - Diatrofi

Καθημερινή Διατροφή Ταξίδι

Οι διατροφικές συνήθειες των Μουσουλμάνων μέσα από την εμπειρία ενός Διατροφολόγου

Ως Διατροφολόγος – Διαιτολόγος έχω επαφή στην δουλειά μου με πάρα πολλές εθνικότητες και κυρίως με Μουσουλμάνους τούρκικης καταγωγής που βρίσκονται στον Ελλαδικό χώρο. Παρακάτω θα περιγράψω συγκεκριμένα χαρακτηριστικά αυτής της εθνικότητας μίας και έχω δουλέψει περισσότερο μαζί τους και έχω γνώση πολλών εκ των συνηθειών της κουλτούρας αυτών των ανθρώπων που συνδέονται άμεσα με το επάγγελμα μου, όπως είναι οι διατροφικές συνήθειες, τα έθιμα, τα ταμπού καθώς και οι εκφράσεις-χειρονομίες που αυξάνουν την νοημοσύνη κουλτούρας για την βέλτιστη επικοινωνία ώστε αυτή να οδηγήσει σε καλύτερη συνεργασία, εμπιστοσύνη, παροχή υπηρεσιών.

Διερεύνηση διατροφικών συνηθειών των μουσουλμάνων τουρκικής καταγωγής.

Η Τουρκία χαρακτηρίζεται από ένα ποικιλόμορφο πολιτισμό που σχηματίστηκε από επιρροές άλλων λαών όπως ( Ρωμαϊκών , Βυζαντινών, Αρχαίων Ελληνικών κα ).
Στις καθημερινές διατροφικές τους συνήθειες εισάγουν στο φαγητό τους μπαχαρικά με έντονη μυρωδιά όπως είναι για παράδειγμα το κύμινο, το οποίο χρησιμοποιείτε κυρίως για να δώσει άρωμα στα φαγητά.
Η βασική πηγή ζωικής τροφής που υπάρχει στην διατροφική τους κουλτούρα, είναι το ψητό κρέας λεγόμενο και ως (κεμπάπ), το κοτόπουλο και τα ψάρια.

Μία από τις βασικές τους διατροφικές συνήθειες είναι και η κατανάλωση καφέ που είναι παγκοσμίως γνωστός ως ‘’Μεχμέτ Εφεντή’’ που έχει ιδιαίτερη γεύση (καϊμάκι, άρωμα, τρόπο ετοιμασίας, προσφοράς) και θεωρείται ως πολιτιστική κληρονομιά της Τουρκίας.

Ένα ακόμη ρόφημα που καταναλώνετε ευρέως στην προκείμενη εθνικότητα είναι το μαύρο τσάι, το οποίο αποτελεί και ως υποχρεωτικό μέρος του πρωινού γεύματος, αλλά καταναλώνεται επίσης οποιαδήποτε άλλη στιγμή της ημέρας.
Τέλος μια ακόμη διατροφική συνήθεια που ακολουθείται από την προκείμενη εθνικότητα είναι τα λουκούμια ‘’σουλτζούκ λουκούμ’’ τα οποία δεν λείπουν ποτέ από το παραδοσιακό τούρκικο νοικοκυριό

Τούρκικα Έθιμα

Οι πιστοί ακλουθούν το Ramadan-Ραμαζάνι το οποίο είναι η κυριότερη νηστεία των Τούρκων που διαρκεί ένα μήνα. Απαγορεύεται μέχρι την δύση του ηλίου η κατανάλωση οποιασδήποτε τροφής ή ποτού ακόμα και νερού.

Το ραμαζάνι αποτελείται από τα εξής γεύματα :

  • Το Σουχούρ πρίν την ανατολή του ηλίου
  • Το Ιφτάρ μετά την δύση του ηλίου

Πριν την ανατολή και μετά την δύση οι πιστοί μπορούν να φάνε ό, τι επιθυμούν εκτός των ‘’haram’ ’ που θα εξηγηθούν παρακάτω ποιες είναι, καθώς επίσης οι τροφές που επιτρέπονται ονομάζονται ‘’halal’’ και είναι αυτές που δεν ανήκουν στις απαγορευμένες. Παραδοσιακά το τραπέζι περιλαμβάνει χουρμάδες.  Καθώς επίσης οι πιστοί προσεύχονται κατά την διάρκεια του Ραμαζανίου.

Τούρκικα Ταμπού

‘’ Ο όρος Ταμπού χρησιμοποιείται για να δηλώσει οτιδήποτε απαγορευμένο, κυρίως οτιδήποτε αντιμετωπίζετε από την κοινωνία ως μη υπάρχον, για λόγους ηθικής ή κοινωνικών προκαταλήψεων. Συνεκδοχικά , αναφέρεται σε κάθε περιορισμό που επιβάλει η κοινωνική ηθική, δηλαδή και κοινωνική προκατάληψη.’’

Οι πιστοί ακολουθούν το ιερό Κοράνι στην διατροφή τους, που απαγορεύει ρητά :

  • Την κατανάλωση χοιρινού και άλλων παραγώγων του.
  • Το αλκοόλ
  • Ψωμί και ζύμη που έχουν ξηρή μαγιά.
  • Λαγούς
  • Βατράχια
  • Χελώνες
  • Σαλιγκάρια.

Οι παραπάνω τροφές θεωρούνται ‘’ακάθαρτες’’ και ονομάζονται ‘’haram’’.

Παρουσίαση 5 χειρονομιών-εκφράσεων Τούρκων

Ως επαγγελματίας υγείας πρέπει να είμαι σε θέση να έχω σωστή επικοινωνία ώστε αυτή να οδηγήσει σε καλύτερη συνεργασία, εμπιστοσύνη, παροχή υπηρεσιών. Για αυτό παραθέτω παρακάτω κάποιες χειρονομίες- εκφράσεις που βοηθούν να καλλιεργηθεί η νοημοσύνη κουλτούρας ώστε να μπορέσει να γίνει καλύτερη η επικοινωνία με τους ασθενείς που είναι Μουσουλμάνοι Τουρκικής καταγωγής.

Χειρονομία – Εκφραση 1 :

Τουρκική έκφραση – παροιμία που μαρτυρά τη νομαδική ζωή που είχαν οι τουρκικές φυλές προτού σχηματίσουν τον σημερινό ενιαίο πολιτισμό.

Χειρονομία – Έκφραση 2 :

Μια από τις χειρονομίες που κάποιος πρέπει να γνωρίζει για να αναπτύξει νοημοσύνη κουλτούρας είναι και η προσφορά τσαγιού από τους Μουσουλμάνους της Τουρκίας. Είναι ένα μέσω για να δείξουν την φιλοξενία, την χαλάρωση, την αποδοχή κα. Γίνετε εκτενής αναφορά στην Τουρκική λογοτεχνία διότι για τους Τούρκους το τσάι είναι εμμονή. Το σερβίρουν σε μικρό ποτήρι γιατί η γεύση του είναι τόσο γεμάτη και δυνατή που μεγαλύτερη ποσότητα θα δημιουργούσε δυσφορία στο στομάχι και θα πρέπει να κρατηθεί από το χείλος επειδή σερβίρεται καυτό.

Χειρονομία – Έκφραση 3 :

Η παραπάνω έκφραση δηλώνει την σημασία που έχει η θρέψη στην τουρκική κουλτούρα, καθώς επίσης πόσο σημαντικό είναι να εκτιμάμε την υγεία μας και να μην εκθέτουμε τον εαυτό μας σε καταστάσεις που μπορεί να τον οδηγήσουν σε αρρώστια.

Χειρονομία – Έκφραση 4 :

Η σημασία των δύο εκ των σημαντικότερων αγαθών προς την επιβίωση του ανθρώπου, νερό και φαγητό, κάνοντας σαφές μέσω αυτή της έκφρασης το πώς ο άνθρωπος έχει διαστρεβλώσει την έννοια παν μέτρον άριστον και τον οδηγεί στην θέα αγαθών προς υπερκατανάλωση.

Χειρονομία – Έκφραση 5 :

Το νόημα αυτής της έκφρασης είναι : Όταν βρίσκεσαι σε ανάγκη, τα πάντα μοιάζουν χρήσιμα.

Βιβλιογραφία:

http://www.turkstat.gov.tr/Start.do;jsessionid=1GQGhGtJkny3hvdylwWbkPGbyTnFg85d55TZnFns42kwnd1L3bQ7!1727726983

 

Σχετικά με τον δημιουργό

Βασιλειος E. Κατσίλας, Διατροφολόγος-Διαιτολόγος,BSc

Email: Basileioskats@hotmail.com
Ο Βασίλειος Κατσίλας γεννήθηκε στην Λέσβο το 1993.

Είναι διατροφολόγος-διαιτολόγος απόφοιτος του Αλεξάνδρειου τεχνολογικού εκπαιδευτικού ιδρύματος της Θεσσαλονίκης, με πλήθος πιστοποιήσεων από ενημερώσεις επιστημονικών μελετών, για την βέλτιστη αντιμετώπιση των στόχων που θέτονται στις σύγχρονες ανάγκες της εποχής.

Είναι ενεργός αθλητής της πολεμικής τέχνης του Jiu Jitsu κάνοντας πρωταθλητισμό, με πολλές διακρίσεις σε πανελλαδικό όσο και σε διεθνή επίπεδο.

Την περίοδο 2014-2015 υπήρξε μέλος του ερευνητικού προγράμματος ΕΣΠΑ συμμαχία για την υγεία- διατροφή συνεργαζόμενος άριστα με διεπιστημονικές ομάδες.

Υπήρξε επαγγελματίας ναυαγοσώστης θαλάσσης με καταγεγραμμένες επεμβάσεις διάσωσης, καθώς και εθελοντής ναυαγοσώστης στην περιοχή του Μολύβου Λέσβου για την διαχείριση του μεταναστευτικού, όπου και παρέλαβε έπαινο για τις επεμβάσεις του με την Ένωση Ναυαγοσωστικών Σχολών Ελλάδος από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου ναυτιλίας Αιγαίου.

Η πτυχιακή του εργασία είχε ως θέμα τα συμπληρώματα διατροφής και πραγματοποίησε την πρακτική του άσκηση στο πρότυπο κλινικό διατροφολογικό-διαιτολογικό γραφείο της κυρίας Λιτσαρδοπούλου Αλεξάνδρας.

Είναι συνεργάτης στο διαιτολογικό γραφείο του Κυρίου Ευάγγελου Ζουμπανέα ως Διατροφολόγος-Διαιτολόγος

Έχει ιδρύσει το γυμναστήριο Calisthenics & Fitness Society στην Νέα Φιλαδέλφεια

Ειναι ο διευθυντής ύλης του Diatrofi.gr

Είναι πιστοποιημένος θεραπευτής των Διατροφικών Διαταραχών και της Παχυσαρκίας (Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity) και αποτελεί επιστημονικός συνεργάτης και καθηγητής του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ).

Το μεταπτυχιακό του πραγματοποιήθηκε στο European University Cyprus στο τομέα της δημόσιας υγείας και η διατριβή του είχε να κάνει με τις διατροφικές διαταραχές σε όλη την Ελλάδα.

Το 2019 επιλέχθηκε απο την Oxford abstracts ως ομιλητής στο 13ο Ευρωπαικό Συνέδριο Διατροφής (FENS 2019), στην Ιρλανδία.

Είναι υποψήφιος Διδάκτωρ του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Additional Info
• Περιοχή: Αττική
• Κινητό:6980874162
• Email: Basileioskats@hotmail.com