Dr Plus - Diatrofi

Καθημερινή Διατροφή

Οι Έλληνες ακολουθούν Μεσογειακή Διατροφή?

Η Μεσογειακή Διατροφή ξεκίνησε από τη χώρα μας και συγκεκριμένα από την Κρήτη, έγινε ευρέως γνωστή, είναι πλέον παγκοσμίως αποδεκτή και αναγνωρισμένη, αλλά η μεγάλη αντίθεση είναι ότι εμείς είμαστε και αυτοί που τα τελευταία χρόνια δεν την ακολουθούμε!

Τα χαρακτηριστικά της είναι: χαμηλή σε κορεσμένα λίπη και απλούς υδατάνθρακες, υψηλής περιεκτικότητας σε σύνθετους υδατάνθρακες, πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία. Αντίθετα, δηλαδή, ισχύει υψηλή κατανάλωση άφθονων φρούτων, λαχανικών και προϊόντων ολικής αλέσεως, περιορισμένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένων τροφίμων, σχετικά υψηλή ποσότητα λιπαρών από ελαιόλαδο και ξηρούς καρπούς.

Το Μεσογειακό Διατροφικό πρότυπο βασίζεται (και αντίστροφα) στη γνωστή σε όλους μας Πυραμίδα της Διατροφής:

Έχει αποδειχτεί ότι προάγει την μακροβιότητα και δρα προστατευτικά για τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ορισμένες μορφές καρκίνου. Φυσικά παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και η άσκηση συνδυαστικά με τη σωστή διατροφή!

Δυστυχώς, όμως, τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες απομακρύνονται όλο και περισσότερο από αυτό το μοντέλο της διατροφής και σε αυτό «βοήθησε» και η οικονομική κρίση που ακόμα αντιμετωπίζουμε σαν λαός.

Το να απομακρυνόμαστε σαν λαός από τη Μεσογειακή Διατροφή, δε σημαίνει, απαραίτητα, ότι ακολουθούμε μια τελείως διαφορετική διατροφή, αλλά κυρίως ότι δεν τηρούμε τις αναλογίες κάποιων τροφών ή ομάδων τροφών, ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων δεν τρώει πρωινό, δεν καταναλώνει προϊόντα ολικής άλεσης, παραλείπει γενικώς γεύματα μέσα στην ημέρα με αποτέλεσμα να υπάρχουν και μόνο 2 γεύματα με μεγάλη ποσότητα τροφής, κλπ. Αυτά, βέβαια, προϋπήρχαν της οικονομικής κρίσης.

Από την άλλη πλευρά, όμως, υπάρχουν και κάποιες αντιθέσεις: ενώ, λόγω της οικονομικής κρίσης, έχει μειωθεί η κατανάλωση junk food (και με αυτό εννοώ την κατανάλωση του έτοιμου φαγητού εκτός σπιτιού που μπορεί να υπήρχε πολύ συχνά μέσα στην εβδομάδα), γιατί ήταν ένα σημαντικό έξοδο, τώρα αντικαταστάθηκαν τα μαγειρευτά φαγητά στο σπίτι με πολύ πρόχειρα φαγητά, επίσης, λόγω της οικονομικής στενότητας. Είτε επιλέγουν κακής ποιότητας προϊόντα, επειδή είναι πιο φθηνά, είτε αποφεύγουν συγκεκριμένα είδη για τον ίδιο λόγο, όπως πχ κόκκινο κρέας.

Υπάρχουν, όμως, λύσεις για να μπορεί κάποιος να ακολουθήσει μια σωστή διατροφή, τη Μεσογειακή διατροφή, χωρίς να στερείται και χωρίς να χρειάζεται να επιβαρύνεται οικονομικά. Αρχικά, ας ξεκινήσουμε με τα πιο απλά πράγματα, που είναι τα μικρά και συχνά γεύματα και οι σωστοί συνδυασμοί. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί ,ασχέτως του τι τροφές θα καταναλωθούν. Εναλλακτικές ,λοιπόν, για τις τροφές που θα καταναλωθούν, υπάρχουν, ώστε να μην επιβαρυνθεί κανένα σπιτικό οικονομικά, όπως ανέφερα παραπάνω.

Ασχέτως, λοιπόν, της οικονομικής κατάστασης της χώρας, θα πρέπει να αφήσουμε τις δικαιολογίες κατά μέρους ,γιατί το να μη τηρείτο η Μεσογειακή Διατροφή, προϋπήρχε σαν φαινόμενο της δύσκολης κατάστασης που υφίσταται τώρα ο Ελληνικός λαός. Άρα αυτό που μένει να γίνει είναι να αλλάξουμε τη φιλοσοφία μας για το φαγητό, τον τρόπο ζωής μας, την καθημερινότητα μας και αυτό επιτυγχάνεται με πολύ απλές ,εύκολες και οικονομικές λύσεις!

Σχετικά με τον δημιουργό

Χαρά Κορομπίλη / Διαιτολόγος-Διατροφ...

Η Χαρά Κορομπίλη γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη.
Σπούδασε στο Τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης (Α.Τ.Ε.Ι.Θ.) και έπειτα μετεκπαιδεύτηκε πάνω στην Ανθρώπινη Διατροφή (Human Nutrition) με εξειδίκευση στην Κλινική Διατροφή (Clinical Nutrition) στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης (University of Glasgow).

Πραγματοποίησε την πρακτική της άσκηση ως βοηθός εργαστηριακών και ερευνητικών διατροφικών προγραμμάτων μέσα στο τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας (Α.Τ.Ε.Ι.Θ.). Όσο ήταν προπτυχιακή και μεταπτυχιακή φοιτήτρια παρακολούθησε κλινικά περιστατικά σε αντίστοιχα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Γλασκώβης.
Επίσης, αρθρογραφεί σε διάφορες ιστοσελίδες για θέματα υγείας και διατροφής, όπως τα www.diatrofi.gr, www.mydietips.gr, medidiatrofi.gr, www.newsit.gr , tlife.gr κ.α.

Εξειδικεύεται στις Διατροφικές Διαταραχές και στην Παχυσαρκία [Master Practitioner – Κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ, www.keadd.gr) ] που λειτουργεί υπό την πλήρη εποπτεία και συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών της Μεγάλης Βρετανίας (NCFED, www.eating-disorders.org.uk) και τελεί υπό την αιγίδα του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων (British Psychological Society – BPS).

Συμμετείχε σε εκπαιδευτικά προγράμματα του Παιδικού Μουσείου Αθηνών με θέμα «Διατροφική Αγωγή και Υγεία» που παρουσιάστηκαν σε χώρους της Θεσσαλονίκης. Με αυτό τον τρόπο δόθηκε η ευκαιρία σε μαθητές νηπιαγωγείου και δημοτικού μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, παιχνίδια ρόλων και παρατήρησης, να εφοδιαστούν με γνώσεις μέσα από μια ευχάριστη και πλούσια εμπειρία.
Συμμετείχε και συμμετέχει σε ενημερώσεις σχολείων της Θεσσαλονίκης για διατροφικά θέματα και ενημερώνεται η ίδια συνεχώς μέσα από σεμινάρια και ημερίδες διατροφής που λαμβάνουν χώρα σε διάφορα μέρη της Ελλάδος.

Συμμετείχε στο πρόγραμμα «Σκέψου Δια-Τροφή» που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Ι.Δ.Μ.Ε. (Ινστιτούτο Διατροφικών Μελετών και Ερευνών) στον πολυχώρο του Μύλου στη Θεσσαλονίκη. Σεμινάρια σχεδιασμένα από το Ινστιτούτο Διατροφικών Μελετών και Ερευνών ενημερώνουν τα παιδιά για την διατροφή, προβάλουν σχετικά video και τους δίνουν την ευκαιρία να λύσουν μέσα από διάλογο με ειδικούς, ερωτήματα για τις διατροφικές τους συνήθειες.

Είναι Μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδος, Μέλος του Ινστιτούτου Διατροφικών Μελετών & Ερευνών (Ι.Δ.Μ.Ε.), Επιστημονική Συνεργ. του Medidiatrofi και Μέλος της επιστημ.ομάδας Διατροφή.

Στόχος της είναι η σωστή ενημέρωση του κόσμου γύρω από τα θέματα της διατροφής και η αποφυγή παγίδων, μύθων και παραπληροφόρησης που δυστυχώς συναντώνται πολύ συχνά στις μέρες μας.

Από το 2010 ασκεί το επάγγελμα του διαιτολόγου ιδιωτικά στην περιοχή της Μπότσαρη με Παπαναστασίου μέσα στο εμπορικό κέντρο Civitas.

• Απόφοιτος Πτυχιούχος του Τμήματος Διατροφής-Διαιτολογίας. Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων & Διατροφής, Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης.
• Μεταπτυχιακό πάνω στην Ανθρώπινη Διατροφή με εξειδίκευση στην Κλινική Διατροφή από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, (Msc in Human Nutrition with specialization in Clinical Nutrition-University of Glasgow).
• Εξειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές και στην Παχυσαρκία [Master Practitioner – Κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ, www.keadd.gr) ] που λειτουργεί υπό την πλήρη εποπτεία και συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών της Μεγάλης Βρετανίας (NCFED, www.eating-disorders.org.uk) και τελεί υπό την αιγίδα του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων (British Psychological Society – BPS).
• Συνεχής δραστηριότητα ως εμψυχώτρια (clown) και συμμετοχή στην οικογενειακή επιχείρηση διοργάνωσης εκδηλώσεων «Μαγικός Κόσμος», αναλαμβάνοντας διάφορα events, happenings, κλπ. καθώς και παρακολούθηση διαφόρων σεμιναρίων μουσικοκινητικών παιχνιδιών, εργαστηριών δημιουργικής απασχόλησης, θέατρο δρόμου, κλπ που αφορούν στο παιδί. Με αυτό τον τρόπο καταφέραμε να ενημερώσουμε σωστά και διασκεδαστικά τα παιδιά για το θέμα της διατροφής.