Dr Plus - Diatrofi

Καθημερινή Διατροφή

Πόσο βάρος μπορώ να χάσω μέχρι τις διακοπές;

Ο Ιούνιος είναι η πιο περίεργη εποχή του χρόνου για κάθε άνθρωπο που λαμβάνει ή δεν λαμβάνει σοβαρά υπόψη την διατροφή του. Είναι ο τελευταίος μήνας όπου μία μεγάλη μερίδα ανθρώπων αισθάνονται ότι βρίσκονται λίγο πριν την τελευταία στροφή για τον τερματισμό μέχρι την παραλία.

Σύμφωνα με την βιοχημεία του σώματος και πολύ απλά μαθηματικά, αν ένας άνθρωπος χρειάζεται 2000 kcal την ημέρα για να διατηρήσει το βάρος του, τότε  αν  από αυτές κόψει τις μισές, δηλαδή φτάσει να καταναλώνει περίπου 1000 kcal, προκειμένου να μπει στην διαδικασία να κάψει λίπος, τότε κάθε 9 μέρες θα έχει απώλεια περίπου 1 kg σωματικού λίπους.

Αν λοιπόν  1 kg λίπος ισοδυναμεί περίπου με 9000 kcal, τότε κάποιος που θα μπει σε αυτή διαδικασία μείωσης θερμίδων, οι δυνατότητες απώλειας που θα έχει σε ένα μήνα, πρακτικά θα  είναι η μείωση κατά 3 kg σωματικού βάρους. Η απώλεια του συγκεκριμένου σωματικού βάρους, ισοδυναμεί με αλλαγές που θα συμβούν στο σώμα, όπως  να αλλάξει ένα νούμερο στα ρούχα του ή να μειώσει κατά μία τρύπα τη ζώνη του..

Οτιδήποτε άλλο που ο καθένας μπορεί να πιστέψει ότι θα καταφέρει, θα έχει ως συνέπεια κυρίως απώλεια νερού από το σώμα και φυσικά αρκετή  μυϊκή μάζα. Το αποτέλεσμα αυτής της παραπάνω προσπάθειας θα έχει ως συνέπεια ότι με το πρώτο κανονικό γεύμα που θα καταναλώσει, τότε το  λιγότερο μέσα σε τρεις με τέσσερις μέρες,  θα φτάσει να έχει περισσότερα κιλά και από πριν την 1η ημέρα της δίαιτας.  Κι αυτό διότι, κάθε προσπάθεια απότομης αλλαγής του σωματικού βάρους είναι ένα σοκ για τον ίδιο τον οργανισμό. Οι επιπλοκές αυτής της  απότομης  σωματικής αλλαγής,  είναι η γρήγορη επανάκτηση του βάρους, συν επιπλέον λίγο βάρος, καθότι για τους δικούς τους λόγους ασφαλείας, το ίδιο το σώμα θεωρεί ότι πρέπει να αποκτήσει.

Ο Ιούνιος λοιπόν είναι ένας μήνας με ανθρώπους που θα βάλουν μυαλό και δεν θα μπουν στην διαδικασία της κακομεταχείρισης του ίδιου τους του οργανισμού, αλλά και ο μήνας που για πολλούς άλλους,  θα βάλουν μυαλό και μαζί θα βάλουν στην καθημερινότητά τους και τις σωστές διατροφικές συνήθειες, φυσικά πάντα μαζί με την άσκηση, διότι το λίπος καίγεται από το έργο των μυών.

Η σύγχρονη επιστήμη της διατροφής, τείνει πια, στο να προτρέπει τους ανθρώπους να σκεφτούν και να πάρουν όσο το δυνατόν περισσότερη υγιή μυϊκή μάζα, διότι με αυτό τον τρόπο θα μπορούν να μεταβολίζουν και να αξιοποιούν καλύτερα τα θρεπτικά συστατικά της καθημερινότητας.

Σύντομα θα έρθει η εποχή όπου οι άνθρωποι θα πηγαίνουν στον διαιτολόγο και δεν θα τον ρωτούν πόσα κιλά λίπος πρέπει να χάσουν άλλα πόσα κιλά μυϊκής μάζας πρέπει να βάλουν.

Σχετικά με τον δημιουργό

Ευάγγελος Ζουμπανέας / Διαιτολόγος-Διατροφ...

Ο Ευάγγελος Ζουμπανέας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Είναι Πτυχιούχος Διαιτολόγος Διατροφολόγος από το 1993 με Μεταπτυχιακές Σπουδές και Εξειδίκευση στην Διατροφική και Ψυχολογική αντιμετώπιση διαταραχών (Master Practitioner inEatingDisorders & Obesity) όπως η Νευρική Ανορεξία, η Νευρική Βουλιμία και η Ψυχογενής Παχυσαρκία από τον Εθνικό Οργανισμό για τις Διατροφικές Διαταραχές της Μεγάλης Βρετανίας - NCFED.

Την περίοδο 2006-2007 διετέλεσε υπεύθυνος του Διαιτολογικού Τμήματος της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού και από το 2007 παραμένει τακτικός εξωτερικός συνεργάτης και σύμβουλος της μονάδος.

Είναι πρόεδρος στο Ινστιτούτο Διατροφικών Μελετών & Ερευνών www.insr.gr, Αντιπρόεδρος του Επιστημονικού Κέντρου Μελισσοθεραπείας. και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Παχυσαρκίας.

Είναι τακτικός συνεργάτης ενημερωτικών εκπομπών τόσο της κρατικής αλλά και ιδιωτικής τηλεόρασης. Μέχρι και τον Οκτώβριο του 2002 ήταν πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων - Τεχνολόγων Διατροφής και από τον Ιανουάριο του 2010 είναι πρόεδρος στο Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφικών Μελετών και Ερευνών.

Από το Δεκέμβριο του 2010 είναι διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών - ΚΕΑΔΔ www.keadd.gr το οποίο είναι ο αποκλειστικός συνεργάτης με τον Εθνικό Οργανισμό για τις Διατροφικές Διαταραχές της Μεγάλης Βρετανίας NCFED www.eating-disorders.org.uk για τις πιστοποιημένες εκπαιδεύσεις MasterPractitionerστην αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών.

Πέρα από τις ακαδημαϊκές του γνώσεις στην επιστήμη της Διατροφής, έκανε σπουδές και σε άλλους τομείς όπως Επιχειρησιακό Management, Δημόσιες σχέσεις, Διαφήμιση και Ψυχολογία.

Έρευνες και μελέτες του με θέμα τη Παχυσαρκία και τη Διατροφή, έχουν παρουσιασθεί σε Ελληνικά και Παγκόσμια συνέδρια Διατροφής.

Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά «Διατροφή και Υγεία», «Vita», «Δίαιτα και Διατροφή» «Αρμονία» «FAQ», «AthensVoice» καθώς και σε άλλα περιοδικά και εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας.

Με το συνάδελφό του Μανώλη Μανωλαράκη ιδρύσαν το 1997 την επιστημονική ομάδα Διατροφή - Εφαρμοσμένα Προγράμματα Διατροφικής Αγωγής και Υποστήριξης με αξιόλογους συνεργάτες σε όλη την Ελλάδα. Από τον Οκτώβριο του 1999 είναι εκδότες του επιστημονικού περιοδικού Διατροφή Health & Welnessκαι υπεύθυνοι ύλης του επιστημονικού site www.diatrofi.gr και του ηλεκτρονικού περιοδικού e-foodforthought.

Με το συνάδελφό του Μανώλη Μανωλαράκη είναι συγγραφείς του Οδηγού Καθημερινής Διατροφής υπό τον γενικό τίτλο «Τι καλό θα μαγειρέψεις …σήμερα μαμά;» από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα με θέμα την οργάνωση της διατροφής της Ελληνικής οικογένειας συνοδευόμενο με όλες τις παραδοσιακές συνταγές μαγειρεμένες με ελαφρύ τρόπο που έγινε το απαραίτητο βιβλίο για κάθε οικογένεια ξεπερνώντας τα 20.000 αντίτυπα μέχρι σήμερα..

Τον Απρίλιο του 2009 εκδόθηκε το 2ο προσωπικό του βιβλίο «Διατροφική Νοημοσύνη – η απάντηση στη βουλιμία, την πολυφαγία και την παχυσαρκία» που πολύ γρήγορα αγαπήθηκε από χιλιάδες αναγνώστες που βρήκαν μια ανακουφιστική μέθοδο για να καταπολεμήσουν τη διαταραγμένη σχέση με το φαγητό. Το βιβλίο εκδόθηκε αρχικά από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα και μετέπειτα σε 3η έκδοση από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Τον Μάιο του 2010 εκδόθηκε το 3ο προσωπικό του βιβλίο «Σεφ… στο παρά πέντε- διατροφή, ιδέες & συνταγές για πολυάσχολους» αρχικά από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα και μετέπειτα η 2η έκδοση από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Από νεαρή ηλικία έχει διατελέσει αθλητής της ομάδας μπάσκετ εφήβων του Sporting και έχει επίσης ενασχοληθεί με τις πολεμικές τέχνες και την κολύμβηση Από τον Μάιο του 2004 είναι μέλος του κολυμβητικού αθλητικού συλλόγου Μεταμορφώσεως όπου τον Ιούνιο του 2005 κατέκτησε αργυρό μετάλλιο στα 400mελεύθερο σε αγώνες παλαιμάχων του κολυμβητικού Ομίλου Παλαιού Φαλήρου.

Από το 1995 εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας στο προσωπικό του γραφείο στην Νέα Ιωνία.

Μπορείτε να κλείσετε ραντεβού με τον κύριο Ζουμπανέα είτε τηλεφωνικά στο 2102718360 είτε μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας κράτησης ραντεβού από την ιστοσελίδα: NowDoctor στο link http://www.nowdoctor.gr/ezoumpaneas