Dr Plus - Diatrofi

Καθημερινή Διατροφή

Τι προσφέρει η β-γλυκάνη στα τρόφιμα?

Καθημερινά γίνεται βομβαρδισμός από πληροφορίες γύρω από τα θέματα της σωστής διατροφής. Χρειάζεται όμως να υπάρχει γνώση για το τι πρόκειται να καταναλώσουμε και τι επίδραση έχει στο σώμα μας, καθιστώντας μας ενημερωμένους καταναλωτές.

Ένα από τα συστατικά που επιδρούν θετικά στο σώμα μας και χρειάζεται να γνωρίζουμε τι αντίκτυπο έχει η κατανάλωσή του ως συστατικό, είναι και η β-γλυκάνη.

Τι είναι όμως η β-γλυκάνη?

 Η β-γλυκάνη είναι μια από τις σημαντικότερες διαλυτές φυτικές ίνες, η οποία έχει εκτός από  πολλαπλά οφέλη, ένα διατροφικό μυστικό. Αυτό είναι η μείωση της χοληστερόλης και η ενίσχυση της καρδιακής λειτουργείας.

Με ποιο τρόπο όμως βοηθά στην μείωση της χοληστερόλης?

Ως μια διαλυτή φυτική ίνα, έχει την ιδιότητα να καθυστερεί την μεταφορά των τροφών που έχουν καταναλωθεί στο έντερο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ιδανικές συνθήκες για την βέλτιστη απορρόφηση τους από το σώμα. Επίσης, κατά την μεταφορά προς το έντερο, η β-γλυκάνη δεσμεύει τη χοληστερόλη, με αποτέλεσμα την συμβολή της στην μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.

Μέσω επίσημων επιστημονικών μελετών, έχει βρεθεί ότι καταναλώνοντας τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, με πρώτες ύλες το κριθάρι και τη βρώμη, μειώνεται η κακή χοληστερόλη (LDL) σε ποσοστό έως και 6-8 %. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιων τροφίμων που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι και τα cream crackers που παράγονται από κριθάρι, βρώμη και Β -γλυκάνη.

Η β-γλυκάνη περιέχεται σε μεγάλα ποσοστά στο κριθάρι και στην βρώμη και σε μικρότερα ποσοστά στα δημητριακά.

Όμως πάντοτε, θα πρέπει να συνδυάζεται με ένα υγιεινό τρόπο ζωής, ισορροπημένη διατροφή και άσκηση.

 

Σχετικά με τον δημιουργό

Βασιλειος E. Κατσίλας, Διατροφολόγος-Διαιτολόγος,BSc

Email: Basileioskats@hotmail.com
Ο Βασίλειος Κατσίλας γεννήθηκε στην Λέσβο το 1993.

Είναι διατροφολόγος-διαιτολόγος απόφοιτος του Αλεξάνδρειου τεχνολογικού εκπαιδευτικού ιδρύματος της Θεσσαλονίκης, με πλήθος πιστοποιήσεων από ενημερώσεις επιστημονικών μελετών, για την βέλτιστη αντιμετώπιση των στόχων που θέτονται στις σύγχρονες ανάγκες της εποχής.

Είναι ενεργός αθλητής της πολεμικής τέχνης του Jiu Jitsu κάνοντας πρωταθλητισμό, με πολλές διακρίσεις σε πανελλαδικό όσο και σε διεθνή επίπεδο.

Την περίοδο 2014-2015 υπήρξε μέλος του ερευνητικού προγράμματος ΕΣΠΑ συμμαχία για την υγεία- διατροφή συνεργαζόμενος άριστα με διεπιστημονικές ομάδες.

Υπήρξε επαγγελματίας ναυαγοσώστης θαλάσσης με καταγεγραμμένες επεμβάσεις διάσωσης, καθώς και εθελοντής ναυαγοσώστης στην περιοχή του Μολύβου Λέσβου για την διαχείριση του μεταναστευτικού, όπου και παρέλαβε έπαινο για τις επεμβάσεις του με την Ένωση Ναυαγοσωστικών Σχολών Ελλάδος από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου ναυτιλίας Αιγαίου.

Η πτυχιακή του εργασία είχε ως θέμα τα συμπληρώματα διατροφής και πραγματοποίησε την πρακτική του άσκηση στο πρότυπο κλινικό διατροφολογικό-διαιτολογικό γραφείο της κυρίας Λιτσαρδοπούλου Αλεξάνδρας.

Είναι συνεργάτης στο διαιτολογικό γραφείο του Κυρίου Ευάγγελου Ζουμπανέα ως Διατροφολόγος-Διαιτολόγος

Συνεργάζεται ως Executive Director με το Diatrofi.gr

Είναι εξειδικευμένος θεραπευτής των Διατροφικών Διαταραχών και της Παχυσαρκίας (Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity) και αποτελεί επιστημονικό συνεργάτη του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ).

Είναι ενεργός μεταπτυχιακός φοιτητής του European University Cyprus στο τομέα της δημόσιας υγείας.

Additional Info
• Περιοχή: Αττική
• Κινητό:6980874162
• Email: Basileioskats@hotmail.com