Dr Plus - Diatrofi

Βιβλία

Η γνωριμία με τον λύκο

«Πάντα ήθελα να είµαι κάποια άλλη. Να µε λένε αλλιώς, να ζω αλλού… Η µάχη µου όµως µε την ανορεξία µε έκανε να καταλάβω ότι είµαι σηµαντική, µοναδική. Μου έµαθε να µε αγαπώ. Έπρεπε εξάλλου να µάθω να µε αγαπώ, γιατί διαφορετικά δεν θα κατάφερνα να νικήσω ποτέ το “τέρας”. Έπρεπε να σταθώ απέναντί του και να του φωνάξω “θα σε νικήσω”.
»Είχα ακούσει ότι η αρρώστια µου είναι ψυχαναγκαστική, σε βάζει δηλαδή να σκέφτεσαι άσχηµα πράγµατα για τον εαυτό σου και κυρίως για το σώµα σου. Σκέφτηκα λοιπόν ότι η µόνη λύση για να ξεφύγω από τον “λύκο” ήταν να εξαναγκάσω τον εαυτό µου να πολεµήσει µαζί του και τελικά να τον νικήσει. Σήµερα, νιώθω περήφανη γι’ αυτό που είµαι. Έµαθα να επιβραβεύω τον εαυτό µου στις επιτυχίες µου, καθώς και να αποδέχοµαι τις αποτυχίες µου. Τώρα είµαι σίγουρη ότι δεν θα άλλαζα τον εαυτό µου µε κανέναν άλλο!! Είµαι αυτή που είµαι και δεν ντρέποµαι γι’ αυτό. Να µε λοιπόν εδώ, “γυµνή” µπροστά σου, έτοιµη να προσπαθήσω να σε βγάλω από την “πλάνη” σου. Να σου µάθω ότι το είδωλό σου στον καθρέφτη δεν είναι το παν στη ζωή…»

Υπάρχουν πολλά κείµενα που αναφέρονται στην ανορεξία, αλλά για πρώτη φορά µια ιστορία διαπραγµατεύεται και τη θεραπεία της. Η Ανθή Καραµπελιά περιγράφει µε συγκλονιστικό τρόπο τη µάχη της µε την ανορεξία και την επιβίωσή της. Ένα έργο-σταθµός όχι µόνο για άτοµα που παλεύουν µε οποιαδήποτε µορφή καταστροφικής εξάρτησης αλλά και για κάθε οικογένεια, που θα βρει ένα σηµαντικό βήµα ώστε να ξανακερδίσει το χαµένο έδαφος της επικοινωνίας.

Κριτική για το βιβλίο της Ανθής.
Πιστεύω πως το συγκεκριμένο βιβλίο περιγράφει μέσα από την προσωπική κατάθεση της Ανθής, τι είναι η νευρική ανορεξία, τις πιθανές αιτίες εμφάνισης της νόσου, τα επακόλουθα στην υγεία του πάσχοντα λόγω της νόσου και την σκληρή μάχη της θεραπείας. Όπως αναφέρει και η ίδια η κυρία Καραμπελιά, το πραγματικό πρόβλημα των ανθρώπων που βρίσκονται σε κατάσταση νευρικής ανορεξίας, και όχι μόνο, δεν είναι καθεαυτού το ίδιο το φαγητό. Για την συγγραφέα το πρόβλημα βρίσκεται τόσο στην έλλειψη αυτογνωσίας του ατόμου με την ίδια του την προσωπικότητα όσο και στην μη αποδοχή του δικού του συγκεκριμένου σωματότυπου που έχει. Εξηγεί επίσης το πόσο αρνητικά μπορεί να επιρρεαστεί ένα παιδί/ένας έφηβος από τα ακραία πρότυπα γυναίκας ή άνδρα που προβάλονται από τον κόσμο της μοδας, την τηλεόραση ή τον κινηματογάφο και πολύ περισσότερο τα ΄αρνητικά΄ πρότυπα και τις ΄αρνητικές΄ συμπεριφορές των γονέων απέναντι στα παιδιά τους. Ένα άλλο στοιχείο που τολμά να φανερώσει η συγγραφέας είναι η απίστευτη έλλειψη αγάπης και αποδοχής των άλλων για το ποιοί είναι και πώς είναι, καθώς και την παντελή έλλειψη αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης των ανθρώπων, η οποία διαμορφώνεται από την παιδική και εφηβική τους ηλικία. Η κυρία Καραμπελιά με ειλικρίνεια και τόλμη φανερώνει πως η ανορεξία είναι ένα σύμπλεγμα ΄εσφαλμένης διατροφικής συνήθειας΄ τόσο του σώματος όσο του νου και της ψυχής και εξηγεί πως η θεραπεία της χρειάζεται συντονισμένη συνεργασία και προσπάθεια και πάρα πολύ μεγάλη υπομονή και επιμονή σε βάθος χρόνου!
Προσωπικά, συμπεραίνω πως η κατανάλωση τροφής και αρνητικών πρότυπων συμπεριφοράς δημιουργεί ένα ¨βιολογικό¨ εσωτερικό πόλεμο στο μυαλό και την ψυχή του ατόμου, με αποτέλεσμα να απορρίπτει τα συναισθήματα του μέσω άρνησης και αποβολής φαγητού οδηγόντας τον εαυτό του τελικά στην ασιτία και ενδεχομένως στον θάνατο. Είναι ένας τρόπος αποφυγής του πόνου της ψυχής του και συνεπώς για μην πονάει, αφού δεν βρίσκει την έξοδο στο αδιέξοδο που έχει ο ίδιος μηχανευτεί, στρατεύει τις δυνάμεις του στο να πετύχει την ολοκληρωτική εξολόθρευση του εαυτού του. Ξεχνάει βέβαια πως έχει και άλλη μία επιλογή, να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του κατάματα και ως ΄πανούργος Οδησσέας΄ να βρεί την επικείμενη λύση. Αν σκεφτεί κάποιος πως η παχυσαρκία/πολυφαγία είναι ο αντίποδας της ανορεξίας, θα αναλογιστεί πως και οι δύο παθήσεις στηρίζουν την ύπαρξη τους στα ίδια ακριβώς αίτια. Όπως άλλωστε έχει ήδη περιγράψει και εξηγήσει ο κύριος Ζουμπανέας «ότι δεν λεκτικοποιείται…σωματοποιείται».
Συγχαρητήρια Ανθή που βρήκες το θάρρος, την θέληση και την δύναμη να νικήσεις τον λύκο και ακόμη περισσότερα συγχαρητήρια γιατί μοιράστηκες μαζί μας την εμπειρία σου προς ενημέρωση σε όλους εμάς, γονείς, αδέρφια, γιαγιάδες/παππούδες, δάσκαλοι, γυμναστές, φίλοι, γνωστοί… Είθε όλοι να ακούσουν και να αφυπνιστούν!
Δήμητρα Παναγιώτου, Μουσικός-Μουσικολόγος.

Βρείτε το στο: http://drplus.gr/home/137–.html

Σχετικά με τον δημιουργό

Diatrofi.gr | Διαχειριστής

Από τη συντακτική ομάδα της επιστημονικής ομάδας Διατροφή. Σύντομα θα συμπληρωθούν τα συνολικά στοιχεία του δημιουργού.