Dr Plus - Diatrofi

Διατροφή και Δίαιτα

Σούπερ Μάρκετ & Διατροφή:Τα σημεία προσοχής

Υπάρχει μία άμεση σχέση μεταξύ του σούπερ μάρκετ και της διατροφής μας. Ένα καλοστημένο μάρκετινγκ για το πόσα προϊόντα θα αγοράσεις από την στιγμή που θα μπεις μέσα σε ένα σούπερ μάρκετ. Οι διάδρομοι, οι τοποθετήσεις των προϊόντων( αν έχεις παρατηρήσει στα χαμηλότερα ράφια είναι τα λεγόμενα «ανθυγιεινά τρόφιμα» για να τα φτάνουν και τα παιδιά, τα φανταχτερά χρώματα, οι επισημάνσεις των προσφορών, ο διάδρομος με τις σοκολάτες και τα μπισκότα που είναι πάντα πριν από το ψυγείο με το γάλα είναι μερικά από αυτά που θα σε κάνουν να βγεις από το σούπερ μάρκετ με τουλάχιστον μία σακούλα με επιπλέον προϊόντα που συνεπάγονται επιπλέον θερμίδες.

Ας δούμε τα κυριότερα σημεία που θα πρέπει να ακολουθήσεις για τα ψώνια σου:

1.Δημιούργησε μία λίστα με τα προϊόντα που χρειάζεσαι.


Μην κάνεις το λάθος να μπεις στο σούπερ μάρκετ πεινασμένος χωρίς να έχεις φάει πριν το σνακ ή το γεύμα σου .Τις περισσότερες φορές θα παρασυρθείς και θα πάρεις τρόφιμα που δεν χρειάζεσαι κυρίως της κατηγορίας junk food.
Και χωρίς λίστα με τα απαιτούμενα …γιατί σίγουρα θα βγεις από αυτό έχοντας πάρει περιττά προϊόντα, που τις περισσότερες φορές ανήκουν στην κατηγορία των προϊόντων με αυξημένα λιπαρά (όπως μπισκότα, σοκολάτες, τσιπς) Από τη στιγμή που θα μπουν στο «μαγικό» ντουλάπι σου, σίγουρα κάποια στιγμή θα καταλήξουν στο στομάχι σου. Οργανώσου σωστά, ταξινόμησε τα προϊόντα που χρειάζεσαι σε στήλες στη λίστα σου και άσε αυτήν να σε καθοδηγήσει στους διαδρόμους του σούπερ μάρκετ.

2. Διάβασε πάντα τις διατροφικές ετικέτες των προϊόντων.


Αφιέρωσε λίγα λεπτά διαβάζοντας την διατροφική ετικέτα κάθε νέου προϊόντος που χρειάζεται να αγοράσεις. Διάβασε και μάθε για τα θρεπτικά συστατικά αλλά και για τα πρόσθετα που περιέχει και έπειτα αποφάσισε αν καλύπτει τις απαιτήσεις σου. Μην πέσεις στην παγίδα του 0% ζάχαρη ή 0% λιπαρά ή του …χωρίς επιπλέον αλάτι . Ενημερώσου σωστά για το διάβασμα των διατροφικών ετικετών από έναν έμπειρο διαιτολόγο .

3. Μην παρασύρεσαι από τις προσφορές.


Είναι συχνό να αγοράζουμε πολυσυσκευασίες με τρόφιμα που δεν έχουμε στη λίστα μας με το σκεπτικό της….συμφέρουσας προσφοράς! Συμφέρουσα μπορεί ..υγιεινή όμως; Σίγουρα θα πρόκειται για κρουασάν, σοκολάτες, καραμέλες, κονσερβοποιημένα τρόφιμα και φρούτα, πολυσυσκευασίες χυμών με μπόλικη ζάχαρη… Μην ακολουθείς αυτή την τακτική και απέφυγε την αγορά πολυσυσκευασιών ή προσφορών σε προϊόντα που δεν χρειάζεσαι..

4.Επέλεξε φρέσκα φρούτα και λαχανικά.


Προσπάθησε να διαλέγεις φρέσκα φρούτα εποχής έναντι των κονσερβοποιημένων και φρέσκα λαχανικά έναντι των κατεψυγμένων. Θυμήσου πως όσα περισσότερα χρώματα τόσες περισσότερες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά

Ακολούθησε τα παραπάνω και σίγουρα η λίστα και η οργάνωση θα γίνουν σύμμαχοί σου στο αδυνάτισμα και στη διατήρηση της σωστής διατροφής. Όσα υπάρχουν στη λίστα σου, αυτά θα μπουν στο καλάθι σου και θα φτάσουν στο σπίτι σου. Μην παρασύρεσαι και μην βάζεις στο σπίτι σου τρόφιμα που δεν χρειάζεσαι, γιατί σίγουρα αν υπάρχουν στο σπίτι σου θα τα δοκιμάσεις.

Οργανώσου τώρα κιόλας!

Χαλά Αυγούστα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Σχετικά με τον δημιουργό

Χαλά Αυγούστα- Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

ΧΑΛΑ ΑΥΓΟΥΣΤΑ
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα. Τον Ιούνιο του 2012 αποφοίτησα από το τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του Α.Τ.Ε.Ι Σητείας και έλαβα το βραβείο ως η πρώτη μεταξύ αριστούχων. Εκπόνησα και την εξάμηνη πρακτική μου άσκηση στο «Λαϊκό Νοσοκομείο Αθήνας» και στη συνέχεια συνεργάστηκα με τοπικά γυμναστήρια της περιοχής μου. Παρακολουθώ συχνά σεμινάρια και συνέδρια σχετικά με τη διατροφή. Τα έτη 2014-2015 εργάστηκα σαν υπεύθυνη του τμήματος Διατροφής στα NEW DAY Συντάγματος και έπειτα , το διάστημα 20015-2016, παρακολούθησα επιτυχώς τις πιστοποιημένες εκπαιδεύσεις Master Practitioner στην αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών και παχυσαρκίας. Αναμένω το χαρτί πιστοποίησής μου σαν αποκλειστικός συνεργάτης του ΚΕΑΔΔ και από τις αρχές του 2016 διατηρώ το ιδιωτικό μου γραφείο στην Πετρούπολη.