Dr Plus - Diatrofi

Διατροφή και Δίαιτα Διατροφή και Υγεία Πραγματικά περιστατικά

Σπάζοντας τα πρωτόκολλα αποκατάστασης επιπέδων βιταμίνης D

Όταν ο  συνδυασμός σωστής διατροφής και κατάλληλης συμπλήρωσης έχει σαν αποτέλεσμα να  μεταμορφωθεί  ένας ασθενής σε ένα πραγματικά χαρούμενο άνθρωπο, γεμάτο ενέργεια και ευεξία…

Ο  Νεκτάριος, οδηγός ταξί στο επάγγελμα, ήρθε για πρώτη φορά στο γραφείο μου στις 13 Απριλίου 2016. Ένας νέος άνθρωπος 36 ετών με σχεδόν ιδανικά επίπεδα σωματικού βάρους, που λίγο τα χάλαγε το ενδοκοιλιακό λίπος  εξαιτίας της «εν οδό»  καθιστικής εργασίας και της έλλειψης σωματικής άσκησης. Ωράριο εργασίας 5πμ – 5μμ με ακατάστατο φαγητό κυρίως απ’ το δρόμο πλούσιο σε κακής ποιότητας υδατάνθρακες και κορεσμένα λίπη. Κάποια από τα βασικά αιτήματα που θέλησε να τον βοηθήσω ήταν η άρση των συμπτωμάτων κούρασης, εξάντλησης που συνοδεύονταν με μια διαρκή αίσθηση κακής διάθεσης.

Όπως σε κάθε περιστατικό, με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού του, ζήτησα να κάνει τις απαραίτητες βιοχημικές και αιματολογικές εξετάσεις.  Επιπλέον, ζήτησα να ελένξει τα επίπεδα της βιταμίνης D, μέσω της εξέτασης της (ΟΗ)25D3 (υδρόξυ 25 βιταμίνη D3) και με την υποσημείωση… Προσοχή: όχι την 1,25 η οποία  συνήθως χρεώνεται αδίκως από τα μικροβιολογικά εργαστήρια και δεν παρέχει σχεδόν κανένα διαγνωστικό αποτέλεσμα.

Όπως έχω συνηθίσει να βλέπω τα τελευταία χρόνια, οι 9 στους 10 πελάτες μου που ζητώ εξέταση για τα επίπεδα της βιταμίνης D, είναι κάτω των 20 ng/ml, όταν τα ιδανικά επίπεδα (όχι τα όρια ασφαλείας) είναι άνω των 50 20 ng/ml ώστε να διασφαλίζεται μια ικανοποιητική λειτουργία του ανοσοποιητικού και ορμονικού συστήματος

Η εξέταση έγινε την επόμενη μέρα και η αναμενόμενη απογοητευτική τιμή ήταν μόλις στα 14,3 ng/ml. Εξήγησα στο Νεκτάριο ότι η έλλειψη σωστής διατροφής και τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό του ήταν αποκλειστικά υπεύθυνα για όλα όσα περιέγραψε ότι του προκαλούσαν δυσφορία.

Στο Νεκτάριο δόθηκαν οι βασικές οδηγίες σωστής οργάνωσης της καθημερινής του διατροφής και του έγινε πρόταση να λαμβάνει καθημερινά ένα ενισχυμένο συμπλήρωμα με βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα καθώς και συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D3 των 3.000  iu

Στην κλασική ερώτηση που επακολουθεί πάντα μιας συμπληρωματικής σύστασης αν μπορεί μέσα από τις τροφές και την έκθεση στον ήλιο να επανακάμψει στα ιδανικά επίπεδα η απάντηση είναι πάντα η ίδια. «Ναι, αλλά σε περίπου δυο χρόνια και χωρίς να είμαστε βέβαιοι για το αποτέλεσμα…»

Ακολουθεί ένα ενδεικτικό εβδομαδιαίο ημερολόγιο καταγραφής της διατροφής του Νεκτάριου

Mitselos Nektarios Hmerologio

Όπως φαίνεται στη βασική εικόνα, στις 22 Ιουνίου 2016, δύο μόλις μήνες μετά στην επαναληπτική εξέταση του Νεκτάριου, η αποκατάσταση των επιπέδων της βιταμίνης D3 ήταν πέρα από κάθε προσδοκία για αυτούς που αγνοούν  την αξία της συμπληρωματικής χορήγησης των κατάλληλων θρεπτικών συστατικών, την κατάλληλη στιγμή, στο συγκεκριμένο άνθρωπο.

Τα επίπεδα της (ΟΗ)25D3 ήταν ήδη στα 38,6 ng/ml ( δηλαδή + 24,3 ng/ml) όταν ελάχιστα ερευνητικά πρωτόκολλα  έχουν  δώσει ποτέ αύξηση των επιπέδων σε περισσότερες των 20 μονάδων σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο συνδυασμός σωστής διατροφής και κατάλληλης συμπλήρωσης μαζί με την απώλεια σημαντικού ποσοστού λίπους κυρίως από την περιοχή κοιλιάς, είχαν σαν αποτέλεσμα σήμερα ο Νεκτάριος να έχει μεταμορφωθεί  σε ένα πραγματικό χαρούμενο άνθρωπο, γεμάτο ενέργεια και ευεξία.

Ακολουθεί η εικόνα της προσωπικής σελίδας προόδου του Νεκτάριου με τον οποίο φυσικά συνεχίζουμε έως ότου σταθεροποιηθούν τα επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό του πάνω από τα 50 ng/ml

Mitselos Nektarios Proodos

 

Στη συνέχεια κατά πάσα πιθανότητα θα ακολουθήσει με μια συντηρητική πρόσληψη των 1000 iu κυρίως από τους μήνες Σεπτέμβριο έως και Ιούνιο αλλά και πάλι καθοδηγούμενοι από τα αποτελέσματα των επαναληπτικών εξετάσεων που θα προκύψουν.

Ο Νεκτάριος, όπως και κάθε άνθρωπος που αναζητά τη βοήθεια ενός επαγγελματία διαιτολόγου προκειμένου να τον βοηθήσει στην επίτευξη σωστών διατροφικών συνηθειών πάντα σε συνδυασμό με τακτική άσκηση, θα χρειαστεί να είναι σε επαφή μαζί μου για τουλάχιστον δυο χρόνια, έστω και με συχνότητα επισκέψεων μια φορά ανά ένα ή δυο μήνες, διότι αυτός είναι ο ελάχιστος χρόνος που απαιτείται για κάθε άνθρωπο προκειμένου να παγιώσει οριστικά  όλες τις νέες δεξιότητες προκειμένου  να συνεχίσει να ζει μια ζωή γεμάτη υγεία και ευεξία.

Άλλωστε «ο καλύτερος ασθενής είναι αυτός που χρειάζεται τον θεραπευτή του για να του επιβεβαιώνει πόσο καλά είναι»

 

Σχετικά με τον δημιουργό

Ευάγγελος Ζουμπανέας / Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Ο Ευάγγελος Ζουμπανέας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Είναι Πτυχιούχος Διαιτολόγος Διατροφολόγος από το 1993 με Μεταπτυχιακές Σπουδές και Εξειδίκευση στην Διατροφική και Ψυχολογική αντιμετώπιση διαταραχών (Master Practitioner inEatingDisorders & Obesity) όπως η Νευρική Ανορεξία, η Νευρική Βουλιμία και η Ψυχογενής Παχυσαρκία από τον Εθνικό Οργανισμό για τις Διατροφικές Διαταραχές της Μεγάλης Βρετανίας - NCFED.

Την περίοδο 2006-2007 διετέλεσε υπεύθυνος του Διαιτολογικού Τμήματος της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού και από το 2007 παραμένει τακτικός εξωτερικός συνεργάτης και σύμβουλος της μονάδος.

Είναι πρόεδρος στο Ινστιτούτο Διατροφικών Μελετών & Ερευνών www.insr.gr, Αντιπρόεδρος του Επιστημονικού Κέντρου Μελισσοθεραπείας. και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Παχυσαρκίας.

Είναι τακτικός συνεργάτης ενημερωτικών εκπομπών τόσο της κρατικής αλλά και ιδιωτικής τηλεόρασης. Μέχρι και τον Οκτώβριο του 2002 ήταν πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων - Τεχνολόγων Διατροφής και από τον Ιανουάριο του 2010 είναι πρόεδρος στο Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφικών Μελετών και Ερευνών.

Από το Δεκέμβριο του 2010 είναι διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών - ΚΕΑΔΔ www.keadd.gr το οποίο είναι ο αποκλειστικός συνεργάτης με τον Εθνικό Οργανισμό για τις Διατροφικές Διαταραχές της Μεγάλης Βρετανίας NCFED www.eating-disorders.org.uk για τις πιστοποιημένες εκπαιδεύσεις MasterPractitionerστην αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών.

Πέρα από τις ακαδημαϊκές του γνώσεις στην επιστήμη της Διατροφής, έκανε σπουδές και σε άλλους τομείς όπως Επιχειρησιακό Management, Δημόσιες σχέσεις, Διαφήμιση και Ψυχολογία.

Έρευνες και μελέτες του με θέμα τη Παχυσαρκία και τη Διατροφή, έχουν παρουσιασθεί σε Ελληνικά και Παγκόσμια συνέδρια Διατροφής.

Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά «Διατροφή και Υγεία», «Vita», «Δίαιτα και Διατροφή» «Αρμονία» «FAQ», «AthensVoice» καθώς και σε άλλα περιοδικά και εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας.

Με το συνάδελφό του Μανώλη Μανωλαράκη ιδρύσαν το 1997 την επιστημονική ομάδα Διατροφή - Εφαρμοσμένα Προγράμματα Διατροφικής Αγωγής και Υποστήριξης με αξιόλογους συνεργάτες σε όλη την Ελλάδα. Από τον Οκτώβριο του 1999 είναι εκδότες του επιστημονικού περιοδικού Διατροφή Health & Welnessκαι υπεύθυνοι ύλης του επιστημονικού site www.diatrofi.gr και του ηλεκτρονικού περιοδικού e-foodforthought.

Με το συνάδελφό του Μανώλη Μανωλαράκη είναι συγγραφείς του Οδηγού Καθημερινής Διατροφής υπό τον γενικό τίτλο «Τι καλό θα μαγειρέψεις …σήμερα μαμά;» από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα με θέμα την οργάνωση της διατροφής της Ελληνικής οικογένειας συνοδευόμενο με όλες τις παραδοσιακές συνταγές μαγειρεμένες με ελαφρύ τρόπο που έγινε το απαραίτητο βιβλίο για κάθε οικογένεια ξεπερνώντας τα 20.000 αντίτυπα μέχρι σήμερα..

Τον Απρίλιο του 2009 εκδόθηκε το 2ο προσωπικό του βιβλίο «Διατροφική Νοημοσύνη – η απάντηση στη βουλιμία, την πολυφαγία και την παχυσαρκία» που πολύ γρήγορα αγαπήθηκε από χιλιάδες αναγνώστες που βρήκαν μια ανακουφιστική μέθοδο για να καταπολεμήσουν τη διαταραγμένη σχέση με το φαγητό. Το βιβλίο εκδόθηκε αρχικά από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα και μετέπειτα σε 3η έκδοση από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Τον Μάιο του 2010 εκδόθηκε το 3ο προσωπικό του βιβλίο «Σεφ… στο παρά πέντε- διατροφή, ιδέες & συνταγές για πολυάσχολους» αρχικά από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα και μετέπειτα η 2η έκδοση από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Από νεαρή ηλικία έχει διατελέσει αθλητής της ομάδας μπάσκετ εφήβων του Sporting και έχει επίσης ενασχοληθεί με τις πολεμικές τέχνες και την κολύμβηση Από τον Μάιο του 2004 είναι μέλος του κολυμβητικού αθλητικού συλλόγου Μεταμορφώσεως όπου τον Ιούνιο του 2005 κατέκτησε αργυρό μετάλλιο στα 400mελεύθερο σε αγώνες παλαιμάχων του κολυμβητικού Ομίλου Παλαιού Φαλήρου.

Από το 1995 εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας στο προσωπικό του γραφείο στην Νέα Ιωνία.

Μπορείτε να κλείσετε ραντεβού με τον κύριο Ζουμπανέα είτε τηλεφωνικά στο 2102718360 είτε μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας κράτησης ραντεβού από την ιστοσελίδα: NowDoctor στο link http://www.nowdoctor.gr/ezoumpaneas