Dr Plus - Diatrofi

Δίαιτα

Ποια είναι η καλύτερη δίαιτα για αδυνάτισμα?

Πως θα σας φαινόταν αν η απάντηση στην ερώτηση «ποια είναι η καλύτερη δίαιτα για αδυνάτισμα» ήταν ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΙΤΑ?

Ναι, λοιπόν, καμία δίαιτα δε θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος, γιατί πολύ απλά ο μοναδικός τρόπος για να υπάρξει απώλεια κιλών, αλλά και διατήρηση αυτών, είναι η σωστή διατροφή.

Θα μου πείτε ότι έχετε δει και διαβάσει διάφορα για δίαιτες που υπάρχουν και κυκλοφορούν κατά διαστήματα που όντως έχουν αποτέλεσμα, αλλά όχι μόνιμο και αυτή είναι η έντονη αντίρρηση των διαιτολόγων σε καθετί τέτοιο. Δηλαδή, σαφέστατα μπορείς να δεις τη ζυγαριά να κατεβαίνει με παράδοξους μεν τρόπους, αλλά δεν είναι απώλεια κιλών λίπους, είναι κατά κύριο λόγο υγρά και μυϊκή μάζα, γι’αυτο δε θεωρείται σωστό αδυνάτισμα. Γι’αυτο και υπάρχει μεγάλη αντιπαράθεση ανάμεσα σε αρκετούς διαιτολόγους και γιατρούς, διαιτολόγους και ομοιοπαθητικούς-βελονιστές, διαιτολόγους και γυμναστές, κλπ. Φυσικά το πιο βασικό είναι ότι μπορεί η οποιαδήποτε τέτοια δίαιτα να δημιουργήσει και προβλήματα στην υγεία.

Δυστυχώς, ο περισσότερος κόσμος νοιάζεται για τη γρήγορη απώλεια ,γιατί δεν έχει υπομονή, όμως πρέπει να σκεφτεί ότι δεν έχει νόημα να χαθούν κιλά με ταλαιπωρία, με πείνα, με στέρηση και μετά από κάποιο διάστημα να τα ξαναβάλεις.

Ο χώρος του αδυνατίσματος είναι μια βιομηχανία δισεκατομμυρίων. Παρόλα αυτά δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι άνθρωποι αδυνατίζουν. Αντίθετα, μάλιστα φαίνεται ότι πληθυσμιακά η παχυσαρκία είναι πανδημία σε όλο τον κόσμο και τα ποσοστά συνεχώς αυξάνονται!

Αν για παράδειγμα έκανες 2 χρόνια να βάλεις κάποια κιλά, πως είναι δυνατόν να τα χάσεις σε 2 μήνες? Αυτό είναι το πιο σημαντικό που πρέπει να σκεφτεί κάποιος πριν ξεκινήσει μια δίαιτα.

Το κακό είναι ότι οι περισσότεροι νομίζουν ότι έχουν γνώσεις πάνω σε θέματα διατροφής…

Η ουσία, λοιπόν, είναι να ακολουθούμε μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή που να περιλαμβάνει τα πάντα, να τρώμε από όλα, απλά χωρίς υπερβολές, όλα με μέτρο και επειδή δε θέλει κόπο, αλλά τρόπο, το τρίπτυχο της επιτυχίας είναι, οι κατάλληλες ποσότητες, οι σωστοί συνδυασμοί και τα συχνά γεύματα.

Καλό είναι, ο καθένας να καταλάβει ότι η σωστή διατροφή πρέπει να γίνει τρόπος ζωής, να σημαίνει αλλαγή διατροφικής συμπεριφοράς, ώστε να έχει μόνιμο αποτέλεσμα και αν συνδυάζεται και με άσκηση, τότε είναι η ιδανική λύση!

Σχετικά με τον δημιουργό

Χαρά Κορομπίλη / Διαιτολόγος-Διατροφ...

Η Χαρά Κορομπίλη γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη.
Σπούδασε στο Τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης (Α.Τ.Ε.Ι.Θ.) και έπειτα μετεκπαιδεύτηκε πάνω στην Ανθρώπινη Διατροφή (Human Nutrition) με εξειδίκευση στην Κλινική Διατροφή (Clinical Nutrition) στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης (University of Glasgow).

Πραγματοποίησε την πρακτική της άσκηση ως βοηθός εργαστηριακών και ερευνητικών διατροφικών προγραμμάτων μέσα στο τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας (Α.Τ.Ε.Ι.Θ.). Όσο ήταν προπτυχιακή και μεταπτυχιακή φοιτήτρια παρακολούθησε κλινικά περιστατικά σε αντίστοιχα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Γλασκώβης.
Επίσης, αρθρογραφεί σε διάφορες ιστοσελίδες για θέματα υγείας και διατροφής, όπως τα www.diatrofi.gr, www.mydietips.gr, medidiatrofi.gr, www.newsit.gr , tlife.gr κ.α.

Εξειδικεύεται στις Διατροφικές Διαταραχές και στην Παχυσαρκία [Master Practitioner – Κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ, www.keadd.gr) ] που λειτουργεί υπό την πλήρη εποπτεία και συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών της Μεγάλης Βρετανίας (NCFED, www.eating-disorders.org.uk) και τελεί υπό την αιγίδα του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων (British Psychological Society – BPS).

Συμμετείχε σε εκπαιδευτικά προγράμματα του Παιδικού Μουσείου Αθηνών με θέμα «Διατροφική Αγωγή και Υγεία» που παρουσιάστηκαν σε χώρους της Θεσσαλονίκης. Με αυτό τον τρόπο δόθηκε η ευκαιρία σε μαθητές νηπιαγωγείου και δημοτικού μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, παιχνίδια ρόλων και παρατήρησης, να εφοδιαστούν με γνώσεις μέσα από μια ευχάριστη και πλούσια εμπειρία.
Συμμετείχε και συμμετέχει σε ενημερώσεις σχολείων της Θεσσαλονίκης για διατροφικά θέματα και ενημερώνεται η ίδια συνεχώς μέσα από σεμινάρια και ημερίδες διατροφής που λαμβάνουν χώρα σε διάφορα μέρη της Ελλάδος.

Συμμετείχε στο πρόγραμμα «Σκέψου Δια-Τροφή» που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Ι.Δ.Μ.Ε. (Ινστιτούτο Διατροφικών Μελετών και Ερευνών) στον πολυχώρο του Μύλου στη Θεσσαλονίκη. Σεμινάρια σχεδιασμένα από το Ινστιτούτο Διατροφικών Μελετών και Ερευνών ενημερώνουν τα παιδιά για την διατροφή, προβάλουν σχετικά video και τους δίνουν την ευκαιρία να λύσουν μέσα από διάλογο με ειδικούς, ερωτήματα για τις διατροφικές τους συνήθειες.

Είναι Μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδος, Μέλος του Ινστιτούτου Διατροφικών Μελετών & Ερευνών (Ι.Δ.Μ.Ε.), Επιστημονική Συνεργ. του Medidiatrofi και Μέλος της επιστημ.ομάδας Διατροφή.

Στόχος της είναι η σωστή ενημέρωση του κόσμου γύρω από τα θέματα της διατροφής και η αποφυγή παγίδων, μύθων και παραπληροφόρησης που δυστυχώς συναντώνται πολύ συχνά στις μέρες μας.

Από το 2010 ασκεί το επάγγελμα του διαιτολόγου ιδιωτικά στην περιοχή της Μπότσαρη με Παπαναστασίου μέσα στο εμπορικό κέντρο Civitas.

• Απόφοιτος Πτυχιούχος του Τμήματος Διατροφής-Διαιτολογίας. Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων & Διατροφής, Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης.
• Μεταπτυχιακό πάνω στην Ανθρώπινη Διατροφή με εξειδίκευση στην Κλινική Διατροφή από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, (Msc in Human Nutrition with specialization in Clinical Nutrition-University of Glasgow).
• Εξειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές και στην Παχυσαρκία [Master Practitioner – Κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ, www.keadd.gr) ] που λειτουργεί υπό την πλήρη εποπτεία και συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών της Μεγάλης Βρετανίας (NCFED, www.eating-disorders.org.uk) και τελεί υπό την αιγίδα του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων (British Psychological Society – BPS).
• Συνεχής δραστηριότητα ως εμψυχώτρια (clown) και συμμετοχή στην οικογενειακή επιχείρηση διοργάνωσης εκδηλώσεων «Μαγικός Κόσμος», αναλαμβάνοντας διάφορα events, happenings, κλπ. καθώς και παρακολούθηση διαφόρων σεμιναρίων μουσικοκινητικών παιχνιδιών, εργαστηριών δημιουργικής απασχόλησης, θέατρο δρόμου, κλπ που αφορούν στο παιδί. Με αυτό τον τρόπο καταφέραμε να ενημερώσουμε σωστά και διασκεδαστικά τα παιδιά για το θέμα της διατροφής.