Dr Plus - Diatrofi

Δίαιτα

Πώς η Χριστιανική θρησκεία μπορεί να με βοηθήσει στην ισορροπία των γευμάτων μου

H Χριστιανική θρησκεία μας δεν έχει την πληθώρα των διατροφικών περιορισμών που χαρακτηρίζουν τις άλλες θρησκείες (ιουδαϊσμός, ισλαμισμός, ινδουισμός). Από την άλλη πλευρά, η τήρηση των νηστειών έχει μεγάλη θρησκευτική σημασία για τους ορθόδοξους χριστιανούς. Οι πατέρες της Εκκλησίας τονίζουν ότι η νηστεία πρέπει απαραίτητα να συνδυάζεται και με αποχή από την αμαρτία και την αγάπη προς τον συνάνθρωπο . Στις περιόδους νηστείας οι πιστοί απέχουν από όλες τις τροφές ζωικής προέλευσης (κρέας, γαλακτοκομικά, αυγά)και σε κάποιες άλλες περιόδους και από ψάρι και λάδι .

Η νηστεία είναι φάρμακο . Αλλά το φάρμακο , όσο ωφέλιμο και αν είναι , πολλές φορές γίνεται άχρηστο λόγω της απειρίας εκείνου που το χρησιμοποιεί .Πρέπει να γνωρίζει και τον κατάλληλο χρόνο , που πρέπει να πάρει το φάρμακο , και την ανάλογη ποσότητα και την κατάσταση του σώματος , που θα πάρει , τις κλιματολογικές συνθήκες και την εποχή του έτους και την κατάλληλη δίαιτα του ασθενούς και πολλά άλλα .

Η Ορθόδοξη Χριστιανική νηστεία περιλαμβάνει τρεις μεγάλες περιόδους νηστείας .

  1. Τη νηστεία της γέννησης του Χριστού (Χριστούγεννα) που διαρκεί 40 ημέρες και οι νηστεύοντας απέχουν καθημερινά από το κρέας, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Επίσης απέχουν από το ελαιόλαδο και το ψάρι τις Τετάρτες και τις Παρασκευές.

Μια περίοδος του χρόνου όπου  τα φρούτα και λαχανικά είναι λιγότερα συγκριτικά με άλλες εποχές του χρόνου  και έτσι υπάρχει η παρουσία ψαριού  για να μην υπάρχουν μεγάλες διατροφικές ελλείψεις . Το ψάρι απέχει τις τελευταίες 15 μέρες όπου το διάστημα είναι μικρό για να προκύψουν προβλήματα στον οργανισμό .

Η απουσία λαδιού είναι δύο μέρες στο σύνολο της εβδομάδας  και όχι συνεχόμενες .

Και μετά το πέρας της νηστείας η Θρησκευτική παράδοση έχει φροντίσει  να επανέλθουν αυτές οι ελλείψεις . Γαλοπούλα με γέμιση με κάστανα , κρέατα  καθώς και κουραμπιέδες και μελομακάρονα . Τροφές που φροντίζουν να μας επαναφέρουν ομαλά και να διατηρήσουν τα οφέλη της περιόδου της νηστείας  .

Φυσικά και εδώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι συνδυασμοί τον τροφών θα μας βοηθήσουν στην σωστή και γρήγορη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και κάλυψη των ελλείψεων.

  1. Τη νηστεία του Πάσχα στη διάρκεια της οποίας (48 ημέρες) απέχουν από το κρέας, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το ψάρι εκτός από την 25η Μαρτίου και την Κυριακή των Βαΐων που μπορούν να καταναλώσουν ψάρι. Επίσης τρώνε ελαιόλαδο μόνο το Σαββατοκύριακο.

Μια περίοδος με περισσότερα χρωματιστά φρούτα και λαχανικά  και με εξέχουσα την παρουσία της βιταμίνης C καθώς και λαχανικών που έχουν μεγαλύτερη συγκέντρωση σε σίδηρο ( ντομάτες πιπεριές παντζάρι χόρτα , φράουλες ) . Η απουσία του ψαριού καθοριστική αλλά η κατανάλωση του σε συγκεκριμένα διαστήματα όπως και το ότι επιτρέπονται τα θαλασσινά δεν αφήνουν οι ελλείψεις να γίνουν μεγάλες Tα τελευταία είναι υψηλής διατροφικής αξίας, γιατί παρέχουν στον οργανισμό τα πολύτιμα ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία ασκούν ευεργετική δράση στο καρδιαγγειακό σύστημα και θωρακίζουν την άμυνα του οργανισμού.

Η επαναφορά για άλλη μια φορά με αγάπη και σεβασμό προς τον άνθρωπο . Κόκκινα αβγά , τσουρέκι , σαλάτες χρωματιστές , μαγειρίτσα , αρνί και κατσίκι η ομαλή επαναφορά . Οι τροφές περισσότερο γεμάτες με σίδηρο και λιπαρά όπου καλό είανι να θυμηθούμε  την κατανάλωση κολατσιού όπου έτσι μπορούμε να χωρίσουμε και πιο ομαλά τις παραδοσιακές τροφές στην διάρκεια της μέρας .

  1. Τη νηστεία του Δεκαπενταύγουστου διαρκεί από 1 έως 14 Αυγούστου. Οι νηστεύοντες απέχουν από τα γαλακτοκομικά, το κρέας, τα αυγά και το ψάρι (που το τρώνε μόνο στις 6 Αυγούστου).

Θα λέγαμε μια  ‘’σωτήρια ‘’  για τον οργανισμό  νηστεία που θα βοηθήσει  σε μια πολύ καλή αποτοξίνωση από τις καλοκαιρινές διατροφικές διαφοροποιήσεις όπου το ουζάκι και η ταβέρνα με τα τηγανητά φαγητά είναι μια πολύ συχνή διατροφική συνήθεια .

Σταφύλι καρπούζι , πεπόνι βοηθούν στην αποτοξίνωση και  καθαρίζουν τα νεφρά .

Τέλος καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου οι χριστιανοί την Τετάρτη και την Παρασκευή επίσης δεν καταναλώνουν κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά και  αυγά που τους δίνει άλλη μια ευκαιρία αποτοξίνωσης . Συνολικά οι ημέρες νηστείας είναι από 180-200 στη διάρκεια του έτους και χωρισμένες με πολύ αγάπη και σοφία συνδέοντας  Θρησκεία – παράδοση  – διατροφή προς όφελος της υγείας του  ανθρώπου .

Σχετικά με τον δημιουργό

Παναγιώτα Καρακασίδου / Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Ζω και εργάζομαι στην Θεσσαλονίκη. Το 1992 ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στο τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Σε συνεργασία με το Τ.Ε.Ι.Θ. πραγματοποίησα ερευνητική- πτυχιακή εργασία για τις ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες και ελλείψεις των ατόμων που στεγάζονται στην Θεραπευτική Κοινότητα Ιθάκη .

Το δεύτερο εξάμηνο του 1992 εργάστηκα στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης στο τμήμα Διατροφής. Στη διάρκεια αυτού του χρόνου απέκτησα σημαντική εμπειρία διατροφικής διαχείρισης παθολογικών καταστάσεων.

Οι αναζητήσεις για τη σημασία της ισορροπημένης διατροφής και της σωστής τροφής ενισχύθηκαν από την απόφαση μου το 1994 να γίνω χορτοφάγος . Η χορτοφαγία αποτελεί πλέον για μένα μια στάση ζωής και βαθιάς φιλοσοφίας για αγάπη προς την φύση .

Από το 1997 έως σήμερα διατηρώ το δικό μου προσωπικό διαιτολογικό γραφείο .

Σ αυτά τα χρόνια η διατροφή πέρασε και περνάει από διάφορα μεταβατικά στάδια προσπάθειας για αλλαγή .Αλλαγή που προσπαθεί να γίνει προς όφελος των ανθρώπων αλλά σε πολλές περιπτώσεις τελικά δεν τα καταφέρνει παραμένοντας στα πλαίσια της Δίαιτας και τελικά είναι ο εχθρός των σύγχρονων ανθρώπων .

Η παρουσία πλέον πολύ σημαντικών ερευνών και εξελίξεων στη Διατροφή δημιουργεί συνεχόμενες ανησυχίες και αναζητήσεις, που με οδηγούν στην παρακολούθηση ενός πολύ σημαντικού σεμιναρίου που ήρθε να επισφραγίσει την εμπειρία τόσων χρόνων .

Από το 2011 έχω εξειδικευτεί στις Διατροφικές Διαταραχές και στην Παχυσαρκία (Master Practitioner από το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών [ΚΕΑΔΔ] υπό την πλήρη εποπτεία και συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών της Μεγάλης Βρετανίας NCFED) και συνεργάζεται με Διαιτολόγους – Διατροφολόγους για θέματα που σχετίζονται με διατροφή και ψυχολογία σε παιδιά – εφήβους – ενήλικες (διατροφικές διαταραχές, παχυσαρκία, αυτοεκτίμηση, εικόνα σώματος).

Μια πολύ σημαντική εμπειρία που σε συνδυασμό με την προσωπική εμπειρία χρόνων πάνω στην χορτοφαγία έφερε

Το Μάιο του 2015 την έκδοση του βιβλίου μου

Η Διατροφή στη Νηστεία Θεωρία και Πράξη

από τις εκδόσεις Σταμούλη σε συνεργασία με τον ΚΕΑΔΔ το οποίο αφορά έναν πλήρη οδηγό υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής στην περίοδο της νηστείας με έναν ενημερωτικό οδηγό συνταγών που δίνουν έμφαση στην θρεπτικότητα αλλά και απολαυστική γεύση φαγητών μαγειρεμένων από εμένα για την οικογένειά μου.

Η ανάγκη για αλλαγή στο τομέα της Διατροφής και Δίαιτας και η κοινή προσέγγιση σε θέματα διατροφής με συναδέλφους – συμφοιτητές δημιούργησε την επιστημονική ομάδα “Διατροφή “ στην οποία από το Σεπτέμβριο του 2000 είμαι μέλος .

Είμαι μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων- Διατροφολόγων,

του Κέντρου Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών,

του Ινστιτούτου Διατροφικών Μελετών και Ερευνών ,

της επιστημονικής ομάδας medidiatrofi

της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρίας Παχυσαρκίας .

Ενημερώνομαι συνεχώς για τα νέα δεδομένα της επιστήμης της διατροφής παρακολουθώντας ομιλίες, διαλέξεις, σεμινάρια.

Συμμετέχω και παρακολουθώ από το 1992 μέχρι σήμερα τα Πανελλήνια και Μακεδονικά Συνέδρια της Διατροφής και Διαιτολογίας, του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας Θεσσαλονίκης , της Ελληνικής εταιρείας παχυσαρκίας και της Ελληνικής διαβητολογικής Εταιρίας.

Είμαι παντρεμένη και μητέρα δυο παιδιών .Η περίοδος της εγκυμοσύνης και το μεγάλωμα των παιδιών μου ακολουθώντας ισορροπημένη διατροφή ήταν για μένα μια ακόμη σημαντική διαπίστωση πόσο μεγάλα είναι τα οφέλη της Διατροφής για την σωστή ανάπτυξη και υγεία του ανθρώπου ακόμη και από τα πρώτα στάδια της σύλληψης του . Δεδομένα και γνώσεις που αποδεικνύουν πώς η σωστή διατροφή μπορεί να κάνει υγιείς και χαρούμενους ενήλικες και παιδιά .

Έτσι παράλληλα ξεκίνησε και μια καινούργια επαγγελματική εμπειρία για την ισορροπημένη Διατροφή στην εγκυμοσύνη , βρέφη , παιδιά και εφηβεία . Εμπειρία και γνωριμίες που οδήγησαν σε συνεργασίες με άτομα που ήθελαν να γνωρίσουν την σημασία της υγιεινής διατροφής στη σωστή πνευματική και σωματική ανάπτυξη των παιδιών . Έτσι το 2004 παρουσίασα στο συνέδριο της pharmatron εργασία για την Διατροφή της εγκύου και την περίοδο του θηλασμού .

Στα πλαίσια αυτής της διατροφικής αναζήτησης προκύψανε συνεργασίες και ( π.χ σημαντικές γνωριμίες ) .

Το 1998 συνεργάστηκα με το Δημοτικό Σχολείο Άνω Τούμπας στην Θεσσαλονίκη για την ενημέρωση των παιδιών σε θέματα διατροφικής αγωγής.

Το 2000 συνεργάστηκα με το Παπάφειο Ίδρυμα Θεσσαλονίκης για την ενημέρωση των παιδιών σε θέματα διατροφικής αγωγής .

Το 2011 συμμετείχα στο πρόγραμμα Davinci στην ενημέρωση παιδιών για την παχυσαρκία και τη σημασία της ισορροπημένης διατροφής .Επίσης συμμετείχα σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα σε σχολεία του Ασβεστοχωρίου .

Κατά την διάρκεια του 2011 και 2012 διατέλεσα επιστημονικός συνεργάτης- διαιτολόγος –διατροφολόγος με τις ακαδημίες ποδοσφαίρου του ΠΑΟΚ και της ομάδας πετοσφαίρισης του ΠΑΟΚ

Από το 2015 συνεργάζομαι με το ίδρυμα Μέλισσα για την ενημέρωση των παιδιών που διαμένουν εκεί για τη σημασία της υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής για την προαγωγή της πνευματικής και ψυχικής υγείας των κοριτσιών.

Από το 2002 πραγματοποιώ ομιλίες με θέματα διατροφής σε μαθητές δημοτικού , γυμνασίου και λυκείου , για την ενημέρωση των μαθητών , γονέων και εκπαιδευτικών της πόλης σε θέματα διατροφής.

Έχω συμμετάσχει σε εκδηλώσεις για την ενημέρωση των πολιτών της πόλης σε θέματα διατροφής .

Αρθρογραφώ για το site www.diatrofi .gr και το www.medidiatrofi.gr

για το A-pharmacy.gr για περιοδικό business woman καθώς και για το ιντερνετικό τύπο ( αθηναϊκό , κ. λ. )

Τέσσερα Βασικά :

1 Από το 1997 έως σήμερα διατηρώ το προσωπικό μου διαιτολογικό γραφείο με Πολυετή εμπειρία διατροφικής διαχείρισης παθολογικών καταστάσεων. Και διαχείριση εξατομικευμένα προγραμμάτων διατροφής για : Έγκυες, Θηλάζουσες, Παιδιά, Ενήλικες – Διατροφικές Διαταραχές – Υγιεινή Διατροφή – Σακχαρώδη Διαβήτη – Προβλήματα Υγείας .

2- Από το 2011 έχω εξειδικευτεί στις Διατροφικές Διαταραχές και στην Παχυσαρκία (Master Practitioner από το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών [ΚΕΑΔΔ]

3- Είμαι συγγραφέας του βιβλίου : Η Διατροφή στη Νηστεία Θεωρία και Πράξη

4 – Πραγματοποιώ ομιλίες σε σχολεία της πόλης για την ενημέρωση των μαθητών ,γονέων και εκπαιδευτικών της πόλης σε θέματα διατροφής.

Αρθρογραφώ σε ποικίλα θέματα διατροφής