Dr Plus - Diatrofi

Δίαιτα

Η στέρηση με κάνει παχύσαρκο?

Η απάντηση στον τίτλο μας είναι ΝΑΙ!!! Όσο πιο πολύ στερείται ένας οργανισμός και υποσιτίζεται, τόσο περισσότερο λειτουργεί ο μηχανισμός άμυνας του οργανισμού, ώστε να αντιστέκεται σε οποιαδήποτε προσπάθεια για απώλεια, εφόσον αντιλαμβάνεται πως κάτι δεν πάει καλά και πρέπει να σε βοηθήσει να επιβιώσεις. Ο οργανισμός μας δεν ξέρει αν έχουμε ξεκινήσει δίαιτα ή ζούμε σε συνθήκες κακουχίας ,οπότε και στις 2 περιπτώσεις θα αντιδράσει με ακριβώς τον ίδιο τρόπο.

Αυτή , λοιπόν, είναι και η απάντηση στην ερώτηση που κάνουν οι περισσότεροι: <αφού δεν τρώω τίποτα, γιατί δε χάνω>? Από τη στιγμή που λαμβάνεις λιγότερες θερμίδες από αυτές που δικαιούσαι, τότε αυτό σημαίνει ότι υποσιτίζεσαι και στερείσαι, γι’αυτό και πρέπει πάντα να λαμβάνουμε αυτό ακριβώς που μας αναλογεί και όχι λιγότερο.

Είναι μύθος το ότι αν φας λιγότερα γεύματα, θα χάσεις πιο γρήγορα κιλά και μάλιστα κιλά λίπους που αυτό μας ενδιαφέρει για να είναι κάτι μόνιμο, μακροπρόθεσμο και υγιές. Οι διάφορες δίαιτες που κυκλοφορούν κατά καιρούς που βασίζονται στην απότομη απώλεια βάρους δεν έχουν καμία επιστημονική βάση και ο λόγος που γίνονται διάσημες, είναι γιατί σε βοηθούν να χάσεις πολύ γρήγορα βάρος σε μικρό χρονικό διάστημα. Κάτι που μπορεί όντως να γίνει, αλλά πάντα με κάποιο κόστος για την υγεία, αφού δεν είναι φυσιολογικός τρόπος απώλειας η στέρηση, η μονοφαγία, η πείνα, κλπ.

Όλο αυτό το σύστημα με τις παράλογες δίαιτες στηρίζεται στο γεγονός της ανυπομονησίας των ανθρώπων και γι΄αυτό δε θα εξαλειφθούν ποτέ. Όσο θα υπάρχουν άνθρωποι που θα σκέπτονται συνέχεια το πώς να χάσουν βάρος εύκολα & γρήγορα, τόσο πιο πολύ θα τρέφεται αυτό το σύστημα της παραπληροφόρησης και του κομπογιαννιτισμού. Μάλιστα, να τονίσουμε πως έτσι δε χάνονται κιλά λίπους, αλλά μόνο υγρά και μυϊκή μάζα, οπότε πριν προλάβετε να χαρείτε βλέποντας τη ζυγαριά σας να πέφτει σε νούμερα, αναρωτηθείτε εάν χάσατε με τον σωστό τρόπο τα κιλά σας.

Όσο πιο γρήγορα τα χάσετε, τόσο και πιο γρήγορα θα τα ξαναπάρετε και ίσως σε διπλάσιο ποσοστό λίπους, ενώ ο σκοπός είναι να χαθούν αργά & σταθερά χωρίς κόπο με μόνιμο αποτέλεσμα (εξού και ο τίτλος για το αν η στέρηση σε κάνει παχύσαρκο). Για ποιον λόγο να πεινάτε και να υποφέρετε χωρίς λόγο? Αδυνατίστε τρώγοντας και τρώγοντας σωστά, χωρίς να υποστεί το σώμα σας κάποιο σοκ και να δημιουργηθούν τα όποια προβλήματα υγείας. Άλλωστε ο σκοπός του διαιτολόγου είναι η διατροφική εκπαίδευση και όχι απλά το να βοηθήσει τον πελάτη να χάσει το βάρος που επιθυμεί.

Άρα, μην εμπιστεύεστε ποτέ δίαιτες που δεν είναι από ειδικούς και μην προσπαθείτε να ακολουθήσετε από μόνοι σας κάτι αντίστοιχο, επειδή ακούσατε μια φίλη ή συγγενή που το έκανε και έμεινε ευχαριστημένη. Πάντα να θυμάστε τον τρόπο με τον οποίο κάποιος έχασε βάρος και όχι το ότι έχασε! Για την υγεία μας το πιο σημαντικό είναι, να μας γίνει τρόπος ζωής & καθημερινότητα και όχι κάτι τυποποιημένο, βιαστικό και καταναγκαστικό.

Σχετικά με τον δημιουργό

Χαρά Κορομπίλη / Διαιτολόγος-Διατροφ...

Η Χαρά Κορομπίλη γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη.
Σπούδασε στο Τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης (Α.Τ.Ε.Ι.Θ.) και έπειτα μετεκπαιδεύτηκε πάνω στην Ανθρώπινη Διατροφή (Human Nutrition) με εξειδίκευση στην Κλινική Διατροφή (Clinical Nutrition) στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης (University of Glasgow).

Πραγματοποίησε την πρακτική της άσκηση ως βοηθός εργαστηριακών και ερευνητικών διατροφικών προγραμμάτων μέσα στο τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας (Α.Τ.Ε.Ι.Θ.). Όσο ήταν προπτυχιακή και μεταπτυχιακή φοιτήτρια παρακολούθησε κλινικά περιστατικά σε αντίστοιχα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Γλασκώβης.
Επίσης, αρθρογραφεί σε διάφορες ιστοσελίδες για θέματα υγείας και διατροφής, όπως τα www.diatrofi.gr, www.mydietips.gr, medidiatrofi.gr, www.newsit.gr , tlife.gr κ.α.

Εξειδικεύεται στις Διατροφικές Διαταραχές και στην Παχυσαρκία [Master Practitioner – Κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ, www.keadd.gr) ] που λειτουργεί υπό την πλήρη εποπτεία και συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών της Μεγάλης Βρετανίας (NCFED, www.eating-disorders.org.uk) και τελεί υπό την αιγίδα του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων (British Psychological Society – BPS).

Συμμετείχε σε εκπαιδευτικά προγράμματα του Παιδικού Μουσείου Αθηνών με θέμα «Διατροφική Αγωγή και Υγεία» που παρουσιάστηκαν σε χώρους της Θεσσαλονίκης. Με αυτό τον τρόπο δόθηκε η ευκαιρία σε μαθητές νηπιαγωγείου και δημοτικού μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, παιχνίδια ρόλων και παρατήρησης, να εφοδιαστούν με γνώσεις μέσα από μια ευχάριστη και πλούσια εμπειρία.
Συμμετείχε και συμμετέχει σε ενημερώσεις σχολείων της Θεσσαλονίκης για διατροφικά θέματα και ενημερώνεται η ίδια συνεχώς μέσα από σεμινάρια και ημερίδες διατροφής που λαμβάνουν χώρα σε διάφορα μέρη της Ελλάδος.

Συμμετείχε στο πρόγραμμα «Σκέψου Δια-Τροφή» που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Ι.Δ.Μ.Ε. (Ινστιτούτο Διατροφικών Μελετών και Ερευνών) στον πολυχώρο του Μύλου στη Θεσσαλονίκη. Σεμινάρια σχεδιασμένα από το Ινστιτούτο Διατροφικών Μελετών και Ερευνών ενημερώνουν τα παιδιά για την διατροφή, προβάλουν σχετικά video και τους δίνουν την ευκαιρία να λύσουν μέσα από διάλογο με ειδικούς, ερωτήματα για τις διατροφικές τους συνήθειες.

Είναι Μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδος, Μέλος του Ινστιτούτου Διατροφικών Μελετών & Ερευνών (Ι.Δ.Μ.Ε.), Επιστημονική Συνεργ. του Medidiatrofi και Μέλος της επιστημ.ομάδας Διατροφή.

Στόχος της είναι η σωστή ενημέρωση του κόσμου γύρω από τα θέματα της διατροφής και η αποφυγή παγίδων, μύθων και παραπληροφόρησης που δυστυχώς συναντώνται πολύ συχνά στις μέρες μας.

Από το 2010 ασκεί το επάγγελμα του διαιτολόγου ιδιωτικά στην περιοχή της Μπότσαρη με Παπαναστασίου μέσα στο εμπορικό κέντρο Civitas.

• Απόφοιτος Πτυχιούχος του Τμήματος Διατροφής-Διαιτολογίας. Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων & Διατροφής, Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης.
• Μεταπτυχιακό πάνω στην Ανθρώπινη Διατροφή με εξειδίκευση στην Κλινική Διατροφή από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, (Msc in Human Nutrition with specialization in Clinical Nutrition-University of Glasgow).
• Εξειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές και στην Παχυσαρκία [Master Practitioner – Κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ, www.keadd.gr) ] που λειτουργεί υπό την πλήρη εποπτεία και συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών της Μεγάλης Βρετανίας (NCFED, www.eating-disorders.org.uk) και τελεί υπό την αιγίδα του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων (British Psychological Society – BPS).
• Συνεχής δραστηριότητα ως εμψυχώτρια (clown) και συμμετοχή στην οικογενειακή επιχείρηση διοργάνωσης εκδηλώσεων «Μαγικός Κόσμος», αναλαμβάνοντας διάφορα events, happenings, κλπ. καθώς και παρακολούθηση διαφόρων σεμιναρίων μουσικοκινητικών παιχνιδιών, εργαστηριών δημιουργικής απασχόλησης, θέατρο δρόμου, κλπ που αφορούν στο παιδί. Με αυτό τον τρόπο καταφέραμε να ενημερώσουμε σωστά και διασκεδαστικά τα παιδιά για το θέμα της διατροφής.