Dr Plus - Diatrofi

Διατροφικοί Μύθοι Καθημερινή Διατροφή

Προσοχή στα τοξικά μηνύματα που κρύβονται πίσω από το χιούμορ

Αφιερωμένο σε εσένα που γελάς , που πατάς like, σε εσένα που δημοσιεύεις, σε εσένα που προσβάλλεσαι

Μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση έχουν γεμίσει τα σόσιαλ «αστειάκια» για το πόσο πολύ θα τρώμε τις μέρες που θα μείνουμε σπίτι και πόσο χοντρές/οι θα βγούμε μετά.

Και πραγματικά προσπαθώ να βρω το αστείο σε όλο αυτό, αλλά το μόνο που καταφέρνω είναι να θυμώνω.

Θυμώνω με αυτήν την «κουλτούρα» που θέλει τον ρατσισμό  και τις διαστρεβλωμένες κακοποιητικές πεποιθήσεις γύρω από το φαγητό και το σώμα να ονομάζονται ΧΙΟΥΜΟΡ. Βλέπεις, μέσα από το χιούμορ αποκαλύπτουμε πτυχές του εσωτερικού μας κόσμου και αντιλαμβάνομαι πόσος κόσμος φοβάται το φαγητό.

Θυμώνω διπλά, που η κουλτούρα μας αυτή είναι στα φόρτε της, τις ιδιαίτερες μέρες που ζούμε και καλούμαστε να διαχειριστούμε.

Δεν γράφω για να εκτονωθώ, γράφω γιατί στα χιλιάδες λάικ που επικροτούν όλη αυτή την βλαβερή προσβλητική παραφροσύνη, νιώθω την ανάγκη να ακούσω και κάποιον να διαφωνεί.

Γράφω για τους ανθρώπους που έχουν υποφέρει ή υποφέρουν σε αυτή τη φάση τη ζωή τους από το θέμα «Βάρος-φαγητό». Γράφω για την παχύσαρκη κυρία με τα κόκκινα που κουτρουβαλάει στην άμμο, για το χοντρό Batman, για το στρογγυλό χελιδόνι. Γράφω για τα χοντρά και τα αδύνατα παιδιά μας που καταπίνουν αυτήν την κουλτούρα και την υιοθετούν στη συνέχεια. Γράφω για τους/τις νέους/νέες με νευρική ανορεξία ή βουλιμία που η ζωή τους είναι ένας εφιάλτης. Γράφω και για αυτούς που δεν έχουν κιλά αλλά και πάλι δεν πάνε στην παραλία, γι’ αυτούς που δεν είναι χοντροί και ταυτόχρονα μισούν το σώμα τους. Γι’αυτούς που τρώνε πολύ και για αυτούς που πασχίζουν όλοι τους τη ζωή να μην τρώνε πολύ..  Και γράφω για όλους τους υπόλοιπους που γελάτε, τους χιλιάδες εσάς που γελάτε.. με την κουλτούρα αυτή.

Για να γίνω πιο αναλυτική και να καταλάβετε όλοι την κουλτούρα αυτή μέσα από τα προσβλητικά, ρατσιστικά, θλιβερά μηνύματά της:

«Οι χοντροί είναι για γέλια και για χλευασμό»

«Το φαγητό είναι εχθρός μαςà κλείστε τα στόματα»

«Ένας τρόπος για να μην τρως είναι να φοράς σφιχτά ρούχα ή το μαγιώ σου για να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου πόσο χάλια είσαι»

«Αν πεινάσεις (αν συμβεί αυτό το φρικτό), τρέξε κατευθείαν στη ζυγαριά, έτσι ώστε να θυμηθείς πόσο αξιοθρήνητα χοντρός είσαι και να σου κοπεί η όρεξη»

«Αν παχύνεις θα είσαι φρικτόςà δεν έχεις το διακαίωμα να τρως παραπάνω στην καραντίνα σα γουρούνι»

«Να ζυγίζεσαι κάθε μέρα, γιατί το πιο σημαντικό πράγμα σε αυτή τη ζωή και ειδικά αυτή την περίδο είναι ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΧΥΝΕΙΣ»

«Αν είσαι από αυτούς που τρώνε παράπανω αυτήν την περίοδο, είσαι αξιολύπητος, μπορείς να μισήσεις τον εαυτό σου και να αρχίσεις τον αυτοσαρκασμό»

Η ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΑΥΤΗ ΑΝΤΟΠΡΟΣΩΠΕΥΕΙ ΜΙΑ ΔΙΑΤΑΡΑΓΜΕΝΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ, ΟΧΙ ΥΓΕΙΑ ΟΧΙ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΟΧΙ ΛΥΣΕΙΣ.

Ουσιαστικά είναι η τροφή για τη παθοψυχολογία της σίτισης που αποτυπώνει  ανθρώπους (μέσα στους οποίους συμπεριλαμβάνονται ειδικοί υγείας) να λειτουργούν τιμωριτικά με το σώμα τους επιβάλλοντας στερητικούς κανόνες και μετά επαναστατούν σε αυτή την καταπίεση πέφτοντας στο φαγητό δίχως αύριο με θύμα αυτού του φαύλου κύκλου την ίδια η ύπαρξη.

Επέτρεψε μου λοιπόν να μην γελάω, γιατί είμαι διαιτολόγος και λόγω θέσης έχω συναστραφεί και είχα την τιμή να ακούσω τις  ζόρικες ιστορίες και τα συναισθήματα αμέτρητων ανθρώπων γύρω από το φαγητό, γύρω από το σώμα, γύρω από αυτήν την κουλτούρα, γύρω από τα γέλια σας. Είχα την τιμή να δώ τα προΐόντα των γέλιων σας, να δω κατάματα τις διατροφικές διαταραχές που οι πεποιθήσεις της κουλτούρας αυτής και τα γέλια σας προκαλούν, σε έφηβα κορίτσια. Είχα και έχω την τιμή να έρχομαι καθημερινά κατάματα με τον πόνο και τη δυσφορία που η σχέση με το φαγητό και το σώμα, εμπεριέχει σε πολλές περιπτώσεις.. και αυτό που θέλω να πω είναι ότι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΣΤΕΙΟ.

Επέτρεψε μου λοιπόν να μην γελάω, να θλίβομαι  γιατί ως τώρα τα αποτελέσματα που έχουμε από αυτή τη κουλτούρα είναι τα εξής :

  • Οι ενήλικες που έχουν ήδη κιλά αισθάνονται στεναχώρια, αισθάνονται πιο άσχημα από πριν για τον εαυτό τους.
  • Τα παιδιά που έχουν κιλά αισθάνονται πιο πολύ στεναχώρια, ακόμα πιο άσχημα από πριν για τον εαυτό τους.
  • Οι ενήλικες -και είναι πολλοί- που έχουν άγχος γύρω από το φαγητό και τα κιλά τους, αποκτούν περισσότερο άγχος, σε μια εποχή που το άγχος περισσεύει.
  • Τα μηνύματα που στέλνει η κουλτούρα αυτή στα παιδιά μας είναι τοξικά και δημιουργούν παθολογία, ταΐζουν τις διατροφικές διαταραχές..

Το «μένω σπίτι» μας δυσκολεύει. Άλλους λιγότερο, άλλους περισσότερο. Αυτό που συμβαίνει παγκόσμια, όποια και να είναι η θέση του καθενός, μας επηρεάζει. Αυτές τις μέρες είναι στο χέρι μας να διαφυλάξουμε την ισορροπία μας, μέσα μας και έξω μας (σώμα).

Το φαγητό ρυθμίζει την συναισθηματική μας δυσφορία, από όπου κι αν αυτή προέρχεται.. Το φαγητό είναι ο πιο εύκολος, γρήγορος και αποτελεσματικός ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΑ τρόπος να αντιμετωπίσουμε την δυσφορία που μας προκαλεί το «μένω σπίτι», ο «εαυτός μας», «η οικογένεια μας», «η απομόνωση», «η μη εκτόνωση», «ο φόβος», «η ανησυχία».

Είναι εντάξει και φυσιολογικό να δυσκολευόμαστε με τη διατροφή μας σε αυτή τη φάση. Όλοι στερούμαστε κάτι, πόσο δύσκολο θα ήταν να στερηθούμε και το φαγητό. Η λύση σίγουρα δεν θα έρθει από τον χλευασμό, τον αυτοσαρκασμό και την μετάδοση ανισόρροπων μηνυμάτων που τροφοδοτούν τον εσωτερικό πόλεμο με το φαγητό και το σώμα μας.

Καταλήγοντας να πω το μηνυμα ΜΗΝ ΤΡΩΣ είναι εξωφρενικό, είναι λάθος, είναι επιζήμιο. Σας παρακαλώ συνάδελφοι, διαιτολόγοι, γυμναστές, γιατροί ξανασκεφτείτε το. Είμαστε εδώ για να ενισχύουμε και να υποστηρίζουμε τους συνανθρώπους μας προς την σωστή κατεύθυνση. Όχι για να τους μεταφέρουμε τοξικά μηνύματα.

Ας δώσουμε έμφαση στο τι να κάνουμε και όχι στο τι να «μην» κάνουμε:

ας αφουγκραστούμε το σώμα μας, ας γυμναστούμε για να ρίξουμε την ένταση, ας οργανωθούμε καλύτερα, ας ρυθμίσουμε-σταθεροποιήσουμε τον ύπνο μας, ας δομήσουμε τα γεύματά μας, ας εκφραστούμε γραπτώς, ας δημιουργήσουμε, ας στραφούμε στην τέχνη, ας ονοματίσουμε τα συναισθήματά μας, ας επικοινωνήσουμε τα συναισθήματα μας, ας προσφέρουμε, ας δουλέψουμε με το  νου μας, ας δείξουμε ευγνωμωσύνη, ας  μιλήσουμε λίγο με τον εαυτό μας και αν δεν αποδίδουν όλα αυτά ας ζητήσουμε βοήθεια. Ας δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό σε αυτή την φάση, ας μάθουμε να απολαμβάνουμε τη βραδύτητα, τον εαυτό μας, το φαγητό. Ας στηρίξουμε τους εαυτούς μας  μέσα από πρακτικές και συμπεριφορές αγάπης και φροντίδας προς τον εαυτό. Όχι από πρακτικές τιμωρίας και αυτό – αποστροφής.

Γράφω με την ελπίδα ότι αυτό θα φτάσει σε εσένα που έχεις έρθει σε επαφή με αυτά τα σποτ και τότε ένας να σταματήσει να γελάει, ένας να ανακουφιστεί, για εμάς είναι νίκη!

Η ομάδα του ProTeaM

  • @Tzortzina Kokkinaki
  • @ Nadia Sklivagkou
  • @ Myrto Maria Mylona
  • @ Kelina Fili
  • @Aggeliki Pappa
  • @ Sofia Kalantzh

 

Σχετικά με τον δημιουργό

Μυρτώ-Μαρία Μυλωνά/ Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Η Μυλωνά Μυρτώ –Μαρία γεννήθηκε στην Αθήνα το 1981 και αποφοίτησε από το τμήμα Διατροφής της Θεσσαλονίκης το 2003.
Από το 2005 διατηρεί ιδιωτικό γραφείο στο Χαϊδάρι και εργάζεται ως διατροφολόγος και σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης (Wellness Coach) βοηθώντας άτομα και ομάδες να πετύχουν αλλαγές στον τρόπο ζωής τους (Lifestyle Medicine), ώστε να γίνουν πιο υγιείς και πιο ευτυχισμένοι. Η προσέγγιση της είναι ολιστική και εστιάζει στους 7 τομής ευεξίας: Διατροφή, Άσκηση, Ενέργεια και Στρες, Βάρος, Πνευματική και Συναισθηματική Ευεξία, Υγεία, Ικανοποίηση Ζωής. Εργάζεται κάνοντας ατομικές και ομαδικές συνεδρίες. Θεωρεί το επάγγελμά της συναρπαστικό, γιατί έχει την ευλογία να παρακολουθεί την πρόοδο, την αλλαγή και το ταξίδι μεταμόρφωσης των ανθρώπων και μέσα από αυτό και την ευγνωμοσύνη που δέχεται, την ωθεί να εξελίσσεται και η ίδια.
Πάθος της η συνεχής προσωπική εξέλιξη και για αυτό η εκπαίδευση είναι μια διαδικασία που μέσα στα χρόνια δεν έχει σταματήσει. Το 2007 παρακολούθησε τέσσερις κύκλους σεμιναρίων ψυχολογίας για την παχυσαρκία και για τις διατροφικές διαταραχές στο Λονδίνο (National Center for Eating Disorders). Επίσης υπήρξε για ενάμισι χρόνο ενεργά διαιτολόγος στην Μονάδα Εφηβικής Υγείας του νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού και έκτοτε παραμένει επιστημονικός συνεργάτης.
Έχει συμμετάσχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα “COSI”, το οποίο είναι ένα ερευνητικό πρόγραμμα σχετικά με τη συχνότητα της παιδικής παχυσαρκίας και διεξήχθη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO)
Έχει ολοκληρώσει την εκπαίδευση European Institute of Nutritional Medicine (EINuM) και μπορεί να διαχειριστεί χρόνια προβλήματα υγείας, χρησιμοποιώντας την προσέγγιση των μεταβολομικών εξετάσεων και της διατροφικής ιατρικής. Έχει πιστοποιηθεί να αξιολογεί μεταβολομικές εξετάσεις και να χορηγεί κατάλληλη αγωγή συμπληρωμάτων διατροφής καθώς και εξειδικευμένη διατροφή.
Έχει ολοκληρώσει σπουδές στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο τμήμα της προσωπικής συμβουλευτικής , Life Coaching, και αυτό μόνο σαν εισαγωγή γιατί το βασικό πτυχίο στο χώρο του Coaching, το οποίο είναι και μια από τις πιο απαιτητικές εκπαιδεύσεις Coaching στο κόσμο, είναι από τον ACSM (American College of Sports Medicine). Οι Wellcoaches της απένειμαν τον τίτλο του Certified Health and Wellness Coach και πιστοποιούν την καταλληλότητα της για την διαχείριση ατόμων που θέλουν να κάνουν αλλαγές στα 7 πεδία ευεξίας.
Επειδή όλα είναι θέμα επικοινωνίας για να διευρύνει και να κατανοήσει καλύτερα τα περιστατικά που αναλαμβάνει, έχει εκπαιδευτεί σε τεχνικές του NLP (νευρογλωσσικό προγραμματισμό). Τέλος, είναι πιστοποιημένη μέντορας του ινστιτούτου HeartMath, εκπαιδεύει και κάνει πρακτική τεχνικές, που είναι ίσως οι πλέον αποδεδειγμένα αποτελεσματικές στη διαχείριση του άγχους – στρες.
Είναι περήφανο μέλος του πανελλήνιου συλλόγου Διαιτολόγων - Διατροφολόγων Ελλάδος, μέλος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Διατροφικής Ιατρικής (EINuM), μέλος του επιστημονικού κέντρου μελισσοθεραπείας Ελλάδος, του Ινστιτούτου Διατροφικών Μελετών Ελλάδος (ΙΔΜΕ) και του HeartMath institute.
Επίσης είναι επίσημη εκπαιδεύτρια του ΚΕΑΔΔ (Κέντρο Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών)
Είναι παντρεμένη και ζει με τον άντρα της, δυο παιδιά, τον σκύλο και τη γάτα της προσπαθώντας να ζει με πάθος & έμπνευση την κάθε ημέρα, κάνοντας καθημερινή πράξη αυτά που διδάσκει.
Additional Info
Διεύθυνση: Αγωνιστών Στρατοπέδου 39
Περιοχή: Χαϊδάρι
ΤΚ:
Τηλέφωνο: 2105322383
Κινητό: 6974735376
Email: mylona.myrto@gmail.com
Ιστοσελίδα: