Dr Plus - Diatrofi

Διατροφικοί Μύθοι

Πόση εξυπνάδα χρειάζεται για να καταλάβεις πως είσαι ανόητος

Πρόσφατα, σε μια εκπομπή για τη χειρουργική παχυσαρκία, έκανα μια διαπίστωση. Το μόνο που συμβαίνει είναι να παρουσιάζονται τα θαύματα της βαριατρικής. Έτσι συνηθίζεται να την αποκαλούν όσοι θέλουν να χρυσώνουν το χάπι.

Ένας προσεκτικός τηλεθεατής εύκολα θα διαπίστωνε το παρακάτω. Οι παρευρισκόμενοι μεταχειρουργημένοι ασθενείς, που αναφέρονταν στα χαμένα κιλά τους, σπάνια βρίσκονταν σε αυτή την κατάσταση για περισσότερο από 12-24 μήνες από την επέμβαση. Τελικά, όλοι για κάποιον μυστηριώδη λόγο είχαν σταματήσει στα 20-30 κιλά πάνω από το φυσιολογικό τους βάρος.

Γέροι ετών 53

Στην συνέχεια,  ήρθε η στιγμή να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα δύο πραγματικά αδύνατες γυναίκες. Είχαν κάνει την επέμβαση εδώ και πέντε χρόνια. Διαπίστωσα ότι η πρώτη ήταν μόλις 53 ετών και η όψη της έδειχνε για 80.

Η δεύτερη ήταν τόσο αδύνατη, που είχε ξεπεράσει το όριο της ανορεξίας.

Χρειάζεται να διαθέτεις εξυπνάδα

Είναι γεγονός ότι καθημερινά αυξάνονται οι διαφημίσεις σε όλα τα ΜΜΕ για τα θαύματα της χειρουργικής παχυσαρκίας. Επειδή μια αρχαία σοφία λέει ότι «χρειάζεται να διαθέτεις εξυπνάδα για να καταλάβεις ότι είσαι ανόητος», θα ήθελα να εκφράσω προς όλους μία και μόνο απορία.

Αφού υπάρχουν ένα σωρό μηχανισμοί που μπορούν να οδηγήσουν στη διακοπή της λήψης φαγητού, όπως ο μηχανισμός της σεροτονίνης και της γλυκόζης, γιατί θα πρέπει κάποιος να οδηγηθεί στο χειρουργείο;

Γιατί όλοι αυτοί οι ειδικοί διατυμπανίζουν ότι το πρόβλημα των παχύσαρκων θα λυθεί ως διά μαγείας αρκεί να τους κόψουμε ή να αχρηστεύσουμε ή να παρακάμψουμε το στομάχι τους ή το έντερό τους; Γιατί δεν μπήκαν ποτέ στον κόπο να εξηγήσουν στους υποψήφιους πελάτες τους ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο το πώς θα γεμίζει ή δεν θα γεμίζει (αφού δεν θα υφίσταται μετά την επέμβαση) το στομάχι, αλλά οι αναρίθμητες παρενέργειες που ακολουθούν μια τέτοια επέμβαση;

Πώς είναι δυνατόν τόσοι άνθρωποι να εφαρμόζουν απερίσκεπτα στον εαυτό τους την ανορθόδοξη, κατά τον Ιπποκράτη, τεχνική «πονάει χέρι, κόψει χέρι», όταν μετά το χειρουργείο το κομμένο στομάχι ή το έντερο θα έχει χαθεί για πάντα, αφήνοντας ως παρακαταθήκη ένα σωρό επιπλοκές;

Και το λέω αυτό γιατί μπορεί να υπάρχουν κάποιοι γιατροί που τηρούν το πρωτόκολλο, ότι δηλαδή οι δύσκολες επεμβάσεις χειρουργικής παχυσαρκίας εφαρμόζονται σε άτομα με δείκτη μάζας σώματος άνω του 40, αλλά ποιος αμφιβάλλει ότι κάθε μη εξειδικευμένος χειρουργός βαριατρικής δεν θα χειρουργούσε έναν υποψήφιο ασθενή, ακόμα και για 20-30 κιλά πάνω από το φυσιολογικό, έναντι παχυλής αμοιβής;

Ευτυχισμένοι αδύνατοι

Όλοι οι επιστήμονες της υγείας γνωρίζουμε ότι η ραγδαία μείωση των κιλών δεν αντιπροσωπεύει μόνο τη μείωση του περιττού σωματικού λίπους. Σε μεγάλο βαθμό απεικονίζει την μυϊκή και ιστική αποικοδόμηση όλου του σώματος. Το συγκεκριμένο γεγονός θα οδηγήσει στην πλήρη εξασθένιση του οργανισμού και στο μειωμένο προσδόκιμο επιβίωσης στα επόμενα 4-5 χρόνια.

Πώς θα είναι, άραγε, αυτό το σώμα μετά το απότομο αδυνάτισμα; Που το δέρμα θα έχει φολίδες και το στήθος θα κρεμάσει μέχρι την κοιλιά και η κοιλιά μέχρι τα γόνατα;

Σαφώς και θα ακολουθήσουν πλαστικές εγχειρίσεις, αλλά ποιος εγγυάται το αποτέλεσμα; Σίγουρα πάντως θα χρειαστούν πολλές. Και αυτές οι πλαστικές εγχειρίσεις πόσο θα στοιχίσουν και ποιος θα τις πληρώσει; Και αν, με βάση τα στοιχεία που δίνουν, στην Ελλάδα έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία 10 χρόνια περισσότερες από 50.000 παρόμοιες επεμβάσεις, πού είναι όλοι αυτοί οι ευτυχισμένοι αδύνατοι;

Γιατί δεν υπάρχουν στοιχεία; Τί έγιναν και πού βρίσκονται ύστερα από 5-6 χρόνια όσοι υπέστησαν παρόμοιες επεμβάσεις; Υπάρχουν; Ζουν ανάμεσά μας; Σε αυτούς αναφέρεται η ομώνυμη ταινία του Τζον Κάρπεντερ;

Σαφώς και οι παχύσαρκοι έχουν μειωμένο προσδόκιμο επιβίωσης. Γιατί όμως πριν από την επέμβαση δεν τους ενημέρωσαν ότι με μια κανονική διατροφή χωρίς δίαιτα «για κάθε 1 ώρα που θα περπατάς καθημερινά, θα κερδίζεις και 1 μέρα ζωής»;

Αν είσαι 40 ετών και συνεχίσεις τη ζωή σου ως υπέρβαρος, το πολύ να ζήσεις έως τα 50. Στατιστικά, ένα έμφραγμα θα το πάθεις, και να εύχεσαι να μην είσαι διακοπές σε νησί της άγονης γραμμής. Δεν θα προλάβει κανείς να σε σώσει. Αν περπατάς όμως 1 ώρα και τρέφεσαι σωστά, αντί έως τα 50, θα φτάσεις στα 60. Κι’ αν το κάνεις αυτό έως τα 60, αντίστοιχα, θα φτάσεις στα 80.

Tί γίνεται με τις ψυχολογικές διαταραχές;

Δεν συζητάω καν για τις ψυχολογικές διαταραχές που θα υποστούν όλοι αυτοί οι ατυχείς άνθρωποι. Η περιορισμένη ποσότητα τροφής που θα καταφέρνει να αξιοποιεί το διαταραγμένο πεπτικό τους σύστημα δεν θα επαρκεί για να ρυθμίσει ούτε μία από τις χημικές ουσίες. Πόσο μάλλον τους νευροδιαβιβαστές που απαιτούνται για τη χημική ισορροπία του εγκεφάλου.

Πραγματικά, έχω αναρωτηθεί πολλές φορές αν οι «χειρουργοί της παχυσαρκίας» γνωρίζουν την ύπαρξη όλων αυτών των άλλων παραγόντων που ρυθμίζουν την πείνα, πέραν απ’ αυτήν του στομάχου.

Θα ήθελα να τελειώσω αυτό το σημείωμα αναφέροντας τη φράση μιας κυρίας. Έτυχε να με επισκεφτεί ύστερα από μιαν αντίστοιχη επέμβαση: «Πριν από την επέμβαση ήμουν μια ευτυχισμένη παχύσαρκη. Μετά την επέμβαση, είμαι μια δυστυχισμένη παχύσαρκη».

Σχετικά με τον δημιουργό

Ευάγγελος Ζουμπανέας / Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Ο Ευάγγελος Ζουμπανέας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Είναι Πτυχιούχος Διαιτολόγος Διατροφολόγος από το 1993 με Μεταπτυχιακές Σπουδές και Εξειδίκευση στην Διατροφική και Ψυχολογική αντιμετώπιση διαταραχών (Master Practitioner inEatingDisorders & Obesity) όπως η Νευρική Ανορεξία, η Νευρική Βουλιμία και η Ψυχογενής Παχυσαρκία από τον Εθνικό Οργανισμό για τις Διατροφικές Διαταραχές της Μεγάλης Βρετανίας - NCFED.

Την περίοδο 2006-2007 διετέλεσε υπεύθυνος του Διαιτολογικού Τμήματος της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού και από το 2007 παραμένει τακτικός εξωτερικός συνεργάτης και σύμβουλος της μονάδος.

Είναι πρόεδρος στο Ινστιτούτο Διατροφικών Μελετών & Ερευνών www.insr.gr, Αντιπρόεδρος του Επιστημονικού Κέντρου Μελισσοθεραπείας. και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Παχυσαρκίας.

Είναι τακτικός συνεργάτης ενημερωτικών εκπομπών τόσο της κρατικής αλλά και ιδιωτικής τηλεόρασης. Μέχρι και τον Οκτώβριο του 2002 ήταν πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων - Τεχνολόγων Διατροφής και από τον Ιανουάριο του 2010 είναι πρόεδρος στο Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφικών Μελετών και Ερευνών.

Από το Δεκέμβριο του 2010 είναι διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών - ΚΕΑΔΔ www.keadd.gr το οποίο είναι ο αποκλειστικός συνεργάτης με τον Εθνικό Οργανισμό για τις Διατροφικές Διαταραχές της Μεγάλης Βρετανίας NCFED www.eating-disorders.org.uk για τις πιστοποιημένες εκπαιδεύσεις MasterPractitionerστην αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών.

Πέρα από τις ακαδημαϊκές του γνώσεις στην επιστήμη της Διατροφής, έκανε σπουδές και σε άλλους τομείς όπως Επιχειρησιακό Management, Δημόσιες σχέσεις, Διαφήμιση και Ψυχολογία.

Έρευνες και μελέτες του με θέμα τη Παχυσαρκία και τη Διατροφή, έχουν παρουσιασθεί σε Ελληνικά και Παγκόσμια συνέδρια Διατροφής.

Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά «Διατροφή και Υγεία», «Vita», «Δίαιτα και Διατροφή» «Αρμονία» «FAQ», «AthensVoice» καθώς και σε άλλα περιοδικά και εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας.

Με το συνάδελφό του Μανώλη Μανωλαράκη ιδρύσαν το 1997 την επιστημονική ομάδα Διατροφή - Εφαρμοσμένα Προγράμματα Διατροφικής Αγωγής και Υποστήριξης με αξιόλογους συνεργάτες σε όλη την Ελλάδα. Από τον Οκτώβριο του 1999 είναι εκδότες του επιστημονικού περιοδικού Διατροφή Health & Welnessκαι υπεύθυνοι ύλης του επιστημονικού site www.diatrofi.gr και του ηλεκτρονικού περιοδικού e-foodforthought.

Με το συνάδελφό του Μανώλη Μανωλαράκη είναι συγγραφείς του Οδηγού Καθημερινής Διατροφής υπό τον γενικό τίτλο «Τι καλό θα μαγειρέψεις …σήμερα μαμά;» από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα με θέμα την οργάνωση της διατροφής της Ελληνικής οικογένειας συνοδευόμενο με όλες τις παραδοσιακές συνταγές μαγειρεμένες με ελαφρύ τρόπο που έγινε το απαραίτητο βιβλίο για κάθε οικογένεια ξεπερνώντας τα 20.000 αντίτυπα μέχρι σήμερα..

Τον Απρίλιο του 2009 εκδόθηκε το 2ο προσωπικό του βιβλίο «Διατροφική Νοημοσύνη – η απάντηση στη βουλιμία, την πολυφαγία και την παχυσαρκία» που πολύ γρήγορα αγαπήθηκε από χιλιάδες αναγνώστες που βρήκαν μια ανακουφιστική μέθοδο για να καταπολεμήσουν τη διαταραγμένη σχέση με το φαγητό. Το βιβλίο εκδόθηκε αρχικά από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα και μετέπειτα σε 3η έκδοση από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Τον Μάιο του 2010 εκδόθηκε το 3ο προσωπικό του βιβλίο «Σεφ… στο παρά πέντε- διατροφή, ιδέες & συνταγές για πολυάσχολους» αρχικά από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα και μετέπειτα η 2η έκδοση από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Από νεαρή ηλικία έχει διατελέσει αθλητής της ομάδας μπάσκετ εφήβων του Sporting και έχει επίσης ενασχοληθεί με τις πολεμικές τέχνες και την κολύμβηση Από τον Μάιο του 2004 είναι μέλος του κολυμβητικού αθλητικού συλλόγου Μεταμορφώσεως όπου τον Ιούνιο του 2005 κατέκτησε αργυρό μετάλλιο στα 400mελεύθερο σε αγώνες παλαιμάχων του κολυμβητικού Ομίλου Παλαιού Φαλήρου.

Από το 1995 εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας στο προσωπικό του γραφείο στην Νέα Ιωνία.

Μπορείτε να κλείσετε ραντεβού με τον κύριο Ζουμπανέα είτε τηλεφωνικά στο 2102718360 είτε μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας κράτησης ραντεβού από την ιστοσελίδα: NowDoctor στο link http://www.nowdoctor.gr/ezoumpaneas