Dr Plus - Diatrofi

Διατροφικοί Μύθοι

Αδυνάτισμα με ΓΕΥΣΗ SLIM

Αφορμή για αυτο το άρθρο ήταν ένα πρόσφατο  δημοσίευμα του ΕΦΕΤ για συγκεκριμένο προϊόν.

Το άρθρο φωτογράφιζε και πολλά άλλα παρόμοια προϊόντα. Οι διακινητές των οποίων παραπλανητικώς και παρανόμως επικαλούνται ή υπονοούν πιστοποιήσεις από τον Ε.Φ.Ε.Τ. και την EFSA. Φαίνεται πως η όλη κατάσταση αντικατοπτρίζει και το επίπεδο γνώσεων που διαθέτει το καταναλωτικό κοινό σε θέματα υγείας και ασφάλειας.

Να φάνε και τα εγγόνια σου

Κι όμως υπάρχουν ακόμα πολλοί που πιστεύουν ότι θα αδυνατίσουν αγοράζοντας προϊόντα που βλέπουν στην τηλεόραση. Σίγουρα σπάνια και εξαιρετική η αντίδραση του ΕΦΕΤ. Όπως επίσης, σίγουρο είναι ότι αν ζούσαμε στις ΗΠΑ, τα πράγματα θα ήταν λίγο διαφορετικά. Όποιος έπεφτε θύμα τηλεοπτικής απάτης και οδηγούσε την αντίστοιχη εταιρεία στα δικαστήρια, θα έβγαζε χρήματα μέχρι και για τα εγγόνια του.

Στο Ελλαδιστάν προς το παρών, τα τηλεοπτικά θύματα είναι με το ένα χέρι στην τσέπη και αγοράζουν μόνο ελπίδα. Παράλληλα, τρέφουν πανάκριβα την ματαιοδοξία τους. Είναι πολλά τα χρήματα που κερδίζουν οι πωλητές προϊόντων και οι εταιρείες τους. Ακόμα και τα καθημερινά πρόστιμα, δείχνουν μηδαμινά μπροστά στα κέρδη τους.

Καλέ μου άνθρωπε, ξέρεις από αδυνάτισμα;

Καλέ μου άνθρωπε, όπως θα έλεγε και ο συχωρεμένος Θανάσης Βέγγος. Κάθε φορά που σηκώνεις το τηλέφωνο και παραγγέλνεις οτιδήποτε χωρίς να ρωτήσεις τον γιατρό, τον διαιτολόγο, τον γυμναστή, την αισθητικό σου, το αποτέλεσμα θα είναι σίγουρα λάθος. Εκτός από χρήματά σου, θα χάσεις τον χρόνο και την υγεία σου.

Ακόμα και όταν έχεις τη δυνατότητα να ρωτήσεις κάποιον Επαγγελματία Υγείας γι αυτό που έχεις προαποφασίσει να αγοράσεις, δεν τον ρωτάς. Γιατί το πάθος της ματαιοδοξίας σου για γρήγορο αποτέλεσμα είναι μεγάλο. Αν μπορούσες να το πνίξεις και με τα δυο σου χέρια,  ακόμη και τη μικρή φωνή της λογικής που κάπου υπάρχει μέσα σου, τότε θα το έκανες χωρίς κανένα δισταγμό.

Λένε πως η εμπειρία είναι σαν μια  χτένα που σου χαρίζεται αφού έχεις κάνει πια φαλάκρα. Όπως επίσης η εμπειρία είναι σαν την άδεια τσέπη τη στιγμή που θα χρειαστείς τα χρήματα που σπατάλησες για μια μάταια ελπίδα.

Θεώρησε ως δεδομένο ότι αυτό που σου παρουσιάζεται ως «θεραπευτικό θαύμα» δεν υπάρχει. Σκέψου το λογικά. Αν υπήρχαν ή αν συνέβαιναν αυτά τα «θεραπευτικά θαύματα» θα είχαν λυθεί σε παγκόσμιο επίπεδο όλα τα προβλήματα υγείας.  Επίσης, τα ίδια τα blogs στο διαδίκτυο των συγκεκριμένων εταιρειών  είναι γεμάτα με ψευδή σχόλια περί της αποτελεσματικότητας των συγκεκριμένων προϊόντων.

Ένας υπέρηχος θα μας δώσει, δεν

Πρόσφατα, στενός μου φίλος πήγε για ένα υπέρηχο σε γνωστό διαγνωστικό κέντρο. Του είπαν ότι μόνο με ένα συγκεκριμένο μηχάνημα υπερήχων θα έχανε το λίπος από την κοιλιά και πως η θεραπεία θα κόστιζε 1200 ευρώ. Όταν τους είπε να το σκεφτεί λίγο η τιμή έπεσε στα 600 ευρώ. Όταν τους είπε και με αυτά δυσκολεύεται του είπαν ότι θα του γράψουν τις μισές επισκέψεις στο ΙΚΑ.

Ευτυχώς, αμέσως μετά με κάλεσε για να ρωτήσει τη γνώμη μου. Ευτυχώς επίσης γι’ αυτόν, δεν έχασε το χρόνο του και τα χρήματά του όπως και το ΙΚΑ δεν ζημιώθηκε. Ελπίζω κάποιος αρμόδιος να δώσει ιδιαίτερη προσοχή σ’ αυτή την έμμεση καταγγελία σπατάλης του δημοσίου χρήματος για συγκαλυμμένες θεραπείες περί αισθητικού αποτελέσματος.

Φίλε μου καταναλωτή, αναγνώστη, ασθενή, ή έστω απλώς καλέ μου φίλε. Πριν γίνεις θύμα στα δόντια των μεγαλοκαρχαριών της διαφήμισης και της δημόσιας εξαπάτησης, και μέχρι να υπάρξει όπως έχω πει και στο παρελθόν «Αστυνομία Διαφήμισης» τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου,  όπως εξίσου είμαι βέβαιος και για πολλούς άλλους καταξιωμένους επαγγελματίες υγείας, θα είμαστε πάντα πρόθυμοι να σε βοηθήσουμε και να σε καθοδηγήσουμε να επιλέξεις την πιό ορθή λύση αποκλειστικά για σένα.

Κλείνοντας αυτές τις σκέψεις, μου ήρθε στο μυαλό μια φράση που έχω πάντα όταν ακούω για πολλά κεράσια.

Τίποτα δεν είναι πιο φτηνό από μια ακριβή υπόσχεση… Αλ Καπόνε

 

Σχετικά με τον δημιουργό

Ευάγγελος Ζουμπανέας / Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Ο Ευάγγελος Ζουμπανέας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Είναι Πτυχιούχος Διαιτολόγος Διατροφολόγος από το 1993 με Μεταπτυχιακές Σπουδές και Εξειδίκευση στην Διατροφική και Ψυχολογική αντιμετώπιση διαταραχών (Master Practitioner inEatingDisorders & Obesity) όπως η Νευρική Ανορεξία, η Νευρική Βουλιμία και η Ψυχογενής Παχυσαρκία από τον Εθνικό Οργανισμό για τις Διατροφικές Διαταραχές της Μεγάλης Βρετανίας - NCFED.

Την περίοδο 2006-2007 διετέλεσε υπεύθυνος του Διαιτολογικού Τμήματος της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού και από το 2007 παραμένει τακτικός εξωτερικός συνεργάτης και σύμβουλος της μονάδος.

Είναι πρόεδρος στο Ινστιτούτο Διατροφικών Μελετών & Ερευνών www.insr.gr, Αντιπρόεδρος του Επιστημονικού Κέντρου Μελισσοθεραπείας. και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Παχυσαρκίας.

Είναι τακτικός συνεργάτης ενημερωτικών εκπομπών τόσο της κρατικής αλλά και ιδιωτικής τηλεόρασης. Μέχρι και τον Οκτώβριο του 2002 ήταν πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων - Τεχνολόγων Διατροφής και από τον Ιανουάριο του 2010 είναι πρόεδρος στο Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφικών Μελετών και Ερευνών.

Από το Δεκέμβριο του 2010 είναι διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών - ΚΕΑΔΔ www.keadd.gr το οποίο είναι ο αποκλειστικός συνεργάτης με τον Εθνικό Οργανισμό για τις Διατροφικές Διαταραχές της Μεγάλης Βρετανίας NCFED www.eating-disorders.org.uk για τις πιστοποιημένες εκπαιδεύσεις MasterPractitionerστην αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών.

Πέρα από τις ακαδημαϊκές του γνώσεις στην επιστήμη της Διατροφής, έκανε σπουδές και σε άλλους τομείς όπως Επιχειρησιακό Management, Δημόσιες σχέσεις, Διαφήμιση και Ψυχολογία.

Έρευνες και μελέτες του με θέμα τη Παχυσαρκία και τη Διατροφή, έχουν παρουσιασθεί σε Ελληνικά και Παγκόσμια συνέδρια Διατροφής.

Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά «Διατροφή και Υγεία», «Vita», «Δίαιτα και Διατροφή» «Αρμονία» «FAQ», «AthensVoice» καθώς και σε άλλα περιοδικά και εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας.

Με το συνάδελφό του Μανώλη Μανωλαράκη ιδρύσαν το 1997 την επιστημονική ομάδα Διατροφή - Εφαρμοσμένα Προγράμματα Διατροφικής Αγωγής και Υποστήριξης με αξιόλογους συνεργάτες σε όλη την Ελλάδα. Από τον Οκτώβριο του 1999 είναι εκδότες του επιστημονικού περιοδικού Διατροφή Health & Welnessκαι υπεύθυνοι ύλης του επιστημονικού site www.diatrofi.gr και του ηλεκτρονικού περιοδικού e-foodforthought.

Με το συνάδελφό του Μανώλη Μανωλαράκη είναι συγγραφείς του Οδηγού Καθημερινής Διατροφής υπό τον γενικό τίτλο «Τι καλό θα μαγειρέψεις …σήμερα μαμά;» από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα με θέμα την οργάνωση της διατροφής της Ελληνικής οικογένειας συνοδευόμενο με όλες τις παραδοσιακές συνταγές μαγειρεμένες με ελαφρύ τρόπο που έγινε το απαραίτητο βιβλίο για κάθε οικογένεια ξεπερνώντας τα 20.000 αντίτυπα μέχρι σήμερα..

Τον Απρίλιο του 2009 εκδόθηκε το 2ο προσωπικό του βιβλίο «Διατροφική Νοημοσύνη – η απάντηση στη βουλιμία, την πολυφαγία και την παχυσαρκία» που πολύ γρήγορα αγαπήθηκε από χιλιάδες αναγνώστες που βρήκαν μια ανακουφιστική μέθοδο για να καταπολεμήσουν τη διαταραγμένη σχέση με το φαγητό. Το βιβλίο εκδόθηκε αρχικά από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα και μετέπειτα σε 3η έκδοση από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Τον Μάιο του 2010 εκδόθηκε το 3ο προσωπικό του βιβλίο «Σεφ… στο παρά πέντε- διατροφή, ιδέες & συνταγές για πολυάσχολους» αρχικά από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα και μετέπειτα η 2η έκδοση από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Από νεαρή ηλικία έχει διατελέσει αθλητής της ομάδας μπάσκετ εφήβων του Sporting και έχει επίσης ενασχοληθεί με τις πολεμικές τέχνες και την κολύμβηση Από τον Μάιο του 2004 είναι μέλος του κολυμβητικού αθλητικού συλλόγου Μεταμορφώσεως όπου τον Ιούνιο του 2005 κατέκτησε αργυρό μετάλλιο στα 400mελεύθερο σε αγώνες παλαιμάχων του κολυμβητικού Ομίλου Παλαιού Φαλήρου.

Από το 1995 εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας στο προσωπικό του γραφείο στην Νέα Ιωνία.

Μπορείτε να κλείσετε ραντεβού με τον κύριο Ζουμπανέα είτε τηλεφωνικά στο 2102718360 είτε μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας κράτησης ραντεβού από την ιστοσελίδα: NowDoctor στο link http://www.nowdoctor.gr/ezoumpaneas