Dr Plus - Diatrofi

Διατροφή και Δίαιτα Η ερώτηση της ημέρας

Ποιο τυρί να προτιμήσω;

tyria

Το τυρί είναι ένα δημοφιλές τρόφιμο στην Ελληνική διατροφή.

Σε πολλές περιοχές στον Ελλαδικό χώρο υπάρχουν διάφορα είδη τυριών πολλά από τα οποία έχουν και προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ). Φυσικά, το πιο γνωστό είναι η φέτα.

Τα τυριά παρασκευάζονται κυρίως από γάλα (αγελαδινό, κατσικίσιο, γίδινο κτλ), αλάτι, πυτιά και γαλακτικά βακτήρια. Είναι πλούσια σε:

  • πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας
  • ασβέστιο
  • βιταμίνη D
  • βιταμίνη Α
  • ριβοφλαβίνη (Β2)
  • φώσφορο και μαγνήσιο 

Μια μικρομερίδα τυριού, δηλαδή 30 γραμμάρια, μας προσφέρει το 1/3 της συνιστώμενης ημερίσιας πρόσληψης ασβεστίου.

Παρόλο που το τυρί είναι ένα τρόφιμο με αυξημένη θρεπτική αξία, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην κατανάλωσή του καθώς έχει αυξημένα ποσοστά λίπους κυρίως κορεσμένου, αλατιού και αρκετές θερμίδες. Επομένως, συστήνεται η μέτρια κατανάλωση του από άτομα με δυσλιπιδαιμίες και υπέρταση.

Ιδανικά θα πρέπει να γίνεται η κατανάλωση του με φαγητά τα οποία δεν περιέχουν άλλη πηγή ζωικής πρωτεΐνης όπως τα λαδερά φαγητά, τα όσπρια και τα  λαχανικά προκειμένου να καταναλώσουμε ένα πλήρες και ισορροπημένο γεύμα.

Είδη τυριών

Υπάρχουν πολλά είδη τυρίων, τα οποία χωρίζονται σε 2 μεγάλες κατηγορίες τα λευκά τυριά και τα κίτρινα σκληρά ή ημίσκληρα τυριά.

Ακόμη μπορούν να χαρακτηριστούν ως πλήρη αν χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή τους γάλα πλήρες ή με χαμηλά λιπαρά αν έχει χρησιμοποιηθεί αντίστοιχα για την παρασκευή τους γάλα χαμηλών λιπαρών.

Επίσης, στο εμπόριο θα βρούμε τυριά με χαμηλό αλάτι και τυριά που είτε είναι από τη φύση τους πλούσια σε ασβέστιο, είτε που έχουν εμπλουτιστεί με ασβέστιο.

Τυριά με χαμηλά λιπαρά
  • Ανθότυρο
  • Cottage cheese
  • κατίκι Δομοκού
  • τυρί κρέμα με χαμηλά λιπαρά
  • καλαθάκι Λήμνου με χαμηλά λιπαρά
  • κίτρινα τυριά που φτιάχνονται με γάλα χαμηλών λιπαρών όπως η γραβιέρα
  • μυζήθρα, κεφαλοτύρι και διάφορα άλλα ημίσκληρα τυριά
Τυριά με χαμηλό αλάτι
  • Ανθότυρο
  • μανούρι
  • κάποια είδη μυζήθρας
  • cottage cheese
  • emmental
  • μοτσαρέλα
Τυρία πλούσια σε ασβέστιο
  • Γραβιέρα
  • κασέρι
  • κεφαλοτύρι
  • λαδοτύρο Μυτιλήνης
  • emmental
  • παρμεζάνα

Στον παρακάτω πίνακα θα βρείτε τα περισσότερα είδη τυριών και τη σύστασή τους σε θερμίδες και μακροθρεπτικά συστατικά.

Η σύσταση του κάθε τυριού μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής αλλά και την περιοχή στην οποία παρασκευάζεται.

Είδος τυριού (ανα 100γρ) Θερμίδες (kcal) Υδατάνθρακες (γρ) Πρωτεϊνες (γρ) Λιπαρά (γρ)
Λευκά πλήρη τυριά
Κατσικίσιο 270 0,7 15 23
Μανούρι 374 2 10,5 36
Μοτσαρέλα 300 2,2 22,2 22,3
Φέτα 280 0,5 17 23
Χαλούμι 316 2,5 22 25
Κίτρινα πλήρη τυριά
Γκούντα 356 2,2 25 28
Γραβιέρα 330-480 0,1-0,3 25-29 25-32
Emmental 374 2 28-30 27-29
Edam 315-360 0,1-1,5 23-25 24-30
Κασέρι 320-410 0,1 24-25 24-30
Κεφαλογραβιέρα 360-430 0,3 24-26 29-33
Κεφαλοτύρι 380-440 0,1 25-26 30-33
Λαδοτύρι Μυτιλήνης 460 0,3 26 32
Μανούρι 463 1,3 18 43
Μετσοβόνε 442 0,1 29 29
Παρμεζάνα 390 3,2 35,7 25,8
Reggato 355 0,1 28-29 25-27
Τελεμές 319 0,4 17 25
Τσένταρ 328 0,1 25-28 24-35
Τυριά με χαμηλά λιπαρά
Ανθότυρο 190-230 3-4 11-15 14-17
Μοτσαρέλα 260 2,5 19 20
Κατίκι Δομοκού        
Cottage cheese 100 2-4 9-12 4-5
Μυζήθρα 210-260 1-3 12-30 10-16
Τυρί κρέμα 160 4 8-9 12-13
Emmental 275 0 35 15
Edam 230 3 36 10-
Λογάδι 281 0 32 17
Τσένταρ 232 4,5 14 18

Οι συστάσεις είναι κατά προσέγγιση και διαφέρει ανάλογα τον τρόπο και την περιοχή παρασκευής

Τελικά ποιο τυρί να προτιμήσω;

Ιδανικά αναλόγως τις ανάγκες μας, επιλέγουμε και το κατάλληλο τυρί για να καταναλώσουμε. Δεν υπάρχει καλό ή κακό τυρί, αρκεί να γνωρίζουμε τις ανάγκες μας και να μην το καταναλώνουμε σε υπερβολική ποσότητα.

Αν έχουμε υπέρταση επιλέγουμε ένα τυρί με χαμηλό αλάτι και χαμηλό λίπος, αν έχουμε αυξημένη χοληστερόλη καλό θα ήταν να επιλέξουμε ένα τυρί με χαμηλά λιπαρά.

Τέλος, αν έχουμε οστεοπόρωση ή γενικότερα έλλειψη ασβεστίου καλό θα ήταν να επιλέξουμε ένα τυρί με αυξημένα ποσοστά ασβεστίου.

Βιβλιογραφία
  • «Οδηγός διατροφής για τη ρύθμιση του διαβήτη» , Ελληνική Διαβητολογική Εταιρία
  • Καφάτος Α. & Χασαπίδου Μ. (2001). Πίνακες σύνθεσης ελληνικών τροφίμων
  • USDA (2013). USDA National Nutrient Database for Standard Reference
  • «Εθνικός διατροφικός οδηγός για ενήλικες», Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής, Prolepsis

Σχετικά με τον δημιουργό

Σπυριδούλα Γεωργαλή Διατροφολόγος-Διαιτολόγος

Γεννήθηκα το 1990 στην Αθήνα και μεγάλωσα στη περιοχή του Πειραιά. Το 2009 ξεκίνησα τις σπουδές στο Α.ΤΕΙ Κρήτης στο τμήμα Διατροφής-Διαιτολογίας οπου τις ολοκλήρωσα το 2014.

Έκανα την πρακτική μου άσκηση στο Γενικό Νοσοκομείο Πειραιά Τζάνειο κατά τη διάρκεια της οποίας εκπτώνησα και την πτυχιακή μου εργασία με θέμα «Συμμόρφωση εγκύων με τη Μεσογειακή διατροφή.

Έρευνα σε πληθυσμό της Αθήνας και σύγκριση με πληθυσμό Ηρακλείου Κρήτης». Το 2014 με την απόκτιση του πτυχίου μου ξεκίνησα να εργάζομαι σε φαρμακευτικό χώρο στο τμήμα των συμπληρωμάτων διατροφής.

Το 2017 ξεκίνησα να εργάζομαι ως διαιτολόγος σε γυμναστήριο στη περιοχή του Πειραιά και σε πολυχώρο διατροφής στη Καισαριάνη οπου συνεχίζω να εργάζομαι μέχρι και σήμερα και στους 2 τομείς.

Το έτος 2016-2017 παρaκολούθησα την εκπαίδευση του ΚΕΑΔΔ και απέκτησα εξειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές και την παχυσαρκία ως Master Practitioner in eating disorders and obesity.

Σε όλη τη διάρκεια της πορείας μου ως διαιτολόγος ενημερώνομαι για τις τελευταιές οδηγείες σχετικά με τη διατροφή, παρακολουθώ συνέδρια, ημερίδες και εκπαιδευτικά σεμινάρια μεταξύ των οποίων ήταν και σεμινάριο πρώτων βοηθειών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Τέλος είμαι μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος (ΕΔΔΕ).