Dr Plus - Diatrofi

Η ερώτηση της ημέρας

Ενδορφίνες : Τι είναι και πώς παράγονται

ti-einai-oi-endorfines

Οι ενδορφίνες είναι οπιούχα νευροπεπτίδια τα οποία παράγονται στην υπόφυση και στον υποθάλαμο του εγκεφάλου.

Σκοπός τους είναι να ηρεμούν τον οργανισμό, να γεννούν ένα αίσθημα ευφορίας, να συμβάλλουν στην καλή διάθεση και να εξουδετερώνονται τα υψηλά επίπεδα αδρεναλίνης (ορμόνη που σχετίζεται με το στρες).

Επίσης, μπορούν να λειτουργήσουν σαν φυσικά παυσίπονα στον οργανισμό. Ταυτόχρονα δυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου και καθυστερούν τη διαδικασία γήρανσης του οργανισμού. Όταν οι ενδορφίνες παράγονται σε μεγάλες ποσότητες, συμβάλλουν στην καλύτερη υγεία του σώματος.

Υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες λειτουργίες που οδηγούν στην αύξηση παραγωγής ενδορφινών όπως είναι η γυμναστική, το γέλιο, το σεξ αλλά και η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας.

Γυμναστική – Φυσική Δραστηριότητα

Όσο πιο έντονη είναι η άσκηση που κάνουμε, τόσο περισσότερες ενδορφίνες παράγει το σώμα μας.

Ωστόσο, η σωματική πίεση θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα, γι’ αυτό και ξεκινάμε την άσκηση ήπια και μέχρι το σημείο που νιώθουμε καλά.

Σεξ

Εδώ δεν χρειάζεται να εξηγήσουμε και πολλά. Όλοι γνωρίζουμε ότι όταν κάνουμε σεξ αισθανόμαστε πολλά όμορφα συναισθήματα και ικανοποίηση.

Κατά την ερωτική πράξη, ο οργανισμός εκκρίνει παράλληλα ενδορφίνες. Οι ενδορφίνες ελαττώνουν το στρες και ωφελούν την συνολική λειτουργία του σώματος.

Μαύρη σοκολάτα

Μια μικρή καθημερινή δόση μαύρης σοκολάτας βοηθάει τις ενδορφίνες μας.

Το συμπέρασμα λοιπόν που βγαίνει είναι, να γελάτε άφθονα, να κάνετε σεξ, να έχετε το σώμα σε εγρήγορση με άσκηση, να ασχοληθείτε με κάποιο χόμπι και γενικά να κάνετε μικρά πράγματα για τον εαυτό σας (όπως π.χ ένα χαλαρωτικό μασάζ) τα οποία σας χαλαρώνουν και σας ηρεμούν.

Γιατί, χαλαρό μυαλό και σώμα σημαίνει λιγότερο στρες, μικρότερα ποσοστά κατάθλιψης, καλύτερος ύπνος, ήρεμες συμπεριφορές και φυσικά ενδορφίνες σε ισορροπία.

nantia-Deligianni-diaitologos
Επικοινωνήστε με την Νάντια Δεληγιάννη

Σχετικά με τον δημιουργό

Νάντια Δεληγιάννη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Η Νάντια Δεληγιάννη γεννήθηκε και ζει στον Βόλο. Είναι πτυχιούχος Διαιτολόγος - Διατροφολόγος του Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης (ΑΤΕΙΘ), με μεταπτυχιακές σπουδές και εξειδίκευση στη Διατροφική και Ψυχολογική Αντιμετώπιση Διαταραχών (Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity - Εθνικός Οργανισμός για τις Διατροφικές Διαταραχές της Μεγάλης Βρετανίας – NCFED ). Αυτό της έχει δώσει την δυνατότητα να μπορεί να αντιμετωπίσει διατροφικά και Ψυχολογικά Διαταραχές όπως η νευρική ανορεξία, η νευρική βουλιμία και η ψυχογενής παχυσαρκία . Επιπλέον έχει παρακολουθήσει πλήθος συνεδρίων που αφορούν στην παιδική παχυσαρκία και την αθλητική διατροφή ενώ η ίδια έχει μιλήσει για την παιδική αθλητική διατροφή .Έχει αρθρογραφήσει σε τοπικά περιοδικά και εφημερίδες (Thessaliki press, Εφημερίδα Ταχυδρόμος). Παράλληλα είναι επιστημονική συνεργάτης στον τοπικό αθλητικό σύλλογο ενόργανης γυμναστικής ‘’Ιάσων’’ καθώς και στο γυμναστήριο Gym way. Έχει συμμετάσχει σε ομιλίες σε σχολεία καθώς και στην ημερίδα της Κοιν.Σ.Επ. με θέμα: «Ένταξη, Προσβασιμότητα, Παραγωγικότητα ΑμεΑ» όπου μίλησε για τη συμαντικότητα της διατροφής σε Άτομα με Αναπηρία. Είναι μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος και διατηρεί γραφείο στο Βόλο από το 2014 όπου παρέχει ανάλυση σύστασης σώματος και εξατομικευμένα προγράμματα για αύξηση και απώλεια βάρους σε φυσιολογικές και παθολογικές καταστάσεις, διατροφικές διαταραχές, διατροφή αθλητών, διατροφή παιδιών και εφήβων, εγκυμοσύνη και θηλασμό.