Dr Plus - Diatrofi

Καθημερινή Διατροφή

Βγες νικητής με την πείνα σου

Αν υπάρχουν στιγμές που αισθάνεσαι σαν άγριο θηρίο που θέλει να κατασπαράξει ότι βρει μπροστά του αλλά κάπου στην άκρη του μυαλού σου υπάρχει η προτροπή να μη το κάνεις, τότε τα λίγα λόγια που ακολουθούν θα σε βοηθήσουν να κατανοήσεις τους λόγους που δημιουργούν το συγκεκριμένο θέμα και να αποκτήσεις μια ιδέα με ποιο τρόπο θα αντεπεξέλθεις σε αντίστοιχες δύσκολες καταστάσεις.

Καταρχάς, ας ξεκινήσουμε με το απλό αξίωμα πως ακόμα κι αν δεν υπήρχε τίποτα να φας τη δεδομένη στιγμή, δεν πρόκειται να πεθάνεις, εφόσον κατοικείς σε οποιοδήποτε μέρος αυτού που λέμε Δυτικός Κόσμος. Το άφθονο φαγητό που είχες πάντα στη διάθεσή σου τις προηγούμενες μέρες, μήνες, χρόνια είναι ικανό να σε ζήσει περίπου για επτά με δέκα μέρες για κάθε κιλό λίπος που διαθέτεις πάνω σου. Φαντάσου ότι σε περίπτωση που διαθέτεις δέκα κιλά λίπους περισσότερα του φυσιολογικού, σου φτάνει για να επιβιώσεις για τρεις μήνες τουλάχιστον οπότε αυτό είναι κάτι για να αποκτήσεις μια πρώτη αίσθηση των σωματικών ικανοτήτων σου.

Το δεύτερο σημαντικό θέμα που οφείλεις να έχεις πάντα υπόψη σου είναι το γεγονός ότι κάθε ανθρώπινος οργανισμός που έχει παραμείνει για περισσότερο από τέσσερις ώρες νηστικός, δεν επηρεάζει τόσο τις σωματικές λειτουργίες, αλλά κυρίως τη λειτουργία του εγκεφάλου. Φαντάσου ότι υπό αυτές τις συνθήκες λειτουργείς σαν ένα ζώο που μόλις ξυπνήσει το πρωί και το πρώτο πράγμα που θέλει να κάνει είναι να βρει τροφή. Όσο περνάει η ώρα και δεν βρίσκει αρχίζει και αγριεύει, και όταν τελικά βρει φαγητό τρώει σαν άγριο θηρίο, δηλαδή όσο μπορεί περισσότερο. Οι άνθρωποι που επίσης είναι πλάσματα του ίδιου φυσικού περιβάλλοντος με τα ζώα, είναι απολύτως λογικό υπό συνθήκες παρατεταμένης πείνας να αντιδρούν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος σχεδόν κάθε τέσσερις ώρες εξαντλεί όλα τα αποθέματα γλυκόζης που είναι διαθέσιμα στο αίμα και τότε προκειμένου να βρει εναλλακτικές πηγές ενέργειας, αποστέλλει μια εντολή προς το συκώτι που στην κυριολεξία είναι σαν του δίνει τη διαταγή «Στείλε γλυκόζη τώρα…» Το συκώτι λοιπόν ως υπάκουο όργανο ξεκινά μια διαδικασία που ονομάζεται «γλυκονεογένεση».

Με τη βιοχημική αυτή διεργασία αντιμετωπίζονται οι ανάγκες του σώματος σε γλυκόζη όταν δεν υφίστανται σε επαρκή ποσότητα διαθέσιμοι υδατάνθρακες από την ακολουθούμενη διατροφή.

Μελέτες έχουν δείξει ότι υπό συνθήκες έλλειψης γλυκόζης η ικανότητα του εγκεφάλου να διαχειριστεί καταστάσεις όπως να πάρει ορθές αποφάσεις, να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε συνθήκη στρες, να ικανοποιήσει την ανάγκη για να αποστηθίσει κάποιο κείμενο, είναι ίδια με το να έπρεπε να ανταποκριθεί επαρκώς σε όλα τα προηγούμενα… ενώ έχει πονοκέφαλο.

Από τη στιγμή όμως που ο εγκέφαλος δίνει τη συγκεκριμένη εντολή παραγωγής γλυκόζης, είδη έχει βιώσει ανεπιστρεπτί μια πολύ έντονη συνθήκη στρες. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάς ότι το σώμα σου λειτουργεί κατά κύριο τρόπο με τα βασικά του ένστικτα επιβίωσης. Τη δεδομένη κρίσιμη στιγμή το σώμα δεν μπορεί να γνωρίζει ότι τη στιγμή της απόλυτης πείνας εσύ μπορεί να έχεις χρήματα στην τσέπη σου για να αγοράσεις στην πρώτη ευκαιρία φαγητό, ή ότι επιστρέφοντας σπίτι έπειτα από αρκετές ώρες εργασίας θα σε περιμένει ένα γεμάτο πιάτο στρωμένο στο τραπέζι.

Τη κάθε στιγμή απουσίας διαθέσιμης ενέργειας, ο εγκέφαλος την αντιλαμβάνεται ως μια συνθήκη λοιμού. Η αίσθηση του λοιμού και της άκρατης πείνας αποτελεί μετά τον κίνδυνο του θανάτου από εξωτερική απειλή, την ποιο στρεσογόνα κατάσταση που μπορεί να βιώσει. Άλλωστε μέσα στο ανθρώπινο DNA η συνθήκη του θανάτου από πείνα είναι εκ της γεννήσεως καταγεγραμμένη. Κάθε μορφή έντονης πείνας αντιμετωπίζεται από τον άνθρωπο ως την κοντινή ή μακρινή πιθανότητα για απώλεια της ίδιας της ύπαρξής του. Δίκαια λοιπόν δεν θα μπορούσαμε να του καταλογίσουμε καμία ευθύνη σε κάθε περίπτωση που η βιολογική πείνα για επιβίωση μπορεί να οδηγήσει τον κάθε άνθρωπο προς μια ανεξέλεγκτη ανάγκη, να γεμίσει με όση δυνατόν περισσότερη τροφή που μπορεί να χωράει το στομάχι του. Και μάλιστα υπό τις αντίστοιχες συνθήκες, η πληρότητα του στομάχου δεν θα προκύψει μασώντας αργά την τροφή του αλλά σχεδόν καταπίνοντάς τη. Κι αυτό διότι η υποτιθέμενη απειλή που στέρησε έως τώρα την τροφή, ενδέχεται να ελλοχεύει και τον κίνδυνο της σωματικής ακεραιότητας. Όσο πιο γρήγορα ολοκληρώσει αυτά που μπορεί να καταναλώσει τότε το επόμενο βιαστικό βήμα θα είναι να βρει ένα μέρος για να κρυφτεί. Το καταβρόχθισμα της τροφής είναι επίσης μια διαδικασία γραμμένη βαθιά στο DNA μας.

Η διαφορά του ανθρώπου στο θέμα της διαχείρισης της πείνας από τα άλλα ζώα είναι ότι με βάση τη γνώση μπορεί να προβλέψει τις καταστάσεις. Τα ωρολογιακά σταθερά και σωστά συνδυασμένα γεύματα που μπορούν να καλύπτουν κάθε φορά την απαραίτητη ποικιλία για επαρκή θρέψη αποτελούν το μοναδικό μας όπλο για να βγούμε νικητές με την πείνα μας.

Η ανάγκη για γνώση πως λειτουργούν οι στοιχειώδεις βιοχημικοί μηχανισμοί μέσα στο σώμα μας καθώς και ποιες είναι οι καθημερινές απαιτήσεις όλων των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών που οφείλουμε να παρέχουμε στον οργανισμό μας, μπορούν να μας βοηθήσουν να εξασφαλίσουμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής και να ανταποκριθούμε καλύτερα και λογικότερα στις καθημερινές έντονες συνθήκες που ζούμε όλοι μας.

Σχετικά με τον δημιουργό

Ευάγγελος Ζουμπανέας / Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Ο Ευάγγελος Ζουμπανέας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Είναι Πτυχιούχος Διαιτολόγος Διατροφολόγος από το 1993 με Μεταπτυχιακές Σπουδές και Εξειδίκευση στην Διατροφική και Ψυχολογική αντιμετώπιση διαταραχών (Master Practitioner inEatingDisorders & Obesity) όπως η Νευρική Ανορεξία, η Νευρική Βουλιμία και η Ψυχογενής Παχυσαρκία από τον Εθνικό Οργανισμό για τις Διατροφικές Διαταραχές της Μεγάλης Βρετανίας - NCFED.

Την περίοδο 2006-2007 διετέλεσε υπεύθυνος του Διαιτολογικού Τμήματος της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού και από το 2007 παραμένει τακτικός εξωτερικός συνεργάτης και σύμβουλος της μονάδος.

Είναι πρόεδρος στο Ινστιτούτο Διατροφικών Μελετών & Ερευνών www.insr.gr, Αντιπρόεδρος του Επιστημονικού Κέντρου Μελισσοθεραπείας. και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Παχυσαρκίας.

Είναι τακτικός συνεργάτης ενημερωτικών εκπομπών τόσο της κρατικής αλλά και ιδιωτικής τηλεόρασης. Μέχρι και τον Οκτώβριο του 2002 ήταν πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων - Τεχνολόγων Διατροφής και από τον Ιανουάριο του 2010 είναι πρόεδρος στο Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφικών Μελετών και Ερευνών.

Από το Δεκέμβριο του 2010 είναι διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών - ΚΕΑΔΔ www.keadd.gr το οποίο είναι ο αποκλειστικός συνεργάτης με τον Εθνικό Οργανισμό για τις Διατροφικές Διαταραχές της Μεγάλης Βρετανίας NCFED www.eating-disorders.org.uk για τις πιστοποιημένες εκπαιδεύσεις MasterPractitionerστην αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών.

Πέρα από τις ακαδημαϊκές του γνώσεις στην επιστήμη της Διατροφής, έκανε σπουδές και σε άλλους τομείς όπως Επιχειρησιακό Management, Δημόσιες σχέσεις, Διαφήμιση και Ψυχολογία.

Έρευνες και μελέτες του με θέμα τη Παχυσαρκία και τη Διατροφή, έχουν παρουσιασθεί σε Ελληνικά και Παγκόσμια συνέδρια Διατροφής.

Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά «Διατροφή και Υγεία», «Vita», «Δίαιτα και Διατροφή» «Αρμονία» «FAQ», «AthensVoice» καθώς και σε άλλα περιοδικά και εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας.

Με το συνάδελφό του Μανώλη Μανωλαράκη ιδρύσαν το 1997 την επιστημονική ομάδα Διατροφή - Εφαρμοσμένα Προγράμματα Διατροφικής Αγωγής και Υποστήριξης με αξιόλογους συνεργάτες σε όλη την Ελλάδα. Από τον Οκτώβριο του 1999 είναι εκδότες του επιστημονικού περιοδικού Διατροφή Health & Welnessκαι υπεύθυνοι ύλης του επιστημονικού site www.diatrofi.gr και του ηλεκτρονικού περιοδικού e-foodforthought.

Με το συνάδελφό του Μανώλη Μανωλαράκη είναι συγγραφείς του Οδηγού Καθημερινής Διατροφής υπό τον γενικό τίτλο «Τι καλό θα μαγειρέψεις …σήμερα μαμά;» από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα με θέμα την οργάνωση της διατροφής της Ελληνικής οικογένειας συνοδευόμενο με όλες τις παραδοσιακές συνταγές μαγειρεμένες με ελαφρύ τρόπο που έγινε το απαραίτητο βιβλίο για κάθε οικογένεια ξεπερνώντας τα 20.000 αντίτυπα μέχρι σήμερα..

Τον Απρίλιο του 2009 εκδόθηκε το 2ο προσωπικό του βιβλίο «Διατροφική Νοημοσύνη – η απάντηση στη βουλιμία, την πολυφαγία και την παχυσαρκία» που πολύ γρήγορα αγαπήθηκε από χιλιάδες αναγνώστες που βρήκαν μια ανακουφιστική μέθοδο για να καταπολεμήσουν τη διαταραγμένη σχέση με το φαγητό. Το βιβλίο εκδόθηκε αρχικά από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα και μετέπειτα σε 3η έκδοση από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Τον Μάιο του 2010 εκδόθηκε το 3ο προσωπικό του βιβλίο «Σεφ… στο παρά πέντε- διατροφή, ιδέες & συνταγές για πολυάσχολους» αρχικά από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα και μετέπειτα η 2η έκδοση από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Από νεαρή ηλικία έχει διατελέσει αθλητής της ομάδας μπάσκετ εφήβων του Sporting και έχει επίσης ενασχοληθεί με τις πολεμικές τέχνες και την κολύμβηση Από τον Μάιο του 2004 είναι μέλος του κολυμβητικού αθλητικού συλλόγου Μεταμορφώσεως όπου τον Ιούνιο του 2005 κατέκτησε αργυρό μετάλλιο στα 400mελεύθερο σε αγώνες παλαιμάχων του κολυμβητικού Ομίλου Παλαιού Φαλήρου.

Από το 1995 εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας στο προσωπικό του γραφείο στην Νέα Ιωνία.

Μπορείτε να κλείσετε ραντεβού με τον κύριο Ζουμπανέα είτε τηλεφωνικά στο 2102718360 είτε μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας κράτησης ραντεβού από την ιστοσελίδα: NowDoctor στο link http://www.nowdoctor.gr/ezoumpaneas