Dr Plus - Diatrofi

Καθημερινή Διατροφή

ΕΧΩ ΔΥΣΑΝΕΞΙΑ ΣΤΗ ΛΑΚΤΟΖΗ;

Όταν αναφερόμαστε σε τροφική δυσανεξία εννοούμε τις ανεπιθύμητες αντιδράσεις που προέρχονται από τη  λήψη τροφής. Η δυσανεξία στη λακτόζη (lactoseintolerance) είναι η συχνότερη μορφή δυσανεξίας. Η λακτόζη είναι ο κύριος υδατάνθρακας στο αγελαδινό γάλα(4,2-5,2%) ενώ την συναντάμε σε μεγαλύτερο ποσοστό στο μητρικό γάλα (6,5-7%) και χρησιμεύει στην απορρόφηση του ασβεστίου . Υδρολύεται σε γλυκόζη και γαλακτόζη στο λεπτό έντερο μέσω ενός ενζύμου, της λακτάσης.

Η δυσανεξία στη λακτόζη, σπάνια παρατηρείται εκ γενετής. Στους ενήλικες η δυσανεξία στη λακτόζη, οφείλεται σε σταδιακή μείωση της δράσης της λακτάσης και αρχίζει από την παιδική ηλικία. Η λακτόζη μπορεί να είναι ανεκτή σε μικρές ποσότητες ή καθόλου, ανάλογα με το βαθμό μειωμένης δράσης της λακτάσης.

Συμπτώματα

Τα συνηθέστερα συμπτώματα που εμφανίζονται μετά την κατανάλωση γάλακτος και των προϊόντων του είναι:

 • Τυμπανισμός
 • Ναυτία
 • Κοιλιακές κράμπες
 • Κοιλιακός πόνος ή κολικοί
 • Έκλυση αερίων
 • Διάρροια

Η εκδήλωση των συμπτωμάτων γίνεται άμεσα μετά την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων (30 λεπτά έως 2 ώρες). Τα συμπτώματα ποικίλουν ανάλογα με το βαθμό μειωμένης δράσης της λακτάσης.

Διάγνωση

Η δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να διαγνωστεί με διάφορα τεστ:

 • Τεστ δυσαπορρόφησης της λακτόζης μέσω παρακολούθησης της αύξησης της γλυκαιμίας
 • Τεστ αναπνοής με μέτρηση υδρογόνου στον εκπνεόμενο αέρα μέσα από χορήγηση λακτόζης
 • Μέτρηση του pH των κοπράνων

Αντιμετώπιση

Όταν κάποιο άτομο διαγνωστεί με τη συγκεκριμένη δυσανεξία θα πρέπει:

 • Σε πρώτο στάδιο να μην καταναλώνει καθόλου λακτόζη για κάποιο διάστημα
 • Στη συνέχεια γίνεται σταδιακή εισαγωγή τροφών με λακτόζη

Είναι πολύ σημαντικό να μάθει ο ασθενής να διαβάζει τις ετικέτες των τροφίμων. Μεγάλη προσοχή διότι εκτός από το γάλα και τα προϊόντα του μπορούμε να συναντήσουμε την λακτόζη σε τροφές όπως: αρτοσκευάσματα, ψωμί, δημητριακά πρωινού, ζαχαρωτά, παξιμάδια, έτοιμες σούπες, έτοιμες σάλτσες, αλλαντικά, αναψυκτικά. Επίσης σκευάσματα θυροξίνης περιέχουν λακτόζη.

 • Λήψη σκευασμάτων λακτάσης με τη μορφή σταγόνων ή χαπιού
 • Πρόσληψη προβιοτικών που περιέχουν λακτάση
 • Μέτρηση ασβεστίου και βιταμίνης D

Υπάρχουν δεκάδες είδη γαλακτοκομικών που διαθέτουν διαφορετική περιεκτικότητα σε λακτόζη. Όσοι έχουν δυσανεξία στη λακτόζη μπορούν να καταναλώσουν γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση διότι η περιεκτικότητα της λακτόζης μειώνεται. Δοκιμάζοντας λοιπόν τα προϊόντα αυτά μπορεί να βρει το επιτρεπτό όριο ανοχής που δεν του προκαλεί συμπτώματα.

Σχετικά με τον δημιουργό

Λουκία Δραγανιδάκη Διατροφολόγος-Διαιτολόγος

Απόφοιτη τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης (Α.Τ.Ε.Ι.Θ.). Στα πλαίσια των σπουδών ολοκλήρωσε μελέτη σχετικά με το μεταβολικό σύνδρομο στους νομούς της Κρήτης και έκανε την πρακτική άσκηση σε γνωστό διαιτολογικό γραφείο της Αθήνας. Εξειδικεύεται στις Διατροφικές Διαταραχές και στην Παχυσαρκία [Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity – Κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ,www.keadd.gr) ] που λειτουργεί υπό την πλήρη εποπτεία και συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών της Μεγάλης Βρετανίας και τελεί υπό την αιγίδα του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων (British Psychological Society – BPS). Το 2015 παρακολούθησε στο πλαίσιο προγράμματος συμπληρωματικής εκπαίδευσης, στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, επιμορφωτική εκπαίδευση με θέμα την Κλινική Διατροφή. Το Σεπτέμβριο του 2016 μέσω του Πανεπιστημίου Αιγαίου, παρακολουθησε επιμορφωτικό πρόγραμμα για Κατάρτιση στη Συμβουλευτική, στο Life Coaching και στο Mentoring. Από το 2014 βλέπει περιστατικά για απώλεια βάρους, αθλητική διατροφή, κλινικές και φυσιολογικές καταστάσεις, διατροφικές διαταραχές. Από τον Νοέμβριο του 2016 διατηρεί το δικό της διαιτολογικό γραφείο παρέχοντας συμβουλές διατροφής, άσκησης και ψυχολογική υποστήριξη. Παρακολουθεί τις εξελίξεις της επιστήμης της διατροφής συμμετέχοντας σε συνέδρια και ημερίδες. Είναι μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Ελλάδος και εξωτερικός συνεργάτης της Ελληνικής Εταιρείας Σκλήρυνσης κατά Πλάκας.

- από το 2014 παρακολούθηση περιστατικών απώλεια βάρους

- 2016 έως 2017 υπεύθυνη διαιτολογικού τμήματος σε πολυδύναμο κέντρο αισθητικής στα νότια προάστια

- απο τον 11/2016 εργάζομαι στο δικό μου διαιτολογικό γραφείο

Πληροφορίες:

Διεύθυνση: Θέμελη 2 & Ιουστινιανού, 114 73 Πεδίον του Άρεως
Τηλ: 210 88 39 515
Email: info@nutriharmony.gr
www.nutriharmony.gr