Dr Plus - Diatrofi

Καθημερινή Διατροφή

Γιατί το να ΄΄κλέβεις΄΄ σε μία δίαιτα δεν είναι πάντα κακό

΄΄ Έχω φτάσει στα κιλά μου αλλά τα ξαναπήρα μέσα σε ένα μήνα΄΄ . Αυτή είναι μια φράση, που λίγο πολύ όλοι όσοι ασχολούνται με τον κλάδο της διατροφής και γενικότερα με τον χώρο της υγείας έχουν ακούσει και έχουν κληθεί να αντιμετωπίσουν και να δώσουν λύση . Αυτή η κατάσταση είναι απόρροια λανθασμένων επιλογών τόσο του ενδιαφερόμενου όσο και του επιβλέπων διαιτολόγου. Όταν κάποιος ηθελημένα ξεκινάει μία δίαιτα ή διατροφή, προφανώς έχει τους λόγους του που αφορούν κυρίως είτε την εμφάνιση του είτε το κάνει για λόγους υγείας. Τι γίνεται όμως όταν ο ενδιαφερόμενος κατακτήσει τον στόχο του? Θα επιστρέψει στις παλιές του ανθυγιεινές επιλογές με αποτέλεσμα να καταστρέψει σε βάθος χρόνου την όλη του προσπάθεια ή θα επανέλθει έχοντας κάνει την υγιεινή διατροφή πλέον τρόπο ζωής?

Δεν διαφωνεί κανένας στο γεγονός ότι η πιστή εφαρμογή μίας σωστής μακροχρόνιας δίαιτας ή διατροφής θα έχει σίγουρα και  θετικά αποτελέσματα . Ωστόσο η ίδια αυστηρότητα της δίαιτας σε συνδυασμό με την στέρηση κάποιων τροφών είναι αυτή που θα οδηγήσει πολλές φορές τον ενδιαφερόμενο, κατά κάποιο τρόπο να ΄΄ξεσπάσει΄΄ αργότερα, όταν η επίβλεψη από τον διαιτολόγο σταματήσει και η διατροφική συμβουλευτική προέρχεται πλέον από τον ίδιο του τον εαυτό. Σκοπός του επιβλέπων διατροφολόγου είναι να μυήσει τον ενδιαφερόμενο στην σωστή και καλή διατροφή προσπαθώντας να του το περάσει ως τρόπο ζωής . Ακόμα και μετά την επίτευξη του στόχου θα πρέπει να γνωρίζει πότε, ποιες και ποιά θα είναι η συχνότητα κατανάλωσης επιβαρυντικών για την υγεία τροφών και αυτή η γνώση μπορεί να έρθει κατά κύριο λόγο από την εξάσκηση του οργανισμού κατά την διάρκεια της δίαιτας.

Ερχόμαστε λοιπόν στο ζητούμενο, δηλαδή στο πως θα επιτευχθούν τα παραπάνω. Το να΄΄κλέβεις΄΄ σε μία δίαιτα μπορεί πολλές φορές να αποδειχθεί καταστροφικό και να αναιρέσει την όλη προηγούμενη σκληρή προσπάθεια που έχεις κάνει . Το να ΄΄κλέβεις΄΄ όμως ελεγχόμενα και με την επίβλεψη ενός ειδικού είναι κάτι εντελώς διαφορετικό και μπορεί να ικανοποιήσει τις διατροφικές σου επιθυμίες.

  • Έρευνα

Έρευνες έχουν δείξει ότι η στέρηση των αγαπημένων μας τροφών δυσκολεύει και την προσπάθεια για απώλεια βάρους και αυτό γιατί οι εγκεφαλικές εντολές, που ζητούν για παράδειγμα ζάχαρη, προκαλούν δυσφορία στον οργανισμό και αυτόματη αποστασιοποίηση από την τήρηση του διατροφικού πλάνου.

Σε πανεπιστήμιο της Ολλανδίας το 2013, 30 ενήλικες γυναίκες συμμετέχοντες ίδιου βάρους και ηλικίας ακολούθησαν για ένα μήνα δίαιτα που τους παρείχαν οι εκεί ειδικοί διαιτολόγοι. Οι μισές κατανάλωναν 1500 θερμίδες σταθερά, ενώ οι άλλες μισές τις ίδιες, με την μόνη διαφορά ότι κάθε τελευταία ημέρα της εβδομάδας είχαν την πολυτέλεια να καταναλώσουν 2400 θερμίδες. Οι επιπρόσθετες θερμίδες  συμπεριλάμβαναν τις αγαπημένες τους τροφές και λιχουδιές , πάντα όμως σε μετριασμένες ποσότητες και τις σωστές ώρες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο μέσος όρος απώλειας κιλών και στις δύο ομάδες ήταν ο ίδιος. Ωστόσο η δεύτερη ομάδα με την ΄΄ελεύθερη ημέρα΄΄ φάνηκε να είναι πιο χαρούμενη και ψυχολογικά πιο έτοιμη στο να συνεχίσουν το διατροφικό πλάνο.

Τα αποτελέσματα αυτά είναι σε μεγάλο βαθμό ενθαρρυντικά. Το να καταναλώσεις, ελεγχόμενα τροφές εκτός διατροφικού πλάνου, για παράδειγμα , μία σοκολάτα ή ένα κομμάτι κέικ ή ένα κομμάτι πίτσα, ή ένα ποτήρι παραπάνω κρασί κλπ δεν θα πρέπει να θεωρείται ως μία αποτυχία ή αδυναμία του οργανισμού ή ακόμα ένδειξη έλλειψης θέλησης αλλά να σας δίνουν το έναυσμα για ακόμη καλύτερη και περισσότερη μελλοντική προσπάθεια και να εντάσσονται σε μία ολοκληρωμένη και ισορροπημένη διατροφή.

Αυτές οι έρευνες και αυτού του είδους τα άρθρα όμως, δεν αποτελούν την προσωπική μας δικαιολογία για ανεξέλεγκτη κατανάλωση και παρέκκλιση από την δίαιτα και το διατροφικό μας πλάνο. Σκοπός είναι όλο αυτό να γίνει τρόπος ζωής και να κατανοήσουμε τις πραγματικές ανάγκες του σώματος μας που θα καλυφθούν με πλήρη και ισορροπημένη διατροφή , χωρίς να απαγορεύονται αυστηρά συγκεκριμένες τροφές , πάντα με τη σωστή εξειδικευμένη καθοδήγηση.

ΠΑΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ !

Σχετικά με τον δημιουργό

Βασίλης Παυλίδης- Σπουδαστής Διαιτολογίας- Διατροφής ΑΤΕΙ

Σπουδαστής στο τμήμα διατροφής και διαιτολογίας στο Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης (Α.Τ.Ε.Ι.Θ).
Προπονητής αντισφαίρισης (tennis)

Ο Παυλίδης Βασίλης γεννήθηκε στην Πτολεμαΐδα , στις 15 Αυγούστου του 1990. Αποφοίτησε με άριστα από το 1ο γενικό λύκειο Πτολεμαΐδας και ακολούθησε τις σπουδές στο Α.Τ.Ε.Ι.Θ ως διαιτολόγος – διατροφολόγος. Ασχολείται ενεργά με την προσωπική συμβουλευτική στο κλάδο της διατροφής.
Υπήρξε αθλητής της αντισφαίρισης και πλέον προπονητής, σε παιδιά εφήβους και ενήλικες, παρέχοντας παράλληλα συμβουλές και προγράμματα διατροφής τόσο σε αθλητές όσο και σε μη αθλητές.
Είναι ιδρυτικό μέλος του ομίλου αντισφαίρισης Λαγκαδά Θεσσαλονίκης που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2011. Επίσης έχει συμμετάσχει σε διάφορα summer youth camps στη Θεσσαλονίκη ως διοργανωτής , σύμβουλος διατροφής και προπονητής tennis.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ :
• Παχυσαρκία και διαβήτης τύπου 2.
• Διατροφή και μακροζωία.
• Η μεσογειακή διατροφή στις μέρες μας.
• Μαθαίνοντας στο παιδί τον κόσμο της άθλησης.
• Ψυχολογία και διατροφή στον χώρο της αντισφαίρισης.
• Αερόβια άσκηση : Αλλαγή ψυχολογίας και σωστή διατροφή.

Αρθρογράφος στις διαδικτυακές σελίδες: diatrofi.gr
athlisis.gr

e-mail: pavlidis.vasilios@gmail.com
Τηλ επικ.: 6980256157