Dr Plus - Diatrofi

Καθημερινή Διατροφή

Πηγές προβιοτικών

προβιοτικά

Τα προβιοτικά είναι μη παθογόνοι μικροοργανισμοί, συνήθως βακτήρια, που βρίσκονται σε τρόφιμα και συμπληρώματα διατροφής, και είναι παρόμοια με τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου.

Οι μικροοργανισμοί αυτοί επιβιώνουν κατά τη διάβασή τους από τη γαστρεντερική οδό, και εγκαθίστανται στο έντερο. Εκεί, ενισχύουν τη δράση της εντερικής μικροχλωρίδας μας, και καταπολεμούν τα παθογόνα βακτήρια, χαμηλώνουν το pH του εντέρου και ζυμώνουν την τροφή, παράγοντας ουσίες χρήσιμες για τον οργανισμό μας.

Υπάρχουν περισσότερα από 500 διαφορετικά ειδή μικροοργανισμών στο πεπτικό μας σύστημα. Τα είδη που συναντώνται συχνότερα, και φαίνεται να έχουν ευεργετικά οφέλη για τον οργανισμό μας είναι οι Saccharomyces, οι Lactobacillus και τα Bifobacterium.

Προβιοτικά θα βρείτε στα τρόφιμα ζυμωμένα από μικροοργανισμούς. Οι κυριότερες πηγές στη διατροφή μας είναι:

Γιαούρτι: είναι το πιο γνωστό και ευρέως καταναλώσιμο τρόφιμο με προβιοτικά, λόγω της απαλής γεύσης και μυρωδιάς του. Η ύπαρξη πέτσας στο γιαούρτι, υποδηλώνει ότι έχει ζωντανούς μικροοργανισμούς.

Κεφιρ: Πρόκειται για ζυμωμένο γάλα, το οποίο μοιάζει με ρευστό γιαούρτι. Έχει μεγαλύτερη ποσότητα προβιοτικών σε σχέση με το γιαούρτι και μπορεί είτε να αγοραστεί, είτε να παρασκευαστεί από τον καθένα στο σπίτι, προσθέτοντας στο γάλα, ζωντανά βακτήρια.

Πίκλες: Οι πίκλες, οι οποίες προέρχονται από αγγούρι, είτε από άλλα λαχανικά, όπως καρότο και πιπεριά, αποτελούν μια vegan επιλογή πλούσια σε προβιοτικά και βιταμίνες. Ωστόσο, επειδή έχουν αρκετό αλάτι, χρειάζεται προσοχή στην ποσότητα που καταναλώνετε.

Sauerkraut ή ξινολάχανο: Πρόκειται για ζυμωμένο λάχανο, πλούσιο σε Λακτοβάκιλλους, το οποίο παραδοσιακά παράγεται στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης και καταναλώνεται ως συνοδευτικό στα λουκάνικα ή στα hot dog.

Συμπληρώματα: Παρόλο που δεν είναι τρόφιμα, αποτελούν πηγή προβιοτικών, και μάλιστα καλή, αφού δίνουν τη δυνατότητα επιλογής να επιλέξουμε το είδος των μικροοργανισμών που θα καταναλώσουμε, καθώς και την ποσότητα τους.

Παρά τα παραπάνω, δεν περιέχουν όλα τα ζυμωμένα τρόφιμα προβιοτικά. Εάν το προϊόν βρίσκεται εκτός ψυγείου, έχει ψηθεί, ή έχει υποστεί άλλη επεξεργασία, υπάρχει πιθανότητα να μην περιέχει πλέον ευεργετικά μικρόβια. Προκειμένου λοιπόν να το διαπιστώσετε, αρκεί να διαβάσετε την ετικέτα τροφίμων και να βρείτε αναγραφή «περιέχει ζωντανή και ενεργή καλλιέργεια».

Τέλος, παρόλο που τα προβιοτικά έχουν οφέλη για την υγεία μας, δεν υπάρχει ακόμα συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη προβιοτικών. Έτσι, η γενική κατευθυντήρια γραμμή είναι να προσθέτετε όσο το δυνατόν περισσότερες ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή διατροφή σας.

Σχετικά με τον δημιουργό

Ολυμπία Βλασερού Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Ονομάζομαι Ολυμπία Βλασερού και είμαι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.
Αποφοίτησα από το τμήμα «Επιστήμης της Διαιτολογίας & Διατροφής» του Χαροκοπείου Πανεπιστήμιου το 2011 και από τότε εργάζομαι ως διαιτολόγος- διατροφολόγος.
Για την πτυχιακή μου εργασία, συμμετείχα στην επιδημιολογική μελέτη MEDIS (Mediterranean Islands Study), με ερευνητικό αντικείμενο «Κατανάλωση αφεψημάτων και ΔΜΣ, στην τρίτη ηλικία». Στα πλαίσια της πρακτικής άσκησης συνεργάστηκα με τα Νοσοκομειακά Ιδρύματα «Γ.Ν.Α Γ.Γεννηματάς» και «Γ.Ν.Α. Αλεξάνδρα».
Έχω εργαστεί σαν ανεξάρτητος συνεργάτης σε γυμναστήρια της Αθήνας όπως το ‘Holmes Place’.
Διατηρώ το γραφείο μου στο κέντρο αισθητικής και διαιτολογίας Nefer, στην Ηλιούπολη, ενώ συνεργάζομαι και με άλλα κέντρα αισθητικής.
Πραγματοποιώ συχνά ομιλίες εθελοντικά σε νηπιαγωγεία και σχολεία, ενώ υπήρξα και μέλος της τοπικής ομάδας του δήμου Αργυρούπολης- Αττικής, για το διεθνές πρόγραμμα «ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ by EPODE».
Είμαι μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων (ΠΣΔΔ) και της Ένωσης Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος (ΕΔΔΕ).
Είμαι πιστοποιημένη επαγγελματίας στις διατροφικές διαταραχές, έχοντας αποκτήσει τον τίτλο Master Practitioner in eating disorders από το Κέντρο Εκπαίδευσης και αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ).