Dr Plus - Diatrofi

Καθημερινή Διατροφή Τρόφιμα

Πορτοκάλι . . .  το θαυματουργό φρούτο της Αργολίδας

Portokalia-argous

Μια ωραία ιστορία

Ο βασιλιάς της Τίρυνθας, Ευρυσθέας διέταξε Ηρακλή να του φέρει τα μήλα των Εσπερίδων. Τα δέντρα αυτά βρίσκονταν στον κήπο των θεών και ήταν δώρο της Γαίας στην Ήρα, για το γάμο της με τον Δία.

Πιθανόν γι’ αυτό, το πορτοκάλι θεωρείται σύμβολο της γονιμότητας και της ευτυχισμένης συζυγικής ζωής

Η Ήρα για να προστατέψει αυτά τα δέντρα ανέθεσε τη φύλαξή τους στις νύμφες Εσπερίδες και στον ακοίμητο δράκο Λάδωνα, ένα φίδι με εκατό κεφάλια.

Μετά από πολλές περιπέτειες, ο Ηρακλής κατάφερε να πάρει τρεις χρυσούς καρπούς και να τους φέρει στον Ευρυσθέα, ο οποίος δεν θέλησε να τους κρατήσει και τους έδωσε στον Ηρακλή. Ο Ηρακλής με τη σειρά του, τους χάρισε στην θεά Αθηνά κι αυτή τους επέστρεψε στον κήπο των θεών, αφού η κλοπή τους ήταν μια βέβηλη πράξη.

Από τα μυθολογικά μήλα των Εσπερίδων προέρχεται και ο γενικός χαρακτηρισμός κατηγορίας φρούτων που ονομάζονται εσπεριδοειδή. Αν και δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο, δεν παύει να είναι μια πολύ ωραία ιστορία.

Στην Ελλάδα, σήμερα, η πορτοκαλιά καλλιεργείται κυρίως στη Λακωνία, στην Αργολίδα και στην περιοχή της Άρτας.

Από τα τέλη του 19ου αιώνα η άνυδρη πεδιάδα της Αργολίδας ήταν εντελώς γυμνή. Η καλλιέργεια του πορτοκαλιού άρχισε την περίοδο του μεσοπολέμου όταν έγινε δυνατή η άρδευση της πεδιάδας με νερό. Η παραγωγή του πορτοκαλιού στην Αργολίδα εξαπλώθηκε ευρέως τη δεκαετία του 1950 και σήμερα αποτελεί το 70% της συνολικής καλλιέργειας.

Ας το γνωρίσουμε…

Το σχήμα του είναι σφαιρικό ή ωοειδές, η φλούδα του παχιά ή λεπτή ανάλογα με την ποικιλία και η σάρκα του έχει χρώμα πορτοκαλί ή κόκκινο (όπως το σαγκουίνι).

Η εξωτερική επιφάνεια της φλούδας είναι σχετικά ανώμαλη και φέρει μικρά αδενώδη στίγματα που παράγουν αρωματικό αιθέριο έλαιο.

Το πορτοκάλι έχει γλυκιά ή γλυκόξινη γεύση και είναι λιγότερο ή περισσότερο αρωματικό ανάλογα με την ποικιλία και την ποιότητα. Κάποια ελαφριά πικρή γεύση που παρατηρείται μερικές φορές οφείλεται σε ποσότητα αιθέριου ελαίου που έχει εισχωρήσει στη σάρκα.

Είναι γνωστά για την περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, η οποία είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, βοηθώντας στην προστασία των κυττάρων μας από πιθανές βλάβες και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ένα μέτριο σε μέγεθος πορτοκάλι μας περιέχει 62 θερμίδες και μας προμηθεύει με σχεδόν το 100% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη C. Επιπλέον, τα πορτοκάλια είναι καλή πηγή φυτικών ινών, βιταμινών του συμπλέγματος Β, βιταμίνης Α, ασβεστίου και καλίου.

Στο αγαπημένο μας φρούτο υπάρχουν φυτοχημικές ουσίες και φλαβονοειδείς χημικές ενώσεις με αντιοξειδωτικές επιδράσεις, προσφέροντας μέγιστη προστασία έναντι της  παραγωγής των ελευθέρων ριζών, με ιδιαίτερα βλαπτική επίδραση στο κύτταρο.

Έρευνες υποδεικνύουν ότι αυτά τα συστατικά των εσπεριδοειδών βοηθούν στη ενίσχυση του ανθρώπινου οργανισμού και τον προστατεύουν από διάφορες παθήσεις, ενώ παράλληλα  διαθέτουν αντιφλεγμονώδη, αντιική και αντιμικροβιακή δράση.

Οφέλη στην υγεία

  • η μείωση κινδύνου καρδιαγγειακών νόσων που σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο θανάτου από ισχαιμική καρδιακή νόσο
  • ρύθμιση αρτηριακής πίεσης
  • κίνδυνο καρκίνου του παχέους εντέρου
  • των επιπέδων σακχάρου, λιπιδίων και ινσουλίνης στο αίμα
  • μείωση των ρυτίδων και βελτίωση της συνολικής υφής του δέρματος.

Πολύ σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ότι η φλούδα πορτοκαλιού περιέχει στην πραγματικότητα υψηλότερες ποσότητες συγκεκριμένων θρεπτικών ουσιών από ότι η σάρκα, οπότε χρησιμοποιώντας συνταγές που περιέχουν ξύσμα από πορτοκάλι, θα ενισχύσετε ακόμα περισσότερο την διατροφή σας.

Βιβλιογραφία
  • Αναγνωστόπουλος Ν. – Γάγαλης Γ., «Η Αργολική Πεδιάς», Αθήναι, 1938
  • Ναυπλιακά Ανάλεκτα, τόμος ΙV (2000), έκδοση Δήμου Ναυπλιέων
  • Ndb.nal.usda.gov. (2019). Food Composition Databases Show Foods List. [online] Available at: https://ndb.nal.usda.gov/ndb/search/list?home=true [Accessed 14 May 2019]
  • Healthline. (2019). 7 Health Benefits of Citrus Fruits. [online] Available at: https://www.healthline.com/nutrition/citrus-fruit-benefits [Accessed 14 May 2019]
  • Chhikara N, e. (2019). Citrus medica: nutritional, phytochemical composition and health benefits – a review. – PubMed – NCBI.[online] Ncbi.nlm.nih.gov. Available at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29594287

Σχετικά με τον δημιουργό

Δήμητρα Κυριακοπούλου / Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Γεννήθηκα στο Άργος, είμαι απόφοιτη του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας Κρήτης, ΑΤΕΙ Σητείας.

Πραγματοποίησα πρακτική άσκηση στο Διαιτολογικό Τμήμα του Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τρίπολης ενώ παράλληλα εκπονούσα την πτυχιακή μου εργασία με θέμα την Αυξητική Ορμόνη και Διατροφή.

Έχω παρακολουθήσει σεμινάριο εξειδίκευσης με τίτλο: Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity – Κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ, www.keadd.gr) ] που λειτουργεί υπό την πλήρη εποπτεία και συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών της Μεγάλης Βρετανίας και τελεί υπό την αιγίδα του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων (British Psychological Society – BPS).

Έχω παρακολουθήσει σεμινάριο επιμόρφωσης με τίτλο: “Βασικές Αρχές Αθλητικής Διατροφής” από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο στο πρόγραμμα Θεαίτητος.

Έχω παρακολουθήσει σεμινάριο επιμόρφωσης με τίτλο: “Haccp: Food- Borne Biological Hazards Analysis” από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Από το 2012 παρακολουθώ περιστατικά για απώλεια βάρους, αθλητική διατροφή, κλινικές και φυσιολογικές καταστάσεις, διατροφικές διαταραχές.

Από το 10 / 2016 διατηρώ διαιτολογικό γραφείο στην περιοχή του Άργους. Επίσης το 2013 είχα απασχοληθεί στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Άργους- Μυκηνών στη θέση του Διαιτολόγου στο πεντάμηνο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας, ΕΣΠΑ.

Από το 2016 παρέχω τις διαιτολογικές μου συμβουλές σε ηλεκτρονικά περιοδικά: στο madamefigaro.gr και missbloom.gr. Αρθρογραφώ στην εβδομαδιαία τοπική εφημερίδα Αργολική Ανάπτυξη.

Συνεργάζομαι με την τοπική ομάδα παίδων στο άθλημα της καλαθοσφαίρισης.

Είμαι μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων – Διατροφολόγων Ελλάδος, ΕΔΔΕ.

Είμαι μέλος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας.

Κατέχω Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Πρώτων Βοηθειών .
• Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity
• Από το 2012 παρακολουθώ περιστατικά για απώλεια βάρους
• 10/2016 εργάζομαι στο δικό μου διαιτολογικό γραφείο
• Συνεργάζομαι με τοπικές αθλητικές ομάδες