Dr Plus - Diatrofi

Καθημερινή Διατροφή

Το βραδινό φαγητό, τελικά μας παχαίνει;

Υπάρχουν κάποια κλισέ γύρω από την διατροφή και το αδυνάτισμα που παραμένουν πολλά χρόνια, χωρίς να βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα.

Πόσες και πόσες δίαιτες, διάσημοι και περιοδικά έχουν υιοθετήσει αυτή την νοοτροπία

“Το φαγητό μετά τις 6 παχαίνει”

“Το φαγητό αργά την νύχτα γίνεται λίπος…θα μπορούσα να συνεχίσω για πολύ.

Ας δούμε τα πράγματα λίγο πιο ρεαλιστικά.

Η διατροφή είναι ένα κομμάτι της καθημερινότητάς μας

Το τελευταίο γεύμα μας δεν μπορεί να είναι από τις 6 γιατί εκείνη την ώρα μόλις έχουμε επιστρέψει από την δουλειά…πεινασμένοι!

Όταν η μέρα σου ξεκινά από νωρίς το πρωί, με υποχρεώσεις και τρέξιμο, σίγουρα χρειάζεσαι και τα κατάλληλα καύσιμα για να λειτουργήσεις. Το φαγητό μέσα στην ημέρα μας δίνει ενέργεια για να λειτουργούμε. Αυτός είναι ο πρωταρχικός του ρόλος.

Μόνο αν αυτή η ενέργεια συνεχώς προστίθεται, μέσω τις τροφής, και δεν καταναλωθεί, τότε σταδιακά θα οδηγήσει σε αύξηση του βάρους.

Το σώμα μας παίρνει βάρος ανάλογα με το πόσο τρώμε και όχι το πότε.

Άρα να τρώω αργά το βράδυ;

Υπάρχουν δυο περιπτώσεις στις οποίες πιθανόν ανήκεις . Στην πρώτη, πρέπει να φας το βράδυ.

Περίπτωση 1η

Αν γυρίζεις αργά στο σπίτι και το τελευταίο σου γεύμα ήταν κάποια στιγμή το μεσημέρι, τότε ΠΡΕΠΕΙ να φας. Ακόμα κι αν είναι αργά.

Μπορεί να είναι κάτι πιο ελαφρύ όπως μια σαλάτα με ένα τοστ, μια σούπα ή μια ομελέτα. Αν εξασφαλίσεις ότι δεν θα επηρεάσει τον ύπνο σου (να απέχει 1 ώρα τουλάχιστον) τότε, ακόμα και αργά το βράδυ, χρειάζεσαι ένα γεύμα.

Περίπτωση 2η

Αν έφαγες τα κυρίως και τα ενδιάμεσα γεύματα που χρειάζεσαι μέσα στην ημέρα σου τότε αποκλείουμε το ενδεχόμενο να πεινάς ακόμα μετά από ένα νόστιμο και χορταστικό βραδινό. (Μην μπερδεύεσαι με την λιγούρα, είναι διαφορετικό).

Πολλές φορές η πεσμένη ψυχολογία και το άγχος οδηγούν πολύ κόσμο στο να φάει, ακόμα και μετά από το βραδινό.

Επομένως είναι πράγματι η πείνα που σε οδηγεί στο ψυγείο αργά τη νύχτα;

Μήπως είχες μια αγχωτική μέρα στην δουλειά; Μήπως αισθάνεσαι πιεσμένος για κάτι;

Από μελέτες έχει φανεί ότι αν τρως επειδή βαριέσαι ή είσαι αγχωμένος θα καταναλώσεις μεγάλες  ποσότητες, κυρίως ανθυγιεινών φαγητών.

Και πράγματι, ποιος από εμάς έφαγε μια σαλάτα την τελευταία φορά που είχε άγχος;

κανείς;…το φαντάστηκα

Μια ακόμα παγίδα που κρύβει το φαγητό αργά τη νύχτα εκτός από το ενδεχόμενο να φας πολύ, χωρίς να πεινάς, είναι ότι δεν ξεκουράζεσαι.

Όταν δεν κοιμάσαι τις ώρες που χρειάζεσαι τότε δεν έχεις ενέργεια μέσα στην ημέρα. Και όταν δεν έχεις ενέργεια τότε θα πιεις πολύ καφέ και θα φας…πολύ.

Είναι φυσιολογικό να συμβαίνει. Χρειάζεται όμως να το συνειδητοποιούμε για να μπορέσουμε να το ελέγξουμε

Άρα, το φαγητό αργά τη νύχτα, όταν έχεις παραλείψει γεύματα, είναι απαραίτητο.

 Δεν θα μας οδηγήσει αυτό καθεαυτό στην αύξηση του βάρους.

 Το τσιμπολόγημα χωρίς να συνειδητοποιούμε τι ακριβώς τρώμε είναι που δημιουργεί το πρόβλημα, ό,τι ώρα κι αν συμβαίνει αυτό.

Σχετικά με τον δημιουργό

Γεωργία Στυλιανοπούλου Διατροφολόγος-Διαιτολόγος

Η Γεωργία Στυλιανοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καλαμάτα. Αποφάσισε από νωρίς ότι θέλει να γίνει Διαιτολόγος κι έτσι σπούδασε στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πλέον είναι εγγεγραμμένη Διαιτολόγος-Διατροφολόγος και κάτοχος της νόμιμης Άδειας Ασκήσεως Επαγγέλματος για όλη την επικράτεια.

Στα πλαίσια της πρακτικής της άσκησης εργάστηκε στο νοσοκομείο Παίδων «η Αγία Σοφία», στο Γενικό νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακα «η Σωτηρία» και στο Δημοτικό Κέντρο Υγείας του Δήμου Καλλιθέας. Εκεί, είχε την ευκαιρία να εξειδικευτεί περισσότερο στο κομμάτι της κλινικής διατροφής ενώ παράλληλα ασχολήθηκε και με τον τομέα της ασφάλειας τροφίμων σε ξενοδοχειακή μονάδα. Στην πτυχιακή της εργασία μελέτησε την "επίδραση ψυχολογικών παραγόντων στην αντίληψη της γλυκιάς γεύσης σε ομάδα εθελοντριών", με πρωτοπόρα για τα Ελληνικά δεδομένα αποτελέσματα. Έχει επίσης παρακολουθήσει πλήθος συνεδρίων και ημερίδων σχετικά με την Διατροφή και φροντίζει να ενημερώνεται διαρκώς για τα νέα δεδομένα στον χώρο.

Πρόσφατα το ενδιαφέρον της στράφηκε στο εκπαιδευτικό κομμάτι της διατροφής, και έτσι εξειδικεύτηκε στην Εκπαίδευση Ενηλίκων στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με στόχο να διδάξει και να διδαχθεί από άτομα με το ίδιο ενδιαφέρον στη διατροφή. Τέλος, εργάζεται ως διαιτολόγος προσφέροντας τις υπηρεσίες της σε όποιον θέλει να αλλάξει μια για πάντα τη σχέση του με το φαγητό και να λατρέψει ξανά τον εαυτό του.

Στον ελεύθερό της χρόνο λατρεύει να αρθρογραφεί στο blog της, το Geonutrition, όπου ενημερώνει το κοινό για θέματα ισορροπημένης διατροφής και υγιεινού τρόπου ζωής και παράλληλα, τα τελευταία 2 χρόνια, ασχολείται με την capoeira, μια αφροβραζιλιάνικη πολεμική τέχνη που συνδυάζει χορό, παιχνίδι, μουσική, σωματική άσκηση και έκφραση.