Dr Plus - Diatrofi

Καθημερινή Διατροφή

Το παραπονεμένο γεύμα των γιορτών

My healthy precious…

Πόσες φορές έχετε σκεφτεί να παραλείψετε το απογευματινό γεύμα προκειμένου να φάτε και να πιείτε χωρίς τύψεις στο ρεβεγιόν ή προκειμένου να «γλιτώσετε» θερμίδες, αφού το τραπέζι είναι πάντα πλούσιο; Σίγουρα αυτή η σκέψη έρχεται σε κάθε γιορτή, αν ήδη δεν αποτελεί καίρια πρακτική.

Παρόλα αυτά, δεν είναι και η καλύτερη επιλογή, καθώς όχι μόνο δεν θα γλιτώσετε θερμίδες, αλλά πολύ πιθανό να προσλάβετε ακόμα περισσότερες μέχρι το τέλος της βραδιάς. Και ο λόγος είναι πολύ απλός: Εάν αποφύγετε το γεύμα αυτό, θα φτάσετε στο τραπέζι πιο πεινασμένοι, και θα καταναλώσετε μεγαλύτερη ποσότητα τροφής και πολύ πιθανόν πιο πλούσια σε θερμίδες.

Πως εξηγείται όμως αυτό; Ο οργανισμός μας χρειάζεται ενέργεια για να λειτουργεί. Την ενέργεια αυτή την παίρνει μέσω του φαγητού, σε μορφή γλυκόζης. Όταν για αρκετή ώρα δεν έχετε καταναλώσει κάποιο γεύμα (όπως π.χ. αν παραλείψετε το απογευματινό), τα αποθέματα γλυκόζης μειώνονται δραματικά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οργανισμός και πιο ειδικά ο εγκέφαλος, να έχουν άμεση ανάγκη για ενέργεια. Όταν λοιπόν θα βρεθείτε μπροστά σε αφθονία τροφίμων, θα επιλέξετε ασυνείδητα ό,τι θα σας δώσει πιο εύκολα και γρήγορα γλυκόζη, σε μεγάλη ποσότητα. Συνήθως αυτά είναι τρόφιμα πλούσια σε απλούς υδατάνθρακες π.χ. μακαρόνια, λευκό ψωμί, κτλ., καθώς και γλυκά.

Μετά από αυτό το πλούσιο γεύμα και σε συνδυασμό με αρκετό ποτό, το πιθανότερο είναι ότι πολύ σύντομα θα νοιώσετε κατάπτωση και θα έχετε ανάγκη για κάτι γλυκό. Αυτό συμβαίνει γιατί μετά από κατανάλωση μεγάλης ποσότητας απλών υδατανθράκων, ο οργανισμός, προκειμένου να εξισορροπήσει την υπερβολική περίσσεια γλυκόζης στο αίμα, εκκρίνει και υπερβολική ποσότητα ινσουλίνης (ορμόνη που μεταφέρει τη γλυκόζη από την αιματική κυκλοφορία στα κύτταρα). Έτσι, η γλυκόζη απομακρύνεται απότομα από το αίμα και κατευθύνεται προς τα κύτταρα για να χρησιμοποιηθεί, καθώς και στα λιποκύτταρα για να αποθηκευτεί με μορφή λίπους. Αυτό, έχει ως αποτέλεσμα ο οργανισμός να μπαίνει σε κατάσταση υπογλυκαιμίας και να αναζητά πάλι ενέργεια με τη μορφή γλυκόζης.

Τελικά, μετά από τα πολλά συνεχόμενα τραπέζια, αν κρατήσετε την ίδια τεχνική, μπαίνετε σε ένα φαύλο κύκλο υπογλυκαιμίας- υπεργλυκαιμίας, ο οποίος είναι ικανός να χαλάσει την προσπάθεια σας για σωστή διατροφή.

Ακούστε την πείνα σας και πιστέψτε στις δυνάμεις σας! Καταναλώστε ένα σωστό σνακ που να περιλαμβάνει 2 ομάδες τροφίμων, το οποίο θα ρυθμίσει τη γλυκόζη σας και θα σας βοηθήσει να κάνετε τις σωστές επιλογές στο γιορτινό τραπέζι.

Υ.Γ. Είναι δεδομένο πως δεν χρειάζεται να αποφύγετε το γλυκάκι εκείνη την ημέρα! Καταναλώστε 1 μικρό κομμάτι από το γλυκό που σας «μιλάει» (ή αν δυσκολεύεστε να επιλέξετε, μοιραστείτε τα γλυκά που σας αρέσουν με κάποιον αγαπημένο σας), χωρίς τύψεις!

Σχετικά με τον δημιουργό

Ολυμπία Βλασερού Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Ονομάζομαι Ολυμπία Βλασερού και είμαι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.
Αποφοίτησα από το τμήμα «Επιστήμης της Διαιτολογίας & Διατροφής» του Χαροκοπείου Πανεπιστήμιου το 2011 και από τότε εργάζομαι ως διαιτολόγος- διατροφολόγος.
Για την πτυχιακή μου εργασία, συμμετείχα στην επιδημιολογική μελέτη MEDIS (Mediterranean Islands Study), με ερευνητικό αντικείμενο «Κατανάλωση αφεψημάτων και ΔΜΣ, στην τρίτη ηλικία». Στα πλαίσια της πρακτικής άσκησης συνεργάστηκα με τα Νοσοκομειακά Ιδρύματα «Γ.Ν.Α Γ.Γεννηματάς» και «Γ.Ν.Α. Αλεξάνδρα».
Έχω εργαστεί σαν ανεξάρτητος συνεργάτης σε γυμναστήρια της Αθήνας όπως το ‘Holmes Place’.
Διατηρώ το γραφείο μου στο κέντρο αισθητικής και διαιτολογίας Nefer, στην Ηλιούπολη, ενώ συνεργάζομαι και με άλλα κέντρα αισθητικής.
Πραγματοποιώ συχνά ομιλίες εθελοντικά σε νηπιαγωγεία και σχολεία, ενώ υπήρξα και μέλος της τοπικής ομάδας του δήμου Αργυρούπολης- Αττικής, για το διεθνές πρόγραμμα «ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ by EPODE».
Είμαι μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων (ΠΣΔΔ) και της Ένωσης Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος (ΕΔΔΕ).
Είμαι πιστοποιημένη επαγγελματίας στις διατροφικές διαταραχές, έχοντας αποκτήσει τον τίτλο Master Practitioner in eating disorders από το Κέντρο Εκπαίδευσης και αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ).