Dr Plus - Diatrofi

Καθημερινή Διατροφή

Καλοκαιρινή κοπάνα

Γράφτηκε απο Diatrofi.gr

Οι πιο γλυκές σκέψεις του χειμώνα κατά την ταπεινή μου γνώμη είναι αυτές που περιστρέφονται γύρω από τις καλοκαιρινές διακοπές. Είναι σκέψεις γεμάτες λαχτάρα για ξεκούραση και ανεμελιά. Μοιάζουν πολύ με τα συναισθήματα που μας προκαλούσαν οι κοπάνες στα εφηβικά μας χρόνια. Προσμονή για την ημέρα της κοπάνας, προγραμματισμός για τα απαραίτητα ψέματα που έπρεπε να πούμε προς όλους τους ενδιαφερομένους και φυσικά ίχνος ανησυχίας για τις επιπτώσεις- άλλωστε πάντα μας πιάνανε μιας και γυρίζαμε κόκκινοι σαν παντζάρια στο σπίτι. Έτσι λοιπόν είναι και οι χειμωνιάτικες σκέψεις που περιστρέφονται γύρω από ακρογιαλιές, εξωτικούς προορισμούς και αποχή από τα καθήκοντα του γραφείου, σαν εφηβική κοπάνα.

Επειδή μεγαλώσαμε, λιγουλάκι, θα ήταν άδικο να αποχωριστούμε αυτά τα συναισθήματα. Έτσι λοιπόν με τις πρώτες καλές λιακάδες εκεί στα μέσα Ιανουαρίου στις Αλκυονίδες άρχισαν και φέτος οι πρώτες συζητήσεις. Με μπερδεμένα θέματα στη αρχή, από τον τόπο και τον χρόνο, στο είδος των ελαστικών του αυτοκινήτου και την τιμή της Βενζίνης. Βλέπετε όπως και στις κοπάνες μας μετρούσαμε δραχμούλα τη δραχμούλα το χαρτζιλίκι της παρέας για να δούμε αν μας φτάνει για εισιτήρια λεωφορείου και κοκακόλα, έτσι και στα 40 μας ένεκα οικονομικής αναστάτωσης, υπολογίζουμε την κάθε δαπάνη.

Όσο μπαίνει η άνοιξη και η ζέστη δεν μας άφηνε σε ηρεμία, αρχίζουν και τα περιττά ζητήματα να φεύγουν από τις κουβέντες μας. Κατασταλάζουμε ότι η περιπλάνηση μας θα πρέπει απαραιτήτως να περιλαμβάνει διανυκτέρευση σε παραλία, ονειρευόμασταν τη βουτιά μετά το πρωινό ξύπνημα και χανόμασταν στη φεγγαράδα που όπως κάθε ανοιξιάτικη ονειροπόληση των καλοκαιρινών διακοπών που σέβεται τον εαυτό της, πρέπει να έχει. Προαιρετικά θα μπορούσαμε να έχουμε και διανυκτέρευση στο βουνό αν η θερμοκρασία σκαρφαλώσει για μέρες στους 40, παράλληλα με καμία επίσκεψη σε κανένα αρχαιολογικό χώρο που μας ξέφυγε από το σχολείο.

Η θερμοκρασία ανέβαινε, τα δελτία ειδήσεων αναφερόταν στις πανελλήνιες εξετάσεις και στο μυαλό μας οι εικόνες γινόταν ποιο ξεκάθαρες. Καταλήξαμε σε κάποιους προορισμούς χωρίς να είμαστε και απόλυτοι και σύμφωνα με τις απαιτήσεις τους αρχίσαμε να οργανώνουμε και τον εξοπλισμό μας.

Τραπεζάκι και καρέκλες απολύτως απαραίτητα, πώς θα απολαύσεις το ουζάκι σου χαζεύοντας τη φεγγαράδα διαφορετικά. Είδη ψαρέματος, απαραίτητα, ακόμα και αν δεν βγουν ποτέ στο φώς του ήλιου, η παρουσία τους και μόνο μέσα στο αυτοκίνητο είναι αρκετή για να μας πείσει ότι τουλάχιστον προσπαθήσαμε να ψαρέψουμε. Βατραχοπέδιλα και μάσκα, απαραίτητα, ειλικρινά θα μπορούσα να χαρακτηρίσω τη βόλτα με τη μάσκα τόσο συναρπαστική όσο και μία ταινία στον κινηματογράφο, μόνο οι εναλλαγές των χρωμάτων στο βυθό είναι αρκετές για να διαγράψεις από το μυαλό σου και τον ποιο κατσούφη πελάτη ή την ποίο άσχημη μέρα του προϊσταμένου σου στο γραφείο. Ψυγείο, απολύτως απαραίτητο, ειδικά αν σκοπός σου είναι να μείνεις σε μία παραλία περισσότερες από μία μέρες και το κοντινότερο μαγαζάκι για εφόδια είναι ορατό μόνο με κιάλια.

Οι πρώτες ζέστες έφτασαν, οι τελευταίες λεπτομέρειες μπαίνουν σε μία σειρά και οι χειμωνιάτικες σκέψεις γίνονται ποια συγκεκριμένη ημερομηνία στο ημερολόγιο, ημέρα κοπάνας.

Ο προαναφερθέν απαραίτητος εξοπλισμός τοποθετήθηκε στη θέση του. Έγινε την προγραμματισμένη επίσκεψη στο super market για τις βαριές προμήθειες και την ανανέωση του εξοπλισμού κουζίνας. Υπνόσακοι, μαξιλάρια και καθαρά σεντόνια έλαβαν θέση, μαζί τους και τα εργαλεία, κομπρεσεράκι για κάνε «φούιτ» = σκασμένο λάστιχο, κατσαβίδια, τανάλιες, καρυδάκια και λοιποί συγγενείς για την ώρα την κακιά και τέλος ένα starter σε περίπτωση που η μπαταρία μας αποφασίσει να κάνει και εκείνη διακοπές. Για το τέλος αφήσαμε ίσως το ποιο σημαντικό κομμάτι τις προετοιμασίας, η φυσική κατάσταση του αυτοκινήτου. Τα λάστιχα σε άριστη κατάσταση, μηχανικά δεν υπήρχε κανένας λόγος ανησυχίας και ο κλιματισμός, για τους πολιτισμένους που δεν ζουν μακριά του, σε πολύ καλή φόρμα.

Ο μήνας είναι πλέον Ιούλιος, η ημέρα κοπάνας στο ημερολόγια πολύ κοντά αλλά ο προορισμός παραμένει μυστήριο. Μπορεί να πάμε βόρεια όμως μπορεί να πάμε και νότια. Η Χαλκιδική μας προκαλεί με τις ατελείωτες παραλίες, όμως και η άγρια ομορφιά της Μάνης δεν μας αφήνει ασυγκίνητους. Κάνουμε ακόμα μία εικονική βόλτα στην επικράτεια μέσα από τον χάρτη και το google earth ελπίζοντας να λύσουμε το μέγα μυστήριο. Από παντού ξεπηδούσαν ακρογιάλια με καταγάλανα νερά και αποδεικτικά στοιχεία της φωτογραφίες των επισκεπτών. Μας ξεμυάλιζαν και έκαναν την απόφαση μας ακόμα ποιο δύσκολη. Άκαρπες οι έρευνες, όπως θα έλεγαν και στο αστυνομικό δελτίο, οι χάρτες έκλεισαν χωρίς αποτέλεσμα.

Όμως μάλλον έτσι έπρεπε να γίνει, να μην υπάρχει συγκεκριμένος προορισμός. Να μην είναι ο τόπος το επίκεντρο του ενδιαφέροντος αλλά το ταξίδι και η παρέα. Όπως και στις κοπάνες μας, ποτέ δεν είχε σημασία αν η πλάζ ήταν κοντά η μακριά, αν ήταν κοσμοπολίτικη ή όχι ή αν είχε ξαπλώστρες και ομπρέλες. Σημασία είχε το ταξίδι και η παρέα.

kalokairinh kopana2

Σχετικά με τον δημιουργό

Diatrofi.gr