Dr Plus - Diatrofi

Καθημερινή Διατροφή

5 Αλλαγές στη διατροφή μου που θα βελτιώσουν την υγεία μου

«Μην τρως οτιδήποτε η προγιαγιά σου δε θα αναγνώριζε ως τρόφιμο».
Τα  επεξεργασμένα/συσκευασμένα τρόφιμα είναι πλούσια σε θερμίδες και συντηρητικά  και φτωχά σε θρεπτικά συστατικά. Σαν συντηρητικά συνήθως χρησιμοποιούνται  σάκχαρα, χρωστικές,  χημικές ουσίες και πρόσθετα που άλλοτε βραχυπρόθεσμα και άλλοτε μακροπρόθεσμα προκαλούν παρενέργειες στον οργανισμό μας. Μάθε να διαβάζεις τις διατροφικές ετικέτες στις συσκευασίες τους και αν βλέπεις πολλές άγνωστες λέξεις… άφησέ το στο ράφι! Περιόρισε τα όσο το δυνατόν περισσότερο και προτίμησε φρέσκα προϊόντα και προϊόντα με μικρή ημερομηνία λήξης .

Βάλε τα λαχανικά και τα φρούτα εποχής στην καθημερινότητα σου.
Είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία που μας χαρίζουν ενέργεια και ευεξία. Όλα τα φρούτα και τα λαχανικά καλλιεργούνται και συλλέγονται σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο, διαφορετική για κάθε είδος. Την περίοδο αυτή έχουν τη βέλτιστη ποιότητα οργανοληπτικά αλλά και θρεπτικά. Φρούτα και λαχανικά που έχουν καλλιεργηθεί σε θερμοκήπια ή με τη χρήση φυτοφαρμάκων ή που έχουν αποθηκευτεί για μεγάλο χρονικό διάστημα με διάφορες μεθόδους συντήρησης (ψύξη, ξήρανση κλπ) είναι σαφώς φτωχότερα σε θρεπτικά συστατικά, ενίοτε και επικίνδυνα (όταν δεν τηρούνται τα όρια χρήσης φυτοφαρμάκων που έχουν οριστεί).

Αντικατάστησε όλα τα «λευκά» προϊόντα με προϊόντα ολικής άλεσης ή πολύσπορα.
Τα προϊόντα ολικής άλεσης περιέχουν ολόκληρο τον κόκκο του δημητριακού, πράγμα που σημαίνει ότι περιέχουν  και όλες τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία του (βιταμίνες συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, ψευδάργυρο, χαλκό κ.α) και φυτικές ίνες, σε αντίθεση με τα λευκά προϊόντα από τα οποία αφαιρείται μεγάλο μέρος του κόκκου του δημητριακού αφήνοντας το φτωχότερο σε θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες.

Μείωσε όσο μπορείς τη ζάχαρη.
Η γλυκιά γεύση είναι αγαπημένη πολλών ανθρώπων όμως πληθώρα ερευνών πλέον μας ενημερώνει ότι η κατάχρηση της ζάχαρης επιβαρύνει πολύ την υγεία μας. Συγκεκριμένα αυξάνει τις πιθανότητες παχυσαρκίας, εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, βλάπτει την φυσιολογική μικροχλωρίδα του εντέρου και άλλα πολλά. Προσπάθησε να τηρείς σταθερά ωράρια μεταξύ των γευμάτων σου (3 ώρες) για να μειώσεις την επιθυμία σου για ζάχαρη. Επειδή όπως προαναφέραμε η ζάχαρη βρίσκεται κρυμμένη σε πολλά τρόφιμα, μπορείς να ψάχνεις στις ετικέτες των τροφίμων την περιεκτικότητα τους σε σάκχαρα και να επιλέγεις αυτά με την μικρότερη.

Πιες περισσότερο νερό.
Το σώμα μας αποτελείται από 60% νερό, και όλες οι βιοχημικές διεργασίες συντελούνται σε συνθήκες υγρασίας. Είναι ζωτικής σημασίας ενώ μας προσφέρει μόνο απαραίτητα ιχνοστοιχεία χωρίς θερμίδες. Άκου τη δίψα σου και πιες νερό με κάθε ευκαιρία! Το νερό επίσης περιέχεται στα φρούτα και τα λαχανικά οπότε… βάλε τα φρούτα και τα λαχανικά στην καθημερινότητά σου, τα κύτταρα σου θα σε ευγνωμονούν!!

Σχετικά με τον δημιουργό

Ευαγγελία Παρμαξίδου Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Γεννήθηκε το 1989 στην Κατερίνη.
Αποφοίτησε από το τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του Α.Τ.Ε.Ι Θεσσαλονίκης.
Το 2014 πραγματοποίησε την εξάμηνη πρακτική της άσκηση σε τοπικό ιδιωτικό καρδιολογικό ιατρείο, όπου απέκτησε εμπειρία στη σύνθεση διαιτολογικών προγραμμάτων, κυρίως παθολογικών καταστάσεων.
Το 2016 ολοκλήρωσε την μεταπτυχιακή της εκπαίδευση του Master Practitioner Programme in Eating Disorders and Obesity από το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ).
Παρακολουθεί συστηματικά σεμινάρια και ημερίδες σχετικά με τη διατροφή, καθώς και το μητρικό θηλασμό τον οποίο υποστηρίζει και προσπαθεί να προωθήσει μέσω της δουλειάς της.
e-mail: evageliap.nutr@outlook.com