Dr Plus - Diatrofi

Καθημερινή Διατροφή

Βιολογικά vs Συμβατικά τρόφιμα. Η ποιότητα κοστίζει αλλά αξίζει?

Τι είναι Ποιότητα

Η ποιότητα έχει λάβει ανά καιρούς πολλούς ορισμούς  και κατά το πέρασμα των δεκαετιών εμφανίστηκαν πολλοί οργανισμοί αλλά και φιλόσοφοι της ποιότητας που έδωσαν ο καθένας τον ορισμό του για να περιγράψουν την γενική έννοια της ποιότητας ενός προϊόντος .

Εν τέλει όμως  καταλήγουμε στο ότι οι παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα των τροφίμων είναι συνάρτηση της συμπεριφοράς τόσο του ιδίου του τροφίμου όσο και του ανθρώπινου παράγοντα.

Αν αναλύσουμε την ποιότητα των τροφίμων μπορούμε να λάβουμε υπόψη μας και επιμέρους συνιστώσες. Αυτές είναι τα χαρακτηριστικά ποιότητας που μπορούν διακριθούν σε ‘’ενδογενή χαρακτηριστικά’’ τα οποία είναι έμφυτα στο φυσικό προϊόν και μπορούν να γίνουν αντιληπτά, τα λεγόμενα και ως οργανοληπτικά χαρακτηριστικά ( υφή, γεύση, οσμή, εμφάνιση κ.α.).  Επίσης στα ‘’ενδογενή χαρακτηριστικά’’ εντάσσετε και η διατροφική αξία του τροφίμου όπως είναι τα μακροθρεπτικά  συστατικά (Πρωτεΐνες, Υδατάνθρακες, Λίπη ) και τα μικροθρεπτικά (βιταμίνες, μέταλλα, αμινοξέα)

Όμως υπάρχουν και τα εξωγενή χαρακτηρίστηκα των προϊόντων, τα οποία μπορεί να μην μπορούν να συνδεθούν άμεσα με τις ιδιότητες τους αλλά μπορούν να επηρεάσουν την αντίληψη των καταναλωτών για την ποιότητα τους και κατά συνέπεια την αποδοχή τους (Τιμή, όνομα εταιρίας, συνθήκες καλλιέργειας κ.α.).

Γιατί τα βιολογικά είναι πιο ακριβά από τα συμβατικά τρόφιμα?

Τα βιολογικά προϊόντα έχουν υψηλότερη τιμή σε σχέση με τα συμβατικά, γεγονός που οφείλεται σε ένα σύμπλεγμα παραγόντων. Μερικοί από τους λόγους είναι οι εξής :

 • Το κόστος της παραγωγής τους είναι υψηλότερο.
 • Οι αποδόσεις των καλλιεργειών είναι πολύ χαμηλότερες (>30% μικρότερη παραγωγή).
 • Η προσφορά είναι μικρότερη και δεν καλύπτει τις ανάγκες.
 • Επιπλέον επιβάρυνση του κόστους ελέγχου και πιστοποίησης.
 • Δεν δίνονται επιδοτήσεις στη βιολογική καλλιέργεια ή κτηνοτροφία, σε αντίθεση με τις συμβατικές , που επιδοτούνται για απορρύπανση του χωραφιού.

Δεν είναι αποθαρρυντικό το κλίμα όμως, διότι τα τελευταία χρόνια η διαφορά τιμής μεταξύ των βιολογικών και συμβατικών προϊόντων συνεχώς μειώνεται και αυτό συμβαίνει διότι υπάρχουν οι βιολογικές αγορές, στις οποίες συμμετέχουν οι ίδιοι οι βιοκαλλιεργητές, χωρίς μεσάζοντες. Τα σούπερ μάρκετ που ως επί των πλείστον διαθέτουν προϊόντα εισαγωγής, σε σχέση με τις βιολογικές αγορές έχουν σημαντικά μικρή διαφορά τιμής.

Γιατί να επιλέξω Βιολογικά προϊόντα?

Τα βιολογικά προϊόντα σε σύγκριση με τα συμβατικά, μας προσφέρουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας και στο περιβάλλον. Μερικά από τα οφέλη είναι :

 • Δεν εκθέτουν τον οργανισμό μας σε φυτοφάρμακα και άλλες βλαβερές χημικές ουσίες όπως το κάδμιο.
 • Έχουν κατά μέσο όρο μεγαλύτερη ποσότητα αντιοξειδωτικών συστατικών (British Journal of Nutrition). Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά διότι προστατεύουν το σώμα από μόρια που είναι επιβλαβή για την υγεία.
 • Καλλιεργούνται με μεθόδους πιο φιλικές στο περιβάλλον και δεν μολύνουν τους υδροφόρους ορίζοντες.
 • Παρουσιάζουν μειωμένη συγκέντρωση νιτρικών αλάτων, συστατικά των οποίων η αυξημένη πρόσληψη έχει συσχετιστεί με την εμφάνιση καρκίνου του στομάχου.
 • Είναι πιο υγιεινά , διότι δεν χρησιμοποιήθηκαν κατά την καλλιέργεια τους ορμόνες, λιπάσματα ή αντιβιοτικά, δηλαδή παρεμβάσεις που είναι έξω από την φυσιολογική τους ζωή.
 • Έχουν πιο αυθεντική μυρωδιά και γεύση.
 • Η πρόσληψη των θρεπτικών συστατικών γίνεται στο ακέραιο χωρίς την επιπλέον πρόσληψη χημικών κατάλοιπων.
 • Καμία έκθεση σε κάποια φυτοφάρμακα που σχετίζονται με μορφές καρκίνου αλλά και στειρότητα σε αγρότες.
 • Δεν θα προσληφθούν υπολείμματα γεωργικών φαρμάκων σε τρόφιμα που πολλές φορές βρέθηκαν πάνω από τα ασφαλή για τον άνθρωπο όρια.

Συμπέρασμα

Όπως αναλύσαμε παραπάνω,  τα προϊόντα που είναι βιολογικής καλλιέργειας είναι ακριβότερα, όμως  τηρούν σε μεγαλύτερο βαθμό τον όρο της ποιότητας.

Αυτό που μπορούμε να συμπεράνουμε με ακρίβεια είναι ότι η ποιότητα μπορεί να στοιχίζει αλλά αξίζει. Μερικοί από τους λόγους που αξίζει να πληρώσουμε το κάτι παραπάνω είναι οι εξής :

 • Είναι πιο ασφαλή για την υγεία μας.
 • Η μέθοδος παραγωγής τους είναι πιο φιλική για το περιβάλλον.
 • Αποφυγή κατανάλωσης μυκητοκτόνων και ζιζανιοκτόνων (που ψεκάζονται π.χ. στις πατάτες).
 • Αποφυγή κατανάλωσης χημικών υπολειμμάτων που συγκεντρώνονται στην φλούδα των φρούτων, σημείο όπου και συγκεντρώνονται τα περισσότερα εκ των θρεπτικών συστατικών τους.
 • Ένας από τους σημαντικότερους λόγους που η ποιότητα κοστίζει αλλά αξίζει είναι ότι τα βιολογικά προϊόντα περιέχουν περισσότερες βιταμίνες, θρεπτικές ουσίες, ιχνοστοιχεία γύρο στα 20-30 % σε αντίστοιχο βάρος τους σε αντίθεση με τα συμβατικά που έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε νερό.

Για όλους τους παραπάνω λόγους και σύμφωνα με την στοιχειοθέτηση που έχει παρατεθεί,  ο όρος ‘’ η ποιότητα κοστίζει αλλά αξίζει’’ ισχύει σε μεγάλο βαθμό και χρήζει αναγνώριση.

Περισσότερα για τον συγγραφέα Βασίλειο Ε. Κατσίλα στο επαγγελματικό του προφίλ ΕΔΩ 

Βιβλιογραφία

Σχετικά με τον δημιουργό

Βασιλειος E. Κατσίλας, Διατροφολόγος-Διαιτολόγος,BSc

Email: Basileioskats@hotmail.com
Ο Βασίλειος Κατσίλας γεννήθηκε στην Λέσβο το 1993.

Είναι διατροφολόγος-διαιτολόγος απόφοιτος του Αλεξάνδρειου τεχνολογικού εκπαιδευτικού ιδρύματος της Θεσσαλονίκης, με πλήθος πιστοποιήσεων από ενημερώσεις επιστημονικών μελετών, για την βέλτιστη αντιμετώπιση των στόχων που θέτονται στις σύγχρονες ανάγκες της εποχής.

Είναι ενεργός αθλητής της πολεμικής τέχνης του Jiu Jitsu κάνοντας πρωταθλητισμό, με πολλές διακρίσεις σε πανελλαδικό όσο και σε διεθνή επίπεδο.

Την περίοδο 2014-2015 υπήρξε μέλος του ερευνητικού προγράμματος ΕΣΠΑ συμμαχία για την υγεία- διατροφή συνεργαζόμενος άριστα με διεπιστημονικές ομάδες.

Υπήρξε επαγγελματίας ναυαγοσώστης θαλάσσης με καταγεγραμμένες επεμβάσεις διάσωσης, καθώς και εθελοντής ναυαγοσώστης στην περιοχή του Μολύβου Λέσβου για την διαχείριση του μεταναστευτικού, όπου και παρέλαβε έπαινο για τις επεμβάσεις του με την Ένωση Ναυαγοσωστικών Σχολών Ελλάδος από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου ναυτιλίας Αιγαίου.

Η πτυχιακή του εργασία είχε ως θέμα τα συμπληρώματα διατροφής και πραγματοποίησε την πρακτική του άσκηση στο πρότυπο κλινικό διατροφολογικό-διαιτολογικό γραφείο της κυρίας Λιτσαρδοπούλου Αλεξάνδρας.

Είναι συνεργάτης στο διαιτολογικό γραφείο του Κυρίου Ευάγγελου Ζουμπανέα ως Διατροφολόγος-Διαιτολόγος

Έχει ιδρύσει το γυμναστήριο Calisthenics & Fitness Society στην Νέα Φιλαδέλφεια

Ειναι ο διευθυντής ύλης του Diatrofi.gr

Είναι πιστοποιημένος θεραπευτής των Διατροφικών Διαταραχών και της Παχυσαρκίας (Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity) και αποτελεί επιστημονικός συνεργάτης και καθηγητής του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ).

Το μεταπτυχιακό του πραγματοποιήθηκε στο European University Cyprus στο τομέα της δημόσιας υγείας και η διατριβή του είχε να κάνει με τις διατροφικές διαταραχές σε όλη την Ελλάδα.

Το 2019 επιλέχθηκε απο την Oxford abstracts ως ομιλητής στο 13ο Ευρωπαικό Συνέδριο Διατροφής (FENS 2019), στην Ιρλανδία.

Είναι υποψήφιος Διδάκτωρ του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Additional Info
• Περιοχή: Αττική
• Κινητό:6980874162
• Email: Basileioskats@hotmail.com