Dr Plus - Diatrofi

Καθημερινή Διατροφή

Εγρήγορση και πνευματική απόδοση μέσω στιγμιαίου καφέ

Η κατανάλωση καφέ τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί κατακόρυφα και αντίστοιχα αυξήθηκε και η πληροφόρηση γύρω από την κατανάλωση του.

Ένα συχνό ερώτημα, είναι αν ο στιγμιαίος καφές βοηθά στην εγρήγορση και την πνευματική απόδοση.

Χρόνιες ανασκοπήσεις μελετών δείχνουν ότι η κατανάλωση καφέ ενισχύει την προσοχή  και την συγκέντρωση μας. Η διεγερτική του δράση ξεκινά μόλις 10 λεπτά  μετά την κατανάλωση του, βοηθώντας στην πνευματική εγρήγορση και τη λειτουργία του εγκεφάλου, αυξάνοντας την προσοχή, τη διάθεση, τα αντανακλαστικά, αλλά και το χρόνο αντίδρασης του εγκεφάλου.

Επιπλέον, ο καφές θεωρείται ευεργετικός για τη βραχυπρόθεσμη αλλά και τη μακροπρόθεσμη μνήμη. Μελέτες συνδέουν τον καφέ με τη βελτίωση στη λήψη αποφάσεων και τη γρηγορότερη ανάκληση πληροφοριών.

Η κατανάλωση 75mg καφεΐνης (1 κούπα στιγμιαίου καφέ) κάθε τέσσερις ώρες έχει συνδεθεί με βελτίωση της διάθεσης κατά τη διάρκεια της ημέρας, ιδιαίτερα σε άτομα που νιώθουν πιο έντονη κόπωση.

Είδος Καφέ

Περιεκτικότητα σε καφεΐνη

Γαλλικός καφές (200 ml) 115-175mg
Στιγμιαίος καφές (200 ml) 65-100mg
Ντεκαφεϊνέ στιγμιαίος καφές (200 ml) 2-3mg
Εσπρέσο (30 ml) 30-40mg
Ντεκαφεϊνέ ελληνικός καφές (50 ml) 1mg

Επιπλέον, η κατανάλωση καφεΐνης έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο ατυχήματος που συμβαίνει κατά τη διάρκεια μακρινής ή μονότονης οδήγησης.

Ορισμένες έρευνες έχουν επίσης δείξει ότι η κατανάλωση καφεϊνούχων ποτών μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων ή στην προστασία από την κατάθλιψη.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις νευροεπιστήμες, μέσω της χαρτογράφησης του εγκεφάλου φαίνεται  ότι οι φυσιολογικές επιδράσεις της καφεΐνης δεν οδηγούν σε εξάρτηση.

Μια πρόσφατη μετά ανάλυση έδειξε ότι μία δόση καφεΐνης 60mg προκάλεσε σαφή ενίσχυση της προσοχής, της εγρήγορσης και ψυχικής διάθεσης.

Εν κατακλείδι, συμπεραίνουμε ότι η κατανάλωση στιγμιαίου καφέ μπορεί να έχει θετική επίδραση τόσο στην σωματική εγρήγορση όσο και στην πνευματική απόδοση

Βιβλιογραφία :

  • Horne J. et al. (1999) Vehicle accidents related to sleep: a review. Occup Environ Med, 56:289-94.
  • Mets M.A. et al. (2012) Effects of coffee on driving performance during prolonged simulated highway driving. Psychopharmacology, 222(2):337-42.
  • Philip P. et al. (2006) The effects of coffee and napping on nighttime highway driving: a randomized trial. Ann Intern Med, 144:785-91.
  • https://www.coffeeandhealth.org/topic-overview/coffee-caffeine-mood-and-emotion/

Σχετικά με τον δημιουργό

Βασιλειος E. Κατσίλας, Διατροφολόγος-Διαιτολόγος,BSc

Email: Basileioskats@hotmail.com
Ο Βασίλειος Κατσίλας γεννήθηκε στην Λέσβο το 1993.

Είναι διατροφολόγος-διαιτολόγος απόφοιτος του Αλεξάνδρειου τεχνολογικού εκπαιδευτικού ιδρύματος της Θεσσαλονίκης, με πλήθος πιστοποιήσεων από ενημερώσεις επιστημονικών μελετών, για την βέλτιστη αντιμετώπιση των στόχων που θέτονται στις σύγχρονες ανάγκες της εποχής.

Είναι ενεργός αθλητής της πολεμικής τέχνης του Jiu Jitsu κάνοντας πρωταθλητισμό, με πολλές διακρίσεις σε πανελλαδικό όσο και σε διεθνή επίπεδο.

Την περίοδο 2014-2015 υπήρξε μέλος του ερευνητικού προγράμματος ΕΣΠΑ συμμαχία για την υγεία- διατροφή συνεργαζόμενος άριστα με διεπιστημονικές ομάδες.

Υπήρξε επαγγελματίας ναυαγοσώστης θαλάσσης με καταγεγραμμένες επεμβάσεις διάσωσης, καθώς και εθελοντής ναυαγοσώστης στην περιοχή του Μολύβου Λέσβου για την διαχείριση του μεταναστευτικού, όπου και παρέλαβε έπαινο για τις επεμβάσεις του με την Ένωση Ναυαγοσωστικών Σχολών Ελλάδος από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου ναυτιλίας Αιγαίου.

Η πτυχιακή του εργασία είχε ως θέμα τα συμπληρώματα διατροφής και πραγματοποίησε την πρακτική του άσκηση στο πρότυπο κλινικό διατροφολογικό-διαιτολογικό γραφείο της κυρίας Λιτσαρδοπούλου Αλεξάνδρας.

Είναι συνεργάτης στο διαιτολογικό γραφείο του Κυρίου Ευάγγελου Ζουμπανέα ως Διατροφολόγος-Διαιτολόγος

Έχει ιδρύσει το γυμναστήριο Calisthenics & Fitness Society στην Νέα Φιλαδέλφεια

Ειναι ο διευθυντής ύλης του Diatrofi.gr

Είναι πιστοποιημένος θεραπευτής των Διατροφικών Διαταραχών και της Παχυσαρκίας (Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity) και αποτελεί επιστημονικός συνεργάτης και καθηγητής του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ).

Το μεταπτυχιακό του πραγματοποιήθηκε στο European University Cyprus στο τομέα της δημόσιας υγείας και η διατριβή του είχε να κάνει με τις διατροφικές διαταραχές σε όλη την Ελλάδα.

Το 2019 επιλέχθηκε απο την Oxford abstracts ως ομιλητής στο 13ο Ευρωπαικό Συνέδριο Διατροφής (FENS 2019), στην Ιρλανδία.

Είναι υποψήφιος Διδάκτωρ του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Additional Info
• Περιοχή: Αττική
• Κινητό:6980874162
• Email: Basileioskats@hotmail.com