Dr Plus - Diatrofi

Καθημερινή Διατροφή

Είναι όλες οι θερμίδες ίδιες;

«Οι θερμίδες που προέρχονται  από το λίπος, τις πρωτεΐνες ή τους υδατάνθρακες είναι διαφορετικές  ή ίδιες;»
Αν και φαινομενικά ένα πολύ απλό ερώτημα, η απάντηση του δεν είναι τόσο ξεκάθαρη.

Ας ξεκινήσουμε εξηγώντας ότι οι «θερμίδες» όσο αφορά τη διατροφή είναι μια μονάδα μέτρησης όπως τα κιλά ή τα μέτρα. Ο όρος «θερμίδα» έχει οριστεί για να περιγράφει την ενέργεια που «δίνουν» θεωρητικά τα τρόφιμα που καταναλώνουμε στο σώμα μας, αλλά επίσης χαρακτηρίζει την ενέργεια που δαπανούμε με τις διάφορες δραστηριότητες.

Έτσι δημιουργείται ένα ισοζύγιο ενέργειας: από τη μια το σώμα μας παίρνει θερμίδες από τα τρόφιμα που τρώμε και τα χρησιμοποιεί για να τροφοδοτήσει τον βασικό μεταβολικό ρυθμό, την πέψη και τη σωματική δραστηριότητα.

Ως εκ τούτου, καθαρά από την άποψη μέτρησης και μαθηματικών, 100 θερμίδες θα παραμείνουν 100 θερμίδες ανεξάρτητα από το αν προέρχονται από ένα μήλο ή ένα μπισκότο άσχετα αν οι ποσότητες που αναλογούν στις 100 θερμίδες διαφέρουν μεταξύ τους.

Εξετάζοντας το πέρα της θεωρίας, όσον αφορά την υγεία και τους βιοχημικούς μηχανισμούς του σώματος, όλες οι θερμίδες δεν είναι ίδιες.

Είναι σημαντικό να γίνετε διάκριση της ποιότητας των θερμίδων. Ακόμη και τα τρόφιμα που έχουν τις ίδιες θερμίδες μπορούν να προκαλούν μεγάλη διαφορά στο βιοχημικό και μεταβολικό προφίλ του σώματος.   Διαφορετικές τροφές επηρεάζουν διαφορετικά το μεταβολισμό, τα επίπεδα ορμονών, την πείνα και την όρεξή μας.

Για παράδειγμα, η κατανάλωση μπισκότου 100 kcal δεν μπορεί να μειώσει την πείνα σας τόσο αποτελεσματικά όσο ένα μήλο 100kcal.

Ως εκ τούτου, ένα μπισκότο μπορεί να σας κάνει να πεινάτε αρκετά ώστε να οδηγήσει στην υπερκατανάλωση τροφής αργότερα μέσα στην ημέρα, αποτρέποντάς σας από την προσπάθεια να διατηρήσετε χαμηλή κατανάλωση θερμίδων που απαιτείται για την απώλεια βάρους.

Εάν το μέλημα σας είναι απλώς να χάσετε βάρος, μια θερμίδα είναι μια θερμίδα και θα χρειαστεί να καταναλώσετε λιγότερες θερμίδες από ό, τι «καίτε». Μαθηματικά μιλώντας ένα αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο είναι απαραίτητο για να μειωθεί το βάρος.

Από βιολογική άποψη όμως, αυτό που τρώτε παίζει σημαντικότερο ρόλο από το πόσο τρώτε. Η ποιότητα των τροφών που επιλέγεται να καταναλώσετε είναι ίσως ο μαγικός τρόπος για να καταφέρετε να ελέγχετε τις ποσότητες σας. Όταν οι μηχανισμοί όρεξης και κορεσμού βελτιωθούν έχετε κάνει την αρχή για να μπορείτε να διαχειριστείτε το πόσο τρώτε. Ορμονικοί μηχανισμοί στο σώμα μας που ρυθμίζονται όταν ρυθμιστεί η … χημεία.

Τελικά μετράει και η ποιότητα και η ποσότητα γιατί το ένα συμπληρώνει το άλλο.

Το μόνο που μένει να κάνεις είναι να επιλέξεις από πού θα ξεκινήσεις εσύ;

Περισσότερα για τη συγγραφέα Μυρτώ Μαρία Μυλωνά στο επαγγελματικό της προφίλ ΕΔΩ 

Βιβλιογραφία

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24129365

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0924224414002386

Σχετικά με τον δημιουργό

Μυρτώ-Μαρία Μυλωνά/ Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Η Μυλωνά Μυρτώ –Μαρία γεννήθηκε στην Αθήνα το 1981 και αποφοίτησε από το τμήμα Διατροφής της Θεσσαλονίκης το 2003.
Από το 2005 διατηρεί ιδιωτικό γραφείο στο Χαϊδάρι και εργάζεται ως διατροφολόγος και σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης (Wellness Coach) βοηθώντας άτομα και ομάδες να πετύχουν αλλαγές στον τρόπο ζωής τους (Lifestyle Medicine), ώστε να γίνουν πιο υγιείς και πιο ευτυχισμένοι. Η προσέγγιση της είναι ολιστική και εστιάζει στους 7 τομής ευεξίας: Διατροφή, Άσκηση, Ενέργεια και Στρες, Βάρος, Πνευματική και Συναισθηματική Ευεξία, Υγεία, Ικανοποίηση Ζωής. Εργάζεται κάνοντας ατομικές και ομαδικές συνεδρίες. Θεωρεί το επάγγελμά της συναρπαστικό, γιατί έχει την ευλογία να παρακολουθεί την πρόοδο, την αλλαγή και το ταξίδι μεταμόρφωσης των ανθρώπων και μέσα από αυτό και την ευγνωμοσύνη που δέχεται, την ωθεί να εξελίσσεται και η ίδια.
Πάθος της η συνεχής προσωπική εξέλιξη και για αυτό η εκπαίδευση είναι μια διαδικασία που μέσα στα χρόνια δεν έχει σταματήσει. Το 2007 παρακολούθησε τέσσερις κύκλους σεμιναρίων ψυχολογίας για την παχυσαρκία και για τις διατροφικές διαταραχές στο Λονδίνο (National Center for Eating Disorders). Επίσης υπήρξε για ενάμισι χρόνο ενεργά διαιτολόγος στην Μονάδα Εφηβικής Υγείας του νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού και έκτοτε παραμένει επιστημονικός συνεργάτης.
Έχει συμμετάσχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα “COSI”, το οποίο είναι ένα ερευνητικό πρόγραμμα σχετικά με τη συχνότητα της παιδικής παχυσαρκίας και διεξήχθη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO)
Έχει ολοκληρώσει την εκπαίδευση European Institute of Nutritional Medicine (EINuM) και μπορεί να διαχειριστεί χρόνια προβλήματα υγείας, χρησιμοποιώντας την προσέγγιση των μεταβολομικών εξετάσεων και της διατροφικής ιατρικής. Έχει πιστοποιηθεί να αξιολογεί μεταβολομικές εξετάσεις και να χορηγεί κατάλληλη αγωγή συμπληρωμάτων διατροφής καθώς και εξειδικευμένη διατροφή.
Έχει ολοκληρώσει σπουδές στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο τμήμα της προσωπικής συμβουλευτικής , Life Coaching, και αυτό μόνο σαν εισαγωγή γιατί το βασικό πτυχίο στο χώρο του Coaching, το οποίο είναι και μια από τις πιο απαιτητικές εκπαιδεύσεις Coaching στο κόσμο, είναι από τον ACSM (American College of Sports Medicine). Οι Wellcoaches της απένειμαν τον τίτλο του Certified Health and Wellness Coach και πιστοποιούν την καταλληλότητα της για την διαχείριση ατόμων που θέλουν να κάνουν αλλαγές στα 7 πεδία ευεξίας.
Επειδή όλα είναι θέμα επικοινωνίας για να διευρύνει και να κατανοήσει καλύτερα τα περιστατικά που αναλαμβάνει, έχει εκπαιδευτεί σε τεχνικές του NLP (νευρογλωσσικό προγραμματισμό). Τέλος, είναι πιστοποιημένη μέντορας του ινστιτούτου HeartMath, εκπαιδεύει και κάνει πρακτική τεχνικές, που είναι ίσως οι πλέον αποδεδειγμένα αποτελεσματικές στη διαχείριση του άγχους – στρες.
Είναι περήφανο μέλος του πανελλήνιου συλλόγου Διαιτολόγων - Διατροφολόγων Ελλάδος, μέλος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Διατροφικής Ιατρικής (EINuM), μέλος του επιστημονικού κέντρου μελισσοθεραπείας Ελλάδος, του Ινστιτούτου Διατροφικών Μελετών Ελλάδος (ΙΔΜΕ) και του HeartMath institute.
Επίσης είναι επίσημη εκπαιδεύτρια του ΚΕΑΔΔ (Κέντρο Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών)
Είναι παντρεμένη και ζει με τον άντρα της, δυο παιδιά, τον σκύλο και τη γάτα της προσπαθώντας να ζει με πάθος & έμπνευση την κάθε ημέρα, κάνοντας καθημερινή πράξη αυτά που διδάσκει.
Additional Info
Διεύθυνση: Αγωνιστών Στρατοπέδου 39
Περιοχή: Χαϊδάρι
ΤΚ:
Τηλέφωνο: 2105322383
Κινητό: 6974735376
Email: mylona.myrto@gmail.com
Ιστοσελίδα: