Dr Plus - Diatrofi

Καθημερινή Διατροφή

Ένας Διατροφολόγος στον Στρατό

Τρόποι βελτίωσης διατροφικών συνηθειών στρατεύσιμων

 Το παρακάτω άρθρο αποτελεί ένα εργαλείο βελτίωσης των διατροφικών συνηθειών που υπάρχουν στον Ελληνικό στρατό. Είτε είσαι στέλεχος του Ελληνικού στρατού, είτε στρατεύσιμος θητείας που αποφάσισες να εκπληρώσεις  την θητεία σου, οι  συμβουλές αυτές  μπορούν να  σου δώσουν μία συσσωρευμένη εμπειρία 14 μηνών και πολλών συζητήσεων ενός Διατροφολόγου στον στρατό που απολύθηκε πρόσφατα ως έφεδρος Ανθυπολοχαγός. Κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών  γνώρισα και μελέτησα τις διατροφικές συνήθειες που έχει ένας στρατιώτης στο κέντρο, σε μονάδα υψηλής εκπαίδευσης καθώς και τον τρόπο ζωής τον μόνιμων στρατιωτικών του κράτους μας αφού για περίπου 6 μήνες ακολούθησα και εγώ τον τρόπο ζωής τους .

H σημασία των διατροφικών συνηθειών του στρατού κάθε χώρας έχει άμεση επίδραση στην διάθεση και στο γενικό ηθικό σε περίοδο ειρήνης. Σε περίπτωση πολέμου η διατροφή αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία, καθώς η ιστορία απέδειξε  ότι άφθονοι πόλεμοι νικήθηκαν με τον αποκλεισμό  της τροφοδότησης  του εχθρού. Καταλαβαίνουμε λοιπόν, ότι  ο τρόπος που διατρέφεται ο στρατός θα μπορούσε να αποτελέσει  ένα ξεχωριστό και πανίσχυρο όπλο .

Κέντρο Κατάταξης

Ξεκινώντας , κατατάχθηκα  σε κέντρο ειδικών δυνάμεων και ήμουν ένα από τα 900 άτομα συνολικά , αριθμός  που σαφώς αυξάνει τη δυσκολία αγοράς ποιοτικών γευμάτων. Από τις πρώτες ημέρες συνειδητοποίησα  ότι η φυσική δραστηριότητα  ήταν σε ικανοποιητικά επίπεδα, με εξαίρεση το γεγονός ότι δύσκολα μπορούσε κανείς να τρέξει ή να γυμναστεί μόνος , αφού υπήρχε ο φόβος τραυματισμού.

Σε γενικές γραμμές το διατροφικό πρόγραμμα ακολουθούσε τις διατροφικές συνήθειες ενός Έλληνα που δεν ενδιαφέρεται καθόλου για το κομμάτι της υγείας και της ευεξίας του και σίγουρα δεν είχε το είχε επιμεληθεί   ένας επιστήμονας διατροφής (Διαιτολόγος-Διατροφολόγος). Η μοναδική αρνητική εντύπωση, κόντρα στην όλη θετική μου εμπειρία, δημιουργήθηκε όταν κάποιες ημέρες μετά  από πολλές ώρες χωρίς κάποιο γεύμα,  καταναλώναμε μεγάλες ποσότητες φαγητού και αργότερα ακλουθούσε υποχρεωτική κατάκλιση για όλους. Η παραπάνω συμπεριφορά θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση προβλημάτων υγείας όπως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και κατάπτωση διάθεσης.

Σχολή έφεδρων αξιωματικών

Από την πρώτη ημέρα στη σχολή η εντύπωση που μου δημιουργήθηκε ήταν άκρως θετική. Μερικές από τις συνήθειες των εκπαιδευομένων, ήταν 20 λεπτά χαλάρωση πριν και μετά το φαγητό καθώς επίσης και η διακριτική επίβλεψη  κατά τη διάρκεια του γεύματος. Το παραπάνω ως στόχο είχε να διαπιστωθεί ότι γινόταν η κατανάλωση της απαραίτητης τροφής  για την ανταπόκριση  στο γεμάτο δραστηριότητες πρόγραμμα. Ένα πρόγραμμα που περιλάμβανε πρωινή γυμναστική σε καθημερινή βάση. Αυτό που ήρθε να τελειοποιήσει την ομολογουμένως άριστη προσοχή προς τους εκπαιδευόμενους ήταν ένα γράμμα από ανώτερο διοικητικό αξιωματικό στις οικογένειες  παροτρύνοντας τους να τηλεφωνήσουν σε περίπτωση προβλήματος υγείας .

Στο διατροφικό κομμάτι η θετική μου εντύπωση συνεχίστηκε. Τα βασικά γεύματα συμπεριελάμβαναν  ποικιλία τροφών  συνοδευόμενη από σαλάτα, μαύρο ψωμί και άφθονα φρούτα τα οποία  μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο απογευματινό γεύμα με ξηρούς καρπούς. Η μόνη εξαίρεση στις ικανοποιητικές  συνήθειες ήταν ένα κρουασάν που εμφανιζόταν σαν πρόγευμα σπάνια και ήταν μια βόμβα θερμίδων και ζάχαρης.

Συμβουλές Βελτίωσης Διατροφικών Επιλογών

Φρόντισε να εφοδιαστείς με υγιεινά σνακ τα οποία δεν χρειάζονται συντήρηση, για περιπτώσεις που    δεν θα παρέχονται συχνά γεύματα ανά τρεις ώρες, όπως  αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς διαφόρων ειδών, μπάρες δημητριακών χωρίς ζάχαρη, παστέλι και μπισκότα ολικής αλέσεως.

Αν είσαι από τα άτομα που έχουν την τύχη να είναι κοντά στο σπίτι τους (συνήθως παραμεθόριοι) μπορείς να αγοράσεις ένα lunchbox στο οποίο θα βάλεις το ενδιάμεσο γεύμα σου τις ημέρες που μπαίνεις στην μονάδα. Πολύ χρήσιμοι και εύκολοι συνδυασμοί βρίσκονται στο παρακάτω  link: ΕΔΩ .

Συνδύασε σωστά τις τροφές που σου παρέχονται έτσι ώστε να φτιάξεις πλήρες γεύματα που θα περιλαμβάνουν τροφές από όλες τις ομάδες τροφίμων (ζωικής προέλευσης, αμυλούχας και φρέσκια τροφής) . Μπορείς να συμβουλευτείς  την παρακάτω υπερσύνδεση για ιδέες και πληροφορίες : ΕΔΩ .

Αν ανήκεις στα σώματα με έντονη φυσική δραστηριότητα (ειδικές δυνάμεις, αερομεταφερόμενοι  κλπ) είσαι τυχερός. Αν όχι μπορείς πάντα να χρησιμοποιείς το γυμναστήριο της μονάδας αφού πάρεις άδεια  ή ακόμα καλύτερα μπορείς να απολαύσεις το τρέξιμο σου στον καταπράσινο χώρο  που βρίσκονται οι περισσότερες μονάδες.

Μπορείς πάντα να ενημερώνεις για κάποιο πρόβλημα σου έναν ανώτερο που πάντα θα είναι εκεί να σε βοηθήσει.

Τέλος, προσπάθησε να εκμεταλλευτείς την θητεία σου σαν μια εμπειρία και όχι σαν κάτι καταναγκαστικό, κάτι που θα κάνει τις  ημέρες σου να κυλούν πιο όμορφα.

 

Σχετικά με τον δημιουργό

Περίανδρος Πάμπαλος Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

O Περίανδρος Πάμπαλος γεννήθηκε στην Χίο το 1993 .Είναι απόφοιτος του Αλεξάνδριου τεχνολογικού εκπαιδευτικού ιδρύματος της Θεσσαλονίκης όπου παράλληλα με τις σπουδές του παρακολούθησε και έναν μεγάλο αριθμό ενημερώσεων, σεμιναρίων και σχολείων πάνω σε σύγχρονες τεχνικές διατροφολογίας και αντιμετώπισης προβλημάτων με βάση τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα .
Την περίοδο 2014-2015 συμμετείχε ενεργά στο ερευνητικό πρόγραμμα που πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη υπό την αιγίδα του υπουργείου υγείας και του Ευρωπαϊκού κοινωνικού ταμείου .
Το 2017 κατατάσσατε στις Ένοπλες δυνάμεις και αφότου ορκίζετε αξιωματικός αποκτά διοικητικά καθήκοντα τόσο σε προσωπικό όσο και σε γραφείου μονάδος. Απολύεται το 2018 ως έφεδρος αξιωματικός .

Πραγματοποίησε την πρακτική του άσκηση στο Γενικό νοσοκομείο Χίου όπου αντιμετώπισε και μελέτησε διατροφικά Κλινικές ασθένειες .Στην πτυχιακή του εργασία μελέτισε τις απόψεις και το γνωστικό επίπεδο πάνω στα συμπληρώματα διατροφής σε ένα πληθυσμό 6000 ατόμων

Είναι εξειδικευμένος θεραπευτής των Διατροφικών Διαταραχών και της Παχυσαρκίας (Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity) του ΚΕΑΑΔ και του διεθνούς κέντου διατροφικών διαταραχών .
Είναι αρθρογράφος από το 2016 σε περιοδικά γενικής θεματολογίας .
Είναι λάτρης τις καλής μουσικής και στον ελεύθερο του χρόνο του αρέσει να επιλέγει μουσική για τον κόσμο .