Dr Plus - Diatrofi

Διατροφικοί Μύθοι Καθημερινή Διατροφή

Εξοικονομώ κάνοντας καλή διατροφή: 5 χρήσιμα Tips!

tips-gia-oikonomia-sti-diatrofi

Πριν λίγο καιρό ένας διαιτώμενος κύριος μέσης ηλικίας μου ανέφερε πως δέχθηκε “πειράγματα” από συναδέλφους του επειδή πηγαίνει σε διαιτολόγο και “ξοδεύεται”. O ίδιος απάντησε ως εξής:

«Από τότε που πηγαίνω σε διαιτολόγο ξοδεύω το ένα τρίτο από αυτά που ξόδευα για περιττό φαγητό και ποτό.

Αυτό σημαίνει ότι από τα λεφτά που εξοικονομώ βγαίνει και η επίσκεψη του διαιτολόγου και μου περισσεύουν και χρήματα που θα τα αξιοποιήσω για να αγοράσω τα καινούργια μου ρούχα που είναι 4 νούμερα μικρότερα.

Επίσης, ο γιατρός μου μείωσε την αγωγή για την υπέρταση και το ζάχαρό μου είναι ρυθμισμένο χωρίς φάρμακα.

Αν υπολογίσω και το μελλοντικό κόστος μερικών εκατοντάδων ευρώ που θα πλήρωνα για φάρμακα ή νοσηλεία, τότε κάθε άλλο παρά ξοδεύτηκα!»

Ποιότητα ζωής και πρόληψη

Δυστυχώς ακόμα πολύς κόσμος δεν έχει μάθει όπως ο εν λόγω κύριος να υπολογίζει το μακροπρόθεσμο κόστος διαβίωσης του, όπως και τη διαφορά που κάνει η ποιότητα ζωής και η πρόληψη στην τσέπη του.

Επίσης, αρκετοί είναι και εκείνοι που δεν υπολογίζουν καλά τις ανάγκες τους και βρίσκονται αργότερα στη δύσκολη θέση να μη μπορούν να τις καλύψουν.

Το ευτυχές για όσους διαβάζουν αυτό το άρθρο είναι ότι, όσο αφορά τη διατροφή τους τουλάχιστον, υπάρχουν πολλά που μπορούν να κάνουν για να εξοικονομήσουν χρόνο, χρήμα και υγεία!

Παρακάτω αναφέρουμε 5 χρήσιμα tips για να εξοικονομήσετε κάνοντας διατροφή.

TIP 1: Πάμε Διαιτολόγο

Επισκεφτείτε το Διαιτολόγο σας για να σας βοηθήσει να οργανώσετε ένα πρόγραμμα διατροφής στα μέτρα και τις ανάγκες σας. Αυτό θα σας γλιτώσει χρόνο από τα ψώνια και το μαγείρεμα.

Η διατροφή προλαμβάνει το 80% των νοσημάτων. Εξοικονομείτε έτσι υγεία και επισκέψεις στο γιατρό! Η ισορροπημένη διατροφή χαρίζει ενέργεια και ευεξία και βοηθά τους ανθρώπους να είναι πιο παραγωγικοί στην εργασία τους (και άρα να κερδίζουν περισσότερα χρήματα).

Επιπλέον, η εξατομικευμένη διατροφή είναι φιλική προς το περιβάλλον καθότι αποφεύγεται η υπερκατανάλωση τροφίμων και μειώνεται ο όγκος περισσευμάτων φαγητού.

Με μία καλή διατροφή αντιμετωπίζουμε καλύτερα το στρες (και γλιτώνουμε πολλές επισκέψεις στον ψυχολόγο). Τέλος, γλυτώνουμε χρήματα από αυτά που θα πετούσατε ή θα ξοδεύατε για περιττό φαγητό και ποτό.

TIP 2. Πάμε με τη σεζόν

Αγοράστε εγχώρια προϊόντα που είναι η εποχή τους. Τα φρούτα και τα λαχανικά εποχής στοιχίζουν λιγότερο από αυτά που δεν είναι η σεζόν τους (πχ φράουλες το Δεκέμβριο αντί για Μάιο).

Η αγορά εγχώριων φρούτων και λαχανικών πέρα από λιγότερο δαπανηρή είναι πολύ πιο φιλική προς το περιβάλλον από την αγορά εισαγόμενων που είναι εκτός εποχής.

Επίσης, γλιτώνετε τον οργανισμό σας από φάρμακα και ορμόνες που απαιτούνται για να μεγαλώσει ένα βρώσιμο φυτό πριν από την ώρα του.

TIP 3. Πάμε χορτάτοι

Καλό είναι να μην πηγαίνετε για ψώνια πεινασμένοι. Όταν πεινάμε υπερεκτιμάμε τις ανάγκες μας και αγοράζουμε περισσότερα πράγματα απλά και μόνο για να νιώσουμε ότι ένα ικανοποιητικό γεύμα μας περιμένει μετά.

Το ίδιο συμβαίνει και όταν παραγγέλνουμε από εστιατόρια ή ταχυφαγεία. Φροντίστε να έχετε φάει τα γεύματα της ημέρας και ένα ελαφρύ σνακ πριν πάτε για αγορά τροφίμων ή προτού φάτε έξω.

TIP 4. Πάμε με λίστα

Φροντίστε να έχετε έτοιμη μια λίστα αγορών πριν πάτε για ψώνια. Καλό είναι αυτή η λίστα να εξυπηρετεί το εβδομαδιαίο διατροφικό μενού της οικογένειάς. Μην αγοράζετε πράγματα εκτός λίστας.

Κοιτάξτε καθημερινά τα ντουλάπια και το ψυγείο και σημειώνετε τις ελλείψεις στη λίστα σας. Αποφύγετε να αγοράζετε τρόφιμα εκτός λίστας ακόμα κι αν είναι σε προσφορά.

Συγκρίνετε τιμές από διαφορετικές μάρκες για το ίδιο τρόφιμο. Μερικές φορές τα συστατικά είναι σχεδόν πανομοιότυπα και τα λιγότερο γνωστά brands προσφέρουν καλή εξοικονόμηση κόστους.

Όταν βλέπετε μια καλή ευκαιρία  αγοράστε και αποθηκεύστε χωρίς να υπερβάλλετε στο απόθεμα. Να προσέχετε πάντα την ημερομηνία λήξης.

Επιλέξτε ξηρά φασόλια έναντι κονσερβοποιημένων φασολιών και αγοράστε χύμα παρά συσκευασμένα όσπρια και δημητριακά που είναι πιο οικονομικά.

Φροντίστε να παίρνετε μαζί και τα εκπτωτικά σας κουπόνια αλλά και να ενημερώνεστε για τις διάφορες προσφορές που κάνουν τα καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ πριν πάτε να ψωνίσετε.

TIP 5. Πάμε…Μαγειρική!

Αυτό σημαίνει πως χρειάζεται να μαγειρεύετε στο σπίτι τις περισσότερες αν όχι όλες τις ημέρες της εβδομάδας.

Μερικά οικονομικά, εύκολα και υγιεινά γεύματα που μπορείτε να ετοιμάσετε είναι αυγά, σαρδέλες, Κρητικός ντάκος, όσπρια και ζυμαρικά ολικής άλεσης, σαλάτα με τόνο, σαλάτα με κοτόπουλο.

Εφόσον έχουμε μαγειρέψει μπορούμε να αποθηκεύουμε σε ψυγείο ή κατάψυξη. Μπορούμε να τρώμε από δύο φορές την εβδομάδα το ίδιο φαγητό.

Επίσης, χρησιμοποιούμε  τα περισσεύματα της ημέρας και για την επόμενη μέρα φτιάχνοντας σαλάτες, σάντουιτς κτλ.

Πολύ χρήσιμη είναι και η προετοιμασία γευμάτων (meal prep) το σαββατοκύριακο. Μπορεί να σας γλιτώσει από έτοιμα γεύματα που θα αγοράζατε λόγω έλλειψης χρόνου μέσα στην εβδομάδα.

Καλές Αγορές!

Σχετικά με τον δημιουργό

Σοφία Μπάμπου / Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Διαιτολόγος Διατροφολόγος