Dr Plus - Diatrofi

Καθημερινή Διατροφή

Φυτοθεραπεία και διατροφή

Τα όπλα της φύσης στη φαρέτρα του διαιτολόγου.

Οι διατροφολόγοι θεωρούμαστε «θεραπευτές» και αυτό γιατί καλούμαστε να διαχειριστούμε τη τροφή, ξεκάθαρα «φάρμακο» και το πρώτο θεραπευτικό μέσο. Έτσι και η φυτοθεραπεία στα πλαίσια των συμπληρωματικών φυσικών θεραπειών και μεθόδων μπορεί να χρησιμοποιηθεί από διατροφολόγους συνεργατικά και βοηθητικά σε κάποιες καταστάσεις.

Οι συμπληρωματικές – εναλλακτικές θεραπείες κερδίζουν ολοένα έδαφος και σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπολογίζεται ότι ποσοστό 33% του πληθυσμού των 25 κρατών μελών της Ευρώπης, χρησιμοποιούν εναλλακτικές ή συμπληρωματικές ιατρικές μεθόδους. Αυτό υποχρέωσε το ΠΟΥ (Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας) να εκδώσει ειδική πολυσέλιδη αναφορά με τίτλο: «WHO Traditional Medicine Strategy 2002-2005» όπου τεκμηριώνεται η αποτελεσματικότητα και η προσφορά της κάθε θεραπευτικής παρέμβασης, μέσω των σύγχρονων ιατρικών απαιτήσεων “Evidence Based Medicine”.

Ο διατροφολόγος είναι αρμόδιος να κάνει χρήση φυσικών θεραπειών όπως φυτοθεραπεία αρκεί να τηρούνται δύο συνθήκες:

 1. Να υπάρχει Πίστη στην δύναμη του ανθρώπινου οργανισμού να θεραπεύεται.
 2. Να έχει Γνώση των φαρμακευτικών ιδιοτήτων των βοτάνων και των φυτών.

“Η Φυτοθεραπεία λοιπόν χρησιμοποιεί τις ισχυρές θεραπευτικές ικανότητες των φυτών για την εξασφάλιση της καλής υγείας. Αποτελεί την αρχαιότερη και πιο διαδεδομένη μέθοδο θεραπείας στον κόσμο σήμερα.”

Παρακάτω αναφέρονται ενδεικτικά κάποιες ιδιότητες κάποιων βοτάνων που δεν έχουν αλληλεπιδράσεις ή αντενδείξεις με άλλες θεραπείες, φάρμακα ή συμπληρώματα. Παρόλα αυτά είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι τα βότανα έχουν φαρμακολογική δράση, ότι οι συγκεκριμένες πληροφορίες έχουν μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν υποκαθιστούν συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία από έναν επαγγελματία υγείας. Έτσι εάν ψάχνετε ανακούφιση σε κάποιο προσωπικό πρόβλημα υγείας, αναζητήστε επαγγελματία υγείας γιατί οι πληροφορίες σε αυτό το άρθρο δεν μπορούν αλλά και δεν προορίζονται για να τον αντικαταστήσουν.

Βάμμα βρώμης: χρησιμοποιείται ως εξαιρετικό τονωτικό για «σπασμένα» νεύρα. Επίσης είναι πολύ πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Συγκεκριμένα χρησιμοποιείται:

 • γενική εξασθένηση
 • άγχος – στρες
 • νευρική και ψυχική εξουθένωση – εξάντληση – οξυθυμία
 • σύνδρομο στέρησης κατά την απεξάρτηση από ουσίες (π.χ. κάπνισμα)
 • αναπλήρωση βιταμινών Β λόγω:
  • διατροφικών συνηθειών (π.χ. χορτοφάγοι)
  • χρήσης φαρμάκων που μειώνουν τις Β στον οργανισμό (π.χ. πραζόλες, αντισυλληπτικά, μεθοτρεξάτη, μετφορμίνη κ.α.)
  • χρήσης προϊόντων για μυοσκελετικά προβλήματα (μαγνήσιο, γλυκοζαμίνη κ.α.)
  • ανάγκης μείωσης ομοκυστεΐνης (καρδιακές νόσοι)

Πασιφλόρα: χορηγείται σε ήπια αϋπνία, πολυκυστικές ωοθήκες, υπερτροφία προστάτη

 • ηρεμιστικό
 • αντι-στρες
 • αντισπασμωδικό
 • κατάλληλο μετά από διακοπή θεραπείας με αγχολυτικά
 • ευεργετικό σε νευρική ταχυπαλμία

Αγκινάρα & γαϊδουράγκαθο

 • διεγείρει την έκκριση χολής
 • βοηθά την ατελή πέψη
 • τονώνει και προστατεύει το ήπαρ και τη χοληδόχο κύστη
 • βελτιώνει το μεταβολισμό του λίπους και την κακή πέψη
 • βοηθά στη μείωση της χοληστερόλη
 • αντιοξειδωτική δράση
 • αποτελεσματικό στη θεραπεία ηπατικών νόσων (προστατεύει και βοηθά στην ανάπλαση των ηπατικών κυττάρων

Τσουκνίδα

 • φυτικό αποτοξινωτικό
 • Διουρητικό
 • Μειώνει τα επίπεδα του ουρικού οξέος
 • Αντισταμινικό (βοηθά σε κνησμώδη εκζέματα, συμπτώματα κνησμού σε αλλεργίες)
 • διατροφικό τονωτικό του αίματος
 • αυξάνει τα ερυθρά αιμοσφαίρια

Ίσως μια πολύ καλή φυσική λύση όταν τα φαρμακευτικά σκευάσματα σιδήρου δεν είναι καλά ανεκτά ή δεν βελτιώνουν την κατάσταση. Ιδανικό για παιδιά

Πολύ ενδεικτικά αναφέρθηκαν κάποιες ιδιότητες βοτάνων της ελληνικής γης. Επίσης να αναφέρουμε ότι ο κατάλογος των φυτών που έχουν θεραπευτική δράση είναι ατελείωτος. (σκόρδο, ρίγανη, θυμάρι, χαμομήλι και πολλά πολλά αλλά. Η θεραπευτική αξία των φυτών δε χάθηκε, ούτε πρόκειται να χαθεί ποτέ. Αυτό που θα πρέπει να βάλει τον κάθε έναν από εμάς σε σκέψεις είναι ότι η φύση δεν χρειάζεται βοήθεια για να φτάσει στη τελειότητα.

Περισσότερα για τη συγγραφέα Μυρτώ Μαρία Μυλωνά στο επαγγελματικό της προφίλ ΕΔΩ 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 • American Botanical Council’s 1998. Herb Reference Guide. American Botanical Council. Austin, USA.
 • WHO Traditional Medicine Strategy 2002-2005
 • European Forum for Complementary and Alternative Medicinehttp://www.efcam.eu/content/view/16/34

Σχετικά με τον δημιουργό

Μυρτώ-Μαρία Μυλωνά/ Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Η Μυλωνά Μυρτώ –Μαρία γεννήθηκε στην Αθήνα το 1981 και αποφοίτησε από το τμήμα Διατροφής της Θεσσαλονίκης το 2003.
Από το 2005 διατηρεί ιδιωτικό γραφείο στο Χαϊδάρι και εργάζεται ως διατροφολόγος και σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης (Wellness Coach) βοηθώντας άτομα και ομάδες να πετύχουν αλλαγές στον τρόπο ζωής τους (Lifestyle Medicine), ώστε να γίνουν πιο υγιείς και πιο ευτυχισμένοι. Η προσέγγιση της είναι ολιστική και εστιάζει στους 7 τομής ευεξίας: Διατροφή, Άσκηση, Ενέργεια και Στρες, Βάρος, Πνευματική και Συναισθηματική Ευεξία, Υγεία, Ικανοποίηση Ζωής. Εργάζεται κάνοντας ατομικές και ομαδικές συνεδρίες. Θεωρεί το επάγγελμά της συναρπαστικό, γιατί έχει την ευλογία να παρακολουθεί την πρόοδο, την αλλαγή και το ταξίδι μεταμόρφωσης των ανθρώπων και μέσα από αυτό και την ευγνωμοσύνη που δέχεται, την ωθεί να εξελίσσεται και η ίδια.
Πάθος της η συνεχής προσωπική εξέλιξη και για αυτό η εκπαίδευση είναι μια διαδικασία που μέσα στα χρόνια δεν έχει σταματήσει. Το 2007 παρακολούθησε τέσσερις κύκλους σεμιναρίων ψυχολογίας για την παχυσαρκία και για τις διατροφικές διαταραχές στο Λονδίνο (National Center for Eating Disorders). Επίσης υπήρξε για ενάμισι χρόνο ενεργά διαιτολόγος στην Μονάδα Εφηβικής Υγείας του νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού και έκτοτε παραμένει επιστημονικός συνεργάτης.
Έχει συμμετάσχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα “COSI”, το οποίο είναι ένα ερευνητικό πρόγραμμα σχετικά με τη συχνότητα της παιδικής παχυσαρκίας και διεξήχθη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO)
Έχει ολοκληρώσει την εκπαίδευση European Institute of Nutritional Medicine (EINuM) και μπορεί να διαχειριστεί χρόνια προβλήματα υγείας, χρησιμοποιώντας την προσέγγιση των μεταβολομικών εξετάσεων και της διατροφικής ιατρικής. Έχει πιστοποιηθεί να αξιολογεί μεταβολομικές εξετάσεις και να χορηγεί κατάλληλη αγωγή συμπληρωμάτων διατροφής καθώς και εξειδικευμένη διατροφή.
Έχει ολοκληρώσει σπουδές στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο τμήμα της προσωπικής συμβουλευτικής , Life Coaching, και αυτό μόνο σαν εισαγωγή γιατί το βασικό πτυχίο στο χώρο του Coaching, το οποίο είναι και μια από τις πιο απαιτητικές εκπαιδεύσεις Coaching στο κόσμο, είναι από τον ACSM (American College of Sports Medicine). Οι Wellcoaches της απένειμαν τον τίτλο του Certified Health and Wellness Coach και πιστοποιούν την καταλληλότητα της για την διαχείριση ατόμων που θέλουν να κάνουν αλλαγές στα 7 πεδία ευεξίας.
Επειδή όλα είναι θέμα επικοινωνίας για να διευρύνει και να κατανοήσει καλύτερα τα περιστατικά που αναλαμβάνει, έχει εκπαιδευτεί σε τεχνικές του NLP (νευρογλωσσικό προγραμματισμό). Τέλος, είναι πιστοποιημένη μέντορας του ινστιτούτου HeartMath, εκπαιδεύει και κάνει πρακτική τεχνικές, που είναι ίσως οι πλέον αποδεδειγμένα αποτελεσματικές στη διαχείριση του άγχους – στρες.
Είναι περήφανο μέλος του πανελλήνιου συλλόγου Διαιτολόγων - Διατροφολόγων Ελλάδος, μέλος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Διατροφικής Ιατρικής (EINuM), μέλος του επιστημονικού κέντρου μελισσοθεραπείας Ελλάδος, του Ινστιτούτου Διατροφικών Μελετών Ελλάδος (ΙΔΜΕ) και του HeartMath institute.
Επίσης είναι επίσημη εκπαιδεύτρια του ΚΕΑΔΔ (Κέντρο Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών)
Είναι παντρεμένη και ζει με τον άντρα της, δυο παιδιά, τον σκύλο και τη γάτα της προσπαθώντας να ζει με πάθος & έμπνευση την κάθε ημέρα, κάνοντας καθημερινή πράξη αυτά που διδάσκει.
Additional Info
Διεύθυνση: Αγωνιστών Στρατοπέδου 39
Περιοχή: Χαϊδάρι
ΤΚ:
Τηλέφωνο: 2105322383
Κινητό: 6974735376
Email: mylona.myrto@gmail.com
Ιστοσελίδα: