Dr Plus - Diatrofi

Καθημερινή Διατροφή

Γιατί κυκλοφορούν προϊόντα χωρίς γλουτένη;

Σίγουρα όλοι ως καταναλωτές, θα έχετε παρατηρήσει την μεγάλη αύξηση τροφίμων στην καταναλωτική αγορά που φέρουν ως χαρακτηριστικό την μη ύπαρξη γλουτένης.

Σε ποιους απευθύνονται όμως αυτά τα τρόφιμα και τι είναι η δυσανεξία στην γλουτένη ?

Η δυσανεξία στη γλουτένη είναι μια αυτοάνοση και χρόνια πάθηση του λεπτού εντέρου, η οποία εμφανίζεται σε άτομα με γενετική προδιάθεση και προκαλείται από την μη ανοχή του οργανισμού στην γλουτένη.
Η κατανάλωση προϊόντων που περιέχουν γλουτένη από άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη, οδηγεί σε βλάβη στην επιφάνεια του λεπτού εντέρου παρεμποδίζοντας την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών.

Τρόφιμα χωρίς γλουτένη

Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα πάσχει από κοιλιοκάκη περίπου το 1% του πληθυσμού. Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι και την σίκαλη. Κάποια από τα συμπτώματα των ατόμων που πάσχουν από κοιλιοκάκη και καταναλώνουν γλουτένη είναι: διάρροια, φουσκώμα, κοιλιακό άλγος, κα.

Οι άνθρωποι που έχουν ευαισθησία θα πρέπει να αποφεύγουν την γλουτένη?

Οι έρευνες που υπάρχουν μέχρι και σήμερα σχετικά με την ευαισθησία στη γλουτένη, είναι ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο. Τα άτομα με ευαισθησία στη γλουτένη μπορούν να έχουν μια πιο εύκολη καθημερινότητα καταναλώνοντας τρόφιμα χωρίς γλουτένη που είναι διαθέσιμα σε διάφορες κατηγορίες.

Για παράδειγμα μπορείτε να  βρείτε σε μεγάλα  καταστήματα προϊόντα καθημερινής κατανάλωσης όπως  φρυγανιές, crackinettes αλλά και μπισκότα, σε   γεύσεις όπως πορτοκάλι και κακάο.

Πώς να αναγνωρίσω τα προϊόντα χωρίς γλουτένη?

Για όσους αναζητούν προϊόντα χωρίς γλουτένη, δεν αρκεί να μένουμε σε μια απλή λεκτική αναφορά ή σε κάποιο καρτελάκι του σούπερ μάρκετ . Το καλύτερο είναι να ανατρέχουμε στην συσκευασία του και να ελέγχουμε αν φέρει το ειδικό σύμβολο που δηλώνει ότι είναι εγκεκριμένο απ΄τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Κοιλιοκάκης A.O.E.C.S  και μπορεί να καταναλωθεί από άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη.

Χρήσιμες συμβουλές για άτομα με δυσανεξία στην γλουτένη

  • Καταναλώστε άφοβα τρόφιμα όπως ρύζι, πατάτα, καλαμπόκι, φρούτα, λαχανικά, ψάρια, φρέσκα κρέατα, σόγια, πουλερικά, γαλακτοκομικά κ.α.
  • Έχετε την επιλογή να καταναλώσετε προϊόντα χωρίς γλουτένη που υπάρχουν στην αγορά, όπως φρυγανιές και μπισκότα, αρκεί να φέρουν το ειδικό σήμα που πιστοποιεί την απουσία γλουτένης.
  • Σημαντικό είναι να διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες των επεξεργασμένων και συσκευασμένων τροφίμων διότι τα σιτηρά δε χρησιμοποιούνται μόνο σαν βασικά συστατικά αλλά προστίθενται και κατά τη διάρκεια προετοιμασίας και επεξεργασίας τροφίμων.

Σχετικά με τον δημιουργό

Βασιλειος E. Κατσίλας, Διατροφολόγος-Διαιτολόγος,BSc

Email: Basileioskats@hotmail.com
Ο Βασίλειος Κατσίλας γεννήθηκε στην Λέσβο το 1993.

Είναι διατροφολόγος-διαιτολόγος απόφοιτος του Αλεξάνδρειου τεχνολογικού εκπαιδευτικού ιδρύματος της Θεσσαλονίκης, με πλήθος πιστοποιήσεων από ενημερώσεις επιστημονικών μελετών, για την βέλτιστη αντιμετώπιση των στόχων που θέτονται στις σύγχρονες ανάγκες της εποχής.

Είναι ενεργός αθλητής της πολεμικής τέχνης του Jiu Jitsu κάνοντας πρωταθλητισμό, με πολλές διακρίσεις σε πανελλαδικό όσο και σε διεθνή επίπεδο.

Την περίοδο 2014-2015 υπήρξε μέλος του ερευνητικού προγράμματος ΕΣΠΑ συμμαχία για την υγεία- διατροφή συνεργαζόμενος άριστα με διεπιστημονικές ομάδες.

Υπήρξε επαγγελματίας ναυαγοσώστης θαλάσσης με καταγεγραμμένες επεμβάσεις διάσωσης, καθώς και εθελοντής ναυαγοσώστης στην περιοχή του Μολύβου Λέσβου για την διαχείριση του μεταναστευτικού, όπου και παρέλαβε έπαινο για τις επεμβάσεις του με την Ένωση Ναυαγοσωστικών Σχολών Ελλάδος από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου ναυτιλίας Αιγαίου.

Η πτυχιακή του εργασία είχε ως θέμα τα συμπληρώματα διατροφής και πραγματοποίησε την πρακτική του άσκηση στο πρότυπο κλινικό διατροφολογικό-διαιτολογικό γραφείο της κυρίας Λιτσαρδοπούλου Αλεξάνδρας.

Είναι συνεργάτης στο διαιτολογικό γραφείο του Κυρίου Ευάγγελου Ζουμπανέα ως Διατροφολόγος-Διαιτολόγος

Έχει ιδρύσει το γυμναστήριο Calisthenics & Fitness Society στην Νέα Φιλαδέλφεια

Ειναι ο διευθυντής ύλης του Diatrofi.gr

Είναι πιστοποιημένος θεραπευτής των Διατροφικών Διαταραχών και της Παχυσαρκίας (Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity) και αποτελεί επιστημονικός συνεργάτης και καθηγητής του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ).

Το μεταπτυχιακό του πραγματοποιήθηκε στο European University Cyprus στο τομέα της δημόσιας υγείας και η διατριβή του είχε να κάνει με τις διατροφικές διαταραχές σε όλη την Ελλάδα.

Το 2019 επιλέχθηκε απο την Oxford abstracts ως ομιλητής στο 13ο Ευρωπαικό Συνέδριο Διατροφής (FENS 2019), στην Ιρλανδία.

Είναι υποψήφιος Διδάκτωρ του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Additional Info
• Περιοχή: Αττική
• Κινητό:6980874162
• Email: Basileioskats@hotmail.com