Dr Plus - Diatrofi

Καθημερινή Διατροφή

Γιατί να κάθομαι όταν τρώω;

Το να τρως καθιστός είναι από τα καλύτερα πράγματα που μπορείς να κάνεις για το σώμα σου και τη διατροφή σου. Αυτό μπορεί να φαίνεται δύσκολο σε μία καθημερινότητα που οι ρυθμοί επιβάλλουν να είμαστε συνεχώς σε εγρήγορση, αλλά ακριβώς επειδή κινούμαστε με τέτοιο τρόπο, είναι σημαντικό το φαγητό να είναι μία παύση από τα πάντα, μία στιγμή ηρεμίας και φροντίδας. Σίγουρα, αυτό δε μπορεί να συμβεί τρώγοντας στα όρθια, ενώ παράλληλα σκεφτόμαστε ή ασχολούμαστε με ένα σωρό άλλα πράγματα.

Παίρνοντας χρόνο για τα γεύματά μας ώστε να καθίσουμε σε ένα χώρο (ιδανικά τραπέζι και όχι στο χώρο όπου εργαζόμαστε), έστω και αν αυτός ο χρόνος είναι 10-15 λεπτά, έχουμε σημαντικά οφέλη για το σώμα, την υγεία αλλά και την ψυχολογία μας.

Πέψη και μάσηση

Έχουμε σίγουρα όλοι ακούσει πόσο σημαντικό είναι να μασάμε καλά την τροφή μας. Πράγματι, η μάσηση βοηθά την καλύτερη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών αλλά και στη διευκόλυνση της πέψης.

Η διαδικασία του φαγητού (θα έπρεπε να) απαιτεί για το σώμα μας συγκεκριμένο χρόνο, καθώς δεν τελειώνει όταν σταματήσουμε να τρώμε. Όταν γευματίζουμε καθισμένοι στο τραπέζι και παίρνοντας τον ανάλογο χρόνο, μασάμε το φαγητό μας καλύτερα, και διευκολύνουμε σαφώς το στομάχι να διασπάσει την τροφή. Έτσι, προστατευόμαστε από μετέπειτα καούρες και πεπτικές ενοχλήσεις.

Η ταχεία κατανάλωση του φαγητού ‘’στα όρθια’’ μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα και αέρια, καθώς και να δυσχεράνει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, αλλά και ενισχύει την αεροφαγία.

 Τείνουμε να τρώμε λιγότερο και να χορταίνουμε

Εκτός του ότι αυξάνεται ο ρυθμός με τον οποίο καταναλώνουμε την τροφή, όταν γευματίζουμε όρθιοι συνήθως τρώμε και περισσότερο. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι δε μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε την ποσότητα που καταναλώνουμε, σε συνδυασμό φυσικά με το στρες την καθημερινότητας που βρισκόμαστε (και από την οποία δεν κάναμε το απαραίτητο ‘’διάλειμμα’’ για να γευματίσουμε) και συχνά ξεσπάμε στο φαγητό. Ειδικότερα όταν δεν έχουμε κάποιο συγκεκριμένο (ποσοτικά και ποιοτικά) γεύμα μπροστά μας, αλλά ‘’τσιμπαμε’’ όρθιοι, είναι πολύ εύκολο να χάσουμε το μέτρημα, να δυσκολευόμαστε να χορτάσουμε και τελικά, να μην έχουμε καμία αντίληψη ότι η όλη διαδικασία ήταν διαδικασία γεύματος.

Το γεύμα στο τραπέζι, επιτελεί έναν πολύ σημαντικό ρόλο: επιτρέπει στον εγκέφαλο να συνειδητοποιήσει ότι τρώμε, και να ενεργοποιήσει τα κέντρα απόλαυσης και κορεσμού-και έτσι, μπορεί να μας γλιτώσει από υπερφαγίες, να επιφέρει πιο γρήγορα το αίσθημα του κορεσμού και να μας προστατεύσει από ξέσπασμα πείνας στα επόμενα γεύματα.

 Φροντίδα εαυτού

Ακόμα και αν τρώμε μόνοι, το γεύμα είναι η φροντίδα που δείχνουμε εμείς οι ίδιοι στο σώμα μας- κάνοντάς το βιαστικά, στο όρθια, φαίνεται σαν να στερούμε από το σώμα και το μυαλό μας τη σημασία που έχει η θρέψη τους. Η διαδικασία του γεύματος δεν καλύπτει μόνο τις βιολογικές μας ανάγκες, αλλά και τις συναισθηματικές: πέρα από απόλαυση, συχνά είναι η αφορμή να καθίσουμε στο τραπέζι (μόνοι ή με κοντινά μας πρόσωπα) και να μοιραστούμε όχι μόνο το φαγητό αλλά, κυρίως, τον χρόνο μας.

Τρώγοντας ‘’στα όρθια’’, το γεύμα μοιάζει σαν αγγαρεία, σαν μία ακόμα ρουτίνα που πρέπει να διεκπεραιώσουμε βιαστικά μέσα στη μέρα μας, χωρίς φροντίδα, χωρίς απόλαυση και χωρίς, στην ουσία, να αντιλαμβανόμαστε ότι -και τι- τρώμε. Είναι σημαντικό να μυρίσουμε, να γευτούμε και να απολαύσουμε το φαγητό.  Όπως προαναφέρθηκε, ειδικά με τους σύγχρονους τρόπους ζωής, όπου μέσα στην ημέρα τα πράγματα που θα κάνουμε για εμάς είναι ελάχιστα, το να πάρουμε τον χρόνο να καθίσουμε με μία ηρεμία να καταναλώσουμε το γεύμα μας, ίσως είναι από τα πλέον σημαντικούς αλλά και απλούς τρόπους να μας φροντίσουμε.

Σχετικά με τον δημιουργό

Δάφνη Νταλάπα Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Είμαι διαιτολόγος – διατροφολόγος απόφοιτος του ΑΤΕΙ Διατροφής Θεσσαλονίκης. Μόλις αποφοίτησα, εργάστηκα στο ΙΕΚ Σίνδου διδάσκοντας το μάθημα της διατροφής. Το 2000 άνοιξα το προσωπικό μου γραφείο στο οποίο εργάζομαι ως σήμερα.
Έκανα την εξειδίκευση μου στις διατροφικές διαταραχές και την παχυσαρκία παιδιών και ενηλίκων, αποκτώντας το Master Practitioner in Eating Disorders and Obesity από το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών.
Συνεχίζω την επιμόρφωση μου παρακολουθώντας συστηματικά συνέδρια και σεμινάρια διατροφής και ψυχολογίας, αλλά και με συνεχή ξένη και ελληνική βιβλιογραφική ενημέρωση. Εως το 2017 παρακολούθησα και ολοκλήρωσα επιτυχώς 8 κύκλους μαθημάτων μέσω distance learning από καταξιωμένα πανεπιστήμια όπως των HarvardX, Stanford, McGillX, Copenhagen Business School και άλλων.
Για 5 συνεχή χρόνια διοργάνωσα με τη ΧΑΝΘ ενημερωτικές ομιλίες διατροφής ανοιχτές για το κοινό, στα πλαίσια του εθελοντισμού και της κοινωνικής προσφοράς. Έχω συνεργαστεί με το κέντρο ψυχικής υγείας «Μορφή και Φόντο» στην εκπόνηση βιωματικού εργαστηρίου με θέμα το συναισθηματικό φαγητό, ενώ έχω συνδιοργανώσει μαζί ψυχολόγο, ομάδες συμβουλευτικής και υποστήριξης για άτομα με διαταραχές πρόσληψης τροφής.
Η εταιρία συμβούλων σταδιοδρομίας Employ με έχει επιλέξει για την εκπαίδευση στο κομμάτι της διατροφής, στην πρώτη πιστοποιημένη εκπαίδευση για babysitters στην Ελλάδα. Στο παρελθόν έχω συνεργαστεί ξανά με την Employ ως ομιλήτρια στην εκπαιδευτική ημερίδα που οργάνωσε για επιστήμονες υγείας, με θέμα την «Κλινική Διατροφή».
Συνδυάζοντας την αγάπη μου για τα παιδιά, τη διατροφή και την προηγούμενη εμπειρία μου ως καθηγήτρια μουσικής προπαιδείας, συνεργάστηκα για 2 χρόνια με τον παιδικό σταθμό «το Σχολείο της Αγάπης», εκπαιδεύοντας τα παιδιά μέσα από δραστηριότητες στην διατροφική αγωγή.
Το 2013 ξεκίνησε τη λειτουργία του το Δημοτικό σχολείο της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και παράλληλα η συνεργασία μου μαζί τους. Έχω αναλάβει όλη την διαμόρφωση και των συντονισμό του προγράμματος υγιεινής διατροφής που καλύπτει όλες τις τάξεις της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Έμφαση δίνεται στην βιωματική μέθοδο διδασκαλίας, συνάδοντας με τη γενικότερη φιλοσοφία του εκπαιδευτικού ιδρύματος, και στην πολύπλευρη προσέγγιση του θέματος, εμπλέκοντας στην εκπαίδευση τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς. Από το 2017 έχω αναλάβει το αντίστοιχο πρόγραμμα διατροφικής αγωγής στον παιδικό σταθμό και το νηπιαγωγείο της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.
Η συνεργασία μου με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή επεκτάθηκε και στο Perrotis College καθώς από το 2014 και για 3 έτη, δίδαξα στα αγγλικά το μάθημα «Nutrition and the Consumer» στους τελειόφοιτους σπουδαστές του Food Science.
Η εταιρία ανελκυστήρων Kleemann μου εμπιστεύτηκε τη σύσταση του νέου μενού του εστιατορίου για τους εργαζομένους της και την ενημέρωση τους στις αρχές της υγιεινής διατροφής.
Το 2013 ανέλαβα τη σύνταξη του πρωινού στο ξενοδοχείο Melissanthi στη Χαλκιδική, βασισμένο σε ελληνικά προϊόντα.
Από τον Δεκέμβριο του 2012 εως τον Φεβρουάριο του 2013, συμμετείχα στην οργάνωση και υλοποίηση του βιωματικού προγράμματος διατροφικής αγωγής για παιδιά και εφήβους «Ένα πιάτο γεμάτο.. υγεία» που πραγματοποιήθηκε στον Δήμο Νεάπολης, όπως και τις συναντήσεις διατροφικής αυτογνωσίας, «Τρώω, νιώθω με μαθαίνω» που πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη.
Είμαι μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος, του Κέντρου Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών, του Ινστιτούτου Διατροφικών Μελετών και Ερευνών και της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρίας Παχυσαρκίας.
άρθρα blog http://www.nutritionist.gr/blog/

Ιστοσελίδα :  www.nutritionist.gr
 
Βίντεο https://www.youtube.com/watch?v=XuyXbPcs-d4

Συνεργασίες Δημοτικό σχολείο της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής , Perrotis College, Employ, ΧΑΝΘ, Δήμος Νεάπολης, Μορφή και Φόντο, Το Σχολείο της Αγάπης.

Ώρες λειτουργίας
Δευτέρα, Σάββατο κλειστά
Τρίτη , Τετάρτη, Παρασκευή 9-2 και 5-8.30
Πέμπτη 5-8.30

social profile
https://business.facebook.com/DaphneDalapaDiatrofologos
https://twitter.com/NutritionistGr