Dr Plus - Diatrofi

Καθημερινή Διατροφή

Γνωριμία με το σύστημα μαγειρικής Salad Master System

saladmaster

Δεν έχει σημασία μόνο τι τρως αλλά και πως είναι μαγειρεμένο!

Ένα από τα σύγχρονα προβλήματα που καλείται να αλλάξει στις διατροφικές  συνήθειες των ανθρώπων κάθε επαγγελματίας υγείας  είναι ο τρόπος παρασκευής των γευμάτων.  

Οι Ενδοκρινικοί Διαταράκτες ή Γλυκοτοξίνες ένας σύγχρονος εφιάλτης

Γνωρίζουμε πλέον τις ανεπανόρθωτες βλάβες που μπορεί να προκαλέσει στον  άνθρωπο η αυξημένη πρόσληψη σακχάρου στο αίμα.

Η υπερβολική και πλεονάζουσα ποσότητα γλυκόζης στο αίμα, δρα σαν «εσωτερική κόλλα». Η  διαδικασία προσκόλλησης της γλυκόζης σε διάφορα κύτταρα του σώματος, οδηγεί  στην αλλαγή του σχήματός τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία της ομάδας  των χημικών ουσιών, που ονομάζουμε προχωρημένα προϊόντα τελικής  γλυκοζυλίωσης ή εν συντομία AGEs ή γλυκοτοξίνες. 

Κατά τη διαδικασία της γλυκοζυλίωσης, οι γλυκοτοξίνες αδρανοποιούν τα  αντιοξειδωτικά ένζυμα. Μειώνουν την φυσική άμυνα του οργανισμού και αλλοιώνουν το DNA των κυττάρων αυξάνοντας τις φλεγμονές μέσα στο σώμα.  

Ένας άνθρωπος παράγει γλυκοτοξίνες ενδογενώς, όταν τα επίπεδα σακχάρου του  στο αίμα είναι αυξημένα.

Τα σάκχαρα, που κυκλοφορούν στο αίμα, αγκιστρώνονται και κολλάνε πάνω σε λίπη, πρωτεΐνες ή σε άλλα μόρια στο σώμα μας. Γι’ αυτό και τα  άτομα με διαβήτη, φτιάχνουν τα προϊόντα αυτά πιο γρήγορα, όταν τα επίπεδα  γλυκόζης στο αίμα τους είναι αυξημένα, σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.

Ωστόσο,  το μεγαλύτερο ποσοστό τους προσλαμβάνεται από την διατροφή μας. Αυτό  εξαρτάται πολύ από τον τρόπο που οι τροφές που καταναλώνουμε έχουν  μαγειρευτεί. 

Πες μου τι τρως να σου πω πώς θα είσαι…

Οι γλυκοτοξίνες, που περιέχονται στις ωμές τροφές, είναι αμελητέες ή πολύ χαμηλές. Το μεγαλύτερο ποσοστό που προσλαμβάνουμε από την διατροφή μας, είναι  αποτέλεσμα της διαδικασίας του μαγειρέματος.  

Η αυξημένη παραγωγή γλυκοτοξινών, σχηματίζεται με την θέρμανση ή το μαγείρεμα  σακχάρων μαζί με λίπη ή πρωτεΐνες πχ πατάτες ψητές ή τηγανητές με λάδι, κρέας  στα κάρβουνα, κρέας στο φούρνο με πατάτες, σφολιατοειδή και αρτοπαρασκευάσματα που συνδυάζουν αλεύρι ή/και ζάχαρη με λίπος όπως η  μαργαρίνη.  

Όσο μεγαλύτερη είναι η κατανάλωση τροφίμων με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, τόσο  περισσότερες γλυκοτοξίνες παράγονται και συσσωρεύονται στον οργανισμό. Έτσι, γίνεται πιο δύσκολη η απομάκρυνσή τους από αυτόν. Ταυτόχρονα,  επηρεάζεται αρνητικά η ισορροπία μεταξύ Καλών/Φιλικών βακτηριδίων απέναντι στους παθογόνους μικροοργανισμούς.  

Εντερική χλωρίδα, γλυκοτοξίνες και ρόλος της φλεγμονής  

Μια διαταραγμένη ισορροπία της εντερικής χλωρίδας σε συνδυασμό με αυξημένη  παραγωγή από γλυκοτοξίνες λόγω των υψηλών θερμοκρασιών κατά το μαγείρεμα,  μπορούν να καταστρέψουν κάθε ιστό μέσα στο ανθρώπινο σώμα δημιουργώντας  φλεγμονές που σύντομα θα προσβάλλουν σε μεγάλο βαθμό την υγεία.  

Οι ουσίες αυτές αποτελούν τη βασική αιτία για την εμφάνιση πολλών αυτοάνοσων νοσημάτων. Επίσης είναι η βασική αιτία για τις αρνητικές συνέπειες του σακχαρώδη διαβήτη. Τόσο στα  μικρά αγγεία, όπως στα μάτια, νεφρά, όσο και στα μεγάλα αγγεία, π.χ. στην καρδιά.  

Οι γλυκοτοξίνες σχετίζονται με ασθένειες, όπως:

 • μεταβολικό σύνδρομο
 • διαβήτης τύπου 2
 • παχυσαρκία
 • καρδιαγγειακά
 • αρτηριοσκλήρυνση
 • υπέρταση
 • καρκίνο
 • αρθρίτιδα
 • γήρανση του δέρματος
 • Alzheimer
 • άνοια

Τι είναι αυτό που το τρως και σε τρώει ταυτόχρονα 

Ο τρόπος παρασκευής φαγητού και ο χρόνος έκθεσης σε υψηλές θερμοκρασίες  έχουν ιδιαίτερη σημασία για την παραγωγή των γλυκοτοξινών.

Μέθοδοι μαγειρέματος, όπως ο βρασμός ή το ψήσιμο στον ατμό, ή ακόμα καλύτερα το φαγητό που ψήνεται σε ειδικά σκεύη σε χαμηλές θερμοκρασίες, μπορούν να μειώσουν μέχρι  και 50% την πρόσληψη γλυκοτοξινών σε σχέση με το τηγάνισμα ή το ψήσιμο στη σχάρα ή στα κάρβουνα.  

Όταν μαγειρεύουμε ταυτόχρονα τροφές πλούσιες σε σάκχαρα, με τροφές πλούσιες  σε πρωτεΐνη, έχουμε την ένωση σακχάρων-πρωτεϊνών και τη δημιουργία αυτών των τοξικών προϊόντων.

Τα σκεύη που μπορούν να μαγειρεύουν σε χαμηλή θερμοκρασία ενδείκνυνται ως τα πιο αποτελεσματικά στην ελάττωση της παραγωγής γλυκοτοξινών.  

Τα υψηλότερα επίπεδα γλυκοτοξινών ανά γραμμάριο τροφής, βρίσκονται σε  επεξεργασμένες τροφές που παρασκευάζονται σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας  και ξηρότητας όπως:

 • σφολιατοειδή
 • κράκερς
 • μπισκότα και τσίπς λόγω προσθήκης  λιπαρών συστατικών όπως αυγών, βουτύρου και μαργαρίνης και μπορούν να  θεωρηθούν ως σημαντικός βλαπτικός παράγοντας για την υγεία, όταν  καταναλώνονται επί καθημερινής βάσεως

Για να περιορίσουμε την ενδογενή παραγωγή γλυκοτοξινών, απαιτείται να μειώσουμε την εξωγενή πρόληψή τους μέσω της τροφής.

Ο ιδανικός τρόπος για να  το πετύχουμε αυτό είναι να μαγειρεύουμε τα τρόφιμα σε χαμηλότερες θερμοκρασίες και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, προτιμώντας τις μεθόδους όπου τα τρόφιμα μαγειρεύονται περισσότερο χρόνο σε μικρότερη θερμοκρασία. Τέτοιες μέθοδοι είναι στον ατμό, το αργό μαγείρεμα στην κατσαρόλα ή γάστρα ή σε ειδικά σκεύη που μαγειρεύουν σε  χαμηλές θερμοκρασίες. Όχι στην χύτρα ταχύτητος. 

Ένα σύγχρονο σύστημα μαγειρικής που προασπίζει τη υγεία 

Ποιο είναι όμως το πιο σύγχρονο σύστημα μαγειρέματος που μπορούμε να  μαγειρεύουμε σε χαμηλές θερμοκρασίες διασφαλίζοντας όχι μόνο την προστασία της  υγείας μας αλλά ταυτόχρονα και την προστασία των πολύτιμων θρεπτικών  συστατικών παράλληλα με ένα άριστο γευστικό αποτέλεσμα;  

Το σύστημα μαγειρικής Salad Master System 

Ένα από τα βασικά πράγματα που έχω υποσχεθεί στον εαυτό μου ως εκπαιδευτής είναι ότι θα μεταφέρω ό,τι γνωρίζω και μαθαίνω σε όλους τους συνεργάτες μου.  

Πολύ πρόσφατα, γνώρισα ένα νέο σύστημα μαγειρικής. Με εξέπληξε ευχάριστα τόσο διότι ανταποκρινόταν πλήρως στις καθημερινές μου ανησυχίες για το καθημερινό μαγείρεμα του φαγητού της οικογένειας σε χαμηλές θερμοκρασίες, όσο και για το εντυπωσιακό γευστικό αποτέλεσμα.

Ιδιαίτερα όταν έχεις να κάνεις με τρεις  εφήβους στην οικογένεια όπου με το παραμικρό αναζητούν αφορμές για φάνε κάτι περισσότερο ελκυστικό από τα όσπρια ή τα μαγειρεμένα λαχανικά ή το ψάρι, τότε πρέπει πραγματικά αυτό που θα τους σερβίρεις να είναι όχι μόνο υγιεινό αλλά σίγουρα και απαράμιλλα γευστικό.  

Για όσους έτυχε να παρακολουθήσουν τις εκπομπές «Φτιάξε μου τη μέρα», με τον  φίλο και στενό πλέον συνεργάτη μου, το χαρισματικό σεφ Άγγελο Πάντο,  πειραματιστήκαμε σε δεκάδες συνταγές που παρασκευάσαμε αποκλειστικά με τα  σκεύη μαγειρικής Salad Master System.  

Τόσο εγώ όσο και ο σεφ Άγγελος Πάντος εντυπωσιαστήκαμε από το αποτέλεσμα σε  κάθε μαγειρική παρασκευή που δοκιμάσαμε. Το μεγάλο στοίχημα το κέρδισαν τα  σκεύη Salad Master System όταν μαζεύτηκαν οι δυο οικογένειες μας. Τους  μαγειρέψαμε ένα ειδικό μενού με ψάρι, κοτόπουλο, θαλασσινά, λαχανικά και όσπρια  για να πάρουμε τη γνώμη τους κυρίως από παιδιά και τους εφήβους.

Διθυραμβικές κριτικές

Αν θα  μπορούσα συνοψίζοντας να περιγράψω τη γνώμη τους με μία φράση αυτή θα ήταν  «Διθυραμβικές Κριτικές». 

Το επόμενο βήμα ήταν η δημιουργία της νέας εκπομπής «Diet Coaching & Cooking Club». Για τις ανάγκες της εκπομπής, μαγειρέψαμε για τα στελέχη εταιρείας ώστε να έχουμε μία ευρύτερη εικόνα και τις γνώμες περισσότερων ανθρώπων.  

Και πάλι «Διθυραμβικές Κριτικές». Μετα βίας κρατήσαμε τα πιάτα που μαγειρέψαμε  για τη συνολική φωτογράφιση στο τέλος της εκπομπής.  

Εντυπωσιασμένος και απόλυτα ικανοποιημένος, θεώρησα ότι αυτή η νέα σπουδαία  γνώση για την ποιότητα και το αποτέλεσμα του συστήματος μαγειρικής Salad Master System θα έπρεπε να περάσει και σε περισσότερο κόσμο.

Αν επιθυμείς να γνωρίσεις περισσότερα για το σύστημα μαγειρικής Salad Master System μπορείς να επισκεφθείς την ιστοσελίδα www.saladmaster.gr 

Είσαι Επαγγελματίας Υγείας & επιθυμείς να ενημερωθείς για την ειδική προσφορά Salad Master System; Συμπλήρωσε τα στοιχεία σου στην ακόλουθη φόρμα συμμετοχής για να ενημερωθείς περαιτέρω!

Σχετικά με τον δημιουργό

Διατροφή | Υγεία & Ευεξία