Dr Plus - Diatrofi

Καθημερινή Διατροφή Παιδί

Αγαπημένα και γρήγορα σνακ για τους μικρούς μας φίλους

snack-gia-paidia

Σεπτέμβριος, τα σχολεία και οι εξωσχολικές δραστηριότητες  του παιδιού ξεκίνησαν για τα καλά. Αρχίζουν όλα να βαίνουν προς την καθημερινότητα του χειμώνα. 

Όλοι οι γονείς έχουμε το άγχος το παιδί μας να τρέφεται υγιεινά, ειδικότερα φέτος που ο κορωναϊός καραδοκεί.

Δυστυχώς, τα παιδιά, λατρεύουν οτιδήποτε τρόφιμο είναι συσκευασμένο, που ως γνωστόν είναι και πλούσιο σε ζάχαρη, αλάτι, κορεσμένα λιπαρά και συντηρητικά.

Ως γονείς, οφείλουμε να είμαστε παράδειγμα προς μίμηση στα παιδιά ακόμα και στο θέμα της  διατροφής. Θα πρέπει και εμείς να τρεφόμαστε υγιεινά και να μη καταναλώνουμε τρόφιμα τα οποία απαγορεύουμε στα παιδιά μας.

Τι πρέπει όλοι μας να καταναλώνουμε

  • 3 κυρίως γεύματα (πρωινό- μεσημεριανό – βραδινό), που να περιέχουν μια μερίδα αμυλούχα τροφής υψηλής σε φυτικές ίνες,  μια μερίδα ζωικής τροφής και μια μερίδα φρούτου ή λαχανικού εποχής
  • 2 σνακ (δεκατιανό- απογευματινό), που να αποτελούνται από μια μερίδα φρέσκου ή αποξηραμένου φρούτου ή λαχανικού και μια μερίδα αμυλούχας τροφής υψηλή σε φυτικές ίνες ή ωμούς ξηρούς καρπούς
  • Να απέχει το κάθε γεύμα ή σνακ μεταξύ τους 2,5 με 3 ώρες

Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζονται συνεχώς υψηλά επίπεδα σεροτονίνης αλλά και γλυκόζης. 

Τηρώντας τις τριάδες στα γεύματα και τις δυάδες στα σνακ βοηθάμε το σύστημα παραγωγής σεροτονίνης να λειτουργήσει σωστά. Οι μηχανισμοί πείνας και κορεσμού μπορούν να λειτουργούν φυσιολογικά προσφέροντας στον οργανισμό πληθώρα ευεργετικών επιδράσεων όπως ευεξία, ισορροπία, καλή διάθεση και φυσιολογικό σωματικό βάρος.

Αρκετά σημαντικό λοιπόν, είναι να παρασκευάζουμε διάφορα σπιτικά σνακ στο παιδί μας. Αυξάνουμε έτσι την θρεπτική αξία του τροφίμου μειώνοντας τα λιπαρά, τη ζάχαρη, το αλάτι και αποφεύγοντας την κατανάλωση συντηρητικών.

Γρήγορες & υγιεινές λύσεις  που θα καλύψουν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς φίλους

  • 1 φρέσκο φρούτο και μια σπιτική μπάρα δημητριακών
  • 1 ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι και ένα κομμάτι σπιτικό κεικ
  • 1 ποτήρι ανάμεικτο χυμό και δυο soft σπιτικά μπισκότα
  • Τορτίγια ολικής άλεσης με 1 κ. γλ. μέλι, 1 κ. γλ. ταχίνι 100% φυσικό προϊόν, λίγο μπανάνα και λίγους ξηρούς καρπούς τριμμένους
  • 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης με λίγο φουντουκέλα (χωρίς ζάχαρη & φοινικέλαιο),  με μπανάνα και λίγους τριμμένους ξηρούς καρπούς
  • 1 μερίδα αποξηραμένα φρούτα και μια μερίδα ξηρούς καρπούς ωμούς με λίγα δάκρυα σοκολάτας υγείας
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά με μια μερίδα φρέσκου φρούτου, λίγα δημητριακά και μέλι
  • 1 μερίδα φρέσκο φρούτο, δυο ρυζογκοφρέτες, μια κουταλιά του γλυκού φυστικοβούτυρο (χωρίς ζάχαρη & φοινικέλαιο).
  • 1 κεσεδάκι μους σοκολάτα με αβοκάντο

Συνταγή μους σοκολάτα με αβοκάντο

Υλικά

1 μπανάνα
1/2 αβοκάντο ώριμο
1/2 φλ. γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη
1 κ. σούπας κακάο
1 κ. γλ. μέλι
1 κ. γλ. σπόροι chia

Μέθοδος εκτέλεσης

Βάζεις όλα τα υλικά στο μπλέντερ, το χτυπάς και είναι έτοιμο μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.  Το βάζεις για λίγο στο ψυγείο ώστε να παγώσει και μπορείς να το σερβίρεις σε ένα μπολ ρίχνοντας λίγους σπόρους chia, μπανάνα ή φράουλα ή raspberries .

Βιβλιογραφία

Ζουμπανέας Ε., Thin…positive, Mυστικά ελέγχου της πείνας και της διατροφής, εκδόσεις Μεταίχμιο

Σχετικά με τον δημιουργό

Δήμητρα Κυριακοπούλου / Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Γεννήθηκα στο Άργος, είμαι απόφοιτη του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας Κρήτης, ΑΤΕΙ Σητείας.

Πραγματοποίησα πρακτική άσκηση στο Διαιτολογικό Τμήμα του Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τρίπολης ενώ παράλληλα εκπονούσα την πτυχιακή μου εργασία με θέμα την Αυξητική Ορμόνη και Διατροφή.

Έχω παρακολουθήσει σεμινάριο εξειδίκευσης με τίτλο: Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity – Κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ, www.keadd.gr) ] που λειτουργεί υπό την πλήρη εποπτεία και συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών της Μεγάλης Βρετανίας και τελεί υπό την αιγίδα του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων (British Psychological Society – BPS).

Έχω παρακολουθήσει σεμινάριο επιμόρφωσης με τίτλο: “Βασικές Αρχές Αθλητικής Διατροφής” από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο στο πρόγραμμα Θεαίτητος.

Έχω παρακολουθήσει σεμινάριο επιμόρφωσης με τίτλο: “Haccp: Food- Borne Biological Hazards Analysis” από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Από το 2012 παρακολουθώ περιστατικά για απώλεια βάρους, αθλητική διατροφή, κλινικές και φυσιολογικές καταστάσεις, διατροφικές διαταραχές.

Από το 10 / 2016 διατηρώ διαιτολογικό γραφείο στην περιοχή του Άργους. Επίσης το 2013 είχα απασχοληθεί στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Άργους- Μυκηνών στη θέση του Διαιτολόγου στο πεντάμηνο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας, ΕΣΠΑ.

Από το 2016 παρέχω τις διαιτολογικές μου συμβουλές σε ηλεκτρονικά περιοδικά: στο madamefigaro.gr και missbloom.gr. Αρθρογραφώ στην εβδομαδιαία τοπική εφημερίδα Αργολική Ανάπτυξη.

Συνεργάζομαι με την τοπική ομάδα παίδων στο άθλημα της καλαθοσφαίρισης.

Είμαι μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων – Διατροφολόγων Ελλάδος, ΕΔΔΕ.

Είμαι μέλος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας.

Κατέχω Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Πρώτων Βοηθειών .
• Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity
• Από το 2012 παρακολουθώ περιστατικά για απώλεια βάρους
• 10/2016 εργάζομαι στο δικό μου διαιτολογικό γραφείο
• Συνεργάζομαι με τοπικές αθλητικές ομάδες