Dr Plus - Diatrofi

Καθημερινή Διατροφή

Η σημασία των χυμών στην διατροφική καθημερινότητα

Είτε  βρισκόμαστε σε περίοδο δίαιτας ή προσεκτικής διατροφής είτε όχι, οι χυμοί για τους περισσότερους από εμάς  αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφικής μας καθημερινότητας. Χυμοί πολλών ειδών , συσκευασμένοι με συντηρητικά, βιολογικοί από διάφορα εξειδικευμένα καταστήματα, παρασκευασμένοι στο σπίτι, χυμοί από φρούτα αλλά και από λαχανικά. Όπως και να χει οι χυμοί είναι ένας τρόπος να προσθέσουμε κάποιες πολύτιμες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό μας .

Πέρα από την προφανή ενυδάτωση που προσδίδουν στον οργανισμό, ιδιαίτερα  ωφέλιμοι μπορούν να φανούν και σε ενήλικες που δεν καταναλώνουν ικανοποιητικές ποσότητες φρούτων και λαχανικών, άλλα και σε παιδιά που δυσκολεύονται να δεχθούν τροφές που είτε δεν τους αρέσει η γεύση είτε η η υφή αυτών. Ωστόσο η κατανάλωση τέτοιων ροφημάτων δεν σημαίνει αυτόματα και την αντικατάσταση των στέρεων φρέσκων φρούτων ή λαχανικών.

Παρακάτω θα εξετάσουμε πιο αναλυτικά τα πλεονεκτήματα αλλά και τα μειονεκτήματα της συστηματικής και καθημερινής κατανάλωσης χυμών και ροφημάτων με βάση τα φρούτα και τα λαχανικά.

 

Αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που παράγονται από τα φρούτα, τα λαχανικά και τα φυτά . Η κατανάλωση φρούτων , λαχανικών και χυμών αποτελεί σύμμαχος στην καταπολέμηση  των ελεύθερων ριζών στον οργανισμό που προκαλούνται  από τη ρύπανση της ατμοσφαίρας , την ακτινοβολία του ήλιου , το άγχος , το κάπνισμα αλλά και από κάποιες συγκεκριμένες τροφές και επιτίθενται στα κύτταρα προκαλώντας πρόωρη γήρανση , καρδιοπάθειες, καρκίνο και άλλες χρόνιες ασθένειες. Οι φυσικοί χυμοί σε βοηθούν να αποβάλεις τις τοξίνες από τον οργανισμό , ενισχύουν αισθητά το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθούν τον μεταβολισμό να επανέλθει γρηγορότερα και πιο αποτελεσματικά.

 

Θεραπευτικές ιδιότητες.

Όπως είχε πει και ο Ιπποκράτης άφησε το φάρμακο να είναι η τροφή σου και η τροφή σου να είναι το φάρμακο σου. Σημαντικό πλεονέκτημα αποτελεί το γεγονός ότι η παρασκευή χυμού μπορεί να γίνει πιο εξειδικευμένη όσον αφορά και συγκεκριμένες παθήσεις.

  • Για παράδειγμα όσον αφορά γενικότερα τις σωματικές φλεγμονές ένα τονωτικό και θεραπευτικό ποτό μπορεί να είναι η μίξη λαχανικών και φρούτων στο blender όπως αγγούρι , σέλινο , μαϊντανό, σπανάκι και μήλο, με προαιρετική προσθήκη μίας κουταλιάς μέλι.
  • Για την μείωση του στρες και την επίτευξη της επιθυμητής χαλάρωσης προτιμούμε τον χυμό από ρόδι.
  • Σε θέματα δυσκοιλιότητας παρασκευάζουμε χυμό από μίξη φρούτων όπως ακτινίδιο και αχλάδι.
  • Επιπρόσθετα εστιάζοντας στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και στην γενικότερη υγεία των αιμοφόρων αγγείων, επιλέγουμε τον χυμό από τα τις φράουλες, το κόκκινο σταφύλι, το παντζάρι, τα βατόμουρα και τα μούρα καθώς περιέχουν ισχυρά φλαβονοειδή που καθαρίζουν και αποτρέπουν την συγκέντρωση πλάκας στα αιμοφόρα αγγεία.
  • Επίσης ο χυμός από cranberry (κρανμπερι) και η κατανάλωση αυτού 2 φορές την εβδομάδα, έχει αποδεδειγμένα ως αποτέλεσμα την μείωση εμφάνισης εγκεφαλικού κατά 15% και καρδιοπάθειας κατά 10%, σημαντικών ποσοστών αν αναλογιστούμε την σοβαρότητα των παραπάνω παθήσεων.
  • Για πιο λαμπερή επιδερμίδα και υγιή μαλλιά σε βάθος χρόνου, ο χυμός από καρότο , μήλο και ανανά είναι αυτός που θα αποτελέσει τον προσωπικό σας σύμμαχο.
  • Ακόμη η υψηλή συγκέντρωση μελατονίνης στα κεράσια, ορμόνης που ρυθμίζει το βιολογικό ρολόι του οργανισμού , θα σας βοηθήσει στην καταπολέμηση της αϋπνίας καθώς και στην γρηγορότερη μυική αποκατάσταση καθώς λειτουργεί και ως ισχυρό μυοτονωτικό.

Συν τοις άλλοις μια πιο εκτενή έρευνα θα σας διαβεβαιώσει για τις θεραπευτικές ιδιότητες συγκεκριμένων χυμών από φρούτα και λαχανικά βρίσκοντας εξατομικευμένα το δικό σας κατάλληλο ρόφημα που θα καλύπτει τις δικές σας προσωπικές ανάγκες.

 

Καλύτερη απορρόφηση.

Με την κατανάλωση χυμών παραλαμβάνουμε αυτόματα βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά από φρούτα και λαχανικά, τα οποία υπό άλλες συνθήκες, δεν θα ήμασταν σε θέση να καταναλώσουμε λόγω έλλειψης διαθεσιμότητας. Η ποικιλία όλων αυτών των βιταμινών και ενζύμων βοηθούν το σώμα στην καλύτερη απορρόφηση και των υπόλοιπων θρεπτικών συστατικών τα οποία καταναλώνουμε καθημερινά κι αυτό γιατί   ενισχύουν σε μεγάλο ποσοστό το πεπτικό σύστημα. Για παράδειγμα αναφέρουμε τον χυμό μπανάνας, τον πολτό δυόσμου με προσθήκη κανέλας αλλά και τον χυμό καρπούζι.

 

 

Ωστόσο όλα τα παραπάνω ισχύουν σε μία σωστή και μετριασμένη κατανάλωση χυμών. Πολλές δίαιτες και διατροφές κυκλοφορούν, που ως βάση τους για την αποτοξίνωση του οργανισμού αλλά και την απώλεια βάρους , έχουν την κατανάλωση χυμών για μεγάλα χρονικά διαστήματα και σε υψηλές ποσότητες. Αυτό μόνο λάθος μπορεί να είναι καθώς η υπερβολή μπορεί να οδηγήσει σε αντίθετα και ανεπιθύμητα αποτελέσματα.

Πιο συγκεκριμένα, η υπερβολική κατανάλωση χυμών και η παράλειψη πρόσληψης βιταμινών από κανονικές τροφές, δηλαδή από φρέσκα φρούτα ή λαχανικά μπορεί να οδηγήσει στην έλλειψη απαραίτητων θρεπτικών στοιχείων , με αποτέλεσμα ο οργανισμός να καίει ενέργεια η οποία δεν μπορεί να αναπληρωθεί 100% με αποτέλεσμα την ατονία και τη μειωμένη απόδοση.

Ακόμη με την υπερβολική κατανάλωση χυμών , υπάρχει πιθανότητα να έχουμε ανισορροπία ηλεκτρολυτών με αποτέλεσμα γαστρεντερικές διαταραχές αλλά και ταχυπαλμία.

Επιπρόσθετα η ανεξέλεγκτη κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει και στην αλλοίωση του μυικού ιστού. Το σώμα λόγω έλλειψης θρεπτικών στοιχείων από στέρεες τροφές , αρχίζει να ΄΄κλέβει΄΄ την απαιτούμενη ενέργεια από το μυικό ιστό αντί να την λαμβάνει από τις λιποαποθήκες , πράγμα ανεπιθύμητο και επιβλαβή για την υγεία .

 

Εννοείται ότι οι χυμοί και ιδιαίτερα οι φυσικοί, προτείνονται ανεπιφύλακτα, καθώς είναι πολύτιμοι και απαραίτητοι για την εύρυθμη λειτουργία ενός οργανισμού. Αποτελούν τον καθημερινό μας σύμμαχο καθώς αποτελούν μία εύκολη λύση πρόσληψης βιταμινών και απαραίτητων θρεπτικών στοιχείων, πάντα όμως με μέτρο και σε συνδυασμό με σωστή διατροφή .

 

Σχετικά με τον δημιουργό

Βασίλης Παυλίδης- Σπουδαστής Διαιτολογίας- Διατροφής ΑΤΕΙ

Σπουδαστής στο τμήμα διατροφής και διαιτολογίας στο Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης (Α.Τ.Ε.Ι.Θ).
Προπονητής αντισφαίρισης (tennis)

Ο Παυλίδης Βασίλης γεννήθηκε στην Πτολεμαΐδα , στις 15 Αυγούστου του 1990. Αποφοίτησε με άριστα από το 1ο γενικό λύκειο Πτολεμαΐδας και ακολούθησε τις σπουδές στο Α.Τ.Ε.Ι.Θ ως διαιτολόγος – διατροφολόγος. Ασχολείται ενεργά με την προσωπική συμβουλευτική στο κλάδο της διατροφής.
Υπήρξε αθλητής της αντισφαίρισης και πλέον προπονητής, σε παιδιά εφήβους και ενήλικες, παρέχοντας παράλληλα συμβουλές και προγράμματα διατροφής τόσο σε αθλητές όσο και σε μη αθλητές.
Είναι ιδρυτικό μέλος του ομίλου αντισφαίρισης Λαγκαδά Θεσσαλονίκης που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2011. Επίσης έχει συμμετάσχει σε διάφορα summer youth camps στη Θεσσαλονίκη ως διοργανωτής , σύμβουλος διατροφής και προπονητής tennis.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ :
• Παχυσαρκία και διαβήτης τύπου 2.
• Διατροφή και μακροζωία.
• Η μεσογειακή διατροφή στις μέρες μας.
• Μαθαίνοντας στο παιδί τον κόσμο της άθλησης.
• Ψυχολογία και διατροφή στον χώρο της αντισφαίρισης.
• Αερόβια άσκηση : Αλλαγή ψυχολογίας και σωστή διατροφή.

Αρθρογράφος στις διαδικτυακές σελίδες: diatrofi.gr
athlisis.gr

e-mail: pavlidis.vasilios@gmail.com
Τηλ επικ.: 6980256157